Sorbet truskawkowy

Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
sorbet1.JPG

Składniki:

  • Sorbet:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukru
    soku z cytryny
    likieru truskawkowego (można pominąć)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę lub dłużej.

Podmrożone truskawki zmiksować w blenderze z resztą składników na mus.
Masę przełożyć do maszynki do lodów i zamrażać około 40-50 minut. Sorbet można zamrozić też bez maszynki. W tym celu przekładamy masę truskawkową do pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki (masę miksujemy co ok. 30 min.). Gotowy sorbet przełożyć do pucharków, udekorować miętą.

Smacznego :)

Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Klasyczny, prosty, pyszny i niskokaloryczny deser, idealny na letnie upały. Gdy nasz termometr wskazuje powyżej 30 stopni Celsjusza nic nas tak wspaniale nie orzeźwi jak dobrze schłodzony sorbet z dodatkiem mięty. ;) Jego zaletą jest prostota wykonania i stosunkowo mała pracochłonność, szczególnie, jeśli użyjemy maszynki do lodów albo mocno podmrożonych truskawek. Dodatkowym plusem jest niewielka ilość kalorii przypadająca na porcję , więc możemy jeść bez wyrzutów sumienia. ;) Polecam!

sorbet2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • ulacia ulacia
    2013-06-08 20:27:03

    Zrobiłam , już zjedzone... pychota polecam:)

    Twój komentarz
  • kaarrrrrro kaarrrrrro
    2012-06-20 08:36:53

    JADŁABYM! <3

    Twój komentarz
  • Sorbet śliwkowy Sorbet śliwkowy
    2012-06-18 12:08:03

    Oprócz sorbetu truskawkowego polecam jeszcze rabarbarowy i śliwkowy. Uwielbiam!!!

    Twój komentarz
  • talablaska talablaska
    2012-06-17 11:35:02

    Piękny sorbet, soczysty!!! Musi być bardzo orzeźwiający- pycha!

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-06-11 22:00:58

    fantastyczny kolor!!!! Mój Kacperek uwielbia sorbety. Truskawki są tylko tych 30 stopni na plusie ostatnio brakuje ;)

    Twój komentarz
  • marta marta
    2012-06-11 20:27:47

    achhh wyglądają pięknie!!! :) kilka razy próbowałam sama zrobić sorbet, ale niestety nie wychodziło, jakieś mało puszyste były :( na pocieszenie jem za to zawsze ten sorbet z pomarańczy od grycana, najlepszy! mało kalorii, mało pieniędzy a w gębie niebo :)

    Twój komentarz
  • Jola szyndlarewicz Jola szyndlarewicz
    2012-06-11 11:17:04

    Lody to ja zawsze jem bez wyrzutów sumienia:) Przepiękny kolor ma ten sorbet ...chętnie zjadłabym taką porcję:)

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-06-10 11:03:29

    Wygląda wspaniale! Pyszności!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-06-10 09:21:36

    Fantastyczny kolor! Kocham sorbety. Zjadłabym:)Pozdrawiam Kasiu :)

    Twój komentarz
  • talablaska talablaska
    2012-06-10 09:11:38

    Kochana, masz taki talent, że każdą potrawę z Twojego zdjęcia zjadłabym bez zastanowienia!!!

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2012-06-10 06:53:00

    Uwielbiam takie owocowe sorbety! :) zrobie na pewno!piekne zdjecia! :)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-06-09 22:42:03

    takich słodkości nigdy dość!

    Twój komentarz
  • aleglodomorek aleglodomorek
    2012-06-09 22:21:15

    Sorbety ostatnio podbiły moje serce, może wreszcie uda mi się znaleźć czas na zrobienie czegoś tak pysznego!

    Twój komentarz

Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Klasyczny, prosty, pyszny i niskokaloryczny deser, idealny na letnie upały. Gdy nasz termometr wskazuje powyżej 30 stopni Celsjusza nic nas tak wspaniale nie orzeźwi jak dobrze schłodzony sorbet z dodatkiem mięty. ;) Jego zaletą jest prostota wykonania i stosunkowo mała pracochłonność, szczególnie, jeśli użyjemy maszynki do lodów albo mocno podmrożonych truskawek. Dodatkowym plusem jest niewielka ilość kalorii przypadająca na porcję , więc możemy jeść bez wyrzutów sumienia. ;) Polecam!

Składniki

  • Sorbet:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukru
    soku z cytryny
    likieru truskawkowego (można pominąć)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę lub dłużej.

Podmrożone truskawki zmiksować w blenderze z resztą składników na mus.
Masę przełożyć do maszynki do lodów i zamrażać około 40-50 minut. Sorbet można zamrozić też bez maszynki. W tym celu przekładamy masę truskawkową do pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki (masę miksujemy co ok. 30 min.). Gotowy sorbet przełożyć do pucharków, udekorować miętą.

Smacznego :)