Tort urodzinowy dla Córci

Przyg: 150 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
554752_419034131454101_216403138383869_1434507_220097599_n[1].jpg

Składniki:

  • Biszkopt (na formę kwiatek o śr. ok. 30 cm):

    Ilość Składnik
    dużych jajek
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    opcjonalnie 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja nie dawałam)
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    zielonej przestudzonej herbaty
    1 łyżeczka cukru
    soku z cytryny
  • Do przełożenia:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    300 g białej czekolady
    truskawek (plus ewentualnie 2-3 łyżki cukru do smaku)
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    pokrojonych truskawek
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    300 g masła o temperaturze pokojowej
    mleka
    szklanek cukru pudru (może być potrzebne trochę mniej lub więcej, krem powinien być aksamitnie gładki, puszysty, nie za gęsty, tak, żeby łatwo się nim dekorowało).
    różowy barwnik spożywczy

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy/formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Poncz:
Herbatę wymieszać z cukrem i cytryną.

Krem (najlepiej zacząć przygotowywanie tortu właśnie od kremu, zaoszczędzi nam to czasu na chłodzenie):

Z truskawek zrobić puree - Truskawki zblendować, zamrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Mus przelać do rondla, dodać cukier do smaku. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gęstego puree. Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała. Dodać do gorących truskawek, wymieszać i odstawić do wystudzenia ).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z 1-2 łyżkami cukru pudru. Schłodzoną czekoladę stopniowo dodawać do ubitej śmietany (czekolada nie może być ciepła, bo zrobi się Wam straciatella – masa śmietanowa z kawałkami czekolady). Po każdym dodaniu dokładnie zmiksować. Na koniec do masy dodać tężejący mus z truskawek, zmiksować.
Schłodzić w lodówce.

Całość:
Dolny blat naponczować, rozsmarować na nim 1/2 kremu czekoladowo-truskawkowego, wyłożyć pokrojone truskawki (lekko dociskając, by zanurzyły się w śmietanie), przykryć drugim blatem, z którym należy postąpić podobnie (naponczować, rozsmarować pozostały krem i wyłożyć truskawki). Przykryć wierzchnim blatem. Naponczować. Odstawić do schłodzenia na noc.

Dekoracja:
Zmiksować masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, powinna być na tyle gęsta by dobrze formowało się z nie różne wzorki, z tych samych powodów nie powinna być za gęsta.
Odłożyć łyżkę masy i zabarwic ją na mocny żółty kolor. Odłożyć 1/2 łyżki masy i zabarwic ja na jasnożółty kolor (dając mnie barwnika).
Pozostałą masę zabarwić następująco: 1/2 masy jasno różowy kolor, 2-3łyzki masy zabarwic na ciemny róż, pozostałą masę zabarwic na średni róż.
Boki i wierzch tortu posmarować cienko masą jasnoróżową. Wygładzić. Na środku kwiatka zrobić koło w kolorze ciemnożółtym, wygładzić, na nim zrobić jasnożółte spiralki. Koło i płatki „obrysować” za pomocą szprycy ciemnoróżowym kremem i ozdobić perełkami. Środki wypełnić średnio różowym kremem, szprycą w kształcie małej krótkiej gwiazdki. I gotowy.


Smacznego :)

Przyg: 150 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 20

Ten tort z racji faktu, że nie doczekał sesji miał nie pojawić się na blogu, ale Dziewczyny na facebooku namówiły mnie, żebym mimo to go tutaj wstawiła, więc będzie. :) Z góry przepraszam za średniej jakości zdjęcia, były robione w pośpiechu, bo niecierpliwe rączki już się do niego dopierały ze wszystkich stron. ;) Być może za jakiś czas go powtórzę, wtedy nie omieszkam zmienić zdjęć. :) Tymczasem liczę na Waszą wyrozumiałość w tym względzie. ;)

A sam tort polecam, bo pyszny… krem wprost obłędny, otulony delikatnym i wilgotnym biszkoptem. Polecam, myślę, że przypadnie do gustu nie tylko tym najmłodszym. ;)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • ninika ninika
    2014-07-03 11:32:19

    Bardzo dziekuję za podpowiedzi :) Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-03 08:10:39

    @Ninika - Używam białej czekolady Lindt lub Weisse Schokolade (dostępna w Lidlu). Czekolada biała musi być roztapiana w dużo niższej temperaturze niż czekolada gorzka czy mleczna (38-40 stopni C), wtedy nie gęstnieje, nie robią się grudki i nie przyczepia się do ścianek miski, w której ja roztapiamy. Pozdrawiam serdecznie.

    Twój komentarz
  • ninika ninika
    2014-07-02 22:42:35

    Dziękuję serdecznie za odpowiedź! Zdecydowałam się wypróbować krem do zdobienia z masła, mleka i mąki, zobaczymy co wyjdzie ;). Ten na bazie bezy jest z surowymi białkami a tort jest dla coreczki na roczek i się trochę go obawiam. Mam jeszcze pytanie odnośnie kremu, jakiej czekolady Pani używa, że udaje się uzyskać płynna konsystencje w kąpieli wodnej? Ja często rozpuszczam tak czekolade biała do kremu na ciasto marchewkowe ale zawsze robi się taka grudkowa jak się tylko jej dotknie czy pomiesza i dopiero po dodaniu serka się rozrzedza i da się ją ładnie wymieszać trzrpaczka ale o płynnej konsystencji nie ma mowy...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-02 08:37:45

    @Ninika - Dekoracja wyjdzie, tyle, że kem na bazie czekolady i kremówki jest ciut mniej zwarty, więc może idealnie nie oddawać małych kształtów - sporo zależny od tego jakiej Pani czekolady użyje (nie polecam w tym przypadku białej). Myślę, że 500 ml śmietanki kremówki i 300 g czekolady powinno wystarczyć (generalnie im więcej czekolady tym krem bardziej zwarty, gesty i mniej puszysty). Nie używam barwników w proszku, więc ciężko mi powiedzieć jak zachowują się w przypadku barwienia nimi mas maślanych. Poza tradycyjnym maślanym kremem do dekoracji świetnie sprawdza się krem na bazie bezy szwajcarskiej (jest również z dodatkiem masła), taki jak w tym przepisie http://www.slodkiefantazje.pl/tort-komunijny-miodowy (tylko tam ilość podana jest na tortownicę 22 cm). Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • ninika ninika
    2014-07-01 22:35:32

    Witam, Pani Kasiu, mam pytanie czy dekoracja tego tortu wyjdzie jeśli użyje kremu z czekolady i kremówki? Z jakiej ilości kremówki/czeko lady musialabym go zrobić żeby ozdobic wierzch tortu (sr. ok. 26cm). Moje barwniki w proszku podobno nie nadają się do barwienia kremów maślanych. Ewentualnie jesli sie nie nadaje to jaki krem do zrobienia dekoracji by Pani poleciła? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)

    Twój komentarz
  • Diana Diana
    2014-03-01 21:51:32

    Zrobilam dzis Twoj tort na pierwsze urodziny mojej córci :) Wyglada jak milion dolarów:) Dziekuje za pomysl i super przepis. Jeszcze dodam, bo moze komus sie przyda, bo mi za pierwszym razem sciela sie masa. Za drugim zrobilam inaczej i do musu truskawkowego dodalam roztopiona czekolade, a to do ubitej smietany i wyszlo super:) Jeszcze raz dziekuje ze moglam skrasc pomysl:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-18 11:28:52

    @Wypieki Pauli - myślę, że tak. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Wypieki Pauli Wypieki Pauli
    2014-01-18 11:08:25

    Czy składniki będą dobre na tortownicę o śr. 26-28cm?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-17 20:08:20

    @Mika - tak, biszkopt można przyrządzic w normalnej okrąglej tortownicy. Z tej proporcji skąłdników wyjdzie biskzopt na dość dużą tortownice 24-26 cm. Jeśli tort miałby być mniejszy trzeba o ok. 1/4 zmniejszyć ilość składników (np. na tortownice 22 cm).Ciasto przed pieczeniem jak najbardziej można podzielić na 3 części i zabarwić każdą na inny kolor. Jeśli chodzi o kremy do tortu dla dziecka to proszę zerknąć na poniższe przepisy, torty z tymi kremami na ogół bardzo smakują dzieciom: http://www.slodkiefantazje.pl/tort-kajmakowy, http://www.slodkiefantazje.pl/tort-raffaello, http://www.slodkiefantazje.pl/tort-pralinowy, http://www.slodkiefantazje.pl/tort-chałwowy, http://www.slodkiefantazje.pl/tort-czekoladowo-wisniowe-marzenie, http://www.slodkiefantazje.pl/tort-czekoladowo-pomaranczowy, http://www.slodkiefantazje.pl/tort-orzechowo-nutellowy. Oczywiście jeśli gdzieś w masie jest dodatek alkoholu to w przypadku tortu dla dziecka pomijamy. ;) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Mika77 Mika77
    2013-09-16 19:20:20

    Chciałbym przygotować taki tort na urodziny córki, ale mam kilka pytań. Czy biszkopt można zrobić w zwykłej, okrągłej formie? Czy masę na biszkopt można podzielić na 3 części i każdą z nich zabarwić na inny kolor i upiec? Jaki jeszcze inny krem nadaje się do przełożenia tortu (niestety córka uczulona jest na truskawki)? Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-06 21:13:53

    @Kaczuszka - Truskawki z dodatkiem cukru już po kilkunastu minutach gotowaniach powinny znacznie zgęstnieć, ale jeśli są wyjątkowo soczyste mogą potrzebować ciut wiecej czasu, na pewno zgęstnieją... generalnie wystarczy, że będą miały konsystencję gęstego syropu. Po połączeniu z resztą masy i żelatyną, śladu nie będzie po płynnej konsystencji. :)

    Twój komentarz
  • kaczuszka kaczuszka
    2013-06-06 19:29:24

    Witam,próbuję właśnie przepis-biszkopt wyszedł piękny-problem zaczął się gdy wzięłam się za truskawki.Jak długo trzeba je gotować?Zmiksowałam i gotuje a one w ogóle nie gęstnieją-wręcz przeciwnie-mają konsystencię syropu nie musu :/

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-26 17:03:27

    Sylwietka - zwarzenie się kremu, to zapewne efekt różnicy temperatur czekolady i śmietanki, gdy zbyt szybko je ze sobą połączymy, takie rozwarstwienie jest niestety murowane :/... w kwestii pytania - jak najbardziej można mocno podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekolade, z tymże później trzeba przez minimum kilka godzin mocno schłodzić masę, żeby była bardzo zimna i wyraźnie gęściejsza, wtedy pięknie się ubije i nic nie powinno się zwarzyć, pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • sylwietka sylwietka
    2013-05-25 20:50:50

    Mój krem też się zważył... :( W drugiej wersji nie dodałam już białej czekolady ze strachu, że znowu się zważy. Czy można najpierw lekko podgrzać śmietanę i rozpuścić w niej czekoladę a później mocno tę miksturę schłodzić i dopiero zmiksować i dodać truskawki?

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2013-02-15 16:33:34

    Udało się za drugim razem kremik pyszny winą wczorajszego niepowodzenia za szybkie obroty miksera pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-14 14:55:18

    @Justyna - trudno powiedzieć czemu sie zwarzył, ale prawdopodobnie dlatego, ze masa była zbyt długo i zbyt mocno uijana w czasie dodawania czekolady.

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2013-02-14 12:17:39

    Witam pisze ponieważ próbowałam zrobić krem i mi się zważył co mogłam zrobić nie tak ubiłam śmietanę z cukrem i dodawałam czekoladę i pod koniec się wszystko zepsuło czy możliwe iż dlatego ,że cały czas miksowałam na wysokich obrotach ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-20 19:18:11

    Jak najbardziej można użyć mrożonych truskawek, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić i odsączyć. Można też użyć mrożone maliny, jagody, etc. :)

    Twój komentarz
  • Beata Beata
    2012-08-20 09:24:47

    a czy da się go wykonać z mrożonych truskawek, gdyż córcia ma urodziny 21.10 i jak ni wtedy już żadnych nie dostanę, ewentualnie proszę o pomysł na jakiś zamiennik :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-05 20:04:35

    @Krynia - wbrew pozorom torcik nie jest trudny do zrobienia, może odrobinę pracochłonny, ale też bez przesady :), torcik można upiec też w klasycznej tortownicy okragłej i po upieczeniu i wystudzeniu wyciąć kwiatek, ale jeśli zależy nam na czasie i wygodzie to polecam jednak skorzysć z formy w kształcie kwiatka. :), późnej już tylko przecięcie wzdłuż na 3 blaty, przełożenie kremem i ozdobienie boków i wierzchu, torcik najlepiej zrobić dzień przed planowaną konsumpcją, żeby smaki dobrze się przegryzły w lodówce... a co do proszku to ja nie dodaje, jeśli bardzo sztywno ubijemy białka i dodamy odpowiednią ilosć mąki biszkopt pięknie wyrasta bez proszku, ale jeśli ktoś lubi na wszelki wypadek dodać to na pewno to niczemu nie zaszkodzi. :)

    Twój komentarz
  • krynia krynia
    2012-08-05 19:29:34

    cudowny torcik ,tak chciałabym zrobić na chrzest wnuczki ,ale nie wiem jak sie za to zabrać, toz to arcydzieło,kochana a nie dajesz proszku do pieczenia do biszkoptu

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-19 21:39:14

    Bardzo się cieszę, ze Wam sie spodobał :) @Jola to nie skromność niestety, tylko chorobliwy perfekcjonizm :D @Majana - dziekuję ajanko :) A co do zdjęć to po prost chciałabym, zeby było w lepszym otoczeniu, robione na spokojnie, przy lepszym świetle etc. ;) Ale moja Córcia nie ma jeszcze w swoim słowniku slowa cierpliwość ;)... więc nie było czasu na fotki... koniecznie chciała zdmuchiwać świeczki "now". ;)@Proste Przepisy - faktycznie już nie ma po nim nawet śladu, ale zachecam do poczynienia takiego, wtedy będzie można próbować i próbować :)

    Twój komentarz
  • Proste Przepisy Kulinarne Proste Przepisy Kulinarne
    2012-05-19 09:02:25

    Wybitny tort jeśli chodzi o dekorację. Wygląda fantastyczne! Chętnie by spróbowała kawałek ale pewnie już go dawno nie ma:)

    Twój komentarz
  • Samantha Samantha
    2012-05-15 21:56:23

    Piękny, bardzo pomysłowy, pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-15 14:41:44

    Kasiu, nie wiem zupełnie co Ty chcesz od tych zdjęć. Są piękne! Tort wyglada obłędnie, normalnie idealny dla Dziewczynki. Wspanialy!Pozdrawiam ciepło i serdecznie a dla Córci najlepsze życzenia !:)

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2012-05-15 12:38:22

    Cieszę sie, ze dałaś sie namówić:) Pysznie wyglada ten tort i widzę po skłądnikach, że jest pyszny:)Co do zdjęć to nie bądź taka skromna, bo sa naprawdę łądne:) ja chciałąbym takie normalnie robic:)Pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • przecinkowa przecinkowa
    2012-05-15 12:18:42

    Masz talent dziewczyno ;) Przepiękny torcik :)

    Twój komentarz
  • justin&Dorothy justin&Dorothy
    2012-05-15 12:14:15

    Wow... Jaki piękny!! brak słów dla takiego arcydzieła :) !!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-15 09:56:05

    Moje pasje - Dzięki Kochana :) faktycznie był, bo pozostało już po nim tylko wspomnienie ;) ... formę miałam gotową Wiltona, nie miałam czasu na zabawy w wycinanie ;)) pozdrawiam cieplutko

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-15 09:53:59

    @Megii013 - dzięki serdeczne :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-15 09:53:12

    @Goga - Dzięki i jestem pewna, że tort dla Twojego synka był co najmniej równie uroczy :)... jeśli chodzi o śmietanę z Lidla to też jej czasami używam do różnych deserów i wypieków :) pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-15 09:50:36

    @Madzialena - talentu artystycznego to ja raczej nie mam ;) ... gdybym miała tort wyglądałby dużo efektowniej :), ale dziekuję za budujące słowa :)... A tort wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania, tylko odrobinkę czasochłonny :) pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-05-15 09:01:22

    obłędny!!! Absolutnie cudny jest a raczej był :D A formę miałaś gotową czy sama kwiatka wycinałaś z biszkopta?

    Twój komentarz
  • megii013 megii013
    2012-05-15 07:39:36

    Śliczny torcik, uroczy ten kwiatuszek))))

    Twój komentarz
  • Goga Goga
    2012-05-15 07:32:37

    Ja piekłam tort na drugie urodziny synka, ale na pewno nie wyglądał tak obłędnie jak Twój, to po prostu dzieło sztuki, ja od jakiegoś czasu używam śmietany do ubijania Milbona z Lidla, jest pyszna, warta polecenia.

    Twój komentarz
  • Madzialena Madzialena
    2012-05-15 06:38:50

    Jeju, jaki cudowny tort, zwłaszcza dla dziewczynki :)Gratuluje talentu artystycznego :)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-05-15 05:09:44

    wygląda jak z nie wiadomo jak drogiej cukierni!obdarowany jubilat - jubilatka zapewne, z pewnością był zachwycony.ja przynajmniej nie posiadałabym się z radości!

    Twój komentarz

Tort urodzinowy dla Córci

Tort urodzinowy dla Córci

Przygotowanie: 150 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 20

Opis

Ten tort z racji faktu, że nie doczekał sesji miał nie pojawić się na blogu, ale Dziewczyny na facebooku namówiły mnie, żebym mimo to go tutaj wstawiła, więc będzie. :) Z góry przepraszam za średniej jakości zdjęcia, były robione w pośpiechu, bo niecierpliwe rączki już się do niego dopierały ze wszystkich stron. ;) Być może za jakiś czas go powtórzę, wtedy nie omieszkam zmienić zdjęć. :) Tymczasem liczę na Waszą wyrozumiałość w tym względzie. ;)

A sam tort polecam, bo pyszny… krem wprost obłędny, otulony delikatnym i wilgotnym biszkoptem. Polecam, myślę, że przypadnie do gustu nie tylko tym najmłodszym. ;)

Składniki

  • Biszkopt (na formę kwiatek o śr. ok. 30 cm):

    Ilość Składnik
    dużych jajek
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    opcjonalnie 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja nie dawałam)
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    zielonej przestudzonej herbaty
    1 łyżeczka cukru
    soku z cytryny
  • Do przełożenia:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    300 g białej czekolady
    truskawek (plus ewentualnie 2-3 łyżki cukru do smaku)
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    pokrojonych truskawek
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    300 g masła o temperaturze pokojowej
    mleka
    szklanek cukru pudru (może być potrzebne trochę mniej lub więcej, krem powinien być aksamitnie gładki, puszysty, nie za gęsty, tak, żeby łatwo się nim dekorowało).
    różowy barwnik spożywczy

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy/formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Poncz:
Herbatę wymieszać z cukrem i cytryną.

Krem (najlepiej zacząć przygotowywanie tortu właśnie od kremu, zaoszczędzi nam to czasu na chłodzenie):

Z truskawek zrobić puree - Truskawki zblendować, zamrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Mus przelać do rondla, dodać cukier do smaku. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gęstego puree. Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała. Dodać do gorących truskawek, wymieszać i odstawić do wystudzenia ).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z 1-2 łyżkami cukru pudru. Schłodzoną czekoladę stopniowo dodawać do ubitej śmietany (czekolada nie może być ciepła, bo zrobi się Wam straciatella – masa śmietanowa z kawałkami czekolady). Po każdym dodaniu dokładnie zmiksować. Na koniec do masy dodać tężejący mus z truskawek, zmiksować.
Schłodzić w lodówce.

Całość:
Dolny blat naponczować, rozsmarować na nim 1/2 kremu czekoladowo-truskawkowego, wyłożyć pokrojone truskawki (lekko dociskając, by zanurzyły się w śmietanie), przykryć drugim blatem, z którym należy postąpić podobnie (naponczować, rozsmarować pozostały krem i wyłożyć truskawki). Przykryć wierzchnim blatem. Naponczować. Odstawić do schłodzenia na noc.

Dekoracja:
Zmiksować masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, powinna być na tyle gęsta by dobrze formowało się z nie różne wzorki, z tych samych powodów nie powinna być za gęsta.
Odłożyć łyżkę masy i zabarwic ją na mocny żółty kolor. Odłożyć 1/2 łyżki masy i zabarwic ja na jasnożółty kolor (dając mnie barwnika).
Pozostałą masę zabarwić następująco: 1/2 masy jasno różowy kolor, 2-3łyzki masy zabarwic na ciemny róż, pozostałą masę zabarwic na średni róż.
Boki i wierzch tortu posmarować cienko masą jasnoróżową. Wygładzić. Na środku kwiatka zrobić koło w kolorze ciemnożółtym, wygładzić, na nim zrobić jasnożółte spiralki. Koło i płatki „obrysować” za pomocą szprycy ciemnoróżowym kremem i ozdobić perełkami. Środki wypełnić średnio różowym kremem, szprycą w kształcie małej krótkiej gwiazdki. I gotowy.


Smacznego :)