Proste, szybkie ciacho kruche pachnące wanilią, przełożone masą śliwkowo-budyniową.
Bardzo delikatne, kruche i lekko ciągnące w środku. W smaku delikatnie kawowe, choć ja bym rzekła, że raczej przypominają smak cappuccino
Ciasto, które kojarzy mi się z domem rodzinnym i dzieciństwem. Pamiętam, że tego tupu ciasta często gościły na naszym stole w tygodniu, babcia przygotowywała je na podwieczorek.
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni.
Bardzo smaczne połączenie delikatnego kruchego ciasta z kremem cytrynowym i malinami
To już któryś z kolei sernik czekoladowy na słodkich fantazjach. Sama nie wiem, który jest najlepszy, ale każdy jest nieco inny.
Jak tylko pojawia się rabarbar staram się skorzystać z niego do granic możliwości i upiec ile się tylko da ciast z jego udziałem. Przyszła więc kolei na sernik, dla odmiany od drożdżowego, k...
Tym razem moja mała wariacja na temat batoników Bounty. Myślę, że przypadnie do gustu szczególnie tym najmłodszym, choć te nieco starsze łasuchy, jeśli tylko lubią Bounty również się nie zaw...
A o samych babeczkach powiem tyle, że wychodzą przepyszne. Mięciutkie z charakterystycznym smakiem i zapachem białej czekolady i subtelną nutą pomarańczy, która nieco je orzeźwia.
Sernik to jeden z tych wypieków, które nigdy mi się nie nudzą :), może to dlatego, że jest tyle możliwości smakowych tego deseru? Ten również bardzo przypadł mi do gustu. Sama już nie wiem, ...
To jedne z tych bułeczek, które ze smakiem zjada się na śniadanie popijając mlekiem lub aromatyczną kawą/herbatą. Wprawdzie rozum od razu podpowiada, że zdrowiej byłoby zjeść musli czy płatk...
Dzisiaj zapraszam Was na murzynka z kremem śmietankowo-cytrynowym, czyli nieco wzbogacona klasyczna wersja murzynka. Mimo, że z wyglądu przypomina wuzetkę, to niewiele ma z nią wspólnego. ;)...
Klasyczny puszysty sernik bez spodu. Jeden z moich ulubionych. Podczas pieczenia rośnie jak szalony, później w czasie studzenia nieco opada, ale absolutnie nie ujmuje mu to smaku. :) Zdecydo...
Kochani witam Was po krótkiej przerwie, nie mogą wrócić jeszcze na stałe do codziennego blogowania, ale sytuacja taka potrwa prawdopodobnie jeszcze tylko 3-4 tygodnie, później będę nadrabiać...
Powiem krótko, że jest to najpyszniejszy jabłecznik na cieście ucieranym, jaki do tej pory jadłam. Wspaniale pachnie wanilią, cytryną i cynamonem (który jak wspomniałam w przepisie można pom...
Idealnena śniadanie, choć u nas testowane były bliżej pory obiadowej albo późnego drugiego śniadania. :) Maślane, mięciutkie, puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie ani nie za słone, z...
Tym razem coś dla osób, które nie przepadają za typowymi mazurkami, a zdecydowanie preferują czekoladowe smaki. Jeśli lubicie blok czekoladowy ten mazurek będzie dla Was jak znalazł. Tradycy...
Powoli zbliża się Wielkanoc, więc babek będzie u nas coraz więcej, zwłaszcza, że wszyscy moi domownicy je lubią… tym razem przyszła kolej na babkę marmurkową,aromatyczną, pachnąca wanilią i ...
Tym razem coś dla miłośników karmelu i serników. Ja przyznaje się bez bicia, że wielką fanką sosów i kremów karmelowych do tej pory nie byłam, ale sernik smakował mi do tego stopnia, że zacz...
Kochani, dzisiaj proponuję Wam jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie jadłam. Połączenie aromatycznego ciacha z pyszną masą serowo-budyniową, w połączeniu ze śliweczkami, które przełamuj...
Nie mogę powiedzieć o niej nic innego jak to, że jest idealna, moja ulubiona. :) Zawsze wychodzi tak samo pyszna, mięciutka, wilgotna, wspaniale pachnąca rumem i skórką pomarańczową. Odkąd w...
Dzisiaj zapraszam Was na chrupiące babeczki czekoladowe z nugatową czapą. :) Rrobi się je nietypowo jak na babeczki, do ciasta nie dodaje się żółtek, ani żadnego tłuszczu, mąki dajemy tylko ...
Wracam do Was po krótkiej przerwie, trochę rozłożyło mnie choróbsko, ale chwilowo je pokonałam. :) Klasyczny sernik waniliowy na kruchym cieście, z dodatkiem brzoskwiń, przykryty bezą i tart...
Sprawdzone połączenie kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta z rabarbarem i truskawkami. Czyż może być bardziej klasycznie? Chyba tylko wtedy, gdy rozdzielilibyśmy składniki nadzienia ...
Przyznam, że nie jestem wielka fanką kokosa (no moze poza pralinkami Raffaello, które uwielbiam), a jako że moi domownicy bardzo cenią sobie kokosowe smaki, a serniki uwielbia cała trójka, p...
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem. Kruc...
Mała odmiana od klasycznej szarlotki na kruchym spodzie. Tych na blogu jest już kilka, więc postawiłam teraz coś lżejszego i bardziej puszystego. Mowa oczywiście o jabłeczniku na maślanym bi...
Jeśli podobnie jak ja nie możecie się już doczekać truskawek i lubicie jeść o tej porze roku mocno owocowe, orzeźwiające swoim smakiem ciacha i desery to jest to propozycja w sam raz dla Was...
Ta włoska szarlotka to nic innego jak wilgotny biszkopt genueński o mocno cytrynowym aromacie połączony z jabłkami, najlepiej kwaskowatymi. Ale w prostocie tkwi siła, bo ciasto smakuje wyśmi...
Tradycyjny puszysty, ale jednocześnie dość wilgotny placek ucierany, na który przepis znalazłam w babcinym kajecie, i którego smak pamiętam z dzieciństwa. To taka klasyka, do której miło jes...