Sernik na zimno mojej mamy

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
obr_IMG_8922_zm.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23 cm

  • Ilość Składnik
    biszkopty okrągłe na spód
    twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (może być wiaderkowy)
    masła w temperaturze pokojowej
    żółtka
    cukru pudru (można mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    truskawek lub innych owoców
    galaretka owocowa
    żelatyny w proszku
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 10 g cukru z prawdziwą wanilią)
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 10 g cukru z prawdziwą wanilią)

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 22-23 cm wyłożyć biszkoptami.

Przygotować galaretkę w zmniejszonej ilości wody (2/3 zalecanej ilości wody) i odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia, następnie schłodzić w lodówce, żeby galaretka zaczęła lekko tężeć (od czasu do czasu zaglądamy do lodówki i pilnujemy, żeby nie stężała całkowicie, bo powinna być płynna).

Jajka sparzyć przez kilka sekund we wrzątku. 

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała, następnie podgrzać, aż całkowicie się rozpuści, ale nie gotować, bo straci właściwości żelujące. Odstawić do przestudzenia.

Masło zmiksować z cukrem na puszysta masę, dodawać po jednym żółtku i stale miksować (kolejne żółtka dodajemy gdy masa jest jednolita i puszysta). Następie dodawać twaróg po 1 łyżce i stale miksować do wyczerpania twarogu.   

Do wystudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, tak, żeby temperatura żelatyny jeszcze się obniżyła, dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i szybko zmiksować na najwyższych obrotach miksera (to bardzo ważne, żeby dodawana żelatyna nie była ciepła, bo wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że zrobią Wam się w masie grudki). Gotową masę serową przełożyć równomiernie na biszkopty, powtykać w nią pokrojone truskawki (część zostawić do dekoracji), wierzch wyrównać.

Na wierzch ułożyć pozostałe truskawki,  wylać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę (jeśli stężeje za mocno można ją mieszając delikatnie podgrzać na małej mocy palnika, wtedy ponownie się rozpuści). Poruszać tortownicą na boki, żeby galaretka rozpłynęła się po całości. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby sernik stężał.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy i naprawdę - jeśli mowa o klasycznym serniku na zimno - dotąd nie udało mi się spotkać smaczniejszego. Idealnie kremowy, wyrazisty, ale jednocześnie delikatny, rozpływa się w ustach, a po każdym kęsie ma się ochotę na więcej i więcej. Nie jest lekki i dietetyczny, ale też nie ma taki być. ;) Polecam!

obr_IMG_8914_zm.jpg obr_IMG_8909_zm.jpg

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kinga Kinga
    2018-05-08 17:09:25

    Serniczek wyszedł rewelacyjny. Fajna, piankowa konsystencja no i rewelacyjny smak. Następnym razem zrobię na biszkopcie. Polecam. PS. robiłam z sera z wiaderka. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2017-09-06 08:56:52

    Najlepszy na świecie :). Robiłam kilka razy ten sernik i zawsze wszyscy są zachwyceni :). Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Ela Ela
    2017-03-18 21:41:48

    Dziekuje serdecznie za przepis sernika na zimno. Tak to stary sprawdzony przepis ze zbiorow matczynych.Robilam go w latach mlodosci, potem przepis jakos mi przepadl i u Pani go odnalazlam.Najlepszy sernik na zimno jaki znam. A przepisy pani superowe. pozdrawiam serdecznie ela

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-10-25 18:19:37

    Witam pani Kasiu. Wychwalałam jakiś czas temu ten pani serniczek :) Bo naprawdę jest przepyszny. Zamierzam zrobić go znowu tylko mam pytanie - czy można pominąć żółtka bez uszczerbku na tej kremowej konsystencji, która jest moim zdaniem największym atutem tego sernika? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-08-31 12:43:34

    Witam pani Kasiu. Zanim cokolwiek napiszę odnośnie przepisu chciałabym powiedzieć, że bardzo podoba mi się pani blog. Przepisy są ciekawe a zdjęcia piękne. Sama bardzo dużo piekę, po prostu to kocham, i lubię spotykać na swojej drodze, także wirtualnie, ludzi, którzy podzielają tę moją pasję. A po pani blogu zdecydowanie widać, że pani tę pasję pieczenia posiada :) Naprawdę bardzo przyjemnie się tu zagląda. I to nieprawda, że królowa jest tylko jedna... ;)

    A jeśli chodzi o powyższy przepis na sernik... Pani Kasiu, nie znajduję słów by opisać jak pyszny jest to serniczek. Po prostu poezja. Chyba nigdy nie jadłam lepszego. Aż żałuję, że dopiero teraz odkryłam ten przepis :) Ja mam tak, że z reguły nie powtarzam tych samych wypieków, za każdym razem piekę co innego, w końcu jest tyle wspaniałych receptur a życie jest krótkie i trzeba je wszystkie wypróbować prawda ;) Ale już wiem, że do tego sernika będę wracać często, za każdym razem zmieniając tylko owoce. Jest idealny. Dziękuję za ten przepis :) Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-31 19:24:51

      Bardzo dziękuję za tak miłe słowa! :)To prawda pasji do pieczenia mi nie brakuje i bardzo się cieszę, że spotykam na swej drodze tak wielu ludzi - Czytelników jak Pani, którym pieczenie sprawia również tyle frajdy. :)

      A jeśli chodzi o ten sernik to przekaże mojej mamie Pani recenzje, bo to przepis z jej zbiorów. :) Na pewno bardzo sie ucieszy i serce jej "urośnie". :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
      • Ola Ola
        2015-08-31 21:31:40

        O tak, koniecznie niech pani przekaże pochwały swojej mamie :) Ja zrobiłam ten sernik z sera wiaderkowego ( poszłam na łatwiznę, wiem, ale cóż, czasem i mnie się zdarza ;)) a owoce to były maliny z przydomowego ogrodu :) Jeszcze raz dziękuję za ten przepis i życzę aby grono czytelników pani bloga powiększało się z dnia na dzień. Ja już jestem pani wierną fanką ;)

        Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-23 20:09:29

    @Aga - tak, jak najbardziej :)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-06-23 19:04:15

    Czy można użyć gotowego sera wiaderkowego?

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2012-06-23 16:09:23

    To ciasto jest pyszne.robie je już 2 raz

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-11 10:31:38

    pewnie, że zajrzę :), dziękuję za odpowiedź... ps. wow, co za kreatywność z tą zakrętką ;))

    Twój komentarz
  • Smakowidło Smakowidło
    2011-06-11 10:05:52

    Witaj,

    Odpowiem Ci tutaj bo nie wiem czy do mnie jeszcze zajrzysz. Foremka do Panna Cotty to zakrętka po bitej śmietanie w sprayu :) np. http://www.ilecukru.pl/gfx/bita-smietana.jpg

    Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-06-11 07:19:38

    pysznie wygląda :)

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2011-06-11 04:12:27

    taki serniczek chodzi za mną od kilku dni. podkradłabym choć kawałeczek;)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-06-10 21:15:53

    Wygląda pięknie, na pewno jest wyborny :))

    Twój komentarz
  • Smakowidło Smakowidło
    2011-06-10 19:45:02

    Bardzo ładny serniczek Ci wyszedł :)

    Robiłam niedawno podobne ciasto tylko z bitą śmietaną ... zgadzam się z tym, że takie ciasta są świetne na upały!

    Pozdrawiam,

    www.smakowidlo.blogspot.com

    Twój komentarz

Sernik na zimno mojej mamy

Sernik na zimno mojej mamy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 23 cm

Opis

Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy i naprawdę - jeśli mowa o klasycznym serniku na zimno - dotąd nie udało mi się spotkać smaczniejszego. Idealnie kremowy, wyrazisty, ale jednocześnie delikatny, rozpływa się w ustach, a po każdym kęsie ma się ochotę na więcej i więcej. Nie jest lekki i dietetyczny, ale też nie ma taki być. ;) Polecam!

Składniki

  • Ilość Składnik
    biszkopty okrągłe na spód
    twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (może być wiaderkowy)
    masła w temperaturze pokojowej
    żółtka
    cukru pudru (można mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    truskawek lub innych owoców
    galaretka owocowa
    żelatyny w proszku
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 10 g cukru z prawdziwą wanilią)
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 10 g cukru z prawdziwą wanilią)

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 22-23 cm wyłożyć biszkoptami.

Przygotować galaretkę w zmniejszonej ilości wody (2/3 zalecanej ilości wody) i odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia, następnie schłodzić w lodówce, żeby galaretka zaczęła lekko tężeć (od czasu do czasu zaglądamy do lodówki i pilnujemy, żeby nie stężała całkowicie, bo powinna być płynna).

Jajka sparzyć przez kilka sekund we wrzątku. 

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała, następnie podgrzać, aż całkowicie się rozpuści, ale nie gotować, bo straci właściwości żelujące. Odstawić do przestudzenia.

Masło zmiksować z cukrem na puszysta masę, dodawać po jednym żółtku i stale miksować (kolejne żółtka dodajemy gdy masa jest jednolita i puszysta). Następie dodawać twaróg po 1 łyżce i stale miksować do wyczerpania twarogu.   

Do wystudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, tak, żeby temperatura żelatyny jeszcze się obniżyła, dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i szybko zmiksować na najwyższych obrotach miksera (to bardzo ważne, żeby dodawana żelatyna nie była ciepła, bo wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że zrobią Wam się w masie grudki). Gotową masę serową przełożyć równomiernie na biszkopty, powtykać w nią pokrojone truskawki (część zostawić do dekoracji), wierzch wyrównać.

Na wierzch ułożyć pozostałe truskawki,  wylać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę (jeśli stężeje za mocno można ją mieszając delikatnie podgrzać na małej mocy palnika, wtedy ponownie się rozpuści). Poruszać tortownicą na boki, żeby galaretka rozpłynęła się po całości. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby sernik stężał.

Smacznego :)