Babeczki wiosenne kwiatki

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_7408.JPG

Składniki:

  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    12 ulubionych babeczek/muffinek
    mini pianki (mini marshmallow)
    kilka barwników spożywczych w pastelowych kolorach
    ok. pół szklanki cukru pudru do rozrobienia z barwnikami
  • Krem maślany:

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    cukru pudru
    wody lub mleka
    kilka kropel ulubionego aromatu

Sposób przygotowania

Upiec 12 ulubionych babeczek/muffinek, wystudzić. Gdy wystygną ściąć im wierzchy, tak by  babeczki stały się zupełnie płaskie. 
W misce utrzeć  mikserem na puszystą masę masło z cukrem pudrem. Gdy krem zrobi się puszysty i jasno kremowy dodać wodę/mleko i ulubiony aromat, zmiksować do połączenia się składników.
Gotowy krem rozsmarować po równo na wierzchu babeczek (nie nakładamy go dużo, tylko tyle, by pianki dobrze się trzymały).

Przygotować gęsty lukier do barwienia piankowych płatków.* W tym celu cukier podzielić do kilku miseczek (tylu ile chcemy mieć kolorów kwiatków) do każdej miseczki dodać odrobinę barwnika i dosłownie 2-3 krople wody - lukier powinien być bardzo gesty (gęstość jak lukier królewski), tak, żeby tylko zabarwił piankę, którą będziemy do niego dotykać, ale się do niej nie przyklejał. Jeśli jest za gesty dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadki dosypujemy cukier puder i ponownie mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor dodajemy odrobinę barwnika i ponownie mieszamy. Gdy wszytkę kolory są już gotowe zabieramy się za krojenie pianek. Każdą mini piankę dzielimy po przekątnej na pół (tak jak to jest pokazane na jednym ze zdjęć z etapów przygotowania). Każdą przekrojoną część pianki ściskamy w palcach z jednej strony, żeby się nieco zważyła jak płatek (widoczne na zdjęciu). Następnie łapiemy za brzegi i dotykamy nią do gęstego lukru w wybranym kolorze (pamiętajmy, że lukier musi być tak gesty, żeby po zetknięciu z pianką nie przyklejał się do niej, a tylko ją zabarwiał, tak jakbyśmy dotknęli gąbki z tuszem).

*UWAGA: Zamiast lukru można użyć kolorowego cukru w kryształkach lub zabarwic taki zwykły kryształ - wnętrze pianki maczamy w takim cukrze i on przykleja się do środka pianki. 

Zabarwione piankowe płatki układamy jak kwiatek na wierzchu babeczki, najpierw zewnętrzny okręg, później wewnętrzny, jeśli macie duże babeczki można ułożyć 3 warstwy. W środek wkładamy okrągłą zabarwioną na wybrany kolor piankę (można użyć do tego przekrojonej na pół mini pianki, wyciąć kółko z większej pianki lub użyć gotowej okrągłej pianki). Podobnie postępujemy ze wszystkimi babeczkami.

W ten sposób można ozdobić również tort, choć będzie z tym trochę więcej pracy. :)

Smacznego :)


Babeczki wiosenne kwiatki

Ocena:
Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo nie mogę się już doczekać wiosny. I te babeczki są właśnie jednym z przejawów mojej tęsknoty za ciepłem, słońcem, wiosennymi kolorami. :) Ich przygotowanie nie przysporzy Wam najmniejszego kłopotu, a z pewnością wywołają uśmiech nie tyko na twarzach tych najmłodszych. :) Zaopatrzcie się w mini marshmallow, upieczcie Wasze ulubione babeczki, podarujcie je nie za grubo  kremem maślanym (pianki nie lubią kremów na bazie bitej śmietany) i dobrze się bawcie podczas dekorowania. :) Na zdjęciach postarałam się przedstawić niemalże krok po kroku jak sprawnie udekorować takie babeczki. Ps. W ten sam sposób możecie udekorować tort i inne wypieki, tyle że pracy będzie przy tym ciut więcej. ;)
IMG_7427.JPG IMG_7630.JPG IMG_7617.JPG IMG_7625.JPG IMG_7635.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Babeczki wiosenne kwiatki

Babeczki wiosenne kwiatki

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo nie mogę się już doczekać wiosny. I te babeczki są właśnie jednym z przejawów mojej tęsknoty za ciepłem, słońcem, wiosennymi kolorami. :) Ich przygotowanie nie przysporzy Wam najmniejszego kłopotu, a z pewnością wywołają uśmiech nie tyko na twarzach tych najmłodszych. :) Zaopatrzcie się w mini marshmallow, upieczcie Wasze ulubione babeczki, podarujcie je nie za grubo  kremem maślanym (pianki nie lubią kremów na bazie bitej śmietany) i dobrze się bawcie podczas dekorowania. :) Na zdjęciach postarałam się przedstawić niemalże krok po kroku jak sprawnie udekorować takie babeczki. Ps. W ten sam sposób możecie udekorować tort i inne wypieki, tyle że pracy będzie przy tym ciut więcej. ;)

Składniki

  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    12 ulubionych babeczek/muffinek
    mini pianki (mini marshmallow)
    kilka barwników spożywczych w pastelowych kolorach
    ok. pół szklanki cukru pudru do rozrobienia z barwnikami
  • Krem maślany:

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    cukru pudru
    wody lub mleka
    kilka kropel ulubionego aromatu

Sposób przygotowania

Upiec 12 ulubionych babeczek/muffinek, wystudzić. Gdy wystygną ściąć im wierzchy, tak by  babeczki stały się zupełnie płaskie. 
W misce utrzeć  mikserem na puszystą masę masło z cukrem pudrem. Gdy krem zrobi się puszysty i jasno kremowy dodać wodę/mleko i ulubiony aromat, zmiksować do połączenia się składników.
Gotowy krem rozsmarować po równo na wierzchu babeczek (nie nakładamy go dużo, tylko tyle, by pianki dobrze się trzymały).

Przygotować gęsty lukier do barwienia piankowych płatków.* W tym celu cukier podzielić do kilku miseczek (tylu ile chcemy mieć kolorów kwiatków) do każdej miseczki dodać odrobinę barwnika i dosłownie 2-3 krople wody - lukier powinien być bardzo gesty (gęstość jak lukier królewski), tak, żeby tylko zabarwił piankę, którą będziemy do niego dotykać, ale się do niej nie przyklejał. Jeśli jest za gesty dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadki dosypujemy cukier puder i ponownie mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor dodajemy odrobinę barwnika i ponownie mieszamy. Gdy wszytkę kolory są już gotowe zabieramy się za krojenie pianek. Każdą mini piankę dzielimy po przekątnej na pół (tak jak to jest pokazane na jednym ze zdjęć z etapów przygotowania). Każdą przekrojoną część pianki ściskamy w palcach z jednej strony, żeby się nieco zważyła jak płatek (widoczne na zdjęciu). Następnie łapiemy za brzegi i dotykamy nią do gęstego lukru w wybranym kolorze (pamiętajmy, że lukier musi być tak gesty, żeby po zetknięciu z pianką nie przyklejał się do niej, a tylko ją zabarwiał, tak jakbyśmy dotknęli gąbki z tuszem).

*UWAGA: Zamiast lukru można użyć kolorowego cukru w kryształkach lub zabarwic taki zwykły kryształ - wnętrze pianki maczamy w takim cukrze i on przykleja się do środka pianki. 

Zabarwione piankowe płatki układamy jak kwiatek na wierzchu babeczki, najpierw zewnętrzny okręg, później wewnętrzny, jeśli macie duże babeczki można ułożyć 3 warstwy. W środek wkładamy okrągłą zabarwioną na wybrany kolor piankę (można użyć do tego przekrojonej na pół mini pianki, wyciąć kółko z większej pianki lub użyć gotowej okrągłej pianki). Podobnie postępujemy ze wszystkimi babeczkami.

W ten sposób można ozdobić również tort, choć będzie z tym trochę więcej pracy. :)

Smacznego :)