Tort bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 120 min
Zaawansowany
Porcje: 8
Filtry wyszukiwania
tort%20bezowy%20z%20kremem%20cytrynowym.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Blaty bezowe:

    Ilość Składnik
    białek, z dużych jajek
    cukru pudru
    soku z cytryny
    szczypta soli
  • Krem cytrynowy:

    Ilość Składnik
    serka mascarpone
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
    sok wyciśnięty z 1-2 cytryn
    domowego lemon curd
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek

Sposób przygotowania

Na papierze do pieczenia odrysować od spodu tortownicy trzy koła (tortownica o średnicy 20-21 cm), papier wyłożyć na blaszkach do pieczenia (najlepiej dwa koła na jednej dużej blasze i jedno koło oddzielnie).

Piekarnika nagrzać do 160°C (termoobieg).

Białka przelać do suchej miski, dodać sól. Ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając (kolejną łyżkę cukru dodawać gdy masa jest sztywna i dodany wcześniej cukier dobrze połączył się z pianą – po upływie około 30 sekund). Ubijać do wyczerpania cukru. Masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Wyciągnięta do góry powinna stać sztywno na sztorc.

Masę podzielić na trzy równe części i wyłożyć za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki lub okrągłą albo po prostu łyżką na odrysowane wcześniej okręgi z papieru.

Wszystkie blaty stawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika - dwa na jedną półkę i jeden na drugą (najlepiej na dwa na środkową i jeden na dolną, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć około 1,5-2 godzin (w zależności od preferowanego wysuszenia bezy – jeśli chcemy by była ciągnąca w środku suszymy krócej, jeśli ma być cała chrupka suszymy około 2 godzin). Gdy blaty bezowe będą gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w piekarniku. Blaty bezowe do czasy robienia tortu przechowywać w suchym miejscu, bo beza dość szybko łapie wilgoć.

Krem cytrynowy:

Serek mascarpone wymieszać z sokiem, skórka z cytryny i lemon curd. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać z mascarpone. Odstawić na chwilę do schłodzenia.

Truskawki obrać, umyć, odszypułkować. Osączyć na bibule z nadmiaru wody. Przekroić na połówki.

Całość (blaty bezowe przełożyć kremem i owocami tuż przed podaniem):

Pierwszy blat ułożyć na paterze, wyłożyć na niego 1/3 kremu, na wierzch wyłożyć truskawki lekko je dociskając, następnie ułożyć kolejny blat, wyłożyć na niego połowę pozostałego kremu i część truskawek, na koniec wyłożyć ostatni blat, przykryć go resztą kremu i ozdobić truskawkami.

Smacznego. :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 120 min
Zaawansowany
Porcje: 8

Lekki, orzeźwiający tort bezowy. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam bezy. Aż mi się wierzyć nie chce. :)

Leciutkie chrupiące bezy w połączeniu z puszystym, delikatnym kremem cytrynowym na bazie śmietanki i mascarpone, z dodatkiem lemon curd. To nie może być niesmaczne. :) Dodatkową nutę orzeźwiającą stanowią tutaj truskawki, choć wersja z samym kremem też przypadła nam do gustu. Fajnie sprawdzą się też maliny. :)

Torcik jednogłośnie przez wszystkich gości otrzymał nominację do kuchennego Oscara :D i zniknął w tempie ekspresowym. :) Dlatego bardzo Wam go polecam. :)

tort%20bezowy%20z%20kremem%20cytrynowym_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-03 07:57:38

    @Ineszaa - przekrojone truskawki warto położyć na około pół godziny na sitku, żeby puściły sok. Następnie dobrze odsączyć je na papierowych ręczniak i powinno pomóc. Generalne to zależy pewnie od rodzaju truskawek - jedne odmiany puszczają więcej soku inne mniej (do przekładania tortów lepiej wybierać takie, które nie są przeznaczone na dżemy czy konfitur; polecam odmianę DARSELECT i ELSANTA, do tortu odradzam: ONEBOR i ROSIE). Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Ineszaa Ineszaa
    2014-07-03 04:43:43

    Upiekłam ten cudny torcik mojej przyjaciołce na urodziny - był przepyszny!!!Dzis znów będę go piec dla męża. Tylko jedna rzecz wywołuje mój mały niepokój - mianowicie truskawki. Ułozone na torcie i w jego środku zaczynają po ok. pół h puszczać sok. Czy masz może jakis sposób by tego uniknać ? Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-16 09:06:37

    @Catherine - Kasiu cieszę sie, że Ci się podoba :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-15 07:39:08

    @Agatlang - ad1) myślę, ze bez termoobiegu można podnieść wstępną temperaturę do 180 stopni, a następnie obniżyć ją do 140 stopni, ale wszytsko zalezy od piekarnika, jeśli ma tendencję do mocnego przypiekania i bezy szybko sie w nim rumienią, wtedy lepiej zostać przy temperaturze jak ndo termoobiegu (160 i 120 stopni). ad2) beza niestety ma tendencje do kruszenia się i łamania podczas krojenia, więc trudno pokroić ją tak równo jak klasyczny tort na biskzopcie... ja kroję ją bardzo ostrym nożem, wtedy straty sa mniejsze i nie wyglada to tak źle. :) Przy tym torciku nie mam zdjecia w przekroju, bo robiłam go dla kogoś i nie mogłam go przekroić wcześniej do zdjęć, ale można zobaczyć jak tort bezowy wyglada po przekrojeniu takim bardzo ostrym nożem np. tutaj na 3 zdjęciu: http://www.slodkiefantazje.pl/bezowy-tort-decqouise. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-05-14 11:11:02

    Kasiu:) normalnie - Majstersztyk! Lekki, zwiewny, bielusieńki niemal jak ślubny. Tak elegancko wygląda ten Torcik bezowy. ZACHWYCAJĄCY:-)Czerwień truskawek fantastycznie przełamuje biel. Wzdycham do choć jednego kawałeczka... Uściski!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-05-13 20:15:54

    Jest piękny! Elegancki i delikatny. Cudo!:)

    Twój komentarz
  • agatlang agatlang
    2013-05-13 18:56:17

    Wygląda pięknie, ale mam dwa pytania:1) jaka temperatura, jeśli nie mam termoobiegu,2) czy jest możliwym jakieś sensowne pokrojenie takiego cuda :D? Ja bym na 100% rozwaliła taką piękną bezę przy pierwszej próbie ukrojenia kawałka tortu ;).

    Twój komentarz
  • ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
    2013-05-13 12:02:02

    Wcale się nie dziwię, że błyskawicznie zniknął... wygląda obłędnie:)!

    Twój komentarz

Tort bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

Tort bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 120 min

Poziom trudności: Zaawansowany

Ilość porcji: 8

Forma: 20 cm

Opis

Lekki, orzeźwiający tort bezowy. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam bezy. Aż mi się wierzyć nie chce. :)

Leciutkie chrupiące bezy w połączeniu z puszystym, delikatnym kremem cytrynowym na bazie śmietanki i mascarpone, z dodatkiem lemon curd. To nie może być niesmaczne. :) Dodatkową nutę orzeźwiającą stanowią tutaj truskawki, choć wersja z samym kremem też przypadła nam do gustu. Fajnie sprawdzą się też maliny. :)

Torcik jednogłośnie przez wszystkich gości otrzymał nominację do kuchennego Oscara :D i zniknął w tempie ekspresowym. :) Dlatego bardzo Wam go polecam. :)

Składniki

  • Blaty bezowe:

    Ilość Składnik
    białek, z dużych jajek
    cukru pudru
    soku z cytryny
    szczypta soli
  • Krem cytrynowy:

    Ilość Składnik
    serka mascarpone
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
    sok wyciśnięty z 1-2 cytryn
    domowego lemon curd
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek

Sposób przygotowania

Na papierze do pieczenia odrysować od spodu tortownicy trzy koła (tortownica o średnicy 20-21 cm), papier wyłożyć na blaszkach do pieczenia (najlepiej dwa koła na jednej dużej blasze i jedno koło oddzielnie).

Piekarnika nagrzać do 160°C (termoobieg).

Białka przelać do suchej miski, dodać sól. Ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając (kolejną łyżkę cukru dodawać gdy masa jest sztywna i dodany wcześniej cukier dobrze połączył się z pianą – po upływie około 30 sekund). Ubijać do wyczerpania cukru. Masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Wyciągnięta do góry powinna stać sztywno na sztorc.

Masę podzielić na trzy równe części i wyłożyć za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki lub okrągłą albo po prostu łyżką na odrysowane wcześniej okręgi z papieru.

Wszystkie blaty stawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika - dwa na jedną półkę i jeden na drugą (najlepiej na dwa na środkową i jeden na dolną, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć około 1,5-2 godzin (w zależności od preferowanego wysuszenia bezy – jeśli chcemy by była ciągnąca w środku suszymy krócej, jeśli ma być cała chrupka suszymy około 2 godzin). Gdy blaty bezowe będą gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w piekarniku. Blaty bezowe do czasy robienia tortu przechowywać w suchym miejscu, bo beza dość szybko łapie wilgoć.

Krem cytrynowy:

Serek mascarpone wymieszać z sokiem, skórka z cytryny i lemon curd. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać z mascarpone. Odstawić na chwilę do schłodzenia.

Truskawki obrać, umyć, odszypułkować. Osączyć na bibule z nadmiaru wody. Przekroić na połówki.

Całość (blaty bezowe przełożyć kremem i owocami tuż przed podaniem):

Pierwszy blat ułożyć na paterze, wyłożyć na niego 1/3 kremu, na wierzch wyłożyć truskawki lekko je dociskając, następnie ułożyć kolejny blat, wyłożyć na niego połowę pozostałego kremu i część truskawek, na koniec wyłożyć ostatni blat, przykryć go resztą kremu i ozdobić truskawkami.

Smacznego. :)