Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Tym razem w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny” (prowadzonej wspólnie ze sklepem ZlotyAniol.pl) przygotowałam dla Was babeczki w wersji komunijnej. Nie samym tortem człowiek żyje podczas przyjęcia komunijnego, więc myślę, że babeczki jako jedna ze słodkości będą w sam raz. :) Trzeba tylko odpowiednio zwiększyć ilość składników w zależności od liczby gości. ;)
A o samych babeczkach powiem tyle, że wychodzą przepyszne. Mięciutkie z charakterystycznym smakiem i zapachem białej czekolady i subtelną nutą pomarańczy, która nieco je orzeźwia. Tę funkcję zresztą pełni również krem cytrynowy, który cudownie współgra z ciastem.
Ale jeśli wolicie klasyczną wersję można pominąć dodatek skórki i soku z cytryny i zrobić tradycyjny krem śmietankowy lub waniliowy. Jestem pewna, że babeczki zasmakują zarówno tym mniejszym jak i większym gościom. :)
Ps. Patera i dodatki w postaci owijek i serwetek pochodzą ze sklepu ZlotyAniol.pl.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
proszku do pieczenia | |
cukru | |
masla | |
mleka | |
jajka | |
kandyzowanej skórki pomarańczowej | |
skórka starta z ½ wyszorowanej i sparzonej pomarańczy | |
150 g | białej czekolady ( u 100 g białej zwyklej i 50 g białej truskawkowej) |
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | mascarpone |
śmietanki kremówki | |
skórka starta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny | |
cukru pudru (wg smaku) |
Ilość | Składnik |
---|---|
ażurowe owijki na babeczki |