Muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką

Przyg: 15 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 15
Filtry wyszukiwania
IMG_3866.JPG

Składniki:

  • Na około 15 muffinek:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru
    białej czekolady, grubo posiekanej
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    soli
    jajka
    oleju
    mleka
    pokrojonych truskawek
  • Kruszonka migdałowa:

    Ilość Składnik
    zmielonych migdałów
    masła
    3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki. Posypać kruszonką.

Kruszonka: wszystkie składniki połączyć, rozcierać palcami. Posypać muffinki.

Piec około 25 minut w 190º C (z termoobiegiem 175º C). Podawać ostudzone.

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 15

Dziś pyszne muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką. O samych muffinkach powiem tyle, że są przepyszne, obłędnie truskawkowe, a zapach i smaktruskawek w połączeniu z białą czekoladą i migdałowym wierzchem … mmmm….niebo w gębie! :) Przepis odrobinkę zmodyfikowany pochodzi stąd .

Nieco więcej napiszę o samym poście, bo jest dziś wyjątkowy. A mianowicie ma na celu pomoc w zbieraniu 1% podatku dla chorej na rdzeniowy zanik mięśni Marysi Pindral. Jest to wrodzona choroba nerwowo-mięśniowa, która charakteryzuje się stopniowym zanikiem i osłabieniem wszystkich mięśni. Niestety jest to choroba nieuleczalna. Marysi udaje się od półtora roku każdego dnia osiągać cud w postaci życia. Leczenie Dziewczynki jest bardzo kosztowne, dlatego apeluję, jeśli ktokolwiek z Was nie znalazł jeszcze celu swojego 1% podatku, przekażcie go Marysi. A tutaj strona Marysi na facebooku.

Danepotrzebne do przekazania 1% podatku

DaneKRS: 0000037904

Celszczegółowy: 1%-11740 Pindral Maria

IMG_3877.JPG IMG_3883.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-24 19:53:55

    @Olussia - można, tylko wcześniej dobrze byłoby je rozmrozić i osączyć z nadmiaru soku.

    Twój komentarz
  • olussia olussia
    2013-04-24 19:20:57

    Czy mogę dać mrożone truskawki?

    Twój komentarz
  • lisekmały lisekmały
    2012-07-10 21:28:01

    Pani Kasiu to najpyszniejsze muffinki jakie jadłam w życiu! Cudne są, na pewno będę do nich wracać po sezonie truskawkowym zmieniając tylko owoce. Dziękuje za pyszny przepis!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-03-26 16:08:28

    Doroto, już zmienione, nie wiem skąd wziął się ten błedny link, ale już jest prawidłowy, przekierowujący na stronę Marysi. Dzięki za informację! :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-03-26 09:25:29

    Kasiu, link strony Marysi niestety do Marysi nie prowadzi... Ale jesli ktos jest zainteresowany plaszczykiem-grzybkiem na allegro ... ;) Mozna prosic o poprawny link :) Dziekuje, Dorota

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-03-19 12:57:38

    Cudne i bardzo smakowite!

    Kasiu, ściskam Cię mocnoooo!

    Twój komentarz
  • Domi w kuchni Domi w kuchni
    2012-03-19 07:53:22

    Pięknie podane! Ach, zakochałam się... :)

    Twój komentarz
  • Proste potrawy Proste potrawy
    2012-03-18 18:29:00

    smakowicie wygląda:) i na pewno pysznie smakuje:) cieplutkie pozdrowionka

    Twój komentarz
  • slyvvia slyvvia
    2012-03-18 15:27:37

    Znakomicie się prezentują. Ostatnie zdjęcie rozwiewa wszelkie wątpliwości co do ich upieczenia :D

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-18 05:53:11

    też piekłąm te muffinki i są przepyszne:)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-03-17 18:47:48

    jej... wyglądają super w środku... i do tego z kruszonką, mniam :)

    Twój komentarz
  • Samantha Samantha
    2012-03-17 12:43:29

    Aż by się chciało zjeść taką pyszną muffinkę, bardzo dekoracyjne, pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-17 09:25:37

    Piękne zdjęcia Kasiu i muffiny przecudne. Pychotka!

    Pozdrawiam ciepło:)

    Twój komentarz
  • Brenia Brenia
    2012-03-17 09:04:33

    Wyglądają obłędnie! I jeszcze połączenie truskawek z biała czekoladą i migdalami... no niebo w gębie :)

    Twój komentarz

Muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką

Muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 15

Opis

Dziś pyszne muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką. O samych muffinkach powiem tyle, że są przepyszne, obłędnie truskawkowe, a zapach i smaktruskawek w połączeniu z białą czekoladą i migdałowym wierzchem … mmmm….niebo w gębie! :) Przepis odrobinkę zmodyfikowany pochodzi stąd .

Nieco więcej napiszę o samym poście, bo jest dziś wyjątkowy. A mianowicie ma na celu pomoc w zbieraniu 1% podatku dla chorej na rdzeniowy zanik mięśni Marysi Pindral. Jest to wrodzona choroba nerwowo-mięśniowa, która charakteryzuje się stopniowym zanikiem i osłabieniem wszystkich mięśni. Niestety jest to choroba nieuleczalna. Marysi udaje się od półtora roku każdego dnia osiągać cud w postaci życia. Leczenie Dziewczynki jest bardzo kosztowne, dlatego apeluję, jeśli ktokolwiek z Was nie znalazł jeszcze celu swojego 1% podatku, przekażcie go Marysi. A tutaj strona Marysi na facebooku.

Danepotrzebne do przekazania 1% podatku

DaneKRS: 0000037904

Celszczegółowy: 1%-11740 Pindral Maria

Składniki

  • Na około 15 muffinek:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru
    białej czekolady, grubo posiekanej
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    soli
    jajka
    oleju
    mleka
    pokrojonych truskawek
  • Kruszonka migdałowa:

    Ilość Składnik
    zmielonych migdałów
    masła
    3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki. Posypać kruszonką.

Kruszonka: wszystkie składniki połączyć, rozcierać palcami. Posypać muffinki.

Piec około 25 minut w 190º C (z termoobiegiem 175º C). Podawać ostudzone.

Smacznego :)