Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody, zostawić na chwilę, żeby napęczniała.
Cukier i kakao przesiać do rondla, dodać masło i napęczniałą żelatynę, postawić na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a wszystkie składniki połączą w jednolitą błyszczącą polewę (nie gotować!).
W polewie maczać za pomocą wykałaczki pierniczki lub polewać nią wierzch pierniczków tudzież innego wypieku.
Pokryte polewą pierniczki odłożyć na kratkę do zastygnięcia.
Najlepsza jaką udało mi się zrobić. Błyszcząca, gładka i nie klejąca czekoladowa glazura do pierniczków. Nie matowieje po wystudzeniu, nawet po kilku tygodniach (specjalnie pokryłam nią pierniczki już w październiku). A pisze "najlepsza", bo przetestowałam już wiele przepisów i z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Na ogół polewy matowiały zaraz po wystudzeniu, albo kleiły się niemiłosiernie i rozmazywały, albo były słodkie jak ulepek, zawsze było jakieś "ale". A do tej naprawdę nie mam żadnych zastrzeżeń. :) świetnie sprawdzi się również jako polewa do piernika czy sernika. Z podanej proporcji glazury wystarcza na ok. 20 pierników (pokryte polewą z obu stron).
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Zosia
2020-12-24 00:32:15
Zrobilam ta glazure z podwojnej proporcji skladnikow i niestety nie udala mi sie!Niewiem,co zrobilam nie tak ale glazura sie sciela tzn maslo wyplynelo na wierzch.Specjalnie pilnowalam by sie nie zagotowalo a i tak nie wyszla!
jola
2018-12-16 23:58:14
Aż się oczy i buzia uśmiechają do takiej pięknej polewy. Wypróbuję na te święta.
natalia
2017-12-24 10:44:10
Potwierdzam, polewa jest cudowna! Blyszcząca, świtnie się z nią pracuje i pięknie wygląda. Juz wpisałam do swojego zeszytu z najlepsyzmi przepisami :-)
ania1590
2016-12-10 17:23:05
Glazura jest cudowna, rewelacyjna, pięknie błyszczy i dobrze się trzyma i najważniejsze- nie pęka podczas jedzenia. Dziękuję za przepis jest wspaniały. A co do żelatyny, nie rozumiem komu to przeszkadza i aż brr. Dziwna osoba-powiedziała co wiedziała. Żelatyna jest wspaniałym lekiem na stawy, kto ją je często, nie ma problemów zdrowotnych ze stawami. Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrych świąt
Zuzka
2016-12-10 17:18:22
własnie zrobiłam polewę fakt wygląda bardzo ładnie ale co z tego skoro jest niesmaczna:/ taki ciągnący się glut, szkoda ze pani tego nie opisała dokładnie bo cała porcja pierników została zmarnowana
Ren84
2016-12-09 20:06:17
Czy pierniki polane ta polewa mozna przechowywac w puszce jeden na drugim czy sie skleja,i czy ta polewa jest twarda czy miekka ,
Polewa do pierniczków
2016-12-08 20:54:22
Wspaniała polewa ,cudna,pierniczki wyglądają prześlicznie w tej cudnej glazurze,pięknie błyszczą ,nawet po zastygnięcku,nawet nie trzeba ich ozdabiać,ale ja przystroiłam je kolorowymi posypkami☺☺☺☺☺dzięki za tak niesamowity przepis,pozdrawiam serdecznie Wioletta☺
Maria
2014-12-22 13:56:26
Witam,
mam pytanie: czy polewę można przygotować na bazie margaryny.
Pozdrawiam świątecznie,
Maria
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-22 15:41:50
Wydaje mi się, ze smak margaryny może być wyczuwalny w polewie i że może nie wyjść tak błyszcząca. Pozdrawiam serdecznie
Kasiaczek
2014-12-21 21:08:45
Polewa wyszła super! polecam :)
samira.nl
2014-12-17 11:06:56
Błyszczącą glazurę z czekolady robi się z kuwertury.Tak nazywa się wysokiej jakości czekoladę w której zawartość procentowa masła kakaowego i proszku kakaowego jest dużo wyższa niż w normalnej czekoladzie konsumpcyjnej.Musi wynosić ponad 54% i dochodzi do 80%.Na takiej czekoladzie/kuwerturze zawsze ta wartość umieszczona jest na opakowaniu dużymi literami.Musiałaś to na pewno kiedyś zauważyć.Jest oczywiście droższa,zawsze ciemna i sprzedawana w cieniutkich tabliczkach.Zwykła czekolada zawiera natomiast średnio ok.30-33 % lub mniej.Polewa z kuwertury (bez żelatyny brrr) przed polaniem musi być stemperowana.To technika cukiernicza polegająca na ogrzewaniu i schładzaniu czekolady.Poczytaj w wiki.A dodatek żelatyny do czekolady żeby lśniła brrrr....przecież żelatyna to produkt z kości świń.Jaki hardkoor.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-17 11:19:14
Proszę sobie wyobrazić, ze wiem co to jest temperowanie czekolady i często je stosuje. :) Jest nawet o tym artykuł na blogu: http://www.slodkiefantazje.pl/artykuly/30/temperowanie-czekolady. We wskazówkach są też artykuły na temat tego jak przygotować polewę, z jakiej czekolady, itd. Nie zmienia to faktu, ze podana tu polewa dłużnej zachowuje połysk niż ta przygotowana na bazie temperowanej czekolady, lepiej trzyma się pierniczków i bardziej się sprawdza jako dekoracja, dlatego do ozdabiania pierniczków polecam taką polewę. A jeśli komuś przeszkadza zawartość żelatyny może przygotować tradycyjną polewę na bazie czekolady o dużej zawartości kakao, najlepiej dodając jeszcze masło kakaowe, dzięki czemu polewa również pięknie błyszczy, ale nie utrzymuje tego połysku równie długo jak ta podana powyżej. Coś za coś. Pozdrawiam
amaranthrose
2014-11-14 19:36:02
Świetny przepis, zapisuję i wypróbuję na pewno:)
2014-11-14 16:10:37
przepis na glazurę podobny do mojego tylko bez dodatku żelatyny :) wypróbuję Twojego :)
Najlepsza jaką udało mi się zrobić. Błyszcząca, gładka i nie klejąca czekoladowa glazura do pierniczków. Nie matowieje po wystudzeniu, nawet po kilku tygodniach (specjalnie pokryłam nią pierniczki już w październiku). A pisze "najlepsza", bo przetestowałam już wiele przepisów i z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Na ogół polewy matowiały zaraz po wystudzeniu, albo kleiły się niemiłosiernie i rozmazywały, albo były słodkie jak ulepek, zawsze było jakieś "ale". A do tej naprawdę nie mam żadnych zastrzeżeń. :) świetnie sprawdzi się również jako polewa do piernika czy sernika. Z podanej proporcji glazury wystarcza na ok. 20 pierników (pokryte polewą z obu stron).
Składniki
Polewa:
Ilość
Składnik
żelatyny w proszku
3 łyżki
zimnej wody
masła
cukru pudru
kakao
Sposób przygotowania
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody, zostawić na chwilę, żeby napęczniała.
Cukier i kakao przesiać do rondla, dodać masło i napęczniałą żelatynę, postawić na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a wszystkie składniki połączą w jednolitą błyszczącą polewę (nie gotować!).
W polewie maczać za pomocą wykałaczki pierniczki lub polewać nią wierzch pierniczków tudzież innego wypieku.
Pokryte polewą pierniczki odłożyć na kratkę do zastygnięcia.