Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 26 cm
Powiem krótko, że jest to najpyszniejszy jabłecznik na cieście ucieranym, jaki do tej pory jadłam. Wspaniale pachnie wanilią, cytryną i cynamonem (który jak wspomniałam w przepisie można pominąć, ciasto i tak będzie pyszne). Ciacho jest puszyste, lekko wilgotne i cudowne w smaku, jak najlepsze babcine. A kwaskowate jabłka wspaniale go dopełniają. I naprawdę nie ma co się rozpisywać, bo ten jabłecznik jest przepyszny i ciężko poprzestać na jednym kawałku, a w zasadzie jest to niewykonalne, szczególnie jeśli lubi się wypieki z jabłkami. ;)) Przepis pochodzi z „Ciasta jak u mamy. Najlepsze przepisy” Dr. Oetker, choć sporo w nim moich modyfikacji. Bardzo, bardzo Wam polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) | |
masła | |
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie jego aromatu, można pominąć) |
Ilość | Składnik |
---|---|
miękkiego masła | |
cukru | |
1 ½ łyżki | domowego cukru waniliowego |
ekstraktu z wanilii | |
aromatu cytrynowego (ja dodałam 1 łyzeczkę naturalnego ekstraktu cytrynowego) | |
jajka w temperaturze pokojowej | |
mąki pszennej (u mnie tortowa) | |
proszku do pieczenia | |
mleka |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukier puder do oprószenia (ja pominęłam, posmarowałam ciasto glazurą z konfitury) |
Nadzienie:
Masło roztopić. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy. Ewentualnie oprószyć cynamonem, odstawić
Ciasto:
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ekstrakt i aromat, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym miksować do połączenia się składników (około 20-30 sekund).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem. Po każdym dodaniu mąki lub mleka masę chwile ucierać do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać ani nie smarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wierzch wygładzić. Jabłka ułożyć na wierzchu ciasta w dwa wianki, jak na zdjęciu, posmarować stopionym wcześniej masłem.
Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy. Studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)