skórka starta z połowy niepryskanej, ekologicznej cytryny
Sposób przygotowania
Masło roztopić, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.
Mąkę przesiać, dodać do masy jajecznej razem ze skórką i sokiem z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać przestudzone masło, wymieszać na wolnych obrotach.
Foremkę do magdalenek nasmarować masłem. Do każdego wgłębienia w kształcie muszli włożyć ciasto, tak, żeby zapełniało 3/4 wgłębienia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) około 10-12 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą.
Po upieczeniu studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Klasyczne biszkoptowe ciasteczka, które pieczemy w foremkach w kształcie muszelek. Nie ma chyba osoby, która by ich nie znała. Delikatne, mięciutkie, subtelnie maślane, z lekko cytrynową nutą. Najlepsze w dniu pieczenia. Dodatkowym plusem jest banalność przygotowania. :) Przepis wyszperany z notatek babci, lekko zmodyfikowany. Polecam :)
Klasyczne biszkoptowe ciasteczka, które pieczemy w foremkach w kształcie muszelek. Nie ma chyba osoby, która by ich nie znała. Delikatne, mięciutkie, subtelnie maślane, z lekko cytrynową nutą. Najlepsze w dniu pieczenia. Dodatkowym plusem jest banalność przygotowania. :) Przepis wyszperany z notatek babci, lekko zmodyfikowany. Polecam :)
skórka starta z połowy niepryskanej, ekologicznej cytryny
Sposób przygotowania
Masło roztopić, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.
Mąkę przesiać, dodać do masy jajecznej razem ze skórką i sokiem z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać przestudzone masło, wymieszać na wolnych obrotach.
Foremkę do magdalenek nasmarować masłem. Do każdego wgłębienia w kształcie muszli włożyć ciasto, tak, żeby zapełniało 3/4 wgłębienia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) około 10-12 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą.
Po upieczeniu studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.