KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Tarta z truskawkami i twarogiem

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_5576.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    zimnego masła
    małe żółtka lub 1 duże
    kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    truskawek
    galaretka truskawkowa
    półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    cukru (lub więcej wg uznania)
    2 łyżki ukru z prawdziwą wanilią
    kwaśnej śmietany 18-22 proc.
    śmietan-fix (opcjonalnie)
    skórka otarta z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno natłuszczonej wcześniej tortownicy o śr. ok. 22-24 cm (u mnie śr. 24 cm). Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C (aż ciasto nabierze złotego koloru). Wystudzić nie wyjmując z tortownicy (ewentualnie można odpiąć boki).

Galaretkę przygotować ze zmniejszoną ilością wody (ok 1 i 1/2 szklanki wody). Odstawić w chłodne miejsce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Upieczony spód polać czekoladą, pozostawić do lekkiego zastygnięcia.

Jeśli obręcz tortownicy była zdjęta ponownie ją nałożyć. Truskawki umyć, kilkanaście największych przekroić na pół i ustawić wokół brzegów ciasta, zatapiając je w czekoladzie. Resztę truskawek wyłożyć na spodzie ciasta. Truskawki zalać tężejącą galareta. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Twaróg zmielić, wymieszać razem ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i śmietanfixem. Ubić na puszystą masę.

Masę przełożyć do szprycy/rękawa i ozdobić ciasto. Zdjąć obręcz.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Jeżeli jesteś miłośnikiem owocowych deserów, moja tarta z truskawkami będzie dla Ciebie prawdziwym odkryciem. Ta tarta z truskawkami łączy w sobie kruchy spód z soczystym, słodko-kwaśnym nadzieniem z truskawek, tworząc idealny deser na każdą okazję.

Nasza tarta z truskawkami to doskonały wybór na letnie dni. Nic nie smakuje lepiej niż świeże truskawki, a w połączeniu z delikatnym, kruchym ciastem, tworzą one niezapomnianą kompozycję smaków.

Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom, tarta z truskawkami jest strzałem w dziesiątkę. Nie tylko wygląda efektownie, dzięki żywym kolorom truskawek, ale również smakuje wyśmienicie.

Co więcej, przygotowanie tarty z truskawkami jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i odrobina czasu, aby stworzyć ten wyjątkowy deser.

Nie czekaj więc dłużej i zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym deserem. Tarta z truskawkami to gwarancja sukcesu na każdej imprezie, zarówno tej eleganckiej, jak i w luźniejszym gronie.

Więc jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego w przygotowaniu, nasza tarta z truskawkami jest idealnym wyborem. Smacznego!

IMG_5583.JPG IMG_5601.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-06-05 07:59:54

    wygląda obłędnie!!!! A ja dzisiaj nic słodkiego nie mam buuuu :( Ale bym zjadła teraz taki kawałeczkek... albo dwa :D

    Twój komentarz
  • zufik zufik
    2012-06-04 12:33:52

    Ale szaleństwo truskawkowe, nabrałam ochoty też upiec coś z truskawkami;)

    Twój komentarz
  • crummblle crummblle
    2012-06-03 16:14:30

    Szkoda, że za moim oknem nie ma takiej, tylko ciemne, deszczowe chmury. Pyszne! Ciekawa, ładna oprawa bloga :-) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-05-30 08:38:51

    Oj to coś dla mnie:) .... pięknie wyglada to ciasto:) i tak leciutko:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-29 21:25:06

    Ależ ślinka cieknie! Wspaniała chmura. :)Nazwę ma idealną, wygląda tak jak chmurka , naprawdę boskaaaa!Pozdrowienia:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-05-29 19:23:36

    Kasiu, to ciach wygląda tak zabójczo pysznie, że aż mi w brzuchu burczy, jak na nie patrzę!!Pozdrawiam Cię serdecznie!

    Twój komentarz
  • Nemihabibi Nemihabibi
    2012-05-29 17:07:48

    Prawdziwa uczta dla zmysłów;)

    Twój komentarz
  • kuchenny bałagan kuchenny bałagan
    2012-05-29 13:48:18

    Niebo w gębie!

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-05-29 11:25:53

    Jakie piękne zdjęcia... :) Bardzo efektowne :)

    Twój komentarz
  • Nietylkopasta Nietylkopasta
    2012-05-29 11:23:04

    Pęknie wygląda.

    Twój komentarz
  • Cucina della Felicita Cucina della Felicita
    2012-05-29 11:05:53

    Wygląda niebiańsko!

    Twój komentarz

Tarta z truskawkami i twarogiem

Tarta z truskawkami i twarogiem

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Jeżeli jesteś miłośnikiem owocowych deserów, moja tarta z truskawkami będzie dla Ciebie prawdziwym odkryciem. Ta tarta z truskawkami łączy w sobie kruchy spód z soczystym, słodko-kwaśnym nadzieniem z truskawek, tworząc idealny deser na każdą okazję.

Nasza tarta z truskawkami to doskonały wybór na letnie dni. Nic nie smakuje lepiej niż świeże truskawki, a w połączeniu z delikatnym, kruchym ciastem, tworzą one niezapomnianą kompozycję smaków.

Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom, tarta z truskawkami jest strzałem w dziesiątkę. Nie tylko wygląda efektownie, dzięki żywym kolorom truskawek, ale również smakuje wyśmienicie.

Co więcej, przygotowanie tarty z truskawkami jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i odrobina czasu, aby stworzyć ten wyjątkowy deser.

Nie czekaj więc dłużej i zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym deserem. Tarta z truskawkami to gwarancja sukcesu na każdej imprezie, zarówno tej eleganckiej, jak i w luźniejszym gronie.

Więc jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego w przygotowaniu, nasza tarta z truskawkami jest idealnym wyborem. Smacznego!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    zimnego masła
    małe żółtka lub 1 duże
    kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    truskawek
    galaretka truskawkowa
    półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    cukru (lub więcej wg uznania)
    2 łyżki ukru z prawdziwą wanilią
    kwaśnej śmietany 18-22 proc.
    śmietan-fix (opcjonalnie)
    skórka otarta z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno natłuszczonej wcześniej tortownicy o śr. ok. 22-24 cm (u mnie śr. 24 cm). Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C (aż ciasto nabierze złotego koloru). Wystudzić nie wyjmując z tortownicy (ewentualnie można odpiąć boki).

Galaretkę przygotować ze zmniejszoną ilością wody (ok 1 i 1/2 szklanki wody). Odstawić w chłodne miejsce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Upieczony spód polać czekoladą, pozostawić do lekkiego zastygnięcia.

Jeśli obręcz tortownicy była zdjęta ponownie ją nałożyć. Truskawki umyć, kilkanaście największych przekroić na pół i ustawić wokół brzegów ciasta, zatapiając je w czekoladzie. Resztę truskawek wyłożyć na spodzie ciasta. Truskawki zalać tężejącą galareta. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Twaróg zmielić, wymieszać razem ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i śmietanfixem. Ubić na puszystą masę.

Masę przełożyć do szprycy/rękawa i ozdobić ciasto. Zdjąć obręcz.

Smacznego :)