Pavlova cappuccino z kremem kajmakowym

Przyg: 30 min Pieczenie: 90 min
Średni
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
IMG_6099.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Beza:

    Ilość Składnik
    białek
    drobnego cukru do wypieków
    kawy rozpuszczalnej (zmielonej w młynku do kawy; nie dodajemy granulowanej)
    szczypta soli
    soku z cytryny
    skrobii ziemniaczanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    masy kajmakowej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    garść posiekanych podprażonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka kakao do oprószenia

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg).  

Beza:

Cukier wymieszać ze zmieloną kawą rozpuszczalną. 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo cukier wymieszany z kawą (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie opada). Dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną, zmiksować.

Od dna tortownicy o śr. 22 cm odrysować na papierze do pieczenia koło, papier ułożyć na dużej blasze. 

Bezę wyłożyć na przygotowany papier, tak by nie wystawała poza koło, na końcu uformować szpatułką boki bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140 °C, piec około 1 h i 30 min. Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić na kilka godzin do przestudzenia w uchylonym piekarniku. 

Krem:

Gdy daliśmy już odpocząć bezie, przynajmniej kilka godzin, można przygotować krem.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać masę kajmakową (2-3 łyżki) i zmiksować.

Masę śmietanową wyłożyć na bezę, obsypać posiekanymi, wcześniej podprażonymi orzechami i oprószyć kakao.

Smacznego :)
Przyg: 30 min Pieczenie: 90 min
Średni
Porcje: 9
To jedna z najlepszych Pavlov (czy tak to się odmienia?) jakie było mi dane jeść. :) Dzięki wyraźnej nucie kawy nie jest bardzo słodka i harmonijnie współgra z dość słodkim, ale za to jakim pysznym kremem. Chrupiąca na zewnątrz i lekko piankowa w środku. Kropkę nad "i" stanowią podprażone orzechy włoskie, które dzięki swej goryczce neutralizują słodycz kremu, a dodatkowo przyjemne chrupią razem z wierzchem bezy. Jeśli lubicie Pavlove, a jeszcze nie robiliście jej w wersji kawowej, to jest to obowiązkowa pozycja na najbliższa okazje. :) Bardzo polecam!
IMG_6106.JPG IMG_6136.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-01-30 10:57:03

    Kasiu, mistrzostwo świata! Pierwszy raz w życiu wyszła mi beza i to jaka pyszna! Jestem Ci dozgonnie wdzięczna, że z takiego antytalencia kulinarnego jak ja zrobiłaś całkiem niezłą kucharkę. ;-)

    Twój komentarz
  • :-) :-)
    2015-01-27 22:41:28

    Wygląda super, tylko te "posikane" orzechy nie do końca pasują...

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-27 23:32:45

      :-) Już zmieniłam. ;-) Z posikanymi nie próbowałam, ale raczej nie polecam. ;-)

      Twój komentarz
  • garniecmagalie.blogspot.com garniecmagalie.blogspot.com
    2015-01-27 19:45:47

    Wspaniale wygląda. :)

    Ech, chyba zrobię w weekend. :) Dziękuję za precyzyjny przepis - znalazłam u Ciebie wszelkie wskazówki, jakich mi brakowało, A Pavlovą będę robiła pierwszy raz. :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-27 20:21:46

      Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc. :) I trzymam kciuki w takim razie za sukces! :)

      Twój komentarz
  • 2015-01-25 15:08:30

    Mam nadzieje że nie jest bardzo trudny:)??

    Twój komentarz
  • 2015-01-25 10:36:07

    przepis już jutro na blogu :)

    Twój komentarz
  • 2015-01-25 07:52:55

    Cudo! :-) kiedy przepis??

    Twój komentarz
    • 2015-01-25 10:34:12

      jutro już powinnien być na blogu :)

      Twój komentarz
  • 2015-01-25 00:24:35

    Wyglada pięknie, prosimy o przepis

    Twój komentarz
  • 2015-01-24 21:33:13

    uwielbiam

    Twój komentarz
  • 2015-01-24 20:17:07

    beze zrobić nie tak łatwo

    Twój komentarz
    • 2015-01-25 14:53:55

      Pani Izo, a czy może się Pani podzielić przepisem na ten krem? Chętnie wypróbuje przy najbliższej okazji. :-)

      Twój komentarz
    • 2015-01-25 14:33:59

      ja do tego robię krem kawowy ze spirytusem i orzechami wloskimi,boski

      Twój komentarz
    • 2015-01-25 12:23:23

      Pieczenie bezy,a raczej jej suszenie nie jest trudne ,robiłam raz z przepisu Nigelli Lawson...wyszła idealna, na wierzch bita śmietana i passion fruit ...:)

      Twój komentarz
    • 2015-01-25 10:35:21

      to prawda, ale jak sie trzyma określonych zasadjej przygotowania i dobrze zna już swój piekarnik, to nie powinna przysporzyć większych problemów :)

      Twój komentarz
  • 2015-01-24 18:54:08

    Przepis poproszę :-)

    Twój komentarz
    • 2015-01-25 10:35:45

      będzie jutro na blogu :)

      Twój komentarz
  • 2015-01-24 18:52:02

    Brzmi kusząco ;)

    Twój komentarz

Pavlova cappuccino z kremem kajmakowym

Pavlova cappuccino z kremem kajmakowym

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 90 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 9

Forma: 22 cm

Opis

To jedna z najlepszych Pavlov (czy tak to się odmienia?) jakie było mi dane jeść. :) Dzięki wyraźnej nucie kawy nie jest bardzo słodka i harmonijnie współgra z dość słodkim, ale za to jakim pysznym kremem. Chrupiąca na zewnątrz i lekko piankowa w środku. Kropkę nad "i" stanowią podprażone orzechy włoskie, które dzięki swej goryczce neutralizują słodycz kremu, a dodatkowo przyjemne chrupią razem z wierzchem bezy. Jeśli lubicie Pavlove, a jeszcze nie robiliście jej w wersji kawowej, to jest to obowiązkowa pozycja na najbliższa okazje. :) Bardzo polecam!

Składniki

  • Beza:

    Ilość Składnik
    białek
    drobnego cukru do wypieków
    kawy rozpuszczalnej (zmielonej w młynku do kawy; nie dodajemy granulowanej)
    szczypta soli
    soku z cytryny
    skrobii ziemniaczanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    masy kajmakowej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    garść posiekanych podprażonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka kakao do oprószenia

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg).  

Beza:

Cukier wymieszać ze zmieloną kawą rozpuszczalną. 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo cukier wymieszany z kawą (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie opada). Dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną, zmiksować.

Od dna tortownicy o śr. 22 cm odrysować na papierze do pieczenia koło, papier ułożyć na dużej blasze. 

Bezę wyłożyć na przygotowany papier, tak by nie wystawała poza koło, na końcu uformować szpatułką boki bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140 °C, piec około 1 h i 30 min. Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić na kilka godzin do przestudzenia w uchylonym piekarniku. 

Krem:

Gdy daliśmy już odpocząć bezie, przynajmniej kilka godzin, można przygotować krem.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać masę kajmakową (2-3 łyżki) i zmiksować.

Masę śmietanową wyłożyć na bezę, obsypać posiekanymi, wcześniej podprażonymi orzechami i oprószyć kakao.

Smacznego :)