Tort anansowy

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_1539.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    syrop odlany z 1 puszki ananasów
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    puszka ananasów
    cukru pudru do smaku
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    figurka komunijna

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.

Syrop z ananasów odlać do kubka

Krem:

Połowę ananasów zblendować na mus. Resztę drobno posiekać.

Serek i śmietankę ubić razem na puszystą, sztywną masę, Dodać cukier puder, ponownie zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do drugiej miski, odstawić na chwilę do lodówki. Do reszty kremu dodać mus z ananasów (można dodać połowę musu i po wymieszaniu ocenić gęstość kremu, jeśli nadal będzie mocno sztywny dodać resztę musu). Dodać posiekanego ananasa, wymieszać.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, dość obficie naponczować syropem, na wierzch wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować, wygładzić szpatułką cukierniczą lub łopatką. Wyłożyć następny blat, naponczować, wyłożyć resztę kremu, wierzch wygładzić. Przykryć ostatnim blatem, naponczować.

Na wierzch i boki tortu wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować i wygładzić. Boki tortu ozdobić grzebieniem cukierniczym w poziome pasy. Na górze zrobić dekoracyjne rozetki lub inaczej udekorować wg uznania. Ustawić figurkę komunijna i zrobić roztopioną czekoladą napis.

Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Kolejny wpis z cyklu „Pieczemy tort komunijny”. Tym razem mam dla Was tort anansowy, lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Klasyczny jasny biszkopt mocno naponczowany syropem z ananasów, przełożony delikatnym puszystym przygotowywanym na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone i musu z ananasów. Smakował mi mimo że miłośniczką ananasów to ja zdecydowanie nie jestem. Myślę, że ze względu na swoją puszystość, delikatną słodycz i charakterystyczny smak ananasów przypadnie do gustu szczególnie dzieciom. :)

Figurka na torcie i dodatki pochodzą ze sklepu ZlotyAniol.pl, z którym razem prowadzimy akcje wypieków komunijnych.

IMG_1547.JPG IMG_1548.JPG tort%20ananasowy.jpg

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • asia asia
    2017-02-16 13:28:42

    Pierwszy raz zrobiony torcik i wielkie wow. Przepis laduje w moim przepisniku. Dziękuje !!!

    Twój komentarz
  • monika monika
    2016-02-12 10:24:21

    A czy ananasa mogę zastąpić dżemem lub konfiturą z czarnej porzeczki? Poszukuje dobrego i sprawdzonego przepisu na krem z czarnej porzeczki. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Ania75 Ania75
    2015-02-13 18:54:11

    Witaj, mam w domu mandarynki w puszcze, czy mogę ich użyć zamiast ananasa?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-13 20:31:25

      Tak. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2015-01-26 23:27:40

    Witaj, czy trzeba koniecznie łączyć ubitą śmietanę z musem ananasowym? czy można przekładać blaty biszkoptu musem a potem śmietaną? zastanawiam się, czy tort się wtedy "nie rozwali"? Z góry dziękuję za odpowiedź

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-27 11:41:14

      Nie trzeba, można dodać do bitej śmietany pokrojone ananasy, a musem posmarować blaty i na to śmietana. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Natalia Natalia
        2015-01-28 00:23:58

        Dziękuję za odpowiedź. Słodkie fantazje są stroną rewelacyjną. Są dla mnie inspiracją i motywują mnie do robienia domowych wypieków, do których wcześniej się nie zabierałam przez brak umiejętności. Bardzo dziękuję :)

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2015-01-28 08:56:08

          Dziękuję za miłe słowa! :) Pozdrawiam serdecznie

          Twój komentarz
  • madzik madzik
    2014-12-23 17:17:17

    mam pytanie czy do tego tortu mozna użyć brzoskwiń w puszcze?

    pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Jutynka93 Jutynka93
    2014-09-14 22:13:59

    1) Zrobiłam ten tort i był prawie super. Dolny biszkopt był cały mokry a także krem był taki ciapkowaty nie byl taki gesty. Co zrobiłam nie tak?

    2) czy zamiast ananasow można użyć brzoskwin?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-08 09:57:20

    @Catherine - dzięki Kasiu. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-08 09:56:52

    @Majana - Madziu dziękuję za miłe słowa :*

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-08 09:56:20

    @AGA - nie dodajemy. Dobrze ubite białka z cukrem wystarczą, żaden proszek do pieczenia nie jest potrzebny. Ja nigdy nie używałam do biszkoptów proszku i jeszcze nigdy nie miałam zakalca, także spokojnie. Tylko proszę pamiętać o bardzo mocnym ubiciu piany (pod wyczerpaniu całego cukru powinna być bardzo sztywna (aż czuć opór podczas ubijania) i lśniąca. :) Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • AGA AGA
    2014-05-08 07:09:33

    A do biszkoptu nie dajemy proszku do pieczenia???Nie wyjdzie zakalec???

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-05-06 08:45:21

    Niewątpliwie wszystkie wypieki komunujne urokliwe i eleganckie! Świetna inspiracja na uroczystą okazję:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-04-30 21:21:02

    Cudowny tort na piękną uroczystość !:)

    Twój komentarz

Tort anansowy

Tort anansowy

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Kolejny wpis z cyklu „Pieczemy tort komunijny”. Tym razem mam dla Was tort anansowy, lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Klasyczny jasny biszkopt mocno naponczowany syropem z ananasów, przełożony delikatnym puszystym przygotowywanym na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone i musu z ananasów. Smakował mi mimo że miłośniczką ananasów to ja zdecydowanie nie jestem. Myślę, że ze względu na swoją puszystość, delikatną słodycz i charakterystyczny smak ananasów przypadnie do gustu szczególnie dzieciom. :)

Figurka na torcie i dodatki pochodzą ze sklepu ZlotyAniol.pl, z którym razem prowadzimy akcje wypieków komunijnych.

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    syrop odlany z 1 puszki ananasów
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    puszka ananasów
    cukru pudru do smaku
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    figurka komunijna

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.

Syrop z ananasów odlać do kubka

Krem:

Połowę ananasów zblendować na mus. Resztę drobno posiekać.

Serek i śmietankę ubić razem na puszystą, sztywną masę, Dodać cukier puder, ponownie zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do drugiej miski, odstawić na chwilę do lodówki. Do reszty kremu dodać mus z ananasów (można dodać połowę musu i po wymieszaniu ocenić gęstość kremu, jeśli nadal będzie mocno sztywny dodać resztę musu). Dodać posiekanego ananasa, wymieszać.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, dość obficie naponczować syropem, na wierzch wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować, wygładzić szpatułką cukierniczą lub łopatką. Wyłożyć następny blat, naponczować, wyłożyć resztę kremu, wierzch wygładzić. Przykryć ostatnim blatem, naponczować.

Na wierzch i boki tortu wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować i wygładzić. Boki tortu ozdobić grzebieniem cukierniczym w poziome pasy. Na górze zrobić dekoracyjne rozetki lub inaczej udekorować wg uznania. Ustawić figurkę komunijna i zrobić roztopioną czekoladą napis.

Smacznego :)