Szybki, zdrowy deser owocowy, który zapewne wielu z Was od czasu do czasu jadło w dzieciństwie. :)
Przyznaję się bez bicia. Od jakiegoś czasu nie jemy sklepowej Nutelli. Od kiedy? Ano od momentu, kiedy zaczęliśmy dokładnie czytać etykiety na produktach
Jedne z moich ulubionych ciasteczek. Kruchuteńkie, rozpływające się w ustach, przyjemnie maślane.
Moja ulubiona słodkość z dzieciństwa i pierwsza, którą zrobiłam zupełnie sama, będąc jeszcze dzieckiem.
Lukier królewski to nic innego jak mieszanka cukru pudru i białek z jaj.
Najlepsza jaką udało mi się zrobić. Błyszcząca, gładka i nie klejąca glazura do pierniczków. Nie matowieje po wystudzeniu, nawet po kilku tygodniach.
To przepis, z którego najczęściej robię naleśniki. Naleśniki wychodzą z niego cieniutkie, bardziej wyraziste w smaku.
Omlet jest bardzo puszysty, delikatny, mięciutki jak puch, nie sposób go nie polubić.
Naleśniki wychodzą cieniutkie, delikatne, wręcz subtelne, z delikatnym posmakiem słodyczy - świetnie sprawdzają się z nadzieniem na słodko.
Ciasto, które spotkacie w sieci w różnych wersjach, choć chyba każda występuje bez pieczenia, a zmiany dotyczą głownie proporcji.
Ulubione ciasteczka mojego męża. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i mocno kokosowe w środku.
Klasyczne biszkoptowe ciasteczka, które pieczemy w foremkach w kształcie muszelek. Delikatne, mięciutkie, subtelnie maślane, z lekko cytrynową nutą.
Chrupiące ciasteczka o wyraźnym smaku i aromacie Nutelli.
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie.
Sycące, pożywne muffiny z mąki razowej, pełne świeżych, soczystych malin. Idealne na drugie śniadanie lub szybki podwieczorek.
Lekko cytrynowy sernik na zimno z porzeczkami na chrupiącym spodzie z musli i białej czekolady.
Banalne w przygotowaniu wilgotne ciasto czekoladowe, u mnie tym razem ze śliwkami, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce letnie.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie przysporzy Wam najmniejszych trudności, a przy okazji na pewno zasmakuje.
Klasyczny sos czekoladowy o głębokim smaku i aromacie czekolady, idealny na ciepło do lodów, naleśników, ciast i wszelkich deserów.
Jeden z moich ulubionych. Nie sposób mu się oprzeć. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki.
Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego.
Chrupiące maślane ciasto w połączeniu z Nutellą i malinami smakuje wybornie.
Krem angielski, a w zasadzie sos, bo ma raczej płynna konsystencję, inaczej zwany custard. Jest to słodki sos używany do deserów.
Pyszne lody, intensywnie jagodowe, z wyczuwalnym posmakiem śmietanki. Najmłodszym sprawiają mnóstwo frajdy, bo mocno barwią język i buźki na fioletowo
Intensywnie malinowy, niezbyt kwaśny, ale mocno orzeźwiający, idealny na upalne dni.
Orzeźwiający torcik jogurtowy o wyrazistym smaku i aromacie malin. Lekko kwaskowaty, stosunkowo mało kaloryczny,bo przygotowany na bazie jogurtu.
To zdecydowanie mazurek dla zabieganych. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Jedyne na co musimy czekać to ciasto piekące się w piekarniku, a w międzyczasie można...
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa c...
Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie p...
Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Sernik londyński jest dosłownie jedwabiście kremowy, wręcz mazisty (wszystko to za sprawą nie ubijania białe...