Tort mleczno-kawowy

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tort%20mleczno-kawowy.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Masa śmietanowo-czekoladowa (do przygotowania minimum kilka-kilkanaście godzin wcześniej, bo musi mocno się schłodzić):*

    Ilość Składnik
    400 g białej czekolady dobrej jakości
    śmietanki kremówki 30%
  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
  • Krem kawowo-mleczny:**

    Ilość Składnik
    300 g miękkiego masła
    cukru pudru
    mleka w proszku
    kawy rozpuszczalnej
    gorącej przegotowanej wody
    ekstraktu z prawdziwą wanilią
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    gorącej przegotowanej wody
    likier kawowy lub likier latte
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitury z róży

Sposób przygotowania

Masa śmetanowo-czekoladowa:

Czekoladę posiekać i przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać kremówkę, podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady, od czasy do czasu mieszając, nie gotować. Wystudzić Zostawić na kilka godzin do mocnego schłodzenia, najlepiej na całą noc (dzięki temu masa będzie sztywna i pięknie się ubije).

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.

Krem mleczno-kawowy:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Stopniowo dodawać na przemian po łyżce płynnej kawy i po ok. 50 g mleka w proszku, miksować, aż do wykorzystania składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę mniej mleka w proszku lub żeby rozrzedzić dodać 1-2 łyżki zwykłego mleka. Odłożyć ok. 1/5 kremu do oddzielnej miski (posłuży nam do posmarowania wierzchu i boków jako podkład pod dekoracyjne róże).

Poncz:

Przegotowaną gorącą wodę połączyć z likierem i ewentualnie cukrem. Przestudzić.

Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, naponczować. Posmarować połową konfitury, wyłożyć 1/2 kremu kawowego, wygładzić. Przykryć kolejnym blatem, z którym postępujemy identycznie (blat naponczować, posmarować resztą konfitury, wyłożyć pozostały krem, wygładzić). Przykryć ostatnim blatem, delikatnie naponczować (znacznie mniej niż poprzednie blaty). Rozsmarować na górze i bokach tortu pozostawiony krem kawowy (dzięki temu róże z masy śmietanowo-czekoladowej lepiej się trzymają ciasta).

Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową ubić na sztywno. Do rękawa cukierniczego (worka) włożyć tylkę w kształcie dużej gwiazdy (użyłam tylki Wiltona o nr 1M). Rękaw napełnić masą śmietanowo-czekoladową (odrobinę masy przełożyć do drugiej miski i zabarwic na różowo lub inny kolor), dekorować tort w róże, zaczynając od boków tortu (Wyciskamy krem od środka i robimy coraz większe rozetki, aż do satysfakcjonującej nas wielkości róży, jak na tym filmiku . Na wierzchu tortu zostawiamy pusty fragment w kształcie serca, wyciskamy na niego różowe lub inne róże, starając się  uformować całość w kształcie serca (można pomóc sobie foremką w kształcie serca, po uformowaniu serca zdejmujemy foremkę). Gotowy tort schłodzić. Przed podaniem wyjąć z lodówki minimum 30 minut wcześniej, żeby krem maślany nieco zmiękł.

Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Powstał z przeznaczeniem na dzień mamy, na co może wskazywać jego dekoracja, ale równie dobrze można przygotować go na Walentynki, urodziny i każdą inną okazję. Z dekoracja można zresztą dowolnie eksperymentować, bo z masą śmietanowo czekoladową po schłodzeniu bardzo dobrze się pracuje.

Ciasto to klasyczny biszkopt kakaowy, nasączony likierem o smaku lattte, nadzienie, to krem maślany o smaku kawy z mlekiem, przygotowany na bazie mleka w proszku i kawy rozpuszczalnej (którą można zamienić na espresso). Krem nie jest zbyt słodki, ale dla zrównoważenia słodyczy blaty biszkoptowe zostały posmarowane z róży. To jeden z lepszych tortów na blogu, więc z czystym sumieniem mogę go Wam polecić, choć biorąc pod uwagę jego ogromną kaloryczność wskazane jest nie szaleć z nim za mocno. ;)

Bardzo polecam, nie tylko na Dzień Matki. A wszystkim Mamom życzę wszystkiego najlepszego z okazji zbliżającego się święta. :)

tort%20mleczno-kawowy_1.JPG tort%20mleczno-kawowy_2.JPG tort%20mleczno-kawowy_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-06 00:49:04

    @MarzenaBB - Dziękuję pięknie za miłe słowa. :) Bardzo się cieszę, że mogłam się przyczynić do osłodzenia Twojego życia. :)) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • MarzenaBB MarzenaBB
    2014-02-05 17:10:24

    Kolejny przepis do wypróbowania! twoje ciasta są fantastyczne, przepisy proste i zawsze wychodzą! Moi faworyci to wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami i sernik pierniczkowy ;) Dziękuję za wszystkie przepisy, dzięki Tobie życie jest słodsze i zawsze można zabłysnąć wspaniałym ciastem!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-10 18:39:27

    @Sandra - masa wychodzi sztywna. Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2013-07-10 09:33:17

    Witam! Piekny torcik!! Mam pytanie,czy ta masa smietanowo-czekoladowa wyjdzie sztywna?? Ogladalam wszystkie przepisy zeby zrobic krem do dekoracji i ten wydaje sie najpyszniejszy i w dodatku bardzoooooo latwy,az nie moge uwierzyc:) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-26 11:23:51

    @Iwcia - nie używałam nigdy czekolad Alpen Gold, więc trudno mi powiedzieć czy mogą być one przyczyną problemów z ubiciem kremu. Do tego typu kremów dekoracyjnych najczęsciej używam czekolady WEISSE SCHOKOLADE marki Bellarom, dostępnej w Lidlu lub białej czekolady Lindt... czasami używam też białej Milki. Krem zwarzył sie prawdopodobnie dlatego, że masa była zbyt długo i zbyt intensywnie ubijana (najlepiej to robić na średnich obrotach, do momemntu aż masa stanie się sztywna i puszysta). Jeśli po ubiciu nie była puszysta, to być może masa za mocno zgęstniała w czasie chłodzenia (wtedy podczas ubijania tylko dodatkowo gęstnieje, ale niewiele sie "napusza". Najelpiej, żeby masa do ubijania była gęsta i bardzo zimna, ale płynna, wtedy pod wpływem ubijania napowierza sie ładnie i staje się bardziej puszysta. Aczkolwiek nigdy nie jest tak puszysta jak sama bita śmietana bez dodatków. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • iwcia iwcia
    2013-06-25 19:24:32

    Proszę mi powiedzieć co robię nie tak w kremie do dekoracji .Chciałam tak pięknie udekorować torcik jak Pani ale niestety ...Po całonocnym chłodzeniu śmietanki z czekoladą spróbowałam ją ubić i tak po pierwsze śmietanka na początku owszem ubiła się ale nie była puszysta tylko taka ubita masa czekoladowa a po chwili zaczęła się ważyć i zrobiła się prawie że wodnista ciapa.Dodam ,że czekolady miałam Alpen Gold może to właśnie wina czekolad?Proszę o radę bo dekoracja przepiękna a zresztą ten krem widziałam w innych Pani przepisach.a mniemam ,że w Pani wykonaniu jest pyszny.

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2013-06-14 09:43:18

    Piękny tort, czegoś takiego właśnie szukałam :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-05-27 08:41:50

    Kasiu! Cudna ta różana dekoracja, szalenie mi się podoba!Podejrzewam,ze Twoja Mama była zachwycona i wyglądem i smakiem tortu :-)

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2013-05-26 06:33:50

    Bardzo lubię takie dekoracje z róż i ostatnio też je stosuję na swoich tortach:) Robią furorę .... fajny ten krem z mlekiem w proszku, musi być pyszny:)Tobie również życzę samych wspaniałosci w Dniu Mamy i na codzień

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-05-25 18:16:40

    Piękna dekoracja, tort wygląda szałowo :)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-05-25 08:04:08

    Kasiu, co tam kalorie na Dzień Mamy, w końcu święto jest raz w roku, więc dla Mam trzeba się poświęcić.Cudo nad cudami i do tego ten krem mniam :)

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2013-05-25 07:48:13

    Ślicznie wyglada :)Jak długo chlodzilas krem smietanowo czekoladowy w zamrazalniku ?

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2013-05-25 06:35:26

    pięknie wygląd, bardzo pomysłowy krem i wykonanie :)

    Twój komentarz
  • Aurora Aurora
    2013-05-25 05:06:32

    Perfekcyjna dekoracja :)

    Twój komentarz

Tort mleczno-kawowy

Tort mleczno-kawowy

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Powstał z przeznaczeniem na dzień mamy, na co może wskazywać jego dekoracja, ale równie dobrze można przygotować go na Walentynki, urodziny i każdą inną okazję. Z dekoracja można zresztą dowolnie eksperymentować, bo z masą śmietanowo czekoladową po schłodzeniu bardzo dobrze się pracuje.

Ciasto to klasyczny biszkopt kakaowy, nasączony likierem o smaku lattte, nadzienie, to krem maślany o smaku kawy z mlekiem, przygotowany na bazie mleka w proszku i kawy rozpuszczalnej (którą można zamienić na espresso). Krem nie jest zbyt słodki, ale dla zrównoważenia słodyczy blaty biszkoptowe zostały posmarowane z róży. To jeden z lepszych tortów na blogu, więc z czystym sumieniem mogę go Wam polecić, choć biorąc pod uwagę jego ogromną kaloryczność wskazane jest nie szaleć z nim za mocno. ;)

Bardzo polecam, nie tylko na Dzień Matki. A wszystkim Mamom życzę wszystkiego najlepszego z okazji zbliżającego się święta. :)

Składniki

  • Masa śmietanowo-czekoladowa (do przygotowania minimum kilka-kilkanaście godzin wcześniej, bo musi mocno się schłodzić):*

    Ilość Składnik
    400 g białej czekolady dobrej jakości
    śmietanki kremówki 30%
  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
  • Krem kawowo-mleczny:**

    Ilość Składnik
    300 g miękkiego masła
    cukru pudru
    mleka w proszku
    kawy rozpuszczalnej
    gorącej przegotowanej wody
    ekstraktu z prawdziwą wanilią
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    gorącej przegotowanej wody
    likier kawowy lub likier latte
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitury z róży

Sposób przygotowania

Masa śmetanowo-czekoladowa:

Czekoladę posiekać i przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać kremówkę, podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady, od czasy do czasu mieszając, nie gotować. Wystudzić Zostawić na kilka godzin do mocnego schłodzenia, najlepiej na całą noc (dzięki temu masa będzie sztywna i pięknie się ubije).

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.

Krem mleczno-kawowy:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Stopniowo dodawać na przemian po łyżce płynnej kawy i po ok. 50 g mleka w proszku, miksować, aż do wykorzystania składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę mniej mleka w proszku lub żeby rozrzedzić dodać 1-2 łyżki zwykłego mleka. Odłożyć ok. 1/5 kremu do oddzielnej miski (posłuży nam do posmarowania wierzchu i boków jako podkład pod dekoracyjne róże).

Poncz:

Przegotowaną gorącą wodę połączyć z likierem i ewentualnie cukrem. Przestudzić.

Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, naponczować. Posmarować połową konfitury, wyłożyć 1/2 kremu kawowego, wygładzić. Przykryć kolejnym blatem, z którym postępujemy identycznie (blat naponczować, posmarować resztą konfitury, wyłożyć pozostały krem, wygładzić). Przykryć ostatnim blatem, delikatnie naponczować (znacznie mniej niż poprzednie blaty). Rozsmarować na górze i bokach tortu pozostawiony krem kawowy (dzięki temu róże z masy śmietanowo-czekoladowej lepiej się trzymają ciasta).

Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową ubić na sztywno. Do rękawa cukierniczego (worka) włożyć tylkę w kształcie dużej gwiazdy (użyłam tylki Wiltona o nr 1M). Rękaw napełnić masą śmietanowo-czekoladową (odrobinę masy przełożyć do drugiej miski i zabarwic na różowo lub inny kolor), dekorować tort w róże, zaczynając od boków tortu (Wyciskamy krem od środka i robimy coraz większe rozetki, aż do satysfakcjonującej nas wielkości róży, jak na tym filmiku . Na wierzchu tortu zostawiamy pusty fragment w kształcie serca, wyciskamy na niego różowe lub inne róże, starając się  uformować całość w kształcie serca (można pomóc sobie foremką w kształcie serca, po uformowaniu serca zdejmujemy foremkę). Gotowy tort schłodzić. Przed podaniem wyjąć z lodówki minimum 30 minut wcześniej, żeby krem maślany nieco zmiękł.

Smacznego :)