Walentynkowa rolada z białą czekoladą

Przyg: 40 min Pieczenie: 12 min
Średni
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
rolada%20walentynkowa.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
27x35 cm

  • Krem (do przygotowania 1-2 godziny wcześniej):

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    200 g białej czekolady dobrej jakości, drobno posiekanej
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    opcjonalnie 1-2 opakowania Śmietan-fixu (ja nie dodawałam, bo masa wyszła gęsta)
  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki pszennej (daję tortową)
    skrobi ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
  • Dodatkowo na serduszka:

    Ilość Składnik
    odrobina barwnika czerwonego lub w innym kolorze,
    mąki pszennej

Sposób przygotowania

Krem:

Posiekaną czekoladę przełożyć do metalowej miski. Śmietankę podgrzać do momentu aż zacznie wrzeć, nie gotować, zalać nią czekoladę, po chwili zamieszać, żeby czekolada dobrze się rozpuściła. Wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny, do momentu aż masa będzie bardzo schłodzona (co jakiś czas sprawdzać, czy masa nie zaczęła zamarzać (bo chodzi nam tylko o schłodzenie, a nie o zamrożenie masy).

Biszkopt:

Przygotować sobie wcześniej barwnik czerwony i worek cukierniczy/szpryce z końcówką w kształcie okrągłego malutkiego otworu. Na papierze do wypieków narysować serduszka. Blachę o wymiarach ok. 35 x 27 natłuścić wyłożyć papierem z serduszkami.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (piekłam z termoobiegiem, ale najlepiej podnieść temperaturę do 170 °C i piec na grzaniu góra/dół, bo termoobieg wysusza ciasto i łatwo można za mocno podpiec biszkopt, co spowoduje, że będzie się łamał podczas zwijania)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Około trzech łyżek masy przełożyć do drugiej miseczki, dodać odrobinę barwnika spożywczego i 1 łyżkę mąki, wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Czerwoną masę przełożyć do worka cukierniczego/szprycy i wyciskać serduszka na papierze do wypieków, na wcześniej narysowanych sercach (jak na zdjęciu).

Na serduszka delikatnie wyłożyć resztę ciasta, delikatnie rozprowadzić, tak by nie rozmazać serduszek. Piec w podanej wyżej temperaturze około 10-12 minut (ciasto powinno być lekko zarumienione, sprężyste, po wbiciu patyczka nie lepi się).

Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na drugiej blasze, odklejamy od niego papier do wypieków, uważając, by nie zniszczyć serduszek. Przykrywamy go lekko wilgotną ściereczką (od strony z serduszkami)i zwijamy w ściereczkę (strona z serduszkami musi być na zewnątrz a nie wewnątrz rolady). Zwiniętą w roladę ściereczkę pozostawiamy na około 10-15 minut, żeby rolada zachowała ładny kształt.

Całość:

Mocno schłodzoną masę ubijamy na sztywno (powinna być gęsta i zwarta, to jednak zależy od konkretnej śmietanki i jakości czekolady, więc jeśli masa nie chciałaby się ubić na bardzo gęsto, dodajemy zagęstnika typu śmietan-fix). Dodać łyżeczkę pasty/ekstraktu z wanilii, zamieszać.

Roladę rozwijamy, nakładamy na nią równomiernie krem, zostawiając wolne miejsce przy brzegach (ok 1-1,5 cm). Ścisło zwijamy, lekko dociskamy z wierzchu, by rolada nieco się spłaszczyła.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 12 min
Średni
Porcje: 16

Puszysta, klasyczna rolada z kremem na bazie białej czekolady i śmietanki. Jeśli lubicie, lekkie, puszyste i delikatne ciasta, to ta rolada na pewno przypadnie Wam do gustu. Serduszka na wierzchu są miłym akcentem dla kogoś bliskiego. :) Oczywiście można je pominąć, ale robi się je tak ekspresowo i wyglądają tak uroczo, że myślę, iż nie warto z nich rezygnować, bo na pewno tak ozdobiona rolada zrobi większe wrażenie. :) Serdecznie polecam!

IMG_9579.JPG IMG_9585.JPG IMG_9478.JPG IMG_9481.JPG IMG_9482.JPG IMG_9487.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2017-02-09 15:21:44

    Czy można zamienić czymś innym ten ekstrakt czy paste z wanilii ?

    p

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-02-17 06:31:19

    No świetny patent z tymi serduszkami:) Rolada urocza!

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2014-02-16 18:35:22

    Rolada zapierająca dech i do tego ta przepiękna taca :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-02-14 11:01:50

    Zjawiskowa :)

    Twój komentarz

Walentynkowa rolada z białą czekoladą

Walentynkowa rolada z białą czekoladą

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 16

Forma: 27x35 cm

Opis

Puszysta, klasyczna rolada z kremem na bazie białej czekolady i śmietanki. Jeśli lubicie, lekkie, puszyste i delikatne ciasta, to ta rolada na pewno przypadnie Wam do gustu. Serduszka na wierzchu są miłym akcentem dla kogoś bliskiego. :) Oczywiście można je pominąć, ale robi się je tak ekspresowo i wyglądają tak uroczo, że myślę, iż nie warto z nich rezygnować, bo na pewno tak ozdobiona rolada zrobi większe wrażenie. :) Serdecznie polecam!

Składniki

  • Krem (do przygotowania 1-2 godziny wcześniej):

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    200 g białej czekolady dobrej jakości, drobno posiekanej
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    opcjonalnie 1-2 opakowania Śmietan-fixu (ja nie dodawałam, bo masa wyszła gęsta)
  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki pszennej (daję tortową)
    skrobi ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
  • Dodatkowo na serduszka:

    Ilość Składnik
    odrobina barwnika czerwonego lub w innym kolorze,
    mąki pszennej

Sposób przygotowania

Krem:

Posiekaną czekoladę przełożyć do metalowej miski. Śmietankę podgrzać do momentu aż zacznie wrzeć, nie gotować, zalać nią czekoladę, po chwili zamieszać, żeby czekolada dobrze się rozpuściła. Wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny, do momentu aż masa będzie bardzo schłodzona (co jakiś czas sprawdzać, czy masa nie zaczęła zamarzać (bo chodzi nam tylko o schłodzenie, a nie o zamrożenie masy).

Biszkopt:

Przygotować sobie wcześniej barwnik czerwony i worek cukierniczy/szpryce z końcówką w kształcie okrągłego malutkiego otworu. Na papierze do wypieków narysować serduszka. Blachę o wymiarach ok. 35 x 27 natłuścić wyłożyć papierem z serduszkami.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (piekłam z termoobiegiem, ale najlepiej podnieść temperaturę do 170 °C i piec na grzaniu góra/dół, bo termoobieg wysusza ciasto i łatwo można za mocno podpiec biszkopt, co spowoduje, że będzie się łamał podczas zwijania)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Około trzech łyżek masy przełożyć do drugiej miseczki, dodać odrobinę barwnika spożywczego i 1 łyżkę mąki, wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Czerwoną masę przełożyć do worka cukierniczego/szprycy i wyciskać serduszka na papierze do wypieków, na wcześniej narysowanych sercach (jak na zdjęciu).

Na serduszka delikatnie wyłożyć resztę ciasta, delikatnie rozprowadzić, tak by nie rozmazać serduszek. Piec w podanej wyżej temperaturze około 10-12 minut (ciasto powinno być lekko zarumienione, sprężyste, po wbiciu patyczka nie lepi się).

Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na drugiej blasze, odklejamy od niego papier do wypieków, uważając, by nie zniszczyć serduszek. Przykrywamy go lekko wilgotną ściereczką (od strony z serduszkami)i zwijamy w ściereczkę (strona z serduszkami musi być na zewnątrz a nie wewnątrz rolady). Zwiniętą w roladę ściereczkę pozostawiamy na około 10-15 minut, żeby rolada zachowała ładny kształt.

Całość:

Mocno schłodzoną masę ubijamy na sztywno (powinna być gęsta i zwarta, to jednak zależy od konkretnej śmietanki i jakości czekolady, więc jeśli masa nie chciałaby się ubić na bardzo gęsto, dodajemy zagęstnika typu śmietan-fix). Dodać łyżeczkę pasty/ekstraktu z wanilii, zamieszać.

Roladę rozwijamy, nakładamy na nią równomiernie krem, zostawiając wolne miejsce przy brzegach (ok 1-1,5 cm). Ścisło zwijamy, lekko dociskamy z wierzchu, by rolada nieco się spłaszczyła.

Smacznego :)