Chmura truskawkowo-twarogowa

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_5576.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    zimnego masła
    małe żółtka lub 1 duże
    kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    truskawek
    galaretka truskawkowa
    półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    cukru (lub więcej wg uznania)
    2 łyżki ukru z prawdziwą wanilią
    kwaśnej śmietany 18-22 proc.
    śmietan-fix (opcjonalnie)
    skórka otarta z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno natłuszczonej wcześniej tortownicy o śr. ok. 22-24 cm (u mnie śr. 24 cm). Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C (aż ciasto nabierze złotego koloru). Wystudzić nie wyjmując z tortownicy (ewentualnie można odpiąć boki).

Galaretkę przygotować ze zmniejszoną ilością wody (ok 1 i 1/2 szklanki wody). Odstawić w chłodne miejsce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Upieczony spód polać czekoladą, pozostawić do lekkiego zastygnięcia.

Jeśli obręcz tortownicy była zdjęta ponownie ją nałożyć. Truskawki umyć, kilkanaście największych przekroić na pół i ustawić wokół brzegów ciasta, zatapiając je w czekoladzie. Resztę truskawek wyłożyć na spodzie ciasta. Truskawki zalać tężejącą galareta. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Twaróg zmielić, wymieszać razem ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i śmietanfixem. Ubić na puszystą masę.

Masę przełożyć do szprycy/rękawa i ozdobić ciasto. Zdjąć obręcz.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Truskawkowe do granic możliwości. Typowo letnie. Truskawki otulone puszystą masą twarogową, wspaniale pachnącą skórką cytrynową. A to wszystko na kruchym lekko cytrynowym spodzie polanym białą czekoladą i galaretką truskawkową.

Częściowe źródło inspiracji: Gazetka „Truskawki. Łatwe ciasta i przetwory” Nr 13/2011. Zmieniłam bezę na ciasto kruche, zmieniłam niektóre składniki i ich proporcje. Polecam, szczególnie pasjonatom truskawkowych smaków!

IMG_5583.JPG IMG_5601.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-06-05 07:59:54

    wygląda obłędnie!!!! A ja dzisiaj nic słodkiego nie mam buuuu :( Ale bym zjadła teraz taki kawałeczkek... albo dwa :D

    Twój komentarz
  • zufik zufik
    2012-06-04 12:33:52

    Ale szaleństwo truskawkowe, nabrałam ochoty też upiec coś z truskawkami;)

    Twój komentarz
  • crummblle crummblle
    2012-06-03 16:14:30

    Szkoda, że za moim oknem nie ma takiej, tylko ciemne, deszczowe chmury. Pyszne! Ciekawa, ładna oprawa bloga :-) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-05-30 08:38:51

    Oj to coś dla mnie:) .... pięknie wyglada to ciasto:) i tak leciutko:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-29 21:25:06

    Ależ ślinka cieknie! Wspaniała chmura. :)Nazwę ma idealną, wygląda tak jak chmurka , naprawdę boskaaaa!Pozdrowienia:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-05-29 19:23:36

    Kasiu, to ciach wygląda tak zabójczo pysznie, że aż mi w brzuchu burczy, jak na nie patrzę!!Pozdrawiam Cię serdecznie!

    Twój komentarz
  • Nemihabibi Nemihabibi
    2012-05-29 17:07:48

    Prawdziwa uczta dla zmysłów;)

    Twój komentarz
  • kuchenny bałagan kuchenny bałagan
    2012-05-29 13:48:18

    Niebo w gębie!

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-05-29 11:25:53

    Jakie piękne zdjęcia... :) Bardzo efektowne :)

    Twój komentarz
  • Nietylkopasta Nietylkopasta
    2012-05-29 11:23:04

    Pęknie wygląda.

    Twój komentarz
  • Cucina della Felicita Cucina della Felicita
    2012-05-29 11:05:53

    Wygląda niebiańsko!

    Twój komentarz

Chmura truskawkowo-twarogowa

Chmura truskawkowo-twarogowa

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Truskawkowe do granic możliwości. Typowo letnie. Truskawki otulone puszystą masą twarogową, wspaniale pachnącą skórką cytrynową. A to wszystko na kruchym lekko cytrynowym spodzie polanym białą czekoladą i galaretką truskawkową.

Częściowe źródło inspiracji: Gazetka „Truskawki. Łatwe ciasta i przetwory” Nr 13/2011. Zmieniłam bezę na ciasto kruche, zmieniłam niektóre składniki i ich proporcje. Polecam, szczególnie pasjonatom truskawkowych smaków!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    zimnego masła
    małe żółtka lub 1 duże
    kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    truskawek
    galaretka truskawkowa
    półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    cukru (lub więcej wg uznania)
    2 łyżki ukru z prawdziwą wanilią
    kwaśnej śmietany 18-22 proc.
    śmietan-fix (opcjonalnie)
    skórka otarta z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno natłuszczonej wcześniej tortownicy o śr. ok. 22-24 cm (u mnie śr. 24 cm). Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C (aż ciasto nabierze złotego koloru). Wystudzić nie wyjmując z tortownicy (ewentualnie można odpiąć boki).

Galaretkę przygotować ze zmniejszoną ilością wody (ok 1 i 1/2 szklanki wody). Odstawić w chłodne miejsce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Upieczony spód polać czekoladą, pozostawić do lekkiego zastygnięcia.

Jeśli obręcz tortownicy była zdjęta ponownie ją nałożyć. Truskawki umyć, kilkanaście największych przekroić na pół i ustawić wokół brzegów ciasta, zatapiając je w czekoladzie. Resztę truskawek wyłożyć na spodzie ciasta. Truskawki zalać tężejącą galareta. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Twaróg zmielić, wymieszać razem ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i śmietanfixem. Ubić na puszystą masę.

Masę przełożyć do szprycy/rękawa i ozdobić ciasto. Zdjąć obręcz.

Smacznego :)