Tort kajmakowy

Tagi: tort kajmakowy Sowy, tort z kremem kajmakowym, tort z masą kajmakową, torty

Tort kajmakowy

Inspiracją dla tego tortu był tort kajmakowy z cukierni Sowy, był tak pyszny, że myśli o nim nie dawały mi spokoju… musiałam go zrobić. :D I wiecie co? Trochę pokombinowałam i wyszedł nawet lepszy niż ten od Sowy. ;) Wiem, że nie brzmi to skromnie, ale naprawdę tort jest obłędny, jeden z najlepszych jakie jadłam! Absolutnie uzależniający, już po pierwszym kęsie nie można przestać o nim myśleć. :))
Orzechowy biszkopt, nasączony ponczem z dodatkiem spirytusu, rumu i wanilii. Całość przekładana kremem z serka mascarpone, bitej śmietany i kajmaku. Aby zachować harmonię i by nie było za słodko, każdy blat biszkoptowy posmarowany przetartą konfiturą z czarnych porzeczek. 
Kochani wybaczcie, ale nie mogę Wam nic innego napisać jak to, że stokroć polecam Wam ten torcik! I jestem pewna, że zapałacie do  niego miłością od pierwszego wejrzenia… no, może od pierwszego kęsa. ;)) Baaaardzo polecam!

Przepis własny.

Składniki


Biszkopt:

  • 8 jajek

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

  • 15 dag cukru (ok. ¾ szklanki)

  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich

  • 16 g cukru waniliowego domowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ja nie dodawałam)

  • szczypta soli

Poncz:

  • 2/3 szklanki wody

  • 1 laska wanilii

  • 1/3 szklanki cukru lub więcej wg upodobań smakowych

  • 1 kieliszek (25-50 ml) spirytusu

  • 2-3 łyżki rumu

Krem:

  • 500 g mocno schłodzonego serka mascarpone 

  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%

  • 200 g schłodzonej masy kajmakowej (gotowej ze sklepu lub wcześniej przygotowanej z mleka skondensowanego)*

  • opcjonalnie 2 śmietan-fixy do zagęszczenia masy (ja nie użyłam, masa bez dodatków ubiła się na bardzo sztywno)

Dodatkowo:

  • 400 g konfitury z czarnej porzeczki

Dekoracja:

  • 150-200 g masy kajmakowej

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • 1-2 łyżki cukru pudru

  • 200 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich (zamiast migdałów lub orzechów można użyć np. wiórków gorzkiej czekolady)

Przygotowanie

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm (ciasto prawie wylewało się z tortownicy, więc jeśli się obawiacie możecie użyć tortownicy 23-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 50 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20-30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:
Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno, ewentualnie dodając podczas ubijania zagęstnik. Dodać masę kajmakową i wymieszać.  Wstawić do lodówki.

Poncz:

Wodę zagotować razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską wanilii). Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, wyjąć laskę wanilii, dodać spirytus i rum. Wymieszać. Odstawić na bok.

Konfitura:

Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito. Odstawić do przestudzenia.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować ½ konfitury. Nałożyć ½ kremu kajmakowego, wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć kolejny blat ciasta i postąpić z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nasączyć, posmarować resztą konfitury, wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć ostatnim blatem). Wierzchni blat nasączyć pozostałym ponczem.
Tort wstawić na chwile do lodówki.

Dekoracja:

Schłodzoną masą kajmakową udekorować wierzch tortu wg uznania.
Kremówkę ubić na sztywno, posmarować boki tortu, udekorować je posiekanymi migdałami, orzechami lub wiórkami czekolady.


Smacznego :)

*można użyć gotowej masy lub dzień wcześniej przygotować ją samemu ze słodzonego skondensowanego mleka w puszce (mleko trzeba gotować 3 godziny, puszka musi był przez cały czas cała zanurzona w wodzie), całkowicie wystudzić

 

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

171 komentarzy

  • Majana said

    Kasiu, niesamowita jesteś! Cudo stworzylaś po prostu. Wspaniale się prezentuje!
    Pozdrowienia:)

  • Madziana said

    Jaki piękny, cudowne zestawienie smaków, kuszący :) W niedziele mam urodziny, szukałam przepisu na tort ale nic mi nie pasowało do końca. Ten zapisuje do wykonania jako idealny :)!

  • Loriel said

    Połączenie masy kajmakowej i dżemu z czarnej porzeczki jest bardzo eleganckie i znakomicie nadaje się na torty. Też kiedyś wpadłam na taki pomysł i przygotowałam mały torcik. Został zjedzony w ekspresowym tempie :)

  • mojetworyprzetwory said

    Wygląda wspaniale! Stworzyłaś przepyszny tort! napewno lepszy niż u Sowy!!!

  • Catherine said

    Moja córka uwielbia kajmak. Jak tylko zobaczyła ten tort zatańczyła z radości (czytaj: zapałała miłością od pierwszego wejrzenia:)))))...... i "zażyczyła" go sobie na Urodziny! Fakt tort wygląda jak malowany! Tylko ten alkohol w ponczu będę musiała pominąć, eh! .... i zastąpić syropem czekoladowym, myślę, ze będzie pasował:)

  • Asiek said

    Kasiu, tort wygląda wspaniale!! Już myślę, kiedy mogłabym wykorzystać przepis:) Rany, ile bym dała za kawałeczek tego cuda!
    Pozdrowionka!

  • SlodkieFantazje said

    Cucina della Felicita - dzięki za miłe słowa Kochana! :)

  • SlodkieFantazje said

    @Panna Malwina - zdecydowanie jest obłędny, dlatego bardzo polecam!
    @ Majana - dzięki Majanko! a torcik zrób kiedys koniecznie, bo wychodzi przepyszny!
    @Madziana - gorąco polecam, bo naprawdę jest idealny :))... przy okazji wszystkiego najlepszego z okzaji urodzin :)
    @Moje pasje - Eliza mnie powalił! :)
    @Mojepzretwory - dzięki serdeczne, nam faktycznie bardziej smakował! :)
    @Asiek - Asiu wykorzystaj jak najszybciej, myślę, ze się nie zawiedziesz :) nam baaaardzo smakował! :)

  • SlodkieFantazje said

    @Catherine - Kasiu, moja córa też uwielbia kajmak, zrsztą ja też ostatnio poluiłam, a kiedyś - uwierzysz - niecierpiałam! :) To chyba dowód na to, że smak faktycznie zmienia się człowiekowi z wiekiem. :) Myślę. że syrop czekoladowy bedzie ok, z tymże nie wiem jak słodki jest ten syrop, czy odrobinę nie przesłodzi tortu... Bo szczerze mówiąc nie łączyłam jeszcze kajmaku z takim syropem (wszystko przede mną!), w razie czego myślę, że możesz spokojnie też z ponczu pominąć alkohol i dodac w to miejsce aromat rumowy lub karmelowy i wanilie i też będzie pysznie. :)

  • wedelka said

    Wygląda niesamowicie :) Zapisuję koniecznie do wykonania jak tylko nadarzy się okazja do upieczenia tortu :) A może spróbuję i bez okazji? Pozdrawiam :)

  • zufik said

    No po prostu gapię się na to Twoje dzieło i nie mogę przestać:) wygląda ooobłędnie!!

  • Monia said

    Zrobiłam i sama nie wierzę, to bez wątpienia najlepszy tort jaki w życiu jadłam!!! Rodzinka tego samego zdania i juz zażyczyli sobie powtórkę! Dziękuję za wspaniały przepis! pozdrawiam Monia

  • Catherine said

    A więc tak.... uległam zachwytowi córki i upiekłam jej ukochany Kajmakowy tort na Urodziny;) Obawiałam się tylko, że w mojej małej tortownicy 21cm wyjdzie zbyt wysoki, dlatego biszkopt upiekłam z 6 jajek zmniejszając proporcje ciasta o 1/4. Zupełnie wystarczyło tort jest naprawdę wysoki:) Biszkopt pięknie się upiekł bez proszku do pieczenia z lekką górką (wyrównałam nożem - inaczej się nie dało)Krem pyszny podjadałam przy dekorowaniu.... Ponczu zrobiłam 2 razy tyle bo lubię bardziej nasączone torty, pominęłam spirytus i cukier zastępując go syropem czekoladowym. Kremu wyszło tyle, że starczyło mi tez na posmarowanie boków, które przyozdobiłam orzechami laskowymi pokruszonymi wymieszanymi ze startą czekoladą a wierzch jak w oryginale kajmakiem. Jeszcze nie wiem jak smakuje:) chłodzi się do jutra w lodówce ale wygląda niesamowicie imponująco!!!

  • SlodkieFantazje said

    @Catherine - Kasiu cieszę się przeogromnie, że sie skusiłaś! :) Hmmm... ależ jestem ciekawa jak smakuje ten torcik z ponczem z syropu czekoladowego... :) Po spróbowaniu koniecznie podziel sie wrażeniami jak z tym syropem czekoladowym sie zgrało i czy Wam smakował! :)) Pozdrawiam cieplutko :)

  • Catherine said

    Melduję posłusznie, że Tort smakuje wybornie! ;))))) Jest cudownie wilgotny, w sam raz i nie za słodki- syropu czekoladowego specjalnie nie czuć - zdecydowanie dominuje orzechowy smak biszkoptu;) Córka twierdzi że był pyszny i fantastyczny! -cytuję słowo w słowo:) Mąż tez się zajadał:) Wszyscy uszczęśliwieni:) Kasiu -Dziękuję za inspirację!!!

  • holly said

    Czy można pominąć poncz? Biszkopt nie będzie wtedy zbyt suchy? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam! :)

  • SlodkieFantazje said

    @Catherine - Kasiu nawet nie wiesz jak baaaaardzo się cieszę, że Wam smakował! :))

  • SlodkieFantazje said

    @Holly - Wydaje mi się, że jednak bez ponczu może być trochę suchy, bardzo nie, bo na pewno nawilży się od kremu, ale jednak czymś bym nasączyla ciasto, bo na pewno wtedy będzie bardziej rozpływajacy się w ustach :)

  • olga said

    wspaniały, robiłam go dwukrotnie i udał się cudownie, najlepszy jaki jadłam dotychczas, nadaje się do pokrywania masą cukrową-spiderman dla synka na urodziny

  • danadana said

    zrobiłam dla zabicia czasu, i powalił wszystkich smakiem! pominęłam zagęstnik w kremie, i użyłam dżem jeżynowy zamiast porzeczkowego, ale jest niesamowity. Zjedliśmy na kolację, na śniadanie i zostało jeszcze ciut na obiad. wspaniały przepis.

  • Asia said

    Zrobiłam z mama w zeszłym tygodniu. Do biszkoptu dodalysmy make orzechowa, a zamiast rumu dalysmy Pimm's. Tylko dlatego, ze go nie mialysmy. Mase Kajmakowa na gorze wymieszalysmy z mascarpone.Muszę sie przyznać, ze gdy zobaczyłam to zdjęcie u Ciebie, od razu polecialam do Sowy, ale to jest dużo lepsze!!!! Niebo w gebie! Kazdy sie zachwycal!!! Dziękujemy za przepis !!! Pozdrawiamy serdecznie !

  • wedelka said

    Planuję zrobić to cudo w weekend na urodziny męża.Potrzebuję go na niedzielne przedpołudnie. Czy jeśli upiekę biszkopt w sobotę rano, przełożę go kremem i udekoruję w sobotni wieczór, to mogę bo bez obaw przechować do niedzieli w lodówce? Czy nie straci nic na smaku i wyglądzie? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

  • SlodkieFantazje said

    @Wedelka - Jak najbardziej możesz przygotować tort dzień wcześniej , nie straci na wyglądzie ani w smaku, a powiedziałabym, że nawet zyska. Powodzenia i czekam na relacje jak smakował :)

  • wedelka said

    Tort poczyniłam. Wyszedł bardzo smaczny: słodki, ale nie przesłodzony. Efekt można zobaczyć na moim blogu :) Nie prezentuje się nawet w małym procencie tak okazale jak tutaj, no ale myślę, że smakiem dużo nadrabia :) Miałam problemy z masą do dekoracji: dodałam masło do kajmaku, bo nie doczytałam, że Pani z niego zrezygnowała, w efekcie czego cała masa po nocy spędzonej w lodówce spłynęła mi na boki, ale jakoś uratowałam sytuację :) Czytanie ze zrozumieniem mi szwankuje najwyraźniej ;) Następnym razem na wierzch pójdzie sam kajmak :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    Dzię

  • Kasia said

    Witam,
    Nigdy nie robilam nic z masy kajmakowej - czy to jest to samo co masa krowkowa? Jesli nie, czy mimo wszystko moge uzyc krowkowej?

  • ela said

    boski ten tort,myślę żeby go zrobić na drugie urodzinki mojej córy..ale chciałabym go obłożyć masą cukrową i na wierzch dać jakieś figurki postaci z bajek:)

  • SlodkieFantazje said

    @Ela - tort bez problemu można obłożyć masą cukrową, tylko wtedy na wierzch i boki zamiast kajmaku proponowałabym posmarowanie go kremem maślanym, masy cukrowe różnie reagują na kajmak, miałam okazję sie o tym przekonać. :) ps. no i przydałoby sie zastąpić czymś alkohol :)) pozdrawiam serdecznie :)

  • carolina said

    napaliłam się na ten smakowity tort i robię go na urodziny synka na przyszłą sobotę .3-majcie za mnie kciuki :).dam znać jak wyszedł .

  • carolina said

    jestem ponownie.Tort zjedzony :).Wyszedł przepyszny :),a co najważniejsze smakował gościom .świetny biszkopt -udał się jak żaden inny :)-równiutki ,wysoki (ja dałam dla pewności małą płaską łyżeczkę proszku do pieczenia ).Bałam się ubijania serka mascarpone ze śmietanką (myślałam: " to się razem ubije? " ) ,ale okazało się ,że śmietana z serkiem ubija się lepiej i szybciej niż solo .Co tu więcej pisać -dziękuję za super przepis :).Na pewno wypróbuję jeszcze nie jeden przepis z bloga:),aaa...robiłam też ekspresowe faworki :)-też się udały :):)

  • vibeke6 said

    Witam, mam pytanie odnośnie mesy...nigdy nie ubijałam razem śmietany z serkiem, zazwyczaj najpierw śmietane a pozniej dodawałam serek. U Pani jest ubijanie razem (czy nic się ze śmietaną nie stanie podczas takiego ubijania?)...
    Pozdrawiam:)

  • SlodkieFantazje said

    @vibeke6 - Masa ubije sie bez problemu, będzie nawet sztywniejsza niż ta uijana oddzielnie. Pozdrawiam serdecznie!

  • Kuchcik said

    Witam, zwykle dodawałam do biszkoptu skrobię, czy bez tego dodatku ciasto uda się?

  • agnieszka said

    Szukam tortu, który chciałabym zrobić siostrze na 30 urodziny.
    Właśnie znalazłam!
    Pozdrawiam :)

  • SlodkieFantazje said

    @Kuchcik - Śmiało, uda się na pewno! :) Wiele osób go już robiło i nikt nie zgłosił mi, zeby miał z biszkoptem jakiś problem. :) Ja biszkopty robię czasami z dodatkiem skrobi czasami bez i generalnie jedne i drugie wyrastają mi tak samo. :)

  • vibeke6 said

    Witam ponownie:)
    mam jeszcze jedno pytanie...jak widzi Pani biszkopt orzechowy z inną masą, z tego przepisu:
    http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-truflowy
    pozdrawiam :)

  • SlodkieFantazje said

    @Vibeke6 - szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak skomponuje się biszkopt orzechowy z tą masą, teoretycznie jest na tyle neutralny, że powinno być ok, ale nie robiłam jeszcze tej masy, więc głowy sobie uciąć nie dam, że będzie fajnie smakować. :)

  • vibeke6 said

    Pragnę podzielić się wrażeniami po zrobieniu tego torcika:) Jak dla mnie i moich gosci REWELACJA!!!
    Tort jest przepyszny, mocno wilgotny, słodki w sam raz, masa idealnie zwarta...przypomina mi masy maślane robione do tortów przez moją mame:)
    W końcu trafiłam na tort do którego będę wielokrotnie wracac:) Wierzch posmarowałam samym kajmakiem bez masła, po bokach bita śmietana i obsypałam wiókami starej gorzej czekolady...prezentował się znakomicie. Goście zjedli po 2kawałki co nieczęsto się zdarza:) A więc to mówi samo za siebie jak tort rzeczywiście smakuje:)
    Dziękuje i Pozdrawiam

  • Ivet said

    Mam pytanie.
    Jak zrobić tak wspaniale wyglądającą górę z kajmaku ?
    czym zrobiłaś te wzorki ?

  • SlodkieFantazje said

    @Ivet - robiłam grzebieniem do dekoracji, ale taki sam efekt można osiągnąć robiąc wzorek np. widelcem lub innym "narzędziem", które ma wystające ząbki.

  • Elab said

    Droga Kasiu, dolaczam sie do wszystkich zachwytow powyzej, mam pytanie,
    jesli moglabys mi wyjasnic oczywiscie, chodzi o krem: serek ubic ze smietanka i wymieszac z masa kajmakowa. Czy to sie wymiesza bez problemu? Bo wyobrazam sobie ze serek i smietanka beda miekkie a masa kajmakowa raczej ciezsza, albo moze czy jest na to jakis sprytny patent? Zamierzam jutro piec biszkopt, a w czwartek robic ten torcik. Dziekuje za wspaniale przepisy i pozdrawiam serdecznie. Ela

  • SlodkieFantazje said

    @Elab - Elu, serek i śmietankę ubijamy razem - masa po ubiciu jest dość sztywna, lekka, ale sztywna (lepiej się ubija niż oddzielnie), do tego dodajemy masę kajmakową i mieszamy, cała masa nadal pozostaje zwarta i gęsta. Proszę spróbować, jestem pewna, że nie będziesz rozczarowana. :) pozdrawiam serdecznie i dziekuję za miłe słowa :)

  • Haneczka said

    Pyszny!!!!Dziękuję za przepis :) ! Smakował całej rodzinie a szczególnie solenizantowi :) Synek skończył właśnie roczek :) Pozdrawiam serdecznie!!!

  • Ela said

    Droga Kasiu, wiec wykonalam tort scisle z przepisem i Twoimi radami i nie wiem jak to napisac, ale wyszedl idealnie, wszystko sie udalo, a w smaku wyborny, przepyszny. Naprawde wspanialy. Polecam wszystkim zainteresowanym, a Tobie bardzo dziekuje za przepis. Jest skomponowany absolutnie idealnie. Pozdrawiam.

  • iwcia said

    Proszę mi powiedzieć ,co ma na celu upuszczanie tego biszkoptu z wysokości 50 cm. Z moich doświadczeń wiem ,że z biszkoptem najlepiej obchodzić się jak z "jajkiem" .żeby nie opadł.A tu specjalnie go upuszczać.Proszę o odpowiedz bo mam w planach go upiec na święta Wygląda fantastycznie A połączenie kremówki ,kajmaku i marscapone - grzechu warte.Nawet kalorii nie będę liczyć.!!

  • SlodkieFantazje said

    @Iwcia - przeczytałam kiedyś w sieci takie wytłumaczenie sensu rzucania "kiedy ciasto jest upieczone to jest ono szczelne od góry i gdy zaczyna stygnąć, para wodna która jest wewnątrz, w bąbelkach dzięki którym ciasto jest puszyste, zaczyna zmieniać się w wodę i tym samym zmniejsza się ich wielkość - i wtedy ciasto się zapada. aby do tego nie dopuścić należy "rozszczelnić" ciasto i pozwolić na to by powietrze dostało się do środka i wypełniło bąbelki w miejsce pary. walnięcie ciastem z ok 30 cm o blat, powoduje, że na górnej skorupie ciasta tworzą się mikroszczeliny, przez które powietrze może się dostać do środka. i ciasto nie opadnie" ... Chyba ma to sens, bo faktycznie biszkopt nie opada ani centymetr i praktycznie gdy tylko po rzucaniu nieco przestygnie można go wyjąć z tortownicy i wcale nie trzeba się obchodzić jak z jajkiem... Ale generalnie jeśli jest piana ubita na bardzo sztywno (wyciągnięta do góry na patyczku stoi na sztorc) wtedy biszkopt nie potzrebuje żadnego rzucania i też nie opada, ja nie zawsze rzucam, a zawsze wychodzi taki sam :) Tort jest naprawdę pyszny, a sama masą obłędna, więc ten jeden raz warto przymknąć oko na kalorie ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • iwcia said

    Dziękuję za sensowną odpowiedź.Spróbuję go zrobić na święta i to z tym rzucaniem.Raz kozie śmierć .Po świętach dam znać jak wyszedł.Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

  • SlodkieFantazje said

    @iwcia - W takim razie czekam na relację! :) Życzę zdrowych i radosnych świąt, spędzonych z najblizszymi. :)

  • sandra said

    witam, mam prośbę, mam pyt mascarpone ubijamy ze smietanka i mieszamy z masa kajmakowa czy caly cas miksujac dodajemy kajmak? mam chec zrobic, jednak boje sie kremu, mianowicie nie mam do tego reki i przewaznie kremy wychodza mi za rzadkie, pozdrawiam serdecznie.

  • SlodkieFantazje said

    @Sandra - Mascarpone ubijamy ze śmeitanką, po czym dodajemy kajmak i chwilę mieszamy /lub miksujemy na wolnych obrotach. Ten krem na pewno nie wyjdzie za rzadki. Pozdrawiam serdecznie!

  • Martynka said

    Tort jest smaczny i bardzo prosty do przygotowania jednak z torem od Sowy ma niewiele wspólnego.
    Podkreślam, że jest na prawdę dobry ale proszę go nie łączyć z tym co dostaniemy u Sowy.
    Zupełnie inne smaki.
    Co do tematu czyli tort kajmakowy 1-0 wygrywa ten od Sowy. Pozdrawiam

  • iwcia said

    Tak jak obiecywałam-po świętach relacja.Po pierwsze-sam biszkopt upiekłam w tortownicy 24cm i owszem był wysoki ale ciut po upieczeniu opadł samym środkiem,więc trudno było go ładnie przekroić.Po drugie krem-po dłuższym postaniu tortu na stole robił się dosyć rzadki(może to gorąca atmosfera świąt tak zadziałała).A po trzecie smak-zniewalający !!!Pkt1 i 2 przy tym smaku nie mają najmniejszego znaczenia .Po prostu "niebo w gębie".Goście zachwyceni.Kremówka,mascarpone i karmel to idealne połączenie i moim zdaniem b.dużo robi tu też konfitura z cz.porzeczki.Dodaje odpowiedniej kwaskowatości.Całość w rankingu moich ciast plasuje na jednej z najwyższych pozycji.DZIĘKUJĘ.

    się na

  • iwcia said

    Aha proszę jeszcze tylko o odpowiedź czy Pani też zauważyła ,że po wyjęciu z lodówki krem faktycznie jest gęsty ale po dłuższym postaniu robi się rzadki, czy tylko coś nie tak było z moim kremem.Mam w zamiarze wpisać go na stałe w moje słodkie menu.Więc muszę dojść do perfekcji Pozdrawiam

  • SlodkieFantazje said

    @Iwcia - bardzo się cieszę, że torick Pani smakował. :) To jeden z moich ulubionych i mam do niego ogromny sentyment. :) Jeśli chodzi o krem to u mnie był cały czas ścisły, nawet bardzo, choć w sumie za długo nie stał na stole, bo u nas liczna rodzina i dość szybko znikał. :) To czy krem jest wystraczajaco ścisły może zależeć też od rodzaju kremówki. Moze też zwyczajnie mieliscie w domu wysoką temeraturę, wtedy żadne ciasto z kremem na bazie śmietanki nie pozostaje w takiej ścisłej konsystencji jak w lodówce , ale na pewno krem nie powinien się rozpływać, u nas tak jak wspomniałam niczym nie różnił się nawet jak trochę postał na stole w cieple (był gęsty i zwarty). Może proszę z inną śmietanką spóbować albo bardziej ją schłodzić pzred ubijaniem... lub może ciut dłuzej ubijać (ubity krem powinnien być tak gęsty, że ubijak z trudem się w niej porusza). Pozdrawiam serdecznie!

  • mamamiloska said

    witam panią,mam pytanie odnosnie dekoracji -czy jeśli jak pani pisze -do masy kajmakowej nie dodała pani masła to jakos specjalnie pani tę masę ucierała czy taką z puszki od razu na tort-mi wydaje sie ze będzie za twarda ale znowu ucierać bez masła mikserem jakos też ciężko chyba
    i drugie pytanie odnośnie wielkości blachy-mam taką jak u pani w przepisie-pisze pani że ciasta surowego jest tyle ze prawie sie wylewa-czy w trakcie pieczenia gdy urośnie to właśnie nie wyleje sie czy moze powinnam wziać mniej składników i nie ryzykować wylaniem
    i trzecie pytanie czy orzechy mogę zmielić w maszynce do mielenia kawy i czy mogą być one w skórce
    zamierzam zrobić tort na 1-sze urodzinki synka na 6 stycznia więc bardzo zależy mi na tych informacjach
    pozdr

  • SlodkieFantazje said

    Nie ucierałam, moja masa po tym jak postała w lodowce była w sam raz do dekorowania, nie była ani za twarda ani za miękka... ale masa masie nie równa, jeśli będzie za miękka wystarczy utrzeć ją z masłem i wstawić na pół godziny do lodówki, później już będzie można dekorować bez problemu, co się tylko wymarzy. Za twarda raczej nie będzie, przynajmniej ja się z twardą masą kajmakową nie spotkałam. Nie zmiejszałabym proporcji składników, ciasto ładnie rośnie, ale nie jest za rzadkie, więc raczej rośnie do góry i nie powinno się wylać, sporo osób robiło już ten tort i jak na razie nikt nie wspominał o tym, że ciasto mu się przelało. Oczywiście może Pani zmniejszyć proporcje o jedno jajko i proporcjonalnie resztę składników. Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego najlepszego dla Synka! :)

  • mamamiloska said

    witam ponownie,zrobiłam ten tort i nie zawiodłam się był pyszny,wprawdzie nie wyszedł mi taki piękny jak pani ale smak był wspaniały,na pewno zrobię go ponownie jeśli nie jako tort to jak normalne ciast w kwadratowej blaszce,jedyna moja uwaga to taka że mąki w przepisie jest 170 g ale na szklanki (250ml) wyszło trochę więcej,no i dałam troszkę proszku bo się bałąm że nie wyjdzie,polecam go niezdecydowanym i baaaardzo dziękuję

  • DMS said

    Dzięki za przepis !!! Wszyscy goście byli zachwyceni !!! Tort jest przepyszny :)

  • SlodkieFantazje said

    @DMS, Contradiction - baaaardzo się cieszę, że smakował :) pozdrawiam serdecznie

  • sylwia said

    Witaj.
    Tort wyglada oblednie.Zastanawiam sie czy zamiast masy kajmakowej moge uzyc masy krowkowej bo akurat taka posiadam w domu,a nie mieszkam w PL i dlatego tutaj nie ma takiej masy kajmakowej.Pozrawiam i dzieki za odpowiedz

  • SlodkieFantazje said

    @Sylwia - tak jak najbardziej można zastąpić masą krówkową. Generalnie to jest to samo. Pozdrawiam serdecznie!

  • Justa said

    Witam, tort wygląda super :) mam tylko pytanie w kwestii orzechów - czy można dodać laskowe?? akurat takie posiadam i chciałabym je zużyć ;) nie wiem czy będą pasować do tej masy i czy przede wszystkim samo ciasto po takiej zmianie się uda...

  • Larte said

    To zdecydowanie jeden z najlepszych tortów, jakie w życiu jadłam. I nie wiem, czy to dlatego, że to pierwszy w moim życiu samodzielnie zrobiony tort, czy po prostu dlatego, że jest genialny ;) Kiedy pierwszy raz trafiłam na tą stronę, na ten tort już wiedziałam - to ten! No i stał się prezentem dla męża na urodziny. Polecam! Ja będę go robiła częściej.

  • Alex said

    Pieklam dzisiaj ten tort w tortownicy 26cm z jajek rozmiaru M i "wyszedl" z formy (jak inni go pieka w mniejszych formach?). Co do kremu to jakiej firmy masy kajmakowej Pani uzywa? Ja mialam mase kajmakowa firmy Helio, ale wydawala mi sie jakas sztuczna w smaku, a masa krowkowa z Gostynia jakos malo krowkowa. Dodalam wiec wiecej masy do kremu i bylo o.k. Teraz sie chlodzi i jutro degustacja (jestem na etapie poszukiwan tortu na komunie). Pozdrawiam

  • anetin said

    Witam. Torcik wykonałam na urodziny Męża, który jest wielbicielem masy kajmakowej :) Delikatnie zmodyfikowałam proporcje pod swój gust, wyszedł idealny. Przepyszny i bardzo elegancki, ładnie się kroi i może długo stać (w chłodzie) nie tracąc przy tym w ogóle na wyglądzie. Ja tort zrobiłam dnia poprzedniego i w lodówce spędził 18 godzin. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Dziękuję za inspirację i świetny przepis. Pozdrawiam :)

  • Iwona said

    Robiłam tort na urodziny córeczki i bardzo nam smakował, mam pytanie czy zamiast dżemu z czarnej porzeczki można użyć wiśnie w syropie lub mus malinowy?

  • izua said

    Na ile mniej więcej osób jest ten torcik? Potrzebuję go zrobić na 12-15 osób.

  • SlodkieFantazje said

    @Izau - z podanych składników wychodzi tort na 10-12 osób, jeśli ma być na 15 osób to lepiej zrobić w tortownicy o śr. 24 cm, proporcji składników nie trzeba zmieniać, bo podawałam je na torownice 22-24 cm.

  • Ania84 said

    Jestem zachwycona tym tortem, od razu gdy zobaczyłam przepis stwwierdziałam ze wlasnie ten chcę zrobic dla męża z okazji urodzin. Mam tylko jedno pytanie jak uzyskać pył z orzechów bo mój młynek do mielenia kawy padł. Pozdrawiam
    Ania

  • SlodkieFantazje said

    @Ania84 - z orzechami poradzi sobie też dobry malakser lub mocny blender, można też kupić gotowe mielone, w niektórych sklepach już sprzedają takie, widziałam kiedyś np. w lidlu bodajże laskowe mielone, można je dodać zamiast włoskich. Pozdrawiam!

  • ania84 said

    Świetnu przepis. Dzis go zrobiłam z okazji urodzin mojego meża, goście sie zajadali. Jest jeden ogromny minus tegi tortu ma ogromnie duzo kalori ale jego smak niweluje ten minus:D

  • Wanda said

    Lubię Twoje przepisy i dość często korzystam z nich, ale jak ubić śmietankę z mascarpone żeby się nie zwarzyło? Oto jest pytanie :) Czy w związku z tym mogę poprosić o bardziej szczegółowe kroki przy robieniu kremu?
    Pozdrawiam

  • SlodkieFantazje said

    @Wanda - po prostu nalewamy do miski śmietankę, dodajemy mascarpone i ubijamy na dość szybkich obrotach aż masa będzie sztywna. Później dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia składników. I tyle :) Pozdrawiam serdecznie!

  • sandy said

    Witam. Mam do Pani pytanie. Czym można zastąpić rum? Można zastąpić rum i spirytus jakimś jednym rodzajem alkoholu ? Jeżeli tak to jakim ? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam :-)

  • SlodkieFantazje said

    @Sandy - można po prostu użyć albo samego rumu albo samego spirytusu z dodatkiem aromatu rumowego. A jeśli chodzi o zastąpienie obu tych alkoholi jednym innym to można po prostu użyć zwykłej wódki, dodając odrobinę aromatu rumowego, można też zamienic na whiskey, koniak albo jakiś likier np. orzechowy.

  • becia said

    mogę powiedzieć ze jest bardzo obłędny w smaku bo jadlam go u kuzynki

  • Natalia said

    Zrobiłam tort na drugie urodzinki córeczki i naprawdę był pyszny,niezbyt słodki,fantastyczny! Moja masa wyszła rzadka i nie chciała stężeć nawet w lodówce,więc dałam do niej 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl wrzątku.Dzięki temu masa ładnie się trzymała,a tort dobrze się kroił.Polecam i na pewno do niego wrócę!

  • Leonarda said

    Czy ten tort można przygotować dzień lub dwa wcześniej?

  • Agnes said

    Piekłam ten tort kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi wyśmienity! Robi na wszystkich wrażenie, a mnie jako autorkę dzieła napawa dumą :)

  • dorora11 said


    szukałam ciasta podobnego w smaku do kostki alpejskiej i właśnie ten torcik okazał się strzałem w dziesiątke,na dzisiejszej uroczystości było to ciasto które zniknęło jako pierwsze, polecam

  • sandy said

    Jedna puszka mleka skondensowanego slodzonego wystarczy na cały tort?

  • SlodkieFantazje said

    @Sandy - tak, 200 g dodajemy do kremu, a resztę na wierzch.

  • Alicja said

    Czy do spodu zamiast orzechów można użyć mielone migdały?

  • SlodkieFantazje said

    @Alicja - tak, zmieni się po prostu odrobinę smak ciasta :)

  • SlodkieFantazje said

    @Iwona - alkohol w ponczu można pominąć i zastąpić go aromatem rumowym/arakowym lub dodać po prostu sam ekstrakt z wanilli... można też zastąpić syropem czekoladowym lub waniliowym albo naponczować po prostu lekko osłodzoną herbatą. Pozdrawiam serdecznie!

  • Ola said

    Przed chwila upiekłam biszkopt. Pięknie wyrósł, równiutki. Rzuciłam na podłogę i pięknie się zapadł. Jest dołek na środku na jakieś 2 cm :/
    Jak ratować sytuację? Tort robię jutro na sobotę.

  • SlodkieFantazje said

    @Ola - dziwne, nie powinnien się zapaść... hmmm... w takim razie moźe ten jeden blat z dołkiem odciąć i dopiec do niego takej samej średnicy blat, z 1/3 ilości podanych składników. Pozdrawiam i powodzenia!

  • Ola said

    Przekroilam na 3 ale trzeci jest z dziura. Chyba juz wiem dlaczego biszkopt opadl. Jest wilgotny na srodku. Moze powinien dluzej siedziec w piekarniku a byl ok 50min i patyczkiem spr i suchy byl. No nic, zrobie z 1/4 czesci zeby tylko na jeden blat bylo. Ale w smaku biszkopt bombowy :)
    Czy jak zrobie tort poznym wieczorem ok 22ej to zdazy sie przegryzc do jutra do 17ej?
    Mam dzem porzeczkowy. Czy zmikowac go zeby byl gladziutki czy moze sie porzeczka trafic tu i owdzie?

  • SlodkieFantazje said

    @Ola - wystarczy mu noc w lodówce i dobrze się przegryzie, ja dżem/konfiturę przecieram przez sito, zeby była gładka, ale to kwestia upodobań - równie dobrze można posmarować dżemem bez przecierania, żeby były wyczuwalne kawałki owoców.

  • sandy said

    Tort mam zamiar posmarować dookoła kremówką i ozdobić prażonymi płatkami migdałów...i mam pytanie....czy miały stojąc prawie dobę w lodówce nie zmiękną ? Czy może lepiej dokończyć tort na krótko przed podaniem ? Dziękuje za odpowiedź :-)

  • SlodkieFantazje said

    @Sandy - nie zmiekną, spokojnie można tort ozdobić od razu.

  • Iwona said

    Witam serdecznie, o ile powinnam zwiększyć proporcje, żeby zrobić tort w dużej blasze i jak piec biszkopt czy każdy blat osobno czy jednocześnie a później przekroić? Pozdrawiam :)))

  • SlodkieFantazje said

    @Iwona - w takim razie podwoiłabym ilość składników. Jeśli masz nóż, którym łatwo przekroi się tak duże ciasto na blaty to pieklabym na raz, ale jeśli nie to lepiej upiec oddzielnie 3 blaty, dzieląc składniki biszkopta na 3. Pozdrawiam serdecznie!

  • Weronika1108 said

    Twój tort wygląda imponująco ;) mam zamiar zrobic go dla chłopaka na urodziny który jest fanem karmelu. Proszę powiedz mi jakiej firmy kupujesz karmel (jeżeli używasz gotowego)? wiem że jedne są lepsze drugie gorsze i przede wszystkim raz kupiłam- był baaardzo gesty- po wyjeciu z puszki miał kształt... puszki, a kiedys kupiłam z innej firmy , i ten juz z puszki "wylewałam". To jedna sprawa, a druga to taka, jakiej formy kupujesz dzem porzeczkowy (jeżeli także kupujesz) bo nie mam niestety domowego, a tu tez każda firma ma inny- jeden jest lepszy drugi gorszy ;) Chciałabym żeby wszystko było dobrze ;)

  • SlodkieFantazje said

    @Weronika1108 - do tego tortu nie dodawałam gotowej masy, kupuje mleko słodzone skondensowane w puszce i gotuje je ok. 3 godzin w wodzie, tak, by zakrywała całą puszkę podczas gotowania; z gotowych zdarzało mi się używać do innych ciast masy firmy Gostyń "Mleko słodzone gotowane"; dżemu używam domowego - co roku dostaje spory zapas czarnej porzeczki robię z niej m.in. dżemy, ale można oczywiscie użyć dowolnego ze sklepu, najlepiej jak najbardziej naturalnego bez zbędnych dodatków, nie potrafię niestety polecić konkretnej firmy, bo już bardzo dawno nie kupowałam takiego dżemu. Pozdrawiam serdecznie!

  • Weronika1108 said

    Dzięki za odpowiedź :) Kupiłam masę kajmakową z bakallandu- zobaczymy jak się sprawdzi ;) i konfiturę z łowicza ;) aż się boję żeby wszystko wyszło! :)

  • Weronika said

    Tort wyszedł przepyszny, wszyscy myśleli że z cukierni, nie wierzono mi że sama upiekłam ten tort. Dziękuję za przepis. Teraz znów zagości na chrzcinach córeczki

  • feeria said

    Tort pyszny, dziękuję za przepis. Mam jednak uwagę do biszkoptu: nie dałam proszku do pieczenia i niestety nie wyrósł tak okazale jak na twoim zdjęciu - myślę zatem, że proszek jest konieczny.

  • Wanda said

    W końcu zrobiłam ten tort! :) Długo się stroiłam ale wyszedł wspaniały, pyszny, po prostu niesamowicie dobry. A ten krem? - delicious! I nawet się nie zważył choć tak bardzo się bałam o niego. Dziękuję :) będzie na pewno gościł na specjalne okazje.

  • Sandra said

    Witam :) Mam pytanie odnośnie kajmaku.
    On twardnieje w lodówce? Chciałabym przełożyć tort kajmakiem z posiekanymi orzechami, ale nie wiem czy nie będzie za twarde i czy inny krem "piętro niżej" nie będzie wypływał pod wpływem nacisku z góry? A może masa będzie za rzadka i wszystko się rozpłynie?
    z góry dziękuję za odp.

  • SlodkieFantazje said

    @Sandra - kajmak nieco gęstnieje w lodówce, ale nie robi się twardy, spokojnie można nim przełożyć warstwy tortu, nie będzie za ciężko, jeśli tylko warstwa kajmaku nie będzie bardzo gruba. :)

  • Aga said

    Bardzo dziękuję za przepis - przygotowalam tort kajmakowy na 18-te urodziny córki. Opis wykonania jest bardzo przejrzysty i sprawnie wszystko poszło. Jestem naprawdę wdzięczna, a tort wyszedł znakomity.

    Nie jest słodki, porzeczkowa konfitura bajecznie równoważy słodycz i kalorie kremówki i mascarpone w kremie. Wykorzystałam konfiturę słodzoną sokiem z jabłek.

    Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję!

  • Eljoza said

    Wspaniały, pyszny.....
    wyjątkowo prosty, szybki i naprawdę przepyszny!
    Robiłam już kilkanaście razy, polecam

  • Anuleczka said

    Pomocy!!Jak przesiać zmielone orzechy?Po zmieleniu są wilgotne i tłuste nawet suszenie w piekarniku nic nie pomogło,zepsułam cały biszkopt bo dałam nieprzesiane orzechy.....Co robić???

  • SlodkieFantazje said

    @Anuleczka - niestety dopiero teraz mam możliwość odpisać. Orzechy po wymieszaniu z mąką przestają być takie wilgotne i bez problemu można je przesiać (przetrzeć) razem z mąka i proszkiem przez sito.

  • anuleczka said

    Upiekłam po godzinie drugi biszkopt ale najpierw wymieszałam z mąką a później dopiero przetarłam zmielone w malakserze orzechy przez sito i ponownie wymieszałam.Biszkopt wyszedł IDEALNY.No a tort przepyszny,w przekroju równie piękny ale na zewnątrz już nie dorównywał temu ze zdjęcia.Dżem z czarnej porzeczki pasuje tu idealnie.Dziękuję.

  • casablanca said

    Zrobilam:)
    Zostala juz tylko polowa w lodowce, ale byla nas tylko trojka I kazdy pozarl po dwa wielkie kawalki po bogatej kolacji. Zdecydowanie tort kajmakowy wchodzi na stale do repertuaru ciast, bo jest przepyszny. Nie jest za slodki (czego sie obawialam) I ma "pazur" czyli nie jest mdly. Biszkopt orzechowy wyszedl idealny, dodalam troche rumu do masy I obawialam sie, ze zjem ja zanim posmaruje nia tort...:) Tylko konfitura okazala sie kaprysna I nie chciala zgestnac po podgrzaniu, wiec posmarowalam nia tylko dolny blat. Pycha! To moj trzeci tort z Twojej strony I bede robic nastepne.
    Kasiu, bardzo Ci dziekuje! Robie Twoje ciasta I jestem spokojna o rezultat, bo wszystkie przepisy sa sprawdzone I smaczne.

  • truskawka_90 said

    Jakoś ciekawe, że wszyscy robią ten tort pierwszy raz i wszystkim jakimś cudem się tak cudownie udaje, otóż nie, nie wszystkim tak cudownie wychodzi. Właśnie skończyłam go robić, masa rzadka, stanowczo za rzadka i nie pomogła nawet paczka żelatyny w nią wlana. Jestem bardzo zirytowana i nie mile zaskoczona, bo myślałam, że wszystkie komentarze tutaj są prawdziwe, a jednak nie! Zmarnowany czas, pieniądze, towar i nerwy! Żałuje, że go robiłam, mam tylko nadzieje, że będzie zjadliwy. Pozdrawiam

  • SlodkieFantazje said

    @Truskawka_90 - ręce opadają jak się czyta coś takiego... zamiast pisać, że komentarze nieprawdziwe i że niemożliwe, by tylu osobom tort się udał za pierwszym razem może warto ten czas poświecić na zastanowienie, co mogło pójść nie tak... za rzadka masa oznacza, że albo nie została dobrze ubita, albo została przebita, albo się zwarzyła podczas ubijania. Masę na bazie kremówki i mascarpone robiłam już kilkadziesiąt razy do różnych tortów i nigdy nie wyszła rzadka, zawsze jest bardzo sztywna, zwarta i wspaniale się rozsmarowuje. Proponuję, by zamiast wyładowywać swoje frustracje i oczerniać innych pisząc, ze komentarze nieprawdziwe, lepiej trochę poćwiczyć robienie dobrej masy. Pozdrawiam i więcej dojrzałości życzę.

  • Ania23 said

    Mamy pytanie, czym nasączyć spody, jeśli chcę podać tort dzieciom (nie chciałabym używać alkoholu)? Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam:)

  • kasia said

    Ciasto z góry mi popękało a jak spuściłam z wysokości popękał po bokach dlaczego :((

  • SlodkieFantazje said

    @Ania23 - można nasączyć przestudzoną osłodozną herbatą samą lub z dodatkiem suropu waniliowego lub orzechowego, można też do herbaty dodać aromat rumowy lub waailiowy.... Można nasączyć syropem czekoladowym (np. taki do lodów rozcieńczony z gorącą herbatą lub gorącą przegotowaną wodą, etc.

  • SlodkieFantazje said

    @Kasia - nie mam pojęcia czemu biszkopt popękał. Nigdy mi się nic takiego nie przydarzyło. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że był za długo pieczny i za bardzo się przypiekł z wierzchu i boków, przez co wysechł i popękał. Pozdrawiam.

  • Kasia said

    Oj chodzi za mną ten tort.. jutro będę robić na niedzielne urodziny męża. Oby wyszedł bo będzie cała rodzinka:)

  • AnnaD. said

    Bardzo smaczny tort, fajnym dodatkiem okazał się dżem porzeczkowy, który przełamuje jego słodycz. Polecam!

  • Joanna said

    Przepyszny:) Wykonałam i pokochałam. Na pewno zrobię go jeszcze wiele razy :)

  • hoffija44 said

    Przepyszne ciasto! Wchodzi na stałe do moich "popisowych" :)))
    Pozdrawiam z Wielkopolski :)

  • Bronka1975 said

    Torcik zapowiadał się wspaniale, ale niestety masa mi się nie udała. Natychmiast po rozpoczęciu ubijania mascarpone z kremówką, zrobiło się masło. Mascarpone miałam dobrej jakości (włoskie), kremówka Łowicz 36%, wszystko mocno schłodzone więc nie wiem w czym tkwił błą∂. Czy ktoś miał podobny problem? Pozdrawiam serdecznie :)

  • Mała piekareczka said

    Droga Kasiu, jestes dla mnie mistrzynią w cukiernictwie. Przy specjalnych okazjach zawsze korzystam z. Twoich przepisów (Twój piernik na święta podbił serca całej rodziny) :)
    A teraz mam wielki problem... nieuchronnie zbliżają sie urodziny mojego chłopaka, na ktore muszę przygotować tort! Zaproszeni goście uważają, ze moje ciasta sa obłędne (choć to tylko Twoja zasługa), nie chce ich wiec rozczarować. Zaproszonych gości jest aż 40, wiec aż 40 różnych gustów! Wybrałam torcik kajmakowky- chyba każdy go lubi :)
    Mam jednak problem z ilością ciasta. Na ile (mnie wiecej) osób starcza Twój torcik?

  • SlodkieFantazje said

    @Mała piekareczka - dziękuję serdecznie za miłe słowa. :) Bardzo sie ciesze, że moje wypieki Ci smakują. :) W powyższym przepisie ilość składników podana jest na tortownicę ok. 22cm max 24 cm; w pzreliczeniu na porcje wygląda to następująco: z tortownicy 22 cm wychodzi około 10-12 porcji, z tortownicy 24 cm ok. 12-16 porcji (w zależności od ich wielkości), tortownica 26 cm - to 16-24 porcje, największa moja tortownica ma 30 cm średnicy i wychodzi z niej ok 24-30 porcji (w zależności od wiekości porcji). Przy 40 osobach polecałabym tort piętrowy, czyli np. jeden biszkopt o śr 30 a drugi taki jak w przepisie, czyli o śr. 22 cm. Ewenatualnie można zrobic tort prostokątny(czyli biskzopt w prostokątnej dużej blasze, wtedy jak sądze tortu powinno również wystarczyć, ale to już trzeba by przeliczyć znając rozmiar konkretnej dużej blachy. Pozdrawiam serdecznie!

  • Noelle said

    Piękny... ale zależało mi na różowej dekoracji... myśli pani, że różowa masa na wierzchu i po bokach (taka bez żadnego konkretnego smaku) bedzie pasować?

  • SlodkieFantazje said

    @Noelle - myślę, że tak. Jeśli nie będzie miała innego smaku, który zdominuje smak kremu, to jak najbardziej nie widzę przeszkód. Pozdrawiam!

  • Aneta said

    Witam serdecznie. Torcik wygląda super. Chciałam zrobić go meżowi na urodziny. Jednak mam pytanie: czy pani zdaniem mogłabym zrezygnować z orzechów w biszkopcie? Moja córeczka jest uczulona a karmię ją piersią i nawet nie mogłabym spróbować tego cuda.

  • SlodkieFantazje said

    @Aneta - tak, jak najbardziej można zrezygnować z orzechów. dajemy wtedy 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej + 1/4 szklanki (lub dosłownie ciut więcej) mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam

  • Ewelina2108 said

    Chciałabym upiec ten tort z okazji urodzin mojej przyjaciółki. Jednak będę go musiała przygotować dwa dni wcześniej, myśli Pani, że tort przetrwa tyle czasu w lodówce i nadal będzie smaczny? Z góry dziękuję za odpowiedź;)

  • SlodkieFantazje said

    @Ewelina2108 - spokojnie można przygotować dwa dni wcześniej, nic mu się nie stanie, a smaki dobrze się przegryzą.

  • klaudia19926 said

    Czesc! W tym tygodniu chce sie zabrac za.upieczenie tego cuda mam jednak pare pytan:
    1. Czy tort lepiej robic dzien wczesniej niz przyjecie, czy mozna pokusic sie o zrobinie go w ten sam dzien?
    2. Na przyjeciu bedzie dziecko w.wieku 10 lat, czy w tym torcie czuc.mocno.alkohol z ponczu?
    3. Czym moglabym zastapic alkoholowy poncz?
    Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!
    Klaudia

  • SlodkieFantazje said

    Ad1) Warto zrobić dzień wcześniej, wtedy smaki fajnie sie przegryzą i tort jest jeszcze smaczniejszy, ale jeśli nie ma takiej możliwości można go zrobić tego samego dnia, ale przynajmniej kilka godzin wcześniej. Ad2) Alkoholu nie czuć mocno, ale mimo wszystko alkohol to alkohol i jeśli tort maja jeść również dzieci, to warto z niego zrezygnować. :) Ad. 3) Alkohol w ponczu można pominąć i zastąpić go aromatem rumowym lub dodać po prostu sam ekstrakt z wanilii... można też zastąpić syropem czekoladowym lub waniliowym albo naponczować po prostu lekko osłodzoną herbatą. Pozdrawiam serdecznie!

  • mama dorosłego już syna said

    Tort wyszedł przepyszny :)))))) Goście zachwyce
    Dziękuję za przepis:)

  • Noemi said

    Dzień dobry. Przede wszystkim gratuluje Pani ogromnego talentu ! :)
    Chciałabym wykonać ten tort na wesele taty, jednak planowałam go odrobinę zmodyfikować, ze względu na to, że tato uwielbia banany :) Co myśli Pani o takiej kompozycji smakowej: blat biszkoptowy z Pani przepisu, konfitura porzeczkowa, krem kajmakowy, blat biszkoptowy, masa ze zmiksowanych bananów z odrobiną cytryny, krem z ubitej kremówki z białą czekoladą, blat biszkoptowy. Wiem, że ciężko jest odpowiedzieć ze 100% pewnością, jednak liczę na Pani doświadczenie i zmysł kulinarny :) Myśli Pani, że taki tort nadaje się na spód tortu piętrowego? Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

  • SlodkieFantazje said

    @Noemi - Dziękuje za miłe słowa. Jeśli chodzi o kompozycję smaków, to w zasadzie jest to rzecz gustu. Banany świetnie komponują się z kajmakiem, więc jak najbardziej można dodać do tego tortu masę przygotowaną na bazie tych owoców, można też dodać do kremu kajmakowego kawałki bananów albo jedna warstwę przełożyć kajmakiem z plastrami bananów, można też dać banany na górę na kajmak lub pod kajmak, taka kompozycja świetnie sprawdzi się z bitą śmietaną tudzież kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Z białą czekoladą wydaje mi się, ze może być ciut za słodko i ciut zbyt mdło, ale to już kwestia preferencji smakowych i tolerancji na słodkość. Ja bym dodałam dla kontrastu gorzką lub deserową czekoladę, ewentualnie mleczną. Tort będzie się nadawał ma spod tortu ale wtedy nie dawałabym warstwy na bazie samej kremówki tylko z serkiem i ewentualnie kajmakiem lub czekoladą, bo sama śmietankowa może być zbyt delikatna i wypływać pod wpływem ciężaru. Pozdrawiam i czekam na relacje na jaką opcję się Pani zdecydowała. :)

  • Noemi said

    Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź, poddała mi Pani kilka kolejnych, ciekawych propozycji :) Tort próbny zamierzam zrobić w ciągu kilku, może kilkunastu najbliższych dni, także na pewno zdam Pani relację. Jeszcze raz dziękuję !

  • Agnieszka said

    Tort super bardzo pyszny!!!! troszkę zmieniłam dałam 250 mascarpone i 500 śmietany =)pyszny!!

  • Paulina said

    Witam,
    Będę robić tort na chrzest córeczki, mam pytanie o rum, czy jeśli będę go zastępować aromatem rumowym to mam dać takie same proporcje, czyli 2-3 łyżki aromatu??

  • SlodkieFantazje said

    @Paulina - aromat rumowy jest dość intesywny, jeśli chodzi o zapach, więc wystarczy łyżeczka. Pozdrawiam

  • nioolek said

    A możesz zrobić tort kajmakowy z Tchibo... ?:D jest nieziemsko smaczny, ale tyle tam warstw, że ja po prostu sama tego nie podrobię :) e-mail nioolek@o2.pl

  • SlodkieFantazje said

    @Nioolek - nie miałam okazji próbowac tego tortu w Tchibo, ale jak już spróbuję i faktycznie będzie taki smaczny, to może się pokuszę o przygotowanie takiego. :D Pozdrawiam :)

  • Sandra said

    Witam :) Mam pytanko.
    Czy masa z serka mascarpone i masy kajmakowej (w podanych proporcjach) nada się do ozdobienia tortu w stylu "rose cake"? Czy może konsystencja będzie zbyt luźna?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam :))

  • SlodkieFantazje said

    @Sandra - przepraszam, gdzieś umknęło mi to pytanie. Krem na bazie mascarpone i kremówki nada się do ozdobienia tortu w tylu rose, ale konsystencja jest ciut luźniejsza niż typowego kremu maślanego, bardziej przypomina masę przygotowaną na bazie bezy szwajcarskiej (za czym zostanie ona schłodzona). Pozdrawiam

  • Michalina said

    Chciałabym zrobić tort na rocznicę i tutaj choruję, gdyż nie wiem, jaki, chciałabym, żeby był wyjątkowy ;). Bardzo spodobał mi się ten przepis, jednak w związku z tym, że jest sezon truskawkowy, chciałabym wykorzystać świeże owoce :). Jak Pani myśli, czy jest to dobry pomysł, nie będzie za słodko? I wtedy w jaki sposób użyć ich, zrobić z nich frużelinę, całe owoce, czy może jeszcze w jakiś inny sposób? Dziękuję i pozdrawiam!

  • SlodkieFantazje said

    @Michalina - myślę, że z truskawkami jak najbardziej się sprawdzi, o ile nie będę mocno posłodzone - ich kwaskowatość powinna neutralizować słodycz kajmaku. Polecam zrobić z nich frużelinę lub mus truskawkowy, jak np. przy tym serniku http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-wiedenski-z-musem-truskawkowym. Jeśli to może być tort na zimno to polecam ten: http://www.slodkiefantazje.pl/torcik-podwojnie-czekoladowy-z-truskawkami - jest pyszny. Jednym z najsmaczniejszych na blogu jest ten,. tylko na klasyczna tortownicę trzeba zmniejszyć proporcje zgodnie z instrukcjami zawartymi w komentarzach: http://www.slodkiefantazje.pl/tort-komunijny-orzechowo-kawowy. Jeśli lubicie różany smak, to bardzo polecam ten torcik - http://www.slodkiefantazje.pl/tort-rozany - wygląda na stole efektownie no i co najważniejsze - jest pyszny. Z torcików na zimno z kolei bardzo lubię ten. http://www.slodkiefantazje.pl/torcik-rabarbarowo-limonkowo-truskawkowy. Wszystko zależy od preferencji smakowych. :) Trzymam kciuki za trafny wybór. :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Michalina said

    Chyba mój wcześniejszy komentarz się nie dodał.. Chciałabym się zapytać, czy zamiast konfitury z porzeczki można dać truskawki i jeśli tak, to w jakiej formie, frużeliny czy po prostu dać same truskawki? Chciałabym, żeby nie było za słodko :). A jeśli nie truskawki, to może jakieś inne owoce, które będą dostępne świeże na targach pod koniec czerwca :)?

  • Michalina said

    Przepraszam za ponowny komentarz, dopiero teraz zauważyłam odpowiedź. Dziękuję bardzo za pomoc, będę wybierać :)!

  • Iza said

    Czy krem nadaje się do robienia dekoracji typu rozetki? Gdybym dodała do niego trochę rozpuszczonej czekolady czy mogłabym z niego zrobić róże? :)

  • SlodkieFantazje said

    @Iza - tak nadaje się do robieni rozetek. Czekoladę można dodać, tylko nie ciepłą, bo zbryli się od zimnego kremu w grudki. Pozdrawiam

  • ninika said

    Witam serdecznie,
    Chciałabym zrobić ten tort w formie ciasta, przekrojonego na pol i tylko raz przełożonego kremem w blaszce ok. 26x39 czy powinnam zwiekszyc ilość składników?
    Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam :)

  • SlodkieFantazje said

    @Ninika - na taką wielkość blachy do pojedynczego przełożenia trzeba zwiększyć ilość składników dwukrotnie. Pozdrawiam serdecznie

  • lusiaczek76 said

    Właśnie przygotowuję ten tort na jutrzejsze urodziny córci. Póki co wszystko idzie świetnie, rzadka jest tylko bita śmietana do dekoracji, ale ratuję ją żelatyną. Jutro napiszę, jaka recenzja, ale przepis mnie nie zawiódł;) pozdrawiam

  • lusiaczek76 said

    Tort świetnie się udał, wszystkim smakował. Dziękuję za przepis i gratuluję wspaniałego bloga;) Pozdrawiam;)))

  • SlodkieFantazje said

    @Lusiaczek76 - bardzo się cieszę, ze smakował i dziękuję za miłe słowa. :) Pozdrawiam serdecznie

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: