Pierniczki katarzynki

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Klasyczny puszysty sernik bez spodu. Jeden z moich ulubionych. Podczas pieczenia nieco wyrasta, ale podczas studzenia niewiele opada, dzięki czemu możemy się cieszyć nie tylko jego smakiem, ale i wyglądem. :) Białka ubijamy z cukrem dzięki czemu piana nie jest trwalsza i sernik nie zalicza tzw. "klapnięcia".
Sernik wiedeński jest zdecydowanie lżejszy i bardziej puszysty od sernika krakowskiego i królewskiego. W wersji klasycznej pozbawiony jest spodu, ale jeśli bardzo Wam go brakuje można się pokusić o cieniutkie ciasto kruche lub półkruche.
My najbardziej lubimy go w wersji z samym cukrem pudrem lub polewą z gorzkiej czekolady, ale latem cudownie smakuje z owocami i musami, np. truskawkowym. Gorąco polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego niekwaśnego twarogu, zmielonego trzykrotnie | |
miękkiego masła | |
cukru pudru (można więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie serniki) | |
jajek | |
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym lub aromatem pomarańczowym) | |
mąki ziemniaczanej | |
opcjonalnie garść rodzynek i/lub smażonej skórki pomarańczowej (obtoczone w mące, żeby nie opadały na dno) |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej lub deserowej czekolady | |
śmietanki kremówki | |
miękkiego masła |
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 °C (grzanie góra/dół).
Za pomocą miksera (na wysokich obrotach) utrzeć masło z połową cukru pudru na puszystą, jasnokremową masę. Stopniowo dodawać żółtka, następnie zmielony ser i dalej ucierać (na średnich obrotach) aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/aromat, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić mikserem białka na sztywną pianę, gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo łyżka po łyżce pozostały cukier puder. Ubijać do wykorzystania cukru, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Białka dodać do masy serowej, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 24-25 cm wyłożyć papierem do wypieków, boki natłuścić samym masłem. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 h i 20 minut.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wyjąć z formy, okrawając boki sernika ostrym nożem.
Polewa:
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło.. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca, polewamy nią schłodzony wcześniej sernik.
Smacznego :)