KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Obłędne ciasto a'la Raffaello

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
rafaello.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x25 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    mąki ziemniaczanej
    mąki pszennej tortowej
    cukru
  • Poncz do nasączenia:

    Ilość Składnik
    wody
    Malibu lub dowolnego likieru kokosowego
    cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie kuleczki raffaello
    wiórków kokosowych
  • Masa do przełożenia:

    Ilość Składnik
    300 g masła w temperaturze pokojowej
    Malibu lub innego likieru kokosowego
    migdałów w płatkach
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
    mleka w proszku
    wiórków kokosowych
    białka (jajka L)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm papierem do pieczenia (ja piekłam w kwadratowej tortownicy o podanych wymiarach, więc papierem wykładałam tylko spód formy, boków niczym nie smarowałam). Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w piekarniku do przestudzenia, po około 15-20 minutach można uchylić drzwiczki, studzić w piekarniku kolejne 15 minut. Przestudzony, wyjąć z piekarnika, jeśli wyrósł z lekką górką odwrócić do góry dnem, po chwili będzie zupełnie płaski. Gdy biszkopt zupełnie się wystudzi wyjmujemy go z formy, oddzielając nożem brzegi ciasta od tortownicy. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 blaty.

Masa:

Malibu przelać do niewielkiej miski, dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wymieszać i pozostawić na kilka godzin.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1-2 łyżki mleko w proszku, stale ucierając. Po wyczerpani mleka dodajemy nasączone wiórki i migdały, wymieszać.
Jajka sparzyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Poncz:

Wodę zagotować, dodać cukier, przestudzić. Dodać likier, wymieszać.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć kolejnym blatem, ponownie naponczować, wyłożyć połowę pozostałej masy, przykryć ostatnim blatem, nasączyć go pozostałym ponczem, krem wyłożyć na wierzch i boki ciasta, udekorować wiórkami kokosowymi, ewentualnie pralinkami Raffaello.


Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Jeśli lubicie mocno kokosowe ciacha i desery z dodatkiem mleka w proszku to ta propozycja powinna przypaść Wam do gustu. A jeśli podobnie jak dacie się pokroić za jedną pralinkę Raffaello, to po spróbowaniu kawałka będziecie w niebie. ;) Jest to wprawdzie „wzmocniona” przez procenty wersja Raffaello, ale dodatek Malibu jeszcze pdonosi walory smakowe tego ciacha.

A jak przedstawia się całość? Klasyczny jasny biszkopt nasączony ponczem z dodatkiem Malibu, przełożony pysznym kremem na bazie masła, mleka w proszku, sporej ilości Malibu oraz wiórków kokosowych i migdałów upitych w likierze. Ciasto podobnie jak wspomniane kuleczki jest dość słodkie, więc nie da się go dużo zjeść, choć może to tylko moje zdanie, bo zawieziona do rodzinki połowa zniknęło w niecałą godzinkę. :) W przeciwieństwie do mnie zupełnie nie przejmowali się kaloriami. ;)

Przepisem zainspirowała mnie Pani Izabela Sobala, za co serdecznie dziękuję. :) Jednak przerobiłam ciacho trochę pod swoje upodobania smakowe. Bardzo polecam!

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Miloopa Miloopa
    2018-03-08 17:45:18

    Czy bialka mozna zastapić ubita kremówka?

    Twój komentarz
    • Justyna Justyna
      2018-12-11 19:40:20

      Ponawiam pytanie bo też mi ten pomysł ślady do głowy. Ciasto muszę przygotować 3 dni przed podaniem i boję się surowych jaj

      Twój komentarz
      • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
        2018-12-12 09:17:06

        Kremówka nie lubi się z masłem :) wiec jeśli zastępujemy, to lepiej zamiast kremówki dać mascarpone lub mascarpone ubite razem z kremówką (w proporcji pół na pół).

        Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2017-03-05 21:53:21

    Czy te białka to konieczność? Jakoś nie lubię do kremów dodawać surowych białek :(

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2016-08-21 20:23:39

    Co jest bardziej wyczuwalne w kremie:mleko w proszku czy kokos?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-23 12:52:59

      Kokos

      Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2014-08-15 08:30:31

    Poezja smaku :). Ciasto obłędne. Rewelacja. Na wierzch dałam podprażone płatki migdałów wraz z wiórkami kokosowymi i faktycznie dodają charakteru. Mam nadzieję, że dzisiejsi goście podzielą moją opinię :). Gratuluję przepisów i strony :).

    Twój komentarz
  • aga aga
    2014-04-18 20:17:54

    witam, masa wyszla bardzo dobra, wyczuwalne procenty. nie mniej moja masa nie byla gladka, nie wiem czemu. maslo i cukier puder zmiksowalam nastepnie dodawalam po lyzce mleka w proszku. jednak masa nie utarla sie ladnie, wygladala jakby delikatnie zwazona. ucieralam kitchen Aid na najnizszych obrotach. moglam cos zle zrobic?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-18 16:53:57

    @Aga była gładka i jednolita. Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby masa sie udała.

    Twój komentarz
  • aga aga
    2014-04-18 14:25:37

    czy Pani masa wygladala na zwazona, czy byla zupelnie gladka, po zmiksowaniu masla cukru i mleka w proszku? prosze o szybka odp

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-15 20:30:55

    @Aga - można dodać, ale masa będzie wtedy na pewno ciut rzadsza, bo mascarpone nie zastyga w lodówce aż tak bardzo jak masło. Białka można oczywiście pominąć, wtedy masa będzie z kolei ciut bardziej zwarta i gęsta, a mniej puszysta. Ananasy będą pasowały. Pozdrawiam i czekam na relacje po wypróbowaniu :)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2014-04-15 20:15:00

    czy zamiast masla do masy moge dodac mascarpone, czy tez moglabym pominac bialka? czy pasowalyby do masy ananasy pokrojone w kosteczke?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-18 11:34:34

    @Av - Spora część Malibu wsiąknie w wiórki i płatki kokosowe, wiec nie ma potrzeby dodawania reszty Malibu, bo po dodaniu może się okazać, że w masie jest zbyt wyczuwalny alkohol. :) Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Av Av
    2014-01-18 08:57:57

    Czy do masy dodajemy malibu, w którym moczyliśmy wiórki kokosowe oraz płatki migdałów?

    Twój komentarz
  • asiek asiek
    2014-01-07 22:18:59

    Ciasto wyśmienite, dołączy do moich stałych propozycji. Jedyna uwaga to krem ciut za słodki i zamierzam kolejnym razem zmniejszyć ilość cukru pudru, już za pierwszym razem dałam 1,75 szklanki. Dla mnie oprócz walorów smakowych liczy się wygląd i to ciasto spełnia moje oczekiwania w 100 %. Pozdrawiam i dziękuje za wspaniały przepis.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-19 10:38:20

    @Aniaa - można spróbować pominąć białka, masa pewnie będzie trochę mnie puszysta i bardziej zwarta, gęsta. Ewentualnie mona dodać ciut więcej likieru lub masła, żeby była wilgotniejsza, albo po prostu zmniejszyć ilość mleka w proszku. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Aniaa Aniaa
    2013-12-17 18:47:12

    Mam straszną ochotę na to ciasto ale bez surowych jajek w masie.... Czy da się je jakoś pominąć? Albo coś zmienić w masie żeby była bez jajek?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-10 12:47:18

    @Raffaello - jak najbardziej można :)

    Twój komentarz
  • rafaello rafaello
    2013-12-10 11:37:04

    Witam.Czy mozna na jeden biszkopt polozyc dzem porzeczkowy (kwasiur) zeby "zlamac" slodycz ciasta? Widzialam w innych przewpisach i tak mi sie spodobalo. M

    Twój komentarz
  • domi domi
    2013-11-30 16:35:32

    Hejka;) Co zrobić jeśli nie ma się mleka w proszku?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-06 21:00:06

    @Sandra - mleko granulowane odtłuszczone nie nadaje się, musi być pełnotłuste mleko w proszku. Można upiec w formie rolady.

    Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2013-08-06 16:54:50

    A mleko w proszku granulowane będzie się nadawało?takiej jak tutaj : http://wygodny-market.pl/upload/images/products/big/Gostyn_Mleko_w_proszku_odtluszczone_granulowane_250g_756.jpgMożna upiec w formie rolady biszkoptowej???

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-25 22:14:24

    @Ola - zwykłe mleko się nie nadaje, z kremu zrobiłaby się płynna masa.

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-04-25 16:24:25

    Hej!Niestety, ale mieszkam w mały miasteczku i nigdzie nie udało mi się znaleźć mleka w proszku, można je zastąpić normalnym ( w płynie) ? Jeśli tak to ile ml (szklanek) tego mleka mam wlać?Pozdrawiam,Ola :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-22 11:40:04

    Magda - Można zastąpić. Cukier Muscovado to nierafinowany cukier trzcinowy, z posmakiem melasy. Można go zstąpić dowolnym nierafinowanym cukrem trzcinowym, smak ciasta tylko nieznacznie się zmieni.

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2013-03-21 20:53:20

    Czy likier kokosowy można zastąpić mleczkiem kokosowym? Nie cierpię czuć alkoholu w ciastach i boje się tego likieru. Czym jest ten cukier Muscovado? czy to po prostu odmiana cukru trzcinowego i może być jakikolwiek trzcinowy?

    Twój komentarz
  • betti betti
    2013-03-14 12:49:33

    Witam,ciasto jest dosc latwe w zrobieniu. Zrobilam juz poraz kolejny i wszyscy co jedli byli pod wrazeniem wizualnym jak smakowym. Dziekuje autorce za udostepnienie przepisu. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-16 13:12:28

    @Agniesia - myślę, że spokojnie można zrobić tarteletki z tą masą :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2013-01-16 12:49:23

    Kasiu gdyby nie to, że mam tendencje do tycia... wyjadłabym wszystkie Twoje wypieki... A zwłaszcza serniki!!! Nie żartuję :)Chodzi za mną to ciasto, ale może z małą modyfikacją... Ostatnio nakupowałam foremki do tarteletek... Powiedz mi Kasiu czy wg Ciebie będzie pasować kruche ciasto (może nawet z dodatkiem wiórków kokosowych) i ta masa z tego ciasta do upieczonych już tarteletek?? Żeby upiec coś małego na jeden kęs...

    Twój komentarz
  • Eljoza Eljoza
    2013-01-10 06:46:29

    Witam,nie czekałam z wypróbowaniem do weekendu. Ciasto obłędne, dokładnie tak jak napisane w przepisie.Jedynie zamiast malibu dałam likier kokosowy o nieco mniejszych procentach, ale efekt końcowy pyszny!!!

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2013-01-08 17:54:03

    Fantastyczne ciasto:) Uwielbiam smak kokosa:) pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • szalonapatelnia szalonapatelnia
    2013-01-08 16:14:11

    Świetny przepis, muszę wypróbować:)

    Twój komentarz
  • Dota Dota
    2013-01-08 15:31:00

    Super:) bardzo mi się podoba:)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2013-01-08 14:53:34

    wygląda niesamowicie!!!! Wiesz że ja kokos zawsze i wszędzie :) Na bank zrobię :) Ściskam :*

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2013-01-08 14:14:10

    Niebo w gębie:)

    Twój komentarz
  • Iza Iza
    2013-01-08 13:20:48

    Bardzo się cieszę, że te ciasto pozna więcej łasuchów. Osobiście je uwielbiam. Ostatnio posypałam prażonymi na patelni migdałami w płatkach. Polecam, to wzbogaca jeszcze smak ciasta.

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2013-01-08 13:13:16

    Robiłam takie na krakersach, ale ta wersja jest taka hmmm... bardziej odświętna, doskonalsza:) Podoba mi się, jak już się ogarnę ze sobą, to zrobię, na pewno będzie mi smakować!Pozdrawiam Kasiu!

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2013-01-08 11:45:01

    Rafaello to przysmak mojego dziecka, więc takie ciacho z pewnościa by mu zasmakowało.

    Twój komentarz

Obłędne ciasto a'la Raffaello

Obłędne ciasto a

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 25x25 cm

Opis

Jeśli lubicie mocno kokosowe ciacha i desery z dodatkiem mleka w proszku to ta propozycja powinna przypaść Wam do gustu. A jeśli podobnie jak dacie się pokroić za jedną pralinkę Raffaello, to po spróbowaniu kawałka będziecie w niebie. ;) Jest to wprawdzie „wzmocniona” przez procenty wersja Raffaello, ale dodatek Malibu jeszcze pdonosi walory smakowe tego ciacha.

A jak przedstawia się całość? Klasyczny jasny biszkopt nasączony ponczem z dodatkiem Malibu, przełożony pysznym kremem na bazie masła, mleka w proszku, sporej ilości Malibu oraz wiórków kokosowych i migdałów upitych w likierze. Ciasto podobnie jak wspomniane kuleczki jest dość słodkie, więc nie da się go dużo zjeść, choć może to tylko moje zdanie, bo zawieziona do rodzinki połowa zniknęło w niecałą godzinkę. :) W przeciwieństwie do mnie zupełnie nie przejmowali się kaloriami. ;)

Przepisem zainspirowała mnie Pani Izabela Sobala, za co serdecznie dziękuję. :) Jednak przerobiłam ciacho trochę pod swoje upodobania smakowe. Bardzo polecam!

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    mąki ziemniaczanej
    mąki pszennej tortowej
    cukru
  • Poncz do nasączenia:

    Ilość Składnik
    wody
    Malibu lub dowolnego likieru kokosowego
    cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie kuleczki raffaello
    wiórków kokosowych
  • Masa do przełożenia:

    Ilość Składnik
    300 g masła w temperaturze pokojowej
    Malibu lub innego likieru kokosowego
    migdałów w płatkach
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
    mleka w proszku
    wiórków kokosowych
    białka (jajka L)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm papierem do pieczenia (ja piekłam w kwadratowej tortownicy o podanych wymiarach, więc papierem wykładałam tylko spód formy, boków niczym nie smarowałam). Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w piekarniku do przestudzenia, po około 15-20 minutach można uchylić drzwiczki, studzić w piekarniku kolejne 15 minut. Przestudzony, wyjąć z piekarnika, jeśli wyrósł z lekką górką odwrócić do góry dnem, po chwili będzie zupełnie płaski. Gdy biszkopt zupełnie się wystudzi wyjmujemy go z formy, oddzielając nożem brzegi ciasta od tortownicy. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 blaty.

Masa:

Malibu przelać do niewielkiej miski, dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wymieszać i pozostawić na kilka godzin.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1-2 łyżki mleko w proszku, stale ucierając. Po wyczerpani mleka dodajemy nasączone wiórki i migdały, wymieszać.
Jajka sparzyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Poncz:

Wodę zagotować, dodać cukier, przestudzić. Dodać likier, wymieszać.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć kolejnym blatem, ponownie naponczować, wyłożyć połowę pozostałej masy, przykryć ostatnim blatem, nasączyć go pozostałym ponczem, krem wyłożyć na wierzch i boki ciasta, udekorować wiórkami kokosowymi, ewentualnie pralinkami Raffaello.


Smacznego :)