Jeśli lubicie mocno kokosowe ciacha i desery z dodatkiem mleka w proszku to ta propozycja powinna przypaść Wam do gustu. A jeśli podobnie jak dacie się pokroić za jedną pralinkę Raffaello, t...
Muffinki na ogół nie robią na mnie większego wrażenia (mam na myśli szczególnie ich widok na zdjęciu), ale gdy tylko przeczytałam składniki tych wiedziałam, że z nimi będzie inaczej. Szybko ...
Pierwsza z propozycji Walentynkowych. Tak sobie myślę, że prościej już się chyba nie da. No chyba, że podamy czekoladę na gorąco albo czekoladowe fondue. ;) Muffinki czekoladowe z karmelow...
Klasyczna tarta z jabłkami, podana w nieco mniej klasyczny, ale za to efektowny sposób. Pyszne połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, serowo-waniliowego kremu i jabłek oprós...
Nie sądziłam, ze to kiedykolwiek powiem o jakichś muffinkach, ale muszę. Są genialne! :) To jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Wprawdzie daleko im do naszych tradycyjnych pączków sma...
Wytrawne babeczki, które wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Jeśli w planach macie domową imprezę, babeczki te świetnie sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska, choć w zasadzie są na tyle sycąc...
Tort, który zamierzałam przygotować już w ubiegłym roku, właśnie z okazji Sylwestra. W tamtym roku nie zdążyłam, ale – jak mówią – co się odwlecze to nie uciecze. :) Przyznaję, że nie raz my...
Polecam.
Sernik krakowski to od dzieciństwa jeden z moich ulubionych serników. Kiedyś piekła go moja babcia, ale kiedy jej zabrakło nikt jakoś nie kwapił się, żeby odtworzyć przepis, więc pozostały n...
Następny świąteczny przepis. Tym razem na taśmę poszły muffinki piernikowe Nigelli. Niektórzy z Was prosili mnie, bym dodała też kilka pysznych, ale ekspresowych przepisów, a więc oto i on. ...
Jeśli lubicie mocno bakaliowe wypieki, to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. W smaku przypomina nieco keks, choć przyprawy korzenne nadają mu trochę innego charakteru, a poza tym jest jesz...
U mnie w domu popularna była raczej stefanka czekoladowa na cieście biszkoptowym, więc gdy tylko kilka ładnych lat temu zobaczyłam ten zgoła inny przepis w jakiejś gazetce kulinarnej, zaciek...
Tym razem piernik dla zabieganych i niecierpliwych. :) Czyli piernik, którego smakiem będziecie mogli się cieszyć zaraz po upieczeniu… no może ewentualnie trzeba będzie zaczekać, żeby nieco ...
Banalne w przygotowaniu, miłe dla oka i smaczne, świetnie sprawdzą się jako ozdoba świątecznego stołu. A gdy już znudzą się nam jako wystrój możemy je po prostu zjeść, bo są mięciutkie i nap...
Dawno u mnie nie było żadnych ciasteczek, więc pora to nadrobić. Te, które chcę Wam dziś zaproponować świetnie sprawdzą się jako świąteczne upominki, ale wierzę, że ucieszą nie tylko oko, al...
I kolejne pierniczki. Tym razem zapewne wszystkim znane ze względu na charakterystyczny kształt – katarzynki. Proste w przygotowani, o smaku, którego się nie zapomina, ja pamiętam je jeszcze...
Dziś mam dla Was pyszny miodownik. Przepis na niego podesłała mi Ewa, z bloga smaczniutkie.pl, brał on udział w konkursie z babeczkowo.pl. Odkąd tylko zobaczyłam to ciasto, wiedziałam, że bę...
Jeśli jeszcze się nie zdecydowaliście na piernik świąteczny, spróbujcie tego. Inny niż wszystkie, mięciutki od razu po upieczeniu, wilgotny, ale nie za bardzo, jak przystało na piernik. Pach...
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, zwykle przygotowywane na Boże Narodzenie. Głównymi składnikami są kandyzowane i suszone owoce, orzechy, marcepan, rum, wanilia i drożdże, niekiedy te...
Wielokrotnie już powtarzałam, że muffinki nie robią na mnie większego wrażenia. Choć od czasu do czasu zdarzają się wyjątki (np. muffinki, o których właśnie piszę). Ale moja córcia uwielbia ...
I kolejna propozycja do świątecznego słodkiego menu. :) Jeszcze kilka dni pomęczę Was różnymi odmianami pierników i pierniczków a później pojawią się serniki, wypieki z różnych stron świata ...
Ich smakosze podzieleni są na trzy obozy... jedni twierdzą, że ciasteczka pochodzą z Holandii, drudzy, że z Belgii, a jeszcze inni, że mają one swoje korzenie w Niemczech... Nie wiem, które ...
Mięciutkie ciasteczka piernikowe zatopione w pysznej polewie z karmelu i białej czekolady. To taka moja mała wariacja na temat piernika. Jeśli znudził się Wam klasyczny piernik albo jeśli po...
Mocno kruche ciasteczka o zdecydowanym aromacie korzennym. Chrupiące, ale jednocześnie rozpływające się w ustach. Nie jestem wielką fanką tych ciasteczek, ale od czasu do czasu, zwłaszcza je...
Pewnie myślicie już powoli o świętach… ja myślę o nich coraz częściej, a tym samym w mojej kuchni coraz częściej można poczuć cynamon, kardamon, goździk… Ostatnio można tam też poczuć i posm...
Mało kto nie zna tych ciasteczek, w dzieciństwie może je było kupić na wagę w sklepach spożywczych i cukierniach. Teraz chyba też są ciągle dostępne. U mnie nazywały się Baletki, ale w innyc...
Pyszna babka, pięknie pachnąca kajmakiem, co ciekawe w smaku przypomina mi nieco sękacz, choć niewiele ma z nim wspólnego, szczególnie wizualnie. :)Kajmak jest też zdecydowanie wyczuwalny w ...
Można o niej powiedzieć wiele… a przede wszystkim, że jest to wyjątkowa szarlotka na wyjątkowe okazje. :) a okazją tym razem jest setny post na blogu. :) Dopiero albo aż :) Czas szybko leci,...
Jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Mocno czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach. Smakowało nawet osobom, które nie przepadają za czekoladowymi wypiekami. Podobno na...
Pychotka, znana też jako pani Walewska w nieco zmienionej formie. Dżem z czarnej porzeczki zastąpiłam powidłami śliwkowymi, które również nadają kwaskowatego charakter, dodatkowo pojawiły si...