KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Błyszcząca glazura czekoladowa do pierniczków

Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 1
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_5515.JPG

Składniki:

  • Polewa:

    Ilość Składnik
    żelatyny w proszku
    3 łyżki zimnej wody
    masła
    cukru pudru
    kakao

Sposób przygotowania

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody, zostawić na chwilę, żeby napęczniała. 

Cukier i kakao przesiać do rondla, dodać masło i napęczniałą żelatynę, postawić na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a wszystkie składniki połączą w jednolitą błyszczącą polewę (nie gotować!).

W polewie maczać za pomocą wykałaczki pierniczki lub polewać nią wierzch pierniczków tudzież innego wypieku. 
Pokryte polewą pierniczki odłożyć na kratkę do zastygnięcia. 

Smacznego :)

Błyszcząca glazura czekoladowa do pierniczków

Ocena:
Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 1
Najlepsza jaką udało mi się zrobić. Błyszcząca, gładka i nie klejąca czekoladowa glazura do pierniczków. Nie matowieje po wystudzeniu, nawet po kilku tygodniach (specjalnie pokryłam nią pierniczki już w październiku). A pisze "najlepsza", bo przetestowałam już wiele przepisów i z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Na ogół polewy matowiały zaraz po wystudzeniu, albo kleiły się niemiłosiernie i rozmazywały, albo były słodkie jak ulepek, zawsze było jakieś "ale". A do tej naprawdę nie mam żadnych zastrzeżeń. :) świetnie sprawdzi się również jako polewa do piernika czy sernika. Z podanej proporcji glazury wystarcza na ok. 20 pierników (pokryte polewą z obu stron). 

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Zosia Zosia
    2020-12-24 00:32:15

    Zrobilam ta glazure z podwojnej proporcji skladnikow i niestety nie udala mi sie!Niewiem,co zrobilam nie tak ale glazura sie sciela tzn maslo wyplynelo na wierzch.Specjalnie pilnowalam by sie nie zagotowalo a i tak nie wyszla!

    Twój komentarz
  • jola jola
    2018-12-16 23:58:14

    Aż się oczy i buzia uśmiechają do takiej pięknej polewy. Wypróbuję na te święta.

    Twój komentarz
  • natalia natalia
    2017-12-24 10:44:10

    Potwierdzam, polewa jest cudowna! Blyszcząca, świtnie się z nią pracuje i pięknie wygląda. Juz wpisałam do swojego zeszytu z najlepsyzmi przepisami :-)

    Twój komentarz
  • ania1590 ania1590
    2016-12-10 17:23:05

    Glazura jest cudowna, rewelacyjna, pięknie błyszczy i dobrze się trzyma i najważniejsze- nie pęka podczas jedzenia. Dziękuję za przepis jest wspaniały. A co do żelatyny, nie rozumiem komu to przeszkadza i aż brr. Dziwna osoba-powiedziała co wiedziała. Żelatyna jest wspaniałym lekiem na stawy, kto ją je często, nie ma problemów zdrowotnych ze stawami. Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrych świąt

    Twój komentarz
  • Zuzka Zuzka
    2016-12-10 17:18:22

    własnie zrobiłam polewę fakt wygląda bardzo ładnie ale co z tego skoro jest niesmaczna:/ taki ciągnący się glut, szkoda ze pani tego nie opisała dokładnie bo cała porcja pierników została zmarnowana

    Twój komentarz
  • Ren84 Ren84
    2016-12-09 20:06:17

    Czy pierniki polane ta polewa mozna przechowywac w puszce jeden na drugim czy sie skleja,i czy ta polewa jest twarda czy miekka ,

    Twój komentarz
  • Polewa do pierniczków Polewa do pierniczków
    2016-12-08 20:54:22

    Wspaniała polewa ,cudna,pierniczki wyglądają prześlicznie w tej cudnej glazurze,pięknie błyszczą ,nawet po zastygnięcku,nawet nie trzeba ich ozdabiać,ale ja przystroiłam je kolorowymi posypkami☺☺☺☺☺dzięki za tak niesamowity przepis,pozdrawiam serdecznie Wioletta☺

    Twój komentarz
  • Maria Maria
    2014-12-22 13:56:26

    Witam,

    mam pytanie: czy polewę można przygotować na bazie margaryny.

    Pozdrawiam świątecznie,

    Maria

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-22 15:41:50

      Wydaje mi się, ze smak margaryny może być wyczuwalny w polewie i że może nie wyjść tak błyszcząca. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Kasiaczek Kasiaczek
    2014-12-21 21:08:45

    Polewa wyszła super! polecam :)

    Twój komentarz
  • samira.nl samira.nl
    2014-12-17 11:06:56

    Błyszczącą glazurę z czekolady robi się z kuwertury.Tak nazywa się wysokiej jakości czekoladę w której zawartość procentowa masła kakaowego i proszku kakaowego jest dużo wyższa niż w normalnej czekoladzie konsumpcyjnej.Musi wynosić ponad 54% i dochodzi do 80%.Na takiej czekoladzie/kuwerturze zawsze ta wartość umieszczona jest na opakowaniu dużymi literami.Musiałaś to na pewno kiedyś zauważyć.Jest oczywiście droższa,zawsze ciemna i sprzedawana w cieniutkich tabliczkach.Zwykła czekolada zawiera natomiast średnio ok.30-33 % lub mniej.Polewa z kuwertury (bez żelatyny brrr) przed polaniem musi być stemperowana.To technika cukiernicza polegająca na ogrzewaniu i schładzaniu czekolady.Poczytaj w wiki.A dodatek żelatyny do czekolady żeby lśniła brrrr....przecież żelatyna to produkt z kości świń.Jaki hardkoor.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-17 11:19:14

      Proszę sobie wyobrazić, ze wiem co to jest temperowanie czekolady i często je stosuje. :) Jest nawet o tym artykuł na blogu: http://www.slodkiefantazje.pl/artykuly/30/temperowanie-czekolady. We wskazówkach są też artykuły na temat tego jak przygotować polewę, z jakiej czekolady, itd. Nie zmienia to faktu, ze podana tu polewa dłużnej zachowuje połysk niż ta przygotowana na bazie temperowanej czekolady, lepiej trzyma się pierniczków i bardziej się sprawdza jako dekoracja, dlatego do ozdabiania pierniczków polecam taką polewę. A jeśli komuś przeszkadza zawartość żelatyny może przygotować tradycyjną polewę na bazie czekolady o dużej zawartości kakao, najlepiej dodając jeszcze masło kakaowe, dzięki czemu polewa również pięknie błyszczy, ale nie utrzymuje tego połysku równie długo jak ta podana powyżej. Coś za coś. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • amaranthrose amaranthrose
    2014-11-14 19:36:02

    Świetny przepis, zapisuję i wypróbuję na pewno:)

    Twój komentarz
  • 2014-11-14 16:10:37

    przepis na glazurę podobny do mojego tylko bez dodatku żelatyny :) wypróbuję Twojego :)

    Twój komentarz
  • 2014-11-14 12:37:24

    Oooo! coś dla mnie:)

    Twój komentarz

Błyszcząca glazura czekoladowa do pierniczków

Błyszcząca glazura czekoladowa do pierniczków

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 1

Opis

Najlepsza jaką udało mi się zrobić. Błyszcząca, gładka i nie klejąca czekoladowa glazura do pierniczków. Nie matowieje po wystudzeniu, nawet po kilku tygodniach (specjalnie pokryłam nią pierniczki już w październiku). A pisze "najlepsza", bo przetestowałam już wiele przepisów i z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Na ogół polewy matowiały zaraz po wystudzeniu, albo kleiły się niemiłosiernie i rozmazywały, albo były słodkie jak ulepek, zawsze było jakieś "ale". A do tej naprawdę nie mam żadnych zastrzeżeń. :) świetnie sprawdzi się również jako polewa do piernika czy sernika. Z podanej proporcji glazury wystarcza na ok. 20 pierników (pokryte polewą z obu stron). 

Składniki

  • Polewa:

    Ilość Składnik
    żelatyny w proszku
    3 łyżki zimnej wody
    masła
    cukru pudru
    kakao

Sposób przygotowania

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody, zostawić na chwilę, żeby napęczniała. 

Cukier i kakao przesiać do rondla, dodać masło i napęczniałą żelatynę, postawić na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a wszystkie składniki połączą w jednolitą błyszczącą polewę (nie gotować!).

W polewie maczać za pomocą wykałaczki pierniczki lub polewać nią wierzch pierniczków tudzież innego wypieku. 
Pokryte polewą pierniczki odłożyć na kratkę do zastygnięcia. 

Smacznego :)