Mrożony torcik bezowy z kremem z białej czekolady i porzeczkami

Przyg: 50 min Pieczenie: 120 min
Średni
Porcje: 8
Filtry wyszukiwania
mrozony%20torcik%20bezowy.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Blaty bezowe:

    Ilość Składnik
    białek, z dużych jajek; w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    soku z cytryny
    szczypta soli
  • Krem (do przygotowania dzień wcześniej):

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    białej czekolady
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    czarnych porzeczek
    śmietanki do dekoracji

Sposób przygotowania

Na papierze do pieczenia odrysować od spodu tortownicy dwa koła (tortownica o średnicy 20-22 cm), papier wyłożyć na blaszkach do pieczenia (najlepiej dwa koła na jednej dużej blasze).

Białka przelać do suchej miski, dodać sól. Ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając (kolejną łyżkę cukru dodawać gdy masa jest sztywna i dodany wcześniej cukier dobrze połączył się z pianą – po upływie około 30 sekund). Ubijać do wyczerpania cukru. Masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Wyciągnięta do góry powinna stać sztywno na sztorc.

Masę bezową podzielić na dwie równe części i wyłożyć łyżką na odrysowane wcześniej okręgi z papieru.

Blaty wstawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika - dwa na jedną półkę, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć około 1,5-2 godzin (w zależności od preferowanego wysuszenia bezy – jeśli chcemy by była ciągnąca w środku suszymy krócej, jeśli ma być cała chrupka suszymy około 2 godzin). Gdy blaty bezowe będą gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w piekarniku. Blaty bezowe do czasy robienia tortu przechowywać w suchym miejscu, bo beza dość szybko łapie wilgoć.

Krem (do przygotowania dzień wcześniej:

Śmietankę kremówkę podgrzać (nie gotować). Czekoladę rozpuścić w śmietance, wymieszać. Wstawić na kilkanaście godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Mocno schłodzony krem ubić.

Porzeczki obrać, umyć, oczyścić. Osączyć na bibule z nadmiaru wody. Przekroić na połówki.


Całość (blaty bezowe przełożyć kremem i owocami tuż przed podaniem):

Pierwszy blat ułożyć na paterze, wyłożyć na niego 2/3 kremu, na wierzch kremu wyłożyć połowę porzeczek, lekko je dociskając, następnie ułożyć kolejny blat, wyłożyć na niego resztę kremu i resztę porzeczek. Ozdobić wierzch bitą śmietaną. Wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.


Smacznego :)

Mrożony torcik bezowy z kremem z białej czekolady i porzeczkami

Ocena:
Przyg: 50 min Pieczenie: 120 min
Średni
Porcje: 8

Na Facebooku pokazywałam Wam ten torcik już około tygodnia temu. Teraz – w końcu – pora na jego premierą na blogu. :) Nie wróciłam wprawdzie jeszcze na stałe do blogowania (to nastąpi dopiero, gdy nowa strona ujrzy światło dzienne), ale mam kilka zaległych przepisów, którymi chciałam się z Wami podzielić. Później niestety znów na trochę zamilknę. Ale chociaż ode mnie odpoczniecie trochę. ;)

Jeśli chodzi o torcik to mamy tu klasyczne chrupiące wewnątrz i lekko ciągnące się w środku blaty bezowe jak do Pavlovej, przekładane kremem na bazie śmietanki i białej czekolady. Uzupełnieniem są kwaskowate porzeczki, które łagodzą słodycz bezy i kremu. Całość z uwagi na wersję mrożoną dość orzeźwiająca. Polecam :)

mrozony%20torcik%20bezowy_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2013-07-22 16:21:16

    Mam pytanie, czy skórkę z cytryny mam dodać już na początku do kremu, czy dopiero na drugi dzień? :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-19 15:37:54

    @Catherine - Kasiu, nie jest twarda, z reguły faktycznie trzeba wyjąć ciasto/deser z zamrażalnika nieco wcześniej, żeby krem zmiękł, ale akurat ten nie zamarza aż tak, żeby była taka potrzeba. Praktycznie od razu po wyjęciu z zamrażalnika zarówno beza jak i krem kroją się bez problemu i nie są tak twarde jak lody, tylko po prostu takie sztywniejsze niż beza niemrożona. :) Na nową odłsonę jeszcze trzeba będzie trochę zaczekać, bo w międzyczasie jeszcze mi dłuższy wyjazd wakacyjny z rodziną wypadł, więc pewnie tak pod koniec lipca, początek sierpnia najwcześniej uda mi się wystartować z nową stronką, a i tego nie jestem w stu procentach pewna. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-06-19 14:17:46

    Prezentuje się imponująco :)I nie, że "odpoczniemy", ale "zdążymy się stęsknić" :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-06-19 09:52:14

    Bezy są fantastyczne! Ta wygląda iście królewsko:) Piękna! Ciekawi mnie tylko czy w wersji mrożonej jest twarda? Przed krojeniem pewnie trzeba wyjąć wczesniej z zamrażalnika by krem zmiękł? Popraw mnie Kasiu jeśli sie mylę;) Pozdrawiam serdecznie i czekam niecierpliwie na nową odsłonę bloga:-)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-06-18 11:50:45

    Słodycz połączona z orzeźwiającą porzeczką to ciacho na słoneczne i gorące lato :) mniam :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2013-06-18 08:52:58

    Swietnie wyglada, jak taka lekka, puszysta chmurka :)

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2013-06-17 21:39:32

    Bardzo podoba mi się takie połączenie;)

    Twój komentarz

Mrożony torcik bezowy z kremem z białej czekolady i porzeczkami

Mrożony torcik bezowy z kremem z białej czekolady i porzeczkami

Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 120 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 8

Forma: 20 cm

Opis

Na Facebooku pokazywałam Wam ten torcik już około tygodnia temu. Teraz – w końcu – pora na jego premierą na blogu. :) Nie wróciłam wprawdzie jeszcze na stałe do blogowania (to nastąpi dopiero, gdy nowa strona ujrzy światło dzienne), ale mam kilka zaległych przepisów, którymi chciałam się z Wami podzielić. Później niestety znów na trochę zamilknę. Ale chociaż ode mnie odpoczniecie trochę. ;)

Jeśli chodzi o torcik to mamy tu klasyczne chrupiące wewnątrz i lekko ciągnące się w środku blaty bezowe jak do Pavlovej, przekładane kremem na bazie śmietanki i białej czekolady. Uzupełnieniem są kwaskowate porzeczki, które łagodzą słodycz bezy i kremu. Całość z uwagi na wersję mrożoną dość orzeźwiająca. Polecam :)

Składniki

  • Blaty bezowe:

    Ilość Składnik
    białek, z dużych jajek; w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    soku z cytryny
    szczypta soli
  • Krem (do przygotowania dzień wcześniej):

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    białej czekolady
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    czarnych porzeczek
    śmietanki do dekoracji

Sposób przygotowania

Na papierze do pieczenia odrysować od spodu tortownicy dwa koła (tortownica o średnicy 20-22 cm), papier wyłożyć na blaszkach do pieczenia (najlepiej dwa koła na jednej dużej blasze).

Białka przelać do suchej miski, dodać sól. Ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając (kolejną łyżkę cukru dodawać gdy masa jest sztywna i dodany wcześniej cukier dobrze połączył się z pianą – po upływie około 30 sekund). Ubijać do wyczerpania cukru. Masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Wyciągnięta do góry powinna stać sztywno na sztorc.

Masę bezową podzielić na dwie równe części i wyłożyć łyżką na odrysowane wcześniej okręgi z papieru.

Blaty wstawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika - dwa na jedną półkę, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć około 1,5-2 godzin (w zależności od preferowanego wysuszenia bezy – jeśli chcemy by była ciągnąca w środku suszymy krócej, jeśli ma być cała chrupka suszymy około 2 godzin). Gdy blaty bezowe będą gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w piekarniku. Blaty bezowe do czasy robienia tortu przechowywać w suchym miejscu, bo beza dość szybko łapie wilgoć.

Krem (do przygotowania dzień wcześniej:

Śmietankę kremówkę podgrzać (nie gotować). Czekoladę rozpuścić w śmietance, wymieszać. Wstawić na kilkanaście godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Mocno schłodzony krem ubić.

Porzeczki obrać, umyć, oczyścić. Osączyć na bibule z nadmiaru wody. Przekroić na połówki.


Całość (blaty bezowe przełożyć kremem i owocami tuż przed podaniem):

Pierwszy blat ułożyć na paterze, wyłożyć na niego 2/3 kremu, na wierzch kremu wyłożyć połowę porzeczek, lekko je dociskając, następnie ułożyć kolejny blat, wyłożyć na niego resztę kremu i resztę porzeczek. Ozdobić wierzch bitą śmietaną. Wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.


Smacznego :)