miodu (można więcej w zależności od preferencji smakowych)
mleka (może być roślinne)
oleju kokosowego, stopionego i wystudzonego (ja często pomijam i daję po prostu trochę więcej mleka)
Sposób przygotowania
Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż lekko się przypieką. Poczujecie wtedy przyjemny orzechowy aromat, a skórka będzie z nich ładnie schodzić (zamiast na patelnie można je też wysypać na blachę i podpiec przez ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 °C).
Podprażone orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o dłoń pozbawić orzechów skórek. Będą bez problemu odchodzi, ale na części za pewne trochę skórki zostanie. Zupełnie się tym nie przejmujcie, bo jeśli będzie jej nie wiele w smaku jej nie wyczujecie. Ale ważne, żeby takich orzechów nie było zbyt dużo, bo skórka jest gorzka i nada nutelli niepotrzebnej goryczki.
Mleko (szczególnie jeśli używacie krowiego) najlepiej zagotować, przestudzić.
Orzechy wsypać do mocnego blendera (taki o słabej mocy nie poradzi sobie z rozdrobnieniem orzechów na pył).* Dodać resztę składników (mleko najlepiej dodawać stopniowo do osiągnięcia oczekiwanej przez nas konsystencji) i zblendować na jednolitą, gładką i błyszczącą masę. Spróbować czy nie ma potrzeby dosłodzenia, bo będąc przyzwyczajonym do sklepowej nutelli ta może nam się wydawać za mało słodka.
Jeżeli okaże się, ze blender nie poradził sobie i wyczuwacie drobne kawałeczki orzechów, to możecie przetrzeć krem przez drobne sitko, wtedy masa zrobi się idealnie gładka, o ile oczywiście takie orzeszki będą Wam przeszkadzać. :)
*Jeśli macie blender o małej mocy lepiej zmielić orzechy w młynku do kawy, a dopiero później blendować je z resztą składników.
Smacznego :)
Domowa nutella... i dlaczego nie jem tej sklepowej
Przyznaję się bez bicia. Od jakiegoś czasu nie jemy sklepowej Nutelli. Od kiedy? Ano od momentu, kiedy zaczęliśmy dokładnie czytać etykiety na produktach i wnikliwie zagłębiać się w to, co dany składnik tak naprawdę oznacza i skąd. Uważam, że dobry krem czekoladowo-orzechowy powinien mieć w składzie przede wszystkim orzechy i kakao, a dopiero w dalszej kolejności tłuszcz czy cukier. Tłuszczu zresztą jest całkiem spor w samych orzechach. ;) O reszcie składników nawet nie wspomnę... bo i po co. Każdy z nas umie czytać, wystarczy wziąć słoik do ręki i zerknąć na etykietę, a potem poczytać czym tak naprawdę są dane składniki i skąd pochodzą.
Moje dziecko podchodziło do tego domowego smarowidła bardzo sceptycznie, ale po spróbowaniu - jednym drugim...nie chce już słyszeć o odpowiedniku ze sklepowych półek, więc myślę, że warto. ;) Zwłaszcza, że ją nie tak łatwo przekonać do spróbowania czegoś nowego, samo stwierdzenie "to jest zdrowe" zdecydowanie nie wystarcza. ;) Zresztą znacie to pewnie z autopsji. :) Spróbujcie sami i dajcie znać czy Wam również przypadła do gustu. :)
Składniki:
Proporcje na 2 nieduże słoiczki:
Ilość
Składnik
orzechów laskowych
kakao
miodu (można więcej w zależności od preferencji smakowych)
mleka (może być roślinne)
oleju kokosowego, stopionego i wystudzonego (ja często pomijam i daję po prostu trochę więcej mleka)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Weronika
2018-08-14 13:21:27
Wszystkie składniki blendujemy razem czy najpierw same orzechy?
Pozdrawiam :)
troll
2018-03-03 22:39:09
Wtrącę się nieśmiało odnośnie mielenia orzechów.
Jeżeli nie macie blendera to spokojnie ( nawet lepiej ) zrobić to w malakserze.
jżeli nie macie ani jednego ,ani drugiego to zostaje jeszcze młotek :)
Alicja
2017-12-17 12:28:08
Bardzo dobry wpis. Także i moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zrobić samemu nutellę niż wykorzystywać kupną. Dość łatwo ją zrobić i pewnie jest lepsza niż ze sklepu, w USA na przykład robią ją w ten sposób http://www.open-youweb.com/how-to-make-homemade-nutella/ wydaje się szybko i bez problemu, Ale sama jeszcze nie próbowałam ale na pewno niebawem porównam przepisy.
Rene
2017-11-20 13:51:51
O jakiej mocy ma być blender , 450 wat wystarczy czy lepiej nie zabierać się za nutelle ?
Mala
2017-11-07 15:51:08
Robię krem pierwszy raz i nie jestem pewna czy to istotne, ale... czy najpierw zblendować same orzechy na gładką masę, a potem dodać pozostałe składniki czy od razu blendować wszystko (całe orzechy + mleko itd)?
Pozdrawiam!
Hania
2017-08-18 15:56:37
Może głupie pytanie od kompletnego laika - co daje zagotowanie i przestudzenie mleka?
ruda92
2017-07-15 20:20:39
REWELACJA! PYSZNOŚCI!!
Katalein
2017-06-16 22:28:32
Pycha! Zrobiłam z jedną czubata łyżką miodu i bez oleju kokosowego, bo podczas blendowania orzechów fajnie "wyszedł" mi tłuszcz z orzechów. Dodałam też mleko migdalowe, a że miałam go mało, to uzupełniłam skondensowanym niesłodzony - które miałam akurat otwarte ;-) Ja jestem zachwycona, zobaczymy co rano powiedzą dzieci. Ale mam podejrzenie graniczące z pewnością, że też będą oczarowane ;-) Dziękuję za inspirację!
MammaMia
2017-02-15 13:42:48
To jest coś wspaniałego!!Pycha!!
orzechy wloskie
2017-02-05 20:13:07
Witam, czy zamiast laskowych mozna dodac orzechy wloskie?
Ula
2017-02-04 13:41:13
Dzis robilam. Przepis rewelacja!!! Pycha. Zamiast miodu dodalam syrop z Agawy.
Asitza
2016-12-07 13:36:55
W przepisie brakuje mi jednej informacji - jak wylizać blender pomiędzy ostrzami.... Kocham tę nutellę
aniadz
2016-11-04 11:06:50
Wspaniały przepis. Nutella wychodzi przepyszna i jest taka zdrowa ;)
Sylwia
2016-08-09 11:53:25
Moja Nutella wyszła trochę inaczej niż na twoich zdjęciach, ale i tak jest pyszna! Bardzeij opłaca kupić nutellę niż ją zrobić. Mama nie kazała mi kupować 200 g orzechów, ale kazała mi kupić 100g. Ja się świetnie bawiłam przy robieniu takiej czekolady. Na pewno zrobię jeszcze raz!
Agnieszka
2016-07-28 14:33:37
Mniam, Mniam, uwielbiam!!! Kocham i ubóstwiam! Ogólnie to nie jem wcale słodyczy, jedynie wlaśnie naturalny miód, albo suszone owoce sporadycznie, ale jak zobaczyłam ten przepis to stwierdziłam, że musze spróbować:) Jest doskonały:) Choć drogi jest to przepis, dlatego pozwalam sobie na nią raz na kilka miesięcy
Ola
2016-06-17 13:01:55
Dzień dobry, szukając orzechów, aby zrobić domową nutellę, natknęłam się tarte orzechy laskowe w paczuszce. Czy będą się nadawały do zrobienia tego specjału? Serdecznie pozdrawiam
Maria
2016-04-12 18:04:44
Gratuluję ,bardzo smaczny krem i zrobiłam go w termomixie dziś .
Pozdrawiam :)
Obrzartuch
2016-03-18 20:13:35
To co powstalo odebralo mi mowę. ..nigdy nie zjem kupowanej wiecej!!! Boskie!!! Wracam do michy:D
Przechowywanie
2016-03-02 09:52:04
Pycha! Jak długo można takie cudo przechowywać?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-03-17 12:11:58
W lodówce około 2 tygodni.
JanBerNes
2016-02-21 18:07:04
Super przepis. Dawno się zamierzałem wziąć za tę Nutellę, ale to co wyszło jest rewelacyjne. Gratuluję.
Elsa
2016-02-07 20:11:42
200 g orzechów - to jest podane jeszcze ze skorupką czy już bez? Z góry dziękuję za odpowiedź. Przepis wydaje się być przepyszny i chętnie spróbuję zwłaszcza, że ta sklepowa jest dla mnie za słodka. Pozdrawiam ;)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-03-17 12:11:37
Bez skorupki.
taktak
2016-01-21 23:44:05
Jak tak zdrowo jesz to co u Ciebie robi olej roslinny?
nienie
2016-08-14 16:41:23
a co jest z nim nie tak?
Darek
2016-06-02 16:53:54
Olej kokosowy to najzdrowszy olej.
https://www.zdrowy-olej.pl/olej-kokosowy
Patgra
2015-12-13 09:45:13
Zrobiłam domową nutellę. Na maśle, musiałam także dolać śmietanki aby uzyskać gładki krem. To jest coś niesamowicie wspaniałego! Orzechowo-czekoladowy orgazm podniebienia to mało powiedziane! Zdecydowanie kupna przy tym może się schować. POLECAM!!!
2015-12-09 19:57:59
Dzisiaj zrobiłam,przepyszna !!! Sklepowa idzie w odstawkę :)
Ollina
2015-09-18 11:26:17
No nawet dobra ta domowa Nutella ale musiałam trochę zmodyfikować przepis bo taka ilość mleka za bardzo rozrzedza krem więc potrzeba go mniej. Uważam, że warto dodać olej (też dla zdrowia!!) , dzięki niemu jest lepsza konsystencja kremu. Orzechy zmieliłam zbyt grubo więc następnym razem użyję jednak młynka do kawy. Aaa i dodałam oczywiście więcej miodu i więcej kakao :) Mniam ... Pozdrawiam
Sandra
2015-03-15 09:33:35
Zrobiłam! PYSZNA! Musiałam dodać trochę więcej miodu, bo jednak jestem przyzwyczajona do tej słodkiej wersji. Jednak....już raczej nie kupię gotowej :) W tej Nutelli czuć orzechy i ciemne kakao, a w tej sklepowej - cukier i aromat orzechów. Polecam w 100% :))
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-15 10:55:51
Bardzo się ciesze, że smakowała. :) My na początku przyzwyczajeni do sklepowej też dodawaliśmy więcej miodu, a teraz już wystarczają nam wspomniane 3 łyżki. :) Pozdrawiam
Kari
2015-02-16 14:34:23
Witam, mam pytanie.Czy do tej nutelli kakao ma byc to zwykłe gorzkie?Bardzo dziekuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-16 15:43:59
Tak, najzwyklejsze gorzkie kakao. Pozdrawiam
2015-02-10 23:11:47
Zrobiłam, jest przepyszna😁 Synek powiedział ze od dzisiaj nie kupujemy "sklepowej" I wcale nam drobinki orzechów nie przeszkadzają😉😉😉
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-11 11:53:04
Bardzo się cieszę,że zasmakowała! :)
foodmania
2015-02-05 20:09:32
świetna nutella, nie zawiera pustych kalorii, a jedynie te pożyteczne :)
Asia
2015-02-05 20:04:55
Jak długo moga stac w sloiczku i jak je przechowywac?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-05 22:43:29
Myślę, że mogą stać do dwóch tygodni, ale u nas znika zawsze po kilku dniach... przechowuję ją w lodówce.
Dorota
2015-02-05 18:25:29
a czy mozna uzyc kupnych zmielonych orzechow ? czy lepiej samamu zmielic ?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-05 18:35:36
Jeśli będą wcześniej prażone i bez skórki to tak, ale nie widziałam takich w żadnym sklepie. Pozdrawiam
2015-02-05 16:50:25
na pewno zrobię :) świetny przepis
2015-02-05 15:04:07
Napewno wyprobuje
Nutella
2015-02-05 14:15:38
Czy można zmielić orzechy w maszynce do mielenia?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-05 18:34:10
Myślę, że tak, ale na najdrobniejszym sitku, bo orzechy musza być zmielone na drobny proszek.
2015-02-05 13:20:29
takie proste ze az grzech nie sporbowac , moje dzieci uwielbiaja nutelle ale ze wzgledu na zawartosc kupuje ja bardzo sporadycznie jesli posmakuje im taka "nutella" bedzie super zamiennik
2015-02-05 23:48:47
na pewno warto spróbować :), mojej córci posmakowała, choc na początku była bardzo sceptyczna :)
Domowa nutella... i dlaczego nie jem tej sklepowej
Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 2
Opis
Przyznaję się bez bicia. Od jakiegoś czasu nie jemy sklepowej Nutelli. Od kiedy? Ano od momentu, kiedy zaczęliśmy dokładnie czytać etykiety na produktach i wnikliwie zagłębiać się w to, co dany składnik tak naprawdę oznacza i skąd. Uważam, że dobry krem czekoladowo-orzechowy powinien mieć w składzie przede wszystkim orzechy i kakao, a dopiero w dalszej kolejności tłuszcz czy cukier. Tłuszczu zresztą jest całkiem spor w samych orzechach. ;) O reszcie składników nawet nie wspomnę... bo i po co. Każdy z nas umie czytać, wystarczy wziąć słoik do ręki i zerknąć na etykietę, a potem poczytać czym tak naprawdę są dane składniki i skąd pochodzą.
Moje dziecko podchodziło do tego domowego smarowidła bardzo sceptycznie, ale po spróbowaniu - jednym drugim...nie chce już słyszeć o odpowiedniku ze sklepowych półek, więc myślę, że warto. ;) Zwłaszcza, że ją nie tak łatwo przekonać do spróbowania czegoś nowego, samo stwierdzenie "to jest zdrowe" zdecydowanie nie wystarcza. ;) Zresztą znacie to pewnie z autopsji. :) Spróbujcie sami i dajcie znać czy Wam również przypadła do gustu. :)
Składniki
Proporcje na 2 nieduże słoiczki:
Ilość
Składnik
orzechów laskowych
kakao
miodu (można więcej w zależności od preferencji smakowych)
mleka (może być roślinne)
oleju kokosowego, stopionego i wystudzonego (ja często pomijam i daję po prostu trochę więcej mleka)
Sposób przygotowania
Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż lekko się przypieką. Poczujecie wtedy przyjemny orzechowy aromat, a skórka będzie z nich ładnie schodzić (zamiast na patelnie można je też wysypać na blachę i podpiec przez ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 °C).
Podprażone orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o dłoń pozbawić orzechów skórek. Będą bez problemu odchodzi, ale na części za pewne trochę skórki zostanie. Zupełnie się tym nie przejmujcie, bo jeśli będzie jej nie wiele w smaku jej nie wyczujecie. Ale ważne, żeby takich orzechów nie było zbyt dużo, bo skórka jest gorzka i nada nutelli niepotrzebnej goryczki.
Mleko (szczególnie jeśli używacie krowiego) najlepiej zagotować, przestudzić.
Orzechy wsypać do mocnego blendera (taki o słabej mocy nie poradzi sobie z rozdrobnieniem orzechów na pył).* Dodać resztę składników (mleko najlepiej dodawać stopniowo do osiągnięcia oczekiwanej przez nas konsystencji) i zblendować na jednolitą, gładką i błyszczącą masę. Spróbować czy nie ma potrzeby dosłodzenia, bo będąc przyzwyczajonym do sklepowej nutelli ta może nam się wydawać za mało słodka.
Jeżeli okaże się, ze blender nie poradził sobie i wyczuwacie drobne kawałeczki orzechów, to możecie przetrzeć krem przez drobne sitko, wtedy masa zrobi się idealnie gładka, o ile oczywiście takie orzeszki będą Wam przeszkadzać. :)
*Jeśli macie blender o małej mocy lepiej zmielić orzechy w młynku do kawy, a dopiero później blendować je z resztą składników.