KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Muffinki a'la pączki

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
muffinki_ala%20paczki_1.JPG

Składniki:

  • Ciasto muffinkowe:

    Ilość Składnik
    mleka
    duże jajka
    oleju słonecznikowego
    ekstraktu z wanilii
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    ½ szklanki konfitury/marmolady z róży (lub innej ulubionej konfitury/dżemu)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    masła
    cukier

Sposób przygotowania

Mleko wymieszać z jajkami, olejem i ekstraktem.
Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać mokre składniki, wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
Papilotki wypełnić do 1/3 wysokości, do każdej nałożyć łyżeczkę konfitury i przykryć pozostałym ciastem do 3/4 wysokości papilotki.
Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C (góra/dół; z termoobiegiem piec nieco krócej), aż muffinki ładnie wyrosną i nabiorą ciemno złocistego koloru (można sprawdzić patyczkiem, starając się ominąć konfiturę).
Masło roztopić. Cukier wysypać na głębszy talerzyk/miskę. Gdy muffinki będą upieczone, wyjąć, postawić na kratce by odrobinę przestygły i po chwil każdą maczać w gorącym maśle i obtaczać w cukrze. Można też nim po prostu oprószyć muffinki. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie.


Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Nie sądziłam, ze to kiedykolwiek powiem o jakichś muffinkach, ale muszę. Są genialne! :) To jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Wprawdzie daleko im do naszych tradycyjnych pączków smażonych (w smaku przypominają raczej donuts), ale są tak puszyste, mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach, że nie sposób poprzestać na jednej muffince. :) A w połączeniu z konfiturą z róży - z resztą myślę, że z każdą inną też – są po prostu pyszne. Delikatnie pachnące wanilią zmieszaną z zapachem konfitury różanej… No, a fakt, że robi się je w zaledwie kilka minut, całkowicie mnie przekonuje do tego, by często do nich wracać. :) To chyba będą pierwsze muffinki, które będę często piekła. :) Nie będę już nic więcej pisać, poza tym, że bardzo je Wam polecam! Bardzo! Niebawem postaram się zrobić też wersje drożdżową tych muffinek. :)

muffinki_ala%20paczki.JPG muffinki_ala%20paczki_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • doti doti
    2015-05-25 16:13:57

    Witam, zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, mufinki wyrosły ale w środku są jakby nasączone olejem, na pewno nie lekkie i puszyste co moglo być nie tak?:/

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-25 23:34:42

      Trudno mi powiedzieć, co może być przyczyną...może ciasto zostało źle rozmieszane. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Karina Karina
    2014-11-28 17:14:54

    Dzień dobry, mam pytanie, czy 350 g mąki, to będą 2 szklanki? Bo kiedyś robiłam z innego przepisu muffiny a'la pączki, ale niestety dałam za dużo mąki i wyszły mi bardzo twarde. A tutaj te muffiny wyglądają niesamowicie, takie lekkie i puszyste.

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-01 10:29:45

      Witam serdecznie, przy podanych składnikach jest przelicznik, który z automatu przelicza proporcje, 350 g mąki, to ok. 2 i 1/3 szklanki. Muffinki nie wychodzą twarde. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • GorzkieWspomnienia GorzkieWspomnienia
    2014-09-15 23:29:04

    Muffinki wyszły twarde i niesmaczne, pomimo zrobienia wszystkiego dokładnie jak w przepisie. Jak widać diabeł tkwi w szczegółach. Dla kogoś kto pierwszy raz robi muffinki szczegółów tych niestety zabrakło. Czytając komentarze widzę, że nie jestem pierwszą osobą z podobnym problemem. Mam nadzieję, że komentarz ten będzie przestrogą dla innych nowicjuszy muffinek i zanim się za nie zabiorą poszukają rzetelniejszych przepisów.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-15 23:48:28

      Szczerze mówiąc nie widzę, żeby ktoś jeszcze w komentarzach narzekał na brak szczegółowy. I ogólnie, żeby ktoś jeszcze narzekał, że wyszły niesmaczne. W przepisie jest napisane dokładnie, co i kiedy trzeba zrobić...

      Twój komentarz
  • Klaudia Klaudia
    2014-07-23 09:53:58

    Są absolutnie przepyszne! :)

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2014-01-29 15:54:13

    "Niestety" trafiłam na Pani bloga, na zgubę własną i całej rodziny, bo to kolejny przepis, który wypróbowałam. Muffinki smakowo wyszły super - zniknęły bardzo szybko, niestety wizualnie totalna porażka, ponieważ wyszły płaskie, chyba z 2 sztuki wyglądały jakoś znośnie - niestety muffinki zawsze mi tak wychodzą i nie wiem dlaczego. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-10 17:45:16

    @Aga - ciesze się, że smakowały! :)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-11-10 17:29:37

    Pycha! Niestety znikają bardzo szybko, a najlepsze są po ostygnięciu ;-) Dzięki za przepis!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-14 18:47:06

    @Natalia - cieszę się, że smakowały :) muszę wypróbować w wersji z krówkami, bo takich jeszcze nie robiłam :)

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2013-10-14 15:07:30

    Ja z racji, że nie przepadam za konfiturami/dżemami dodałam do środka każdej z babeczek krówkę. Wyszły przepyszne !! Gorąco polecam :)

    Twój komentarz
  • Fallen Fallen
    2013-04-27 15:50:37

    Już 2 raz je robie i znowu wyszły cuuudowne !Zdecydowanie moje ulubione muffinki :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-27 15:45:01

    @Karo - tak, ciasto powinno być dość gęste, kleiste, takie typowo muffinowe.

    Twój komentarz
  • Karo Karo
    2013-04-27 13:41:19

    mam pytanie, czy ciasto powinno mieć taką dosyć gęstą, kleistą konsystencję? (mi takie wyszło)

    Twój komentarz
  • Karola Karola
    2013-04-09 13:20:30

    Witam, Właśnie robię te muffiny , są w piekarniku jestem ciekawa jak wyjdą. ;) Na koniec oprószę je cukrem pudrem.;) Pozdrawiam i dziękuję za przepis;)

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2013-02-20 22:27:55

    A moje muffinki zawsze opadają... Skubane!

    Twój komentarz
  • Domi z kuchni Domi z kuchni
    2013-02-14 07:58:47

    Uwiódł mnie ten różany smak i zapach!

    Twój komentarz
  • Maryjka Maryjka
    2013-02-10 17:57:16

    Pyszneeeeeeee :):):):) dziekuje i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-01 11:38:57

    @buka - ja używam oleju rzepakowego do smażenia, w innej postaci (np. jako dodatek do potraw, sałatek) nie odpowiada mi jego smak i zapach ... mimo że jest zdrowszy :)

    Twój komentarz
  • buka buka
    2013-02-01 11:36:23

    Wyglądają niesamowicie :) Chętnie wypróbuję, choć zamienię olej słonecznikowy na rzepakowy - ten drugi ma więcej witamin i lepiej nadaje się do pieczenia :)

    Twój komentarz
  • Kucharz Kucharz
    2013-01-23 15:27:50

    Przepis wykorzystany -dziękuję. Było pyszne ale niestety na takie rzeczy to tylko czasem człowiek może sobie pozwolić :) Inaczej to cukrzyca za kilka lat by o sobie przypomniała, a z nią nie ma żartów.

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2013-01-16 13:21:34

    Hehe czyli jeśli chodzi o pączki mamy inne gusta smakowe :)O to fajnie, myślę, że wtedy będzie wygodniej się "chodziło" po Twoich przepisach... :) Pozdrawiam Kasiu serdecznie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-16 13:18:16

    @Agniesia - ja z kolei nie jestem w stanie przełkąć pączka z budyniem lub advocatem :) co do odnośnika to będzie zrobiony w najbliższych dniach, juz mam to dawno w planach tylko czasu brak :)

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2013-01-16 12:58:09

    Ja lubię takie małe wypieki na jeden kęs - jednego nie lubię!!! Konfitury różanej w pączkach!!! Pączki czy co innego tylko z budyniem albo advocatem ;-) Kasiu mam pytanko czy nie dałoby się by u góry danego przepisu było odnośnik do poprzedniego/następnego przepisu, żeby nie było trzeba wracać do strony głównej i wybierać przepisu z "ostatnio dodane" :)

    Twój komentarz
  • AgataB AgataB
    2013-01-11 20:01:22

    właśnie całkiem przypadkiem trafiłam na Twojego bloga i żałuję, że dopiero teraz!!! masz świetne pomysły, przepisy i zdjęcia tylko zachęcające do próbowania!:)))

    Twój komentarz
  • triskele triskele
    2013-01-11 18:53:11

    godzinę temu zrobiłam muffiny, rzeczywiście z lekka przypominają zapachem i smakiem tradycyjne pączki, jednak mimo iż ściśle trzymałam się przepisu, wyszły mi jakieś takie dosyć suche i twardawe na wierzchu. może zbyt długo piekłam(?) ale nie są nawet za bardzo rumiane, takie raczej blade... sama już nie wiem. plusem jest na pewno to, że po 1. rzeczywiście robi się je w mig (nawet przy roczniaku uczepionym u nogi), po 2. w porównaniu do zwykłych pączków są dużo mnie tłuste:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-11 17:44:04

    @Magda - nie mam pojęcia dlaczego :)

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2013-01-11 16:42:23

    Sie robia :-) tylko zrobiło mi sie 12 pięknych... wulkanów, z ktorych wypływa lawa w postaci konfitury ;-) dlaczego?

    Twój komentarz
  • Crispy Biscuits Crispy Biscuits
    2013-01-09 21:37:50

    Super pomysł :) Za niedługo Tłusty Czwartek, jak znalazł :)

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2013-01-09 20:59:09

    Koniecznie muszę je wypróbować:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-09 20:51:21

    @Babeczka - masło można pominąć, wystarczy oprószyć cukrem pudrem :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-09 20:50:36

    @Ika - na ok 12-14 szt.

    Twój komentarz
  • zufik zufik
    2013-01-09 20:23:37

    Przekonałaś mnie, mam wszystko, jutro robię!Wyglądają obłędnie smacznie:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-01-09 19:29:04

    Kasiu, wygladają pięknie. Nigdy ich nie robiłam,ale słyszłam o nich.Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Babeczka Babeczka
    2013-01-09 18:46:14

    Świetne:) Obawiam się jednak tego maczania w maśle...

    Twój komentarz
  • ika ika
    2013-01-09 18:42:44

    Witam,chcialam zapytac: na przygotowanie ilu muffinek starcza podane skladniki?

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-01-09 18:20:22

    Mmmm pycha :) na pewno wypróbuję ten przepis :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2013-01-09 18:10:46

    przekonałaś mnie :) Ja już wydrukowałam przepis :) Na sobotę zrobię :)

    Twój komentarz

Muffinki a'la pączki

Muffinki a

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Nie sądziłam, ze to kiedykolwiek powiem o jakichś muffinkach, ale muszę. Są genialne! :) To jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Wprawdzie daleko im do naszych tradycyjnych pączków smażonych (w smaku przypominają raczej donuts), ale są tak puszyste, mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach, że nie sposób poprzestać na jednej muffince. :) A w połączeniu z konfiturą z róży - z resztą myślę, że z każdą inną też – są po prostu pyszne. Delikatnie pachnące wanilią zmieszaną z zapachem konfitury różanej… No, a fakt, że robi się je w zaledwie kilka minut, całkowicie mnie przekonuje do tego, by często do nich wracać. :) To chyba będą pierwsze muffinki, które będę często piekła. :) Nie będę już nic więcej pisać, poza tym, że bardzo je Wam polecam! Bardzo! Niebawem postaram się zrobić też wersje drożdżową tych muffinek. :)

Składniki

  • Ciasto muffinkowe:

    Ilość Składnik
    mleka
    duże jajka
    oleju słonecznikowego
    ekstraktu z wanilii
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    ½ szklanki konfitury/marmolady z róży (lub innej ulubionej konfitury/dżemu)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    masła
    cukier

Sposób przygotowania

Mleko wymieszać z jajkami, olejem i ekstraktem.
Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać mokre składniki, wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
Papilotki wypełnić do 1/3 wysokości, do każdej nałożyć łyżeczkę konfitury i przykryć pozostałym ciastem do 3/4 wysokości papilotki.
Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C (góra/dół; z termoobiegiem piec nieco krócej), aż muffinki ładnie wyrosną i nabiorą ciemno złocistego koloru (można sprawdzić patyczkiem, starając się ominąć konfiturę).
Masło roztopić. Cukier wysypać na głębszy talerzyk/miskę. Gdy muffinki będą upieczone, wyjąć, postawić na kratce by odrobinę przestygły i po chwil każdą maczać w gorącym maśle i obtaczać w cukrze. Można też nim po prostu oprószyć muffinki. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie.


Smacznego :)