Mazurek kajmakowy z marcepanem i konfiturą

Przyg: 50 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4311.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x25 cm

  • Składniki na ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    200 g masła
    cukru pudru
    żółtka
    kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)
  • Składniki na ciasto marcepanowe:

    Ilość Składnik
    200 g masy marcepanowej
    miękkiego masła
    jajka
    mąki
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
    konfitury z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Ciasto kruche - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 1/3 ciasta zostawić w temperaturze pokojowej.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 25 x 25 cm, ułożyć na pergaminie. Z miękkiego (nieschłodzonego) ciasta za pomocą szprycy wycisnąć na ciasto ozdobny rant, całość z papierem przełożyć do formy.Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180°C.

Ciasto marcepanowe - Masę pokroić w kosteczkę. Masło utrzeć na puch. Ucierając dodać połowę marcepanu i 1 jajko, ucierać, gdy masa będzie stosunkowo gładka, dodać pozostały marcepan i jajko, ucierać do gładkości. Dodać mąkę,wymieszać.

Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim przygotowane ciasto marcepanowe. Piec ok. 10 minut w temp. 175°C.

Kajmak (najlepiej, w celu uniknięcia długiego oczekiwania, przygotować go dzień wcześniej) – Zamkniętą puszkę mleka przełożyć do garnka z wodą (powinna całkowicie zakrywać puszkę) i gotować 2-3 godziny pod przykryciem. Konfiturę przetrzeć przez sito, posmarować nią przestudzony blat ciasta marcepanowego. Przykryć ostudzonym blatem kruchego ciasta, lekko docisnąć.

Powstałą, ostudzoną masę kajmakową wyłożyć na ciasto.Ozdobić wg uznania.

Smacznego :)

Przyg: 50 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 12

To już jedna z ostatnich propozycji na świąteczny słodki stół. Ale również jedna z najlepszych. Przyznam się Wam , że do tej pory nie przepadałam za mazurkami z dodatkiem kajmaku, ale albo smak mi się zmienił, albo ten jest tak wyjątkowo pyszny, że zmieniam zdanie, i obwieszczam Wam, że od dziś kocham mazurki… :)) A gdybym kiedykolwiek twierdziła inaczej przypomnijcie mi proszę o tym cieście. :)

Naprawdę jest wyjątkowy, ciasto marcepanowe genialne, a żeby nie było za słodko drugi blat jest z ciasto kruchego. Całość przełożona kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki, która idealnie neutralizuje słodycz kajmaku. A na wierzchu oczywiście wspomniana masa kajmakowa. Kochani bardzo Wam polecam, niebo w gębie. :)

Przepis powstał w oparciu o kilka innych przepisów i jest mocno zmodyfikowany, więc ciężko byłoby mi podać konkretne źródło.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Majana Majana
    2015-04-08 12:11:10

    Dziękuję za przepis! :) Mazurek jest rewelacyjny, polecam bardzo wszystkim. :)

    Jak wrzucę na bloga, dam znać.

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-08 19:47:53

      Madziu cieszę się ogromnie, że Ci zasmakował! :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
      • Majana Majana
        2015-04-11 22:20:35

        Jest już na blogu, zapraszam : http://majanaboxing.blox.pl/2015/04/Mazurek-kajmakowy-z-marcepanem-i-dzemem.html

        :)

        Twój komentarz
  • Mazurek kaimakowy z marcepanem i dżem porzeczkowym Mazurek kaimakowy z marcepanem i dżem porzeczkowym
    2015-04-03 19:31:01

    Zrobiłam go ,ale się cieszę,wygląda pysznie i pewnie tak smakuje.Odgapiłam caisteczkową dekorację,pozdrawiam i dziękuje za przepis

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-08 19:46:51

      Piękny! :) Mam nadzieję, że smakował. :)

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-12 18:26:05

    @Syl - Łodygi bazi zrobione są płynną czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej), bazie i napis z gęstego lukru, kwiatki i kurczak z marcepanu. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Syl Syl
    2014-04-12 06:41:56

    Witam,Przymierzam się do zrobienia Pani mazurka :)Z czego zrobiona jest dekoracja? Chodzi mi o bazie i napis wesołych świąt :)

    Twój komentarz
  • ewela ewela
    2014-04-11 15:17:08

    Wyszedł pyszny! Bałam się, ze ciasto marcepanowe nie wytrzyma ciężaru ciasta kruchego, ale nie było tak źle. Tylko trzeba uważać przy przekładaniu, żeby nie połamać. Jedynym mankamentem jest to, że warstwy się odklejają, być może dałam za mało dżemu. Ogólnie jestem bardzo zadowolona:).

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-26 11:25:45

    @Kasia - bardzo się cieszę, że smakował. :) Polecam się na przyszłosć. ;) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-06-25 20:00:53

    Witam.Upiekłam Twój mazurek na święta wielkanocne`13, był bombowo smaczny, po prostu pycha. Przymierzam się na ten nadchodzący weekend by go znów upiec, oczywiście bez ozdób świątecznych. Mój mąż będzie piać z zachwytu.Dziękuję za tak smaczny przepis.pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-28 20:18:33

    @Koki - szczerze mówiąc nie pamietam juz dokładnie, ale albo z masy plastycznej albo z masy marcepanowej :)

    Twój komentarz
  • koki koki
    2013-03-28 19:35:10

    a kurczaczek jest wykonany z masy plastycznej??:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-28 17:15:49

    @Agnieszka88 - ciasto kruche robimy w tym samym czasie co ciasto marcepanowe, musi jedynie leżeć około 1 godziny w lodówce, żeby się schłodzić.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-28 17:13:10

    @Koki - nie trzeba go robić z wyprzedzeniem, ono od razu po upieczeniu jes kruche i delikatne, po wyrobieniu trzeba je tylko schłodzic ok. 1 godziny w lodówce.

    Twój komentarz
  • koki koki
    2013-03-28 16:54:47

    witam kiedy należy zrobic ciasto kruche?

    Twój komentarz
  • agnieszka88 agnieszka88
    2013-03-28 16:39:35

    niech mi panie pomoże:) czy ciasto kryche trzeba zrobic kilka dni wczesniej?:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-25 12:05:41

    @Paulina - ciesze się bardzo, że mój mazurek przypadł Ci do gustu. :) Blat marepanowy nie jest twardy, jest kruchuteńki i mięciutki, więc praktycznie od razu nadaje się do jedzenia. :)

    Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2013-03-25 08:22:17

    Będę robić mazurek pierwszy raz w życiu i to właśnie Twój :) Powiedz mi czy mazurek należy zrobić np. kilka dni wcześniej, czy ten blat marcepanowy jest twardy i musi zmięknąć?Dzięki za odpowiedź :*

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2012-04-15 12:58:09

    Piękny mazurek!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-04-07 11:19:17

    Pięknie udekorowany:) ja też pomazurkowałam w tym roku:)

    Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-04-06 20:52:39

    Kasia, oczywiście to pomyłka, z rozpędu napisałam szklanki :) chodziło o 2 łyżki :) już poprawiłam w przepisie, dziękuję za czujność :) pozdrawiam i Wesołych Świąt :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-04-06 19:24:01

    Wydaje mi sie ze w przepisie zakradl sie blad, czy moze rzeczywiscie potrzebne sa az 2 szkl. smietany? Pozdrawiam kasia

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-04-06 18:58:19

    Pięknie udekorowany, a kurczaczek mega słodki:) Zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt:)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-04-06 14:35:35

    Super pomysł z ciasteczkami na brzegach!!!!!

    Pozdrawiam słodko wielbicieli kajmaka!!!!!!

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-04-06 10:23:43

    Urzekły mnie te śliczne bazie

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-04-06 07:34:19

    Jejciu jaki on jest śliczny! Przepięknie go ozdobiłaś ! Nie mogę się napatrzeć.

    Ten kurczaczek to w ogóle mnie rozbroił. Cudo!

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-04-06 07:05:18

    pięknie ozdobiony!

    Twój komentarz
  • Emcia Pichci! Emcia Pichci!
    2012-04-06 05:43:29

    Boziu jedyna! mój mazurek przy Twoim to wygląda jakby ozdabiał go 6 latek :( aż mocno zaczęłam się zastanawiać nad opublikowaniem jego zdjęcia... no nic pozostaje tylko ćwiczyć i za rok pokazać taki cudowny mazurek jak Twój! Przepiękny!!!

    Twój komentarz
  • majka majka
    2012-04-06 05:32:35

    Jakie fajne bazie..i kurczaczek :) Sliczniutki :)

    Spokojnych i radosnych Swiat!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-04-05 22:28:15

    Aj tam od razu niesamowita. ;)) A jeśli chodzi o mazurka - jest obłędny, bardzo Ci go polecam! :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-04-05 22:22:48

    piękny! Strasznie mnie kusi ten mazurek wiesz? :) Jesteś niesamowita!!! :)

    Twój komentarz

Mazurek kajmakowy z marcepanem i konfiturą

Mazurek kajmakowy z marcepanem i konfiturą

Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 35 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 25x25 cm

Opis

To już jedna z ostatnich propozycji na świąteczny słodki stół. Ale również jedna z najlepszych. Przyznam się Wam , że do tej pory nie przepadałam za mazurkami z dodatkiem kajmaku, ale albo smak mi się zmienił, albo ten jest tak wyjątkowo pyszny, że zmieniam zdanie, i obwieszczam Wam, że od dziś kocham mazurki… :)) A gdybym kiedykolwiek twierdziła inaczej przypomnijcie mi proszę o tym cieście. :)

Naprawdę jest wyjątkowy, ciasto marcepanowe genialne, a żeby nie było za słodko drugi blat jest z ciasto kruchego. Całość przełożona kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki, która idealnie neutralizuje słodycz kajmaku. A na wierzchu oczywiście wspomniana masa kajmakowa. Kochani bardzo Wam polecam, niebo w gębie. :)

Przepis powstał w oparciu o kilka innych przepisów i jest mocno zmodyfikowany, więc ciężko byłoby mi podać konkretne źródło.

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    200 g masła
    cukru pudru
    żółtka
    kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)
  • Składniki na ciasto marcepanowe:

    Ilość Składnik
    200 g masy marcepanowej
    miękkiego masła
    jajka
    mąki
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
    konfitury z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Ciasto kruche - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 1/3 ciasta zostawić w temperaturze pokojowej.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 25 x 25 cm, ułożyć na pergaminie. Z miękkiego (nieschłodzonego) ciasta za pomocą szprycy wycisnąć na ciasto ozdobny rant, całość z papierem przełożyć do formy.Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180°C.

Ciasto marcepanowe - Masę pokroić w kosteczkę. Masło utrzeć na puch. Ucierając dodać połowę marcepanu i 1 jajko, ucierać, gdy masa będzie stosunkowo gładka, dodać pozostały marcepan i jajko, ucierać do gładkości. Dodać mąkę,wymieszać.

Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim przygotowane ciasto marcepanowe. Piec ok. 10 minut w temp. 175°C.

Kajmak (najlepiej, w celu uniknięcia długiego oczekiwania, przygotować go dzień wcześniej) – Zamkniętą puszkę mleka przełożyć do garnka z wodą (powinna całkowicie zakrywać puszkę) i gotować 2-3 godziny pod przykryciem. Konfiturę przetrzeć przez sito, posmarować nią przestudzony blat ciasta marcepanowego. Przykryć ostudzonym blatem kruchego ciasta, lekko docisnąć.

Powstałą, ostudzoną masę kajmakową wyłożyć na ciasto.Ozdobić wg uznania.

Smacznego :)