Ministrucelki serowo-bakaliowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 24
Filtry wyszukiwania
IMG_1601.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru
    cukru waniliowego domowego
    cynamonu (w oryginale 1/2 opakowania przyprawy do piernika)
    startej skórki cytrynowej
    jajko
    masła
    twarogu chudego
    drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
    rodzynek
    obranych ze skórki i zmielonych migdałów

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Dodac cukier, cukier waniliowy, cynamon, startą skórkę cytrynową, jajko, masło i twaróg. Całość wymieszać mikserem, najpierw na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach.

Na stolnicy lekko posypanej mąką wgnieść w ciasto kandyzowaną skórkę cytrynową, rodzynki, koryntki i migdały.

Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej połówki uformować najpierw wałek długości 22 cm, a następnie pokroić go na plasterki grubości 1,5 cm i każdy plasterek uformować w kulkę. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do wypieków, zachowując między nimi odpowiednie odstępy.

Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (termoobieg 160°C).Piec ok. 12 minut.

Studzić na kratce.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 24

Propozycja na świąteczne ciasteczka dla tych z Was, którzy nie przepadają za pierniczkami albo przepadają, ale potrzebują małej odmiany. :)



Ciasteczka są mięciutkie i faktycznie przypominają w smaku serowe strucle. Pachną obłędnie zarówno cynamonem jak i skórką cytrynową, a bakalie cudownie się z nimi komponują. Ciasteczka, leżąc na wierzchu zachowują świeżość około dwóch dni, w pojemniku lub puszce poleżą znacznie dłużej. Polecam! Przepis pochodzi z książki „Świąteczne ciasteczka”, Dr. Oetker.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Wypieki Beaty Wypieki Beaty
    2013-11-16 18:04:09

    Tak pomyślałam, że to pomyłka i upiekłam ciasteczka z cynamonem - wyszły przepyszne :) Świetny przepis :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-16 14:09:54

    @Wypieki Beaty - powinno być napisane cynamonu nie przyprawy do piernika, moja pomyłka. :) Już zmieniam w przepisie... Choć z przyprawą do piernika też pewnie fajnie by smakowały :) Jeśli przyprawa do wtedy dałabym ze 2 łyżki, a jesli cynamon to tak jak podałam w składnikach. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Wypieki Beaty Wypieki Beaty
    2013-11-16 12:58:51

    W opisie piszesz o dodaniu przyprawy do piernika, a nie ma jej w składnikach - powinna być, czy nie, a jeśli tak, to ile?

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2011-12-19 08:34:58

    jejq... serowe z bakaliami - wspaniałe! :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz

Ministrucelki serowo-bakaliowe

Ministrucelki serowo-bakaliowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 24

Opis

Propozycja na świąteczne ciasteczka dla tych z Was, którzy nie przepadają za pierniczkami albo przepadają, ale potrzebują małej odmiany. :)



Ciasteczka są mięciutkie i faktycznie przypominają w smaku serowe strucle. Pachną obłędnie zarówno cynamonem jak i skórką cytrynową, a bakalie cudownie się z nimi komponują. Ciasteczka, leżąc na wierzchu zachowują świeżość około dwóch dni, w pojemniku lub puszce poleżą znacznie dłużej. Polecam! Przepis pochodzi z książki „Świąteczne ciasteczka”, Dr. Oetker.

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru
    cukru waniliowego domowego
    cynamonu (w oryginale 1/2 opakowania przyprawy do piernika)
    startej skórki cytrynowej
    jajko
    masła
    twarogu chudego
    drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
    rodzynek
    obranych ze skórki i zmielonych migdałów

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Dodac cukier, cukier waniliowy, cynamon, startą skórkę cytrynową, jajko, masło i twaróg. Całość wymieszać mikserem, najpierw na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach.

Na stolnicy lekko posypanej mąką wgnieść w ciasto kandyzowaną skórkę cytrynową, rodzynki, koryntki i migdały.

Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej połówki uformować najpierw wałek długości 22 cm, a następnie pokroić go na plasterki grubości 1,5 cm i każdy plasterek uformować w kulkę. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do wypieków, zachowując między nimi odpowiednie odstępy.

Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (termoobieg 160°C).Piec ok. 12 minut.

Studzić na kratce.


Smacznego :)