Tort bezowy - decqouise

Przyg: 60 min Pieczenie: 100 min
Zaawansowany
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tort%20dacquoise.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Blaty bezowe:

    Ilość Składnik
    białek, z dużych jajek
    drobnego cukru do wypieków
    cukru brązowego
    1 łyżeczka białego octu winnego
    szczypta soli
    daktyli suszonych
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mascarpone
    śmietany kremówki 30%
    cukru pudru
    masy kajmakowej z puszki
    orzechów włoskich
    daktyli suszonych
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilka daktyli

Sposób przygotowania

Blaty bezowe:

Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (22-23 cm średnicy) odrysować dwa koła, papier ułożyć na blaszkach. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.

Krem:

Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki.

Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.

Całość:

Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać kakao i udekorować środek daktylami i orzechami.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 100 min
Zaawansowany
Porcje: 10

Ten tort zamierzałam zrobić już dawno, ale jakiś czas temu zamówiłam go sobie w cukierni u Sowy i tort tak dalece mnie rozczarował, że jakoś przeszła mi ochota na przygotowywanie go w domu. Nie wiem czy miałam po prostu pecha i tego dnia im nie wyszedł, ale był naprawdę przeciętny, mdły i okropnie przesłodzony jak dla mnie… Mój Mąż był podobnego zdania, więc na jakiś czas odsunęłam od siebie myśl zrobienia tego „cuda”.

Ale tort kusił mnie cały czas zerkając na mnie z bloga Asi – autorki przepisu i innych blogów, których autorzy już przetestowali ten przepis, wszyscy jednogłośnie twierdzili, że tort jest przepyszny, że wyjątkowy, itd., więc uznałam, że muszę sprawdzić czy tak faktycznie jest. I powiem Wam, że moje zaskoczenie było ogromne(szczerze mówiąc nie spodziewałam się rewelacji po tym jak spróbowałam go w cukierni), ale tort jest o niebo lepszy od tego, który jadłam we wspomnianej cukierni, ba powiedziałabym nawet, że tamten nie dorasta mu do pięt. Asia stworzyła naprawdę majstersztyk. Smaki cudownie ze sobą współgrają, krem jest pyszny i bardziej wyrazisty niż ten u Sowy, a w połączeniu z orzechami włoskimi i daktylami bajka. Same chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku blaty bezowe wspaniale współgrają z resztą. Podobnego zdania był mój Mąż, córeczka i znajomi. Bardzo Wam polecam!

Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki, za którą cytuję.

tort%20decquoise_3.JPG tort%20decquoise_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Tort bezowy Tort bezowy
    2016-09-28 17:08:10

    Krem wyszedł bardzo rzadki spływa z bezy co robić?

    Twój komentarz
  • kirke3791 kirke3791
    2015-03-09 19:51:38

    Czy tort mogę zrobić z wyprzedzeniem? tzn gdy przygotuję go po południu, to do popołudnia dnia następnego wytrzyma bez rozpuszczenia się bezy? czy trzymać go w lodówce? czy w lodówce beza "nie popłynie"?? Rzadko piekę "coś" z bezą.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-09 23:38:39

      Tort bezowy najlepiej robić z jak najmniejszym wyprzedzeniem. Blaty bezowe można upiec dzień wcześniej, jest to nawet wskazane, ale samo przełożenie kremem zostawiłabym na dzień podania, najlepiej dosłownie kilka godzin przed. Tort można przechowywać w lodówce, ale im dłużej tam stoi tym beza staje się mniej chrupiąca, więc lepiej nie trzymać go tam dłużej niż 2-3 godziny. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • markizak markizak
    2015-03-05 09:32:28

    To jest najlepsze bezowe ciasto jakie jadłam. Robiłam juz kilka razy i za każdym razem wszyscy byli zachwyceni, nawet gdy raz opadła mi beza i była wewnątrz bardziej piankowa - i tak chwalili.

    Twój komentarz
  • karolina karolina
    2014-10-24 20:21:42

    Wspaniały .Robiłam go jakiś czas temu .Udał się w 200 % ,a smakował jeszcze bardziej .Na pewno wrócę do tego przepisu nie raz . A tak na marginesie ,topieklam już klika ciast i tortów z twojej strony Kasiu - wszytsko udane ,no i pychota.pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-28 19:36:05

      Bardzo się cieszę, że tort smakował. :) pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Marta Marta
    2013-05-03 21:48:00

    Tort ten wpisał się na stałe w kanon moich ulubionych wypieków. Mimo, że nie spełnia kryteriów "tortów urodzinowych" - wyłącznie z racji mniejszych możliwości dekorowania... Natomiast smakowo - niebiański! Moja rodzina jest bardzo rozpanoszona... wszyscy bliscy doskonale pieką, nie łatwo ich zadowolić. Jednak ten tort uzależnia!!! Ach!:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-20 23:14:43

    @Iffonka - bardzo się cieszę, że smakował :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Iffonka Iffonka
    2013-01-20 20:28:30

    Tort ogromny i przepyszny!!! jedyną modyfikacją, któą wprowadziłam było zastapienie daktyli figami - pyszzzzny! pozdrawiam

    Twój komentarz
  • titka titka
    2012-11-05 10:21:21

    Zrobiłam ten tort na przyjęcie, na którym wraz z moim narzeczonym oświadczaliśmy jego rodzicom właśnie nasze oświadczyny. Wyszedł przepięknie, a przyjęcie było bardzo udane. Dziękuję serdecznie za ten przepis, wiele dla mnie znaczył. ;)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-10-25 09:52:19

    Cudowny tort, ja już od dość dawna się do niego przymierzam:) W końcu upiekę:) .... Twój wyglada tak, ze juz łapię za widelczyk:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-23 20:30:45

    @Aga - dzięki serdeczne :),@Veronica - polecam, torcik jest naprawdę prosty i stosunkowo mało pracochłonny, a efekt powala :)@Margarytka - Asiu, smakował to mało powiedziane, mój Mąż jeszcze żadnego tortu nie zjadł w takich ilościach i żadnego aż tak nie zachwalał :)) no... może jeszcze kajmakowy :))@ilovebake.pl - dziękuje serdecznie :)@Asiek - prawda? :) wiem, że tez go jakiś czas temu robiłaś, pamiętam :)@Majana - Madziu w takim razie do dzieła, tort jest naprawdę prosty w przygotowaniu, i jeśli dokładnie wg przepisu (a Asia świetnie to wszystko opisała) nie prawa się nie udać :) a smak wynagrodzi Ci czas oczekiwania - na który składa się głównie suszenie bezy@Ola to prawda jest uzależniający :) choć mi akurat ten z cukierni nie podpasował :)

    Twój komentarz
  • agnieszkaZ agnieszkaZ
    2012-10-23 20:26:14

    co to jest cukier demerara, czy można go zastąpić zwykłym kryształem??pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2012-10-23 19:44:20

    jadłam go w cukierni, jest niesamowicie słodki ale też strasznie uzalezniający

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-10-23 19:28:13

    Kasiu, tort prezentuje się znakomicie. Mam na niego chęć od jakiegoś czasu, ale zawsze wydawał mi się bardzo trudny.Pięknie wygląda !Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-10-23 14:54:47

    O tak, jest po prostu rewelacyjny!

    Twój komentarz
  • ilovebake.pl ilovebake.pl
    2012-10-23 10:06:32

    Zdjęcie przepięknie :) Tort marzenie :)

    Twój komentarz
  • Margarytka Margarytka
    2012-10-23 09:20:32

    Kasiu, bardzo się cieszę, że dałaś się na niego skusić i że Wam smakował. To mój ulubiony tort i znowu mam dla niego wielką ochotę :-)

    Twój komentarz
  • Veronica Veronica
    2012-10-23 08:13:29

    Wspaniały. Ja niedawno pierwszy raz w życiu zrobiłam bezę Pavlovej. Myślę, że decqouise to kolejny krok:)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-10-23 07:52:46

    Ależ wspaniały tort! Cudo wręcz:)

    Twój komentarz

Tort bezowy - decqouise

Tort bezowy - decqouise

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 100 min

Poziom trudności: Zaawansowany

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Ten tort zamierzałam zrobić już dawno, ale jakiś czas temu zamówiłam go sobie w cukierni u Sowy i tort tak dalece mnie rozczarował, że jakoś przeszła mi ochota na przygotowywanie go w domu. Nie wiem czy miałam po prostu pecha i tego dnia im nie wyszedł, ale był naprawdę przeciętny, mdły i okropnie przesłodzony jak dla mnie… Mój Mąż był podobnego zdania, więc na jakiś czas odsunęłam od siebie myśl zrobienia tego „cuda”.

Ale tort kusił mnie cały czas zerkając na mnie z bloga Asi – autorki przepisu i innych blogów, których autorzy już przetestowali ten przepis, wszyscy jednogłośnie twierdzili, że tort jest przepyszny, że wyjątkowy, itd., więc uznałam, że muszę sprawdzić czy tak faktycznie jest. I powiem Wam, że moje zaskoczenie było ogromne(szczerze mówiąc nie spodziewałam się rewelacji po tym jak spróbowałam go w cukierni), ale tort jest o niebo lepszy od tego, który jadłam we wspomnianej cukierni, ba powiedziałabym nawet, że tamten nie dorasta mu do pięt. Asia stworzyła naprawdę majstersztyk. Smaki cudownie ze sobą współgrają, krem jest pyszny i bardziej wyrazisty niż ten u Sowy, a w połączeniu z orzechami włoskimi i daktylami bajka. Same chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku blaty bezowe wspaniale współgrają z resztą. Podobnego zdania był mój Mąż, córeczka i znajomi. Bardzo Wam polecam!

Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki, za którą cytuję.

Składniki

  • Blaty bezowe:

    Ilość Składnik
    białek, z dużych jajek
    drobnego cukru do wypieków
    cukru brązowego
    1 łyżeczka białego octu winnego
    szczypta soli
    daktyli suszonych
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mascarpone
    śmietany kremówki 30%
    cukru pudru
    masy kajmakowej z puszki
    orzechów włoskich
    daktyli suszonych
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilka daktyli

Sposób przygotowania

Blaty bezowe:

Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (22-23 cm średnicy) odrysować dwa koła, papier ułożyć na blaszkach. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.

Krem:

Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki.

Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.

Całość:

Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać kakao i udekorować środek daktylami i orzechami.

Smacznego :)