Brzoskwinie nadziewane marcepanem otulone chrupiącą bezą

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
IMG_3476.JPG

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    Ilość Składnik
    dojrzałe brzoskwinie, przepołowione bez pestki lub 8 połówek brzoskwiń z puszki
    60 g marcepanu
    cukru pudru
    białka
    4 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.Połówki brzoskwiń ułożyć wnętrzem do dołu na talerzu. Talerz wstawić do zlewu, brzoskwinie zalać wrzątkiem, następnie od razu zimną wodą. Zdjąć skórkę. Z marcepanu uformować 4 kulki i ułożyć na 4 połówkach brzoskwiń, w miejscu pestki. Przykryć pozostałymi połówkami i lekko docisnąć. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać cukier puder. Powstała masa powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.

Brzoskwinie całkowicie pokryć pianą, upewnić się, że nie ma żadnych dziur. Za pomocą widelca formować powierzchnię bezy. Brzoskwinie w bezie ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu, posypać brązowym cukrem i wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec 18 minut, by beza lekko się zrumieniła. Z wierzchu powinna być chrupiąca, wewnątrz lekko ciągnąca (jeśli wolicie, żeby cała beza była chrupka, trzeba potrzymać w piekarniku chwilę dłużej). Podawać od razu po upieczeniu, z ulubionymi lodami.

Smacznego :)

Brzoskwinie nadziewane marcepanem otulone chrupiącą bezą

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 4

Zewsząd atakują mnie przeróżne bezowe torty i inne wspaniałości, a że jestem na diecie, mogę sobie o nich tylko pomarzyć. ;) Dlatego postanowiłam podarować sobie namiastkę tych bezowych wspaniałości i przygotować coś z pyszną chrupiącą bezą, ale jednocześnie małokalorycznego. :) Deser jest ekspresowy i bardzo smaczny, a zjedzenie go nawet podczas diety raczej nie wywoła w nas dużego poczucia winy.;) Jeśli ktoś chciałby się pokusić o wersję bardziej kaloryczną, to podpowiem Wam, że podobno wspaniale smakuje z lodami waniliowymi. ;) Polecam!

Źródłoinspiracji: Gino D’Acampo „Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej”.

IMG_3488.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-03-01 22:04:44

    Super pomysł:) świetnie się prezentują:)

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2012-03-01 18:04:49

    Ale pysznie!

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-03-01 15:00:36

    ale kusisz... wspaniały widok!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-01 11:52:00

    ależ to musi smakować:) tylko ja bym sobie ten arcepan na coś innego wymieniła:) pozdrawiam i życzę wytrwałości w diecie:)

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-03-01 09:15:06

    świetny pomysł, wygląda pysznie! :)

    Twój komentarz
  • pees pees
    2012-03-01 07:59:54

    ojj ale pomysł!:)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-03-01 07:32:32

    Wygląda bardzo kusząco...

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-01 05:49:39

    Cudowny deser! Wygląda wspaniale i kusi :)

    Mniam:)

    Twój komentarz
  • Saratelka Saratelka
    2012-03-01 01:49:42

    Oj tak, wygląda bardzo buonissimo! :D Świetny deser i w sumie taki nieskomplikowany, ale efektowny!

    Twój komentarz
  • Fuchsia Fuchsia
    2012-02-29 23:10:49

    Wspaniałe! Od samego patrzenia robię się głodna, bo uwielbiam wszystkie składniki tego deseru!

    Twój komentarz

Brzoskwinie nadziewane marcepanem otulone chrupiącą bezą

Brzoskwinie nadziewane marcepanem otulone chrupiącą bezą

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 4

Opis

Zewsząd atakują mnie przeróżne bezowe torty i inne wspaniałości, a że jestem na diecie, mogę sobie o nich tylko pomarzyć. ;) Dlatego postanowiłam podarować sobie namiastkę tych bezowych wspaniałości i przygotować coś z pyszną chrupiącą bezą, ale jednocześnie małokalorycznego. :) Deser jest ekspresowy i bardzo smaczny, a zjedzenie go nawet podczas diety raczej nie wywoła w nas dużego poczucia winy.;) Jeśli ktoś chciałby się pokusić o wersję bardziej kaloryczną, to podpowiem Wam, że podobno wspaniale smakuje z lodami waniliowymi. ;) Polecam!

Źródłoinspiracji: Gino D’Acampo „Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej”.

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:

    Ilość Składnik
    dojrzałe brzoskwinie, przepołowione bez pestki lub 8 połówek brzoskwiń z puszki
    60 g marcepanu
    cukru pudru
    białka
    4 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.Połówki brzoskwiń ułożyć wnętrzem do dołu na talerzu. Talerz wstawić do zlewu, brzoskwinie zalać wrzątkiem, następnie od razu zimną wodą. Zdjąć skórkę. Z marcepanu uformować 4 kulki i ułożyć na 4 połówkach brzoskwiń, w miejscu pestki. Przykryć pozostałymi połówkami i lekko docisnąć. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać cukier puder. Powstała masa powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.

Brzoskwinie całkowicie pokryć pianą, upewnić się, że nie ma żadnych dziur. Za pomocą widelca formować powierzchnię bezy. Brzoskwinie w bezie ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu, posypać brązowym cukrem i wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec 18 minut, by beza lekko się zrumieniła. Z wierzchu powinna być chrupiąca, wewnątrz lekko ciągnąca (jeśli wolicie, żeby cała beza była chrupka, trzeba potrzymać w piekarniku chwilę dłużej). Podawać od razu po upieczeniu, z ulubionymi lodami.

Smacznego :)