Ciasteczka piernikowe z polewą karmelowo-czekoladową

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 24
Filtry wyszukiwania
ciasteczka%20pierniczkowe%20w%20karmelowej%20polewie.JPG

Składniki:

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    miodu
    golden syrup
    brązowego cukru
    masła
    jajka
    mąki pszennej
    kakao
    przyprawy do piernika
    sody oczyszczonej
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    dobrej jakości białej czekolady
    brązowego cukru
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Ciasto:

W rondlu z grubym dnem podgrzewać miód, golden syrup, cukier i masło, od czasu do czasu mieszając, rozpuszczenia składników. Mieszankę zdjąć z ognia, nieco przestudzić.
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę wymieszać, przesiać do miski. Do suchych składników dodać jeszcze ciepłe płynne składniki i jajko. Zmiksować do połączenia się składników.
Ciastem wypełnić dowolne foremki (u mnie foremki na ciasteczka o wymiarach jednego ciastka: 38 mm (szerokość) x 49 mm (długość) x 25 mm (głębokość), ciasteczek wyszło ok 30 szt.
Piec w temperaturze 150-170ºC przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Polewa:

Na patelni skarmelizować cukier (wymieszać go z odrobiną wody (2-3 łyżki) i podgrzewać do momentu aż się skarmelizuje (temperatura ok. 160°C, powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku – lekko ciągnąca). Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale mieszając.

Białą czekoladę drobno pokroić włożyć do rondla z grubym dnem, dodać syrop karmelowy, podgrzewając na wolnym ogniu stopić czekoladę, wymieszać (temperatura nie powinna być większa niż 50-60 stopni), w żadnym razie nie dopuścić do zagotowania. Tak przygotowaną polewą polać piernikowe ciasteczka.

Nie mogę nie wspomnieć tu o samej foremce (firmy Silikomart), w której piekłam ciasteczka, bo naprawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Jak do tej pory z żadnej foremki silikonowej (a z reguły nie używam form kiepskiej jakości) ciastka nie wyskakiwały tak łatwo i bezproblemowo. Sama praca z foremką też okazała się bardzo przyjemna, forma jest dość sztywna, a dzięki obręczy Safe ring zachowuje swój kształt, dzięki czemu ciasteczka bez problemu przeniosłam do piekarnika, podczas pieczenia nie musiałam stawiać formy na dodatkowej tacy czy macie do pieczenia (co wcześniej było konieczne), a mimo tego ciasteczka zachowały niezmieniony kształt. Przyznaję, że to jeden z moich bardziej trafionych zakupów.

Smacznego :)

Ciasteczka piernikowe z polewą karmelowo-czekoladową

Ocena:
Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 24

Mięciutkie ciasteczka piernikowe zatopione w pysznej polewie z karmelu i białej czekolady. To taka moja mała wariacja na temat piernika. Jeśli znudził się Wam klasyczny piernik albo jeśli po prostu chcecie wprowadzić trochę urozmaicenia do świątecznego menu możecie przyrządzić takie oto ciasteczka. Ich niewątpliwą zaletą, poza walorami smakowymi (a są naprawdę pyszne) jest zapewne fakt, iż ciasteczka te praktycznie nie twardnieją w środku, na zewnątrz pojawia się wprawdzie po upieczeniu charakterystyczna dla piernika twardsza „skórka”, ale znika zaraz po oblaniu ciasteczek polewą, dlatego można je przyrządzić tuż przed świętami. Polecam serdecznie!

ciasteczka%20piernikowe%20w%20polewie%20czekoladowo-karmelowej_1.JPG ciasteczka%20piernikowe%20w%20czekoladowo-karmelowej%20polewie.JPG ciasteczka%20piernikowe%20w%20polewie%20czekoladowo-karmelowej.JPG foremka%20do%20ciasteczek%20zimowych.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-12-14 09:02:25

    Oj! a Ja już podesłałam Ci e-maila. Jakby co możesz sprawdzić czy to ten sam przepis;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-14 08:20:25

    @Caterine - znalazłam je w sieci, na jakimś francuskim blogu :) Będą u mnie lada dzień :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-14 07:59:40

    @Catherine - Kasiu w tych książkach, które mam są jednak jakieś inne przepisy na muffiny, nie ma tam w składnikach np. melasy i golden syrupu. Mogłabyś mi podesłać przepis na te piernikowe? :) Bo narobiłaś mi na nie smaku. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-13 22:02:11

    @Catherine - Kasiu, ja pewnie na swieta też zrobię, ale pewnie znów cos pombinuje ze smakami, polewą :) muffiny piernikwoe widziałam w którejś z ksiażek Nigelli i już pare razy się do nich przymierzałam, wiec skoro polecasz to zrobię jeszcze przed świetami :) Akurat wypróbuje nowe foremki :) Pozdrawiam cieplutko i dobrej nocy!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-12-13 11:17:24

    Kasiu! Dziękuję za odpowiedź;) Następną partię tych pierniczków upiekę na Święta. Wyglądają wprost uroczo, jak małe czekoladki, więc nie może ich zabraknąć wśród innych świątecznych słodkości;) Jeśli nie znasz polecam Ci przepis Nigelli na Muffiny piernikowe z dodatkiem melasy i golden syrupu, na oleju, z jasnym i ciemnym cukrem muscovado. Sąrównie pyszne i świetnie nadadzą się do tych foremek. Piekłam je w foremce silikonowej w kształcie różyczek. Świetnie zachowują kształt. Tylko one z kolei są bardzo delikatne i miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika, lekko twardnieją z wierzchu ale w środku są cały czas bardzo pulchniutkie, pyszne i pachnące cudnie! Jedne z moich ulubionych;) Pozdrawiam ciepło:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-13 09:11:25

    @Catherine - Kasiu faktycznie te pierniczki rosną jak szalone, zapomniałam o tym wspomnieć w przepisie :) Ja nakładałam ciasto do połowy lub 1/3 wysokości foremek. Co do polewy to zastyga, tzn. nie twardnieje zupełnie i jest lekko klejąca, ale nie mazista, przybiera konsystencje jak miękie karmelki. Cieszę się Kasiu, że Ci smakowały. :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-12-13 08:25:03

    Od św. Mikołaja dostałam tą cudną silikonową foremkę do pieczenia, więc czym prędzej upiekłam te zachwycające kształtem pierniczki;) Bardzo smaczne, mięciutkie w środku, na słodkość idealne. Tylko rosną bardzo i najlepiej nakładać do połowy wysokości foremki. Piekłam z połowy składników i wyszło mi aż 22szt. Kasiu - mam pytanie: Czy ta polewa zastyga całkowicie czy pozostaje lekko płynna i klejąca? Ja zamiast polewy wgłębienia w pierniczkach wypełniłam samą roztopioną białą czekoladą ale następnym razem chcę wypróbować Twoją polewę bo wygląda kusząco;)

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2012-11-29 23:15:35

    Ciastka-cudne cacuszka! Tylko ta foremka silikonowa... Jakoś boję się używać takich rzeczy do wypieków. Podobną awersję mam do kaszy i ryżu w foliowych woreczkach-zawsze je wysypuję przed gotowaniem. Nie mam pojęcia, czy pod wpływem wysokiej temperatury nie wytwarza się tam jakaś paskudna substancja, która przenika do żywności... Nie przekonują mnie też jakieś badania, czy certyfikaty CE, FDA i żadne takie tam, bo biznes- to biznes. Ale ciasteczka wyglądają uroczo i mniam,mniam! Bon appetit!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2012-11-29 17:28:34

    Przecudne po prostu! A w polewie zakochałam się od razu :)

    Twój komentarz
  • Crispy Biscuits Crispy Biscuits
    2012-11-25 16:40:14

    Ależ pysznie wyglądają, faktycznie ciekawa alternatywa dla tradycyjnego piernika :) A chciałam pytać, skąd wzięłaś takie foremki, ale doczytałam :) Świetne są!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-11-25 16:36:05

    Normalnie dzieła sztuki! Zauroczyły mnie te pierniczki bezgranicznie;) Świetny patent na Święta. Cudna foremka! Czas ją zakupić koniecznie:)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-11-25 15:40:26

    wyglądają jak czekoladki:) .... wspaniałe:)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-11-25 10:27:45

    strasznie mi się te piernikowe słodkości podobają

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-11-25 09:43:03

    Są takie śliczne! Wyglądają jak małe czekoladki. Cudowne!Pozdrawiam ciepło:)

    Twój komentarz
  • ankawell ankawell
    2012-11-25 08:13:29

    Fantastyczne świąteczne wariacje piernikowe na Twoich stronach :)chciałam Cię więc prosić o poparcie apelu jaki umieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2012-11-25 08:00:36

    Twoje ciasteczka zapieraja dech w piersiach :) sa cudne!

    Twój komentarz

Ciasteczka piernikowe z polewą karmelowo-czekoladową

Ciasteczka piernikowe z polewą karmelowo-czekoladową

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 24

Opis

Mięciutkie ciasteczka piernikowe zatopione w pysznej polewie z karmelu i białej czekolady. To taka moja mała wariacja na temat piernika. Jeśli znudził się Wam klasyczny piernik albo jeśli po prostu chcecie wprowadzić trochę urozmaicenia do świątecznego menu możecie przyrządzić takie oto ciasteczka. Ich niewątpliwą zaletą, poza walorami smakowymi (a są naprawdę pyszne) jest zapewne fakt, iż ciasteczka te praktycznie nie twardnieją w środku, na zewnątrz pojawia się wprawdzie po upieczeniu charakterystyczna dla piernika twardsza „skórka”, ale znika zaraz po oblaniu ciasteczek polewą, dlatego można je przyrządzić tuż przed świętami. Polecam serdecznie!

Składniki

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    miodu
    golden syrup
    brązowego cukru
    masła
    jajka
    mąki pszennej
    kakao
    przyprawy do piernika
    sody oczyszczonej
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    dobrej jakości białej czekolady
    brązowego cukru
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Ciasto:

W rondlu z grubym dnem podgrzewać miód, golden syrup, cukier i masło, od czasu do czasu mieszając, rozpuszczenia składników. Mieszankę zdjąć z ognia, nieco przestudzić.
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę wymieszać, przesiać do miski. Do suchych składników dodać jeszcze ciepłe płynne składniki i jajko. Zmiksować do połączenia się składników.
Ciastem wypełnić dowolne foremki (u mnie foremki na ciasteczka o wymiarach jednego ciastka: 38 mm (szerokość) x 49 mm (długość) x 25 mm (głębokość), ciasteczek wyszło ok 30 szt.
Piec w temperaturze 150-170ºC przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Polewa:

Na patelni skarmelizować cukier (wymieszać go z odrobiną wody (2-3 łyżki) i podgrzewać do momentu aż się skarmelizuje (temperatura ok. 160°C, powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku – lekko ciągnąca). Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale mieszając.

Białą czekoladę drobno pokroić włożyć do rondla z grubym dnem, dodać syrop karmelowy, podgrzewając na wolnym ogniu stopić czekoladę, wymieszać (temperatura nie powinna być większa niż 50-60 stopni), w żadnym razie nie dopuścić do zagotowania. Tak przygotowaną polewą polać piernikowe ciasteczka.

Nie mogę nie wspomnieć tu o samej foremce (firmy Silikomart), w której piekłam ciasteczka, bo naprawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Jak do tej pory z żadnej foremki silikonowej (a z reguły nie używam form kiepskiej jakości) ciastka nie wyskakiwały tak łatwo i bezproblemowo. Sama praca z foremką też okazała się bardzo przyjemna, forma jest dość sztywna, a dzięki obręczy Safe ring zachowuje swój kształt, dzięki czemu ciasteczka bez problemu przeniosłam do piekarnika, podczas pieczenia nie musiałam stawiać formy na dodatkowej tacy czy macie do pieczenia (co wcześniej było konieczne), a mimo tego ciasteczka zachowały niezmieniony kształt. Przyznaję, że to jeden z moich bardziej trafionych zakupów.

Smacznego :)