Sernik czekoladowo-waniliowy na zimno

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
sernik%20czekoladowo-waniliowy%20na%20zimno_3.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
    200 g masła
    cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    żółtka
    jajko
    śmietanki kremówki 30%
    kakao
    ekstraktu z wanilii
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawki lub inne owoce
    galaretki owocowe

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 15-20 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Masa:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, po każdym miksując do połączenia się składników, następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać porcjami ser, utrzeć na jednolitą masę.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Połowę masy przełożyć do drugiej miski, dodać do niej kakao, wymieszać.

Żelatynę zalać odrobiną wody (ok. 1/3 szklanki), pozostawić, żeby napęczniała. Podgrzać w rondelku do rozpuszczenia, nie gotować.

Przestudzoną żelatynę dodać do obu mas (po połowie do każdej), dodawać miksując na szybkich obrotach, żeby w masie nie zdążyły zrobić się grudki.

Masę kakaową wyłożyć na biszkopt, wierzch wyrównać, wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała. Na wierzch wyłożyć masę waniliową, wstawić do lodówki, żeby stężała.

Galaretki przygotować w 2/3 zalecanej ilości wody. Schłodzić. Owoce ułożyć na wierzchu sernika (na białej masie), zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Tym razem coś w sam raz na nadchodzące (mam nadzieję) upały. Bardzo smaczny serniczek na zimno. Połączenie masy czekoladowej i waniliowej z owocami i lekkim biszkoptem. Smacznie i orzeźwiająco, choć nie jest to jednoznaczne z małą kalorycznością, ale przecież czasami można pozwolić sobie na chwile zapomnienia. :)

Nie wiem jak u Was, ale u nas w domu sernik znika w tempie ekspresowym w niewyjaśnionych okolicznościach… ale z racji tego, że mój mąż jest fanem serników na zimno łatwo namierzyć głównego podejrzanego. ;) Bardzo polecam. :)

sernik%20czekoladowo-waniliowy%20na%20zimno.JPG sernik%20czekoladowo-waniliowy%20na%20zimno_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2013-05-05 09:37:15

    :) Wieki nie jadłam!!!! Moja mama bardzo podobny robiła i mówiła na to ptasie mleczko :) W leniwej wersji pomijała czasami spód ;) Strasznie to lubiłam jako dziecko! Dzięki za przypomnienie !!!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-05-04 19:56:19

    Kasiu, ciasto wygląda tak pysznie! I pięknie do tego. :)Nie oparłabym się .Pozdrowienia

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2013-05-04 13:06:04

    Nie jestem Kasiu fanką serników na zimno, ale ten wygląda zachęcająco :)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-05-04 11:50:46

    Jak zwykle, pysznie :-)

    Twój komentarz

Sernik czekoladowo-waniliowy na zimno

Sernik czekoladowo-waniliowy na zimno

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Tym razem coś w sam raz na nadchodzące (mam nadzieję) upały. Bardzo smaczny serniczek na zimno. Połączenie masy czekoladowej i waniliowej z owocami i lekkim biszkoptem. Smacznie i orzeźwiająco, choć nie jest to jednoznaczne z małą kalorycznością, ale przecież czasami można pozwolić sobie na chwile zapomnienia. :)

Nie wiem jak u Was, ale u nas w domu sernik znika w tempie ekspresowym w niewyjaśnionych okolicznościach… ale z racji tego, że mój mąż jest fanem serników na zimno łatwo namierzyć głównego podejrzanego. ;) Bardzo polecam. :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
    200 g masła
    cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    żółtka
    jajko
    śmietanki kremówki 30%
    kakao
    ekstraktu z wanilii
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawki lub inne owoce
    galaretki owocowe

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 15-20 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Masa:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, po każdym miksując do połączenia się składników, następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać porcjami ser, utrzeć na jednolitą masę.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Połowę masy przełożyć do drugiej miski, dodać do niej kakao, wymieszać.

Żelatynę zalać odrobiną wody (ok. 1/3 szklanki), pozostawić, żeby napęczniała. Podgrzać w rondelku do rozpuszczenia, nie gotować.

Przestudzoną żelatynę dodać do obu mas (po połowie do każdej), dodawać miksując na szybkich obrotach, żeby w masie nie zdążyły zrobić się grudki.

Masę kakaową wyłożyć na biszkopt, wierzch wyrównać, wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała. Na wierzch wyłożyć masę waniliową, wstawić do lodówki, żeby stężała.

Galaretki przygotować w 2/3 zalecanej ilości wody. Schłodzić. Owoce ułożyć na wierzchu sernika (na białej masie), zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)