Puszysty sernik truskawkowy na zimno

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_5985.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Ilość Składnik
    truskawek
    żelatyny
    soku z cytryny
    twarogu zmielonego trzykrotnie (może być gotowy zmielony serek kremowy)
    skórka otarta z 1 cytryny
    cukru pudru (można dać więcej, jeśli truskawki są bardzo kwaśne)
    cukru waniliowego domowego
    śmietanki kremówki
    galaretka truskawkowa
    opakowanie podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji. Połowę pozostałych zmiksować na mus, przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny. Drugą połowę pokroić w kostkę.

Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, by napęczniała. A następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.

Twaróg (zmielony) połączyć z musem truskawkowym. Dodać skórkę z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać (najlepiej dać 1-2 łyżki masy do przestudzonej żelatyny i wymieszać, później już można połączyć żelatynę z całością).

Biszkopty skrócić z jednej strony o około 1,5 cm i ustawić pionowo wzdłuż brzegów tortownicy (o śr. 20-21 cm) odciętym końcem do dołu.

Kremówkę ubić na sztywno. Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć. Dodać do niej pokrojone truskawki oraz bitą śmietanę. Dokładnie wymieszać, Masę powoli wlać do formy z biszkoptami. Wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając o 1/3 ilość wody). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10

Mocno truskawkowy sernik na zimno. Puszysty, lekki, o konsystencji pianki. Z lekko cytrynową nutą. Jest zdecydowanie orzeźwiający, idealny na lato. Polecam!

IMG_5992.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Waldek Waldek
    2014-06-25 17:22:40

    Takie serniczki mógłbym jeść codziennie (chyba) ale sezon na truskawki jest tak krótki.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-29 16:56:03

    @Ave - można, ale to zmieni konsystencję i smak masy serowej. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ave Ave
    2014-05-29 13:55:10

    Czy zamiast twarogu można użyć mascarpone?

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-06-24 18:04:44

    Wygląda przepysznie:) ....

    Twój komentarz
  • Hanka Hanka
    2012-06-22 17:15:15

    Mniamniaśnie wygląda ... uwielbiam serniki na zimno, ale zawsze owoce były tylko na wierzchu ... Ten przepis wygląda super. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • talablaska talablaska
    2012-06-22 16:28:10

    Niesamowicie puszysty!!! I jaki piękny...

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-06-22 10:39:01

    Z opisu zapowiada się wspaniale!!! Piękne ciasto!

    Twój komentarz
  • Anetnka Anetnka
    2012-06-22 09:12:58

    piekny ten serniczek, pycha

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-06-22 07:41:02

    Kurcze, te serniki na zimno są takie piękne, a ja tak ich nie lubię:(:( Może muszę, tak jak z rabarbarem znaleźć jakiś złoty środek na polubienie?:) Tak czy siak, ten prezentuje się wspaniale i nawet bym skosztowała:)Pozdrawiam serdecznie Kasiu!

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-06-22 04:50:26

    wakacje bez lekkiego ciasta z truskawkami chyba nie byłoby wakcjami! pyszne ciasto.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-06-22 04:50:05

    Pięknie się prezentuje. Smakowicie i kolorowo :)

    Twój komentarz

Puszysty sernik truskawkowy na zimno

Puszysty sernik truskawkowy na zimno

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 20 cm

Opis

Mocno truskawkowy sernik na zimno. Puszysty, lekki, o konsystencji pianki. Z lekko cytrynową nutą. Jest zdecydowanie orzeźwiający, idealny na lato. Polecam!

Składniki

  • Ilość Składnik
    truskawek
    żelatyny
    soku z cytryny
    twarogu zmielonego trzykrotnie (może być gotowy zmielony serek kremowy)
    skórka otarta z 1 cytryny
    cukru pudru (można dać więcej, jeśli truskawki są bardzo kwaśne)
    cukru waniliowego domowego
    śmietanki kremówki
    galaretka truskawkowa
    opakowanie podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji. Połowę pozostałych zmiksować na mus, przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny. Drugą połowę pokroić w kostkę.

Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, by napęczniała. A następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.

Twaróg (zmielony) połączyć z musem truskawkowym. Dodać skórkę z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać (najlepiej dać 1-2 łyżki masy do przestudzonej żelatyny i wymieszać, później już można połączyć żelatynę z całością).

Biszkopty skrócić z jednej strony o około 1,5 cm i ustawić pionowo wzdłuż brzegów tortownicy (o śr. 20-21 cm) odciętym końcem do dołu.

Kremówkę ubić na sztywno. Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć. Dodać do niej pokrojone truskawki oraz bitą śmietanę. Dokładnie wymieszać, Masę powoli wlać do formy z biszkoptami. Wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając o 1/3 ilość wody). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)