Tort komunijny miodowy

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_0371.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    kakao
    mąki pszennej tortowej
    cukru
  • Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:

    Ilość Składnik
    600 g miękkiego masła (powinno poleżeć przynajmniej dzień w temperaturze pokojowej)
    cukru
    szczypta soli
    białek, z dość dużych jajek
    past z wanilii, można zastąpić ekstraktem lub aromatem np. rumowym
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    kilka kropel aromatu rumowego
    soku z cytryny
    mocnej herbaty, dość mocno osłodzonej
  • Krem miodowy:

    Ilość Składnik
    miodu wielokwiatowego (można dodać mniej lub więcej w zależności od rpeferencji smakowych)
    śmietanki kremówki
    500 g serka mascarpone
    skórka starta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opłatek komunijny

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3-4 blaty.

Krem:

Serek i śmietankę zmiksować razem na sztywny krem. Dodać miód i skórkę cytrynową, wymieszać. Odstawić do lodówki.

Poncz:

Herbatę wystudzić, dodać sok z cytryny i aromat rumowy, ewentualnie odrobinę alkoholu, wymieszać.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, dość obficie naponczować, na wierzch wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować, wygładzić szpatułką cukierniczą lub łopatką. Wyłożyć następny blat, naponczować, wyłożyć resztę kremu, wierzch wygładzić. Przykryć ostatnim blatem, naponczować, odstawić do lodówki.

Krem maślany:

W rondlu zagrzać wodę. Białka wbić do metalowej miski (może być misa miksera), dodać szczyptę soli i cukier. Miskę ustawić na garnku, tak by opierała się na ściankach garnka i cały czas podgrzewając wodę, mieszać trzepaczką/ubijakiem białka, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będą wyczuwalne kryształki cukru (najlepiej sprawdzić palcami). Ogień nie powinien być zbyt duży, żeby białka nie zrobiły się zbyt gorące, jeśli jednak tak się stanie, wystarczy je na chwilę zestawić z garnka..

Białka przelać do misy miksera (jeśli mieszaliście je w zwykłej misce) ubić końcówką do ubijania bardzo dokładnie na sztywną, bardzo gęsta pianę (po nałożeniu na palce nie powinna zmieniać kształtu i powinna stać na sztorc). Ubijanie trwa około 10-15 minut, po ubiciu masa bezowa powinna być zupełnie zimna.

Zdjąć końcówkę do ubijania i założyć końcówkę mieszającą. Włączyć mieszanie i stopniowo, kawałeczek po kawałeczku dodawać miękkie masło, jak na tym filmiku (tu macie cały etap przygotowania krok po kroku). Po chwili masa będzie nieco rzadsza (może nawet wyglądać na zwarzoną), ale wraz z dodawanym masłem będzie gęstnieć i zmieniać się w puszysty krem. Gdy krem jest już sztywny dodać ekstrakt z wanilii lub aromat, zmiksować. 

Dekorowanie:

Wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą maślanego kremu, wygładzić szpatułką. 

Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie ostrej łezki lub dużego płatka (Wilton 104 lub Wilton 123). Trzymając worek cukierniczy tak, by osty koniec tylki był bliżej nas, a zaokrąglony bliżej tortu wyciskamy od dołu do góry falbanki jedna po drugiej, jak na tym filmiku (jeśli macie wprawną rękę dzielenie tortu pionowymi kreseczkami jak na filmie można sobie darować). Po obłożeniu boków kremem powinno nam zostać jeszcze odrobinę kremu na górną falbankę przy krawędzi.

Na wierzchu kładziemy opłatek, delikatnie dociskamy. Brzegi tortu dekorujemy falbanką poziomą wzdłuż krawędzi opłatka.

Gotowy tort wstawiamy do lodówki. Przed konsumpcją wyjmujemy na około 30 minut wcześniej, by krem maślany nieco zmiękł.

Smacznego :)


Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Kochani dzisiejszy post jest pierwszym w ramach akcji "Pieczemy tort komunijny". Z uwagi na zbliżający się czas organizowania przyjęć komunijnych przez kilka najbliższych tygodni w ramach współpracy ze sklepem ZlotyAniol.pl raz w tygodniu będę zamieszczała przepisy na wypieki komunijne. Zapewne wśród Was są osoby, które niebawem będą organizować takie przyjęcie i być może szukacie pomysłu na tort. :) A może pomysł już jest, a potrzebne są Wam akcesoria komunijne? :)

Ale nawet jeśli nie macie w najbliższym czasie komunii, to bez obaw :), ten tort można przygotować oczywiście na każdą inną okazję, wystarczy drobna zmiana dekoracji. :)

Zarówno opłatek jak i reszta dekoracji pochodzą ze sklepu ZlotyAniol.pl, tam znajdziecie ich zresztą dużo więcej. :) Ja osobiście jestem nimi zachwycona. :) Ale najlepiej sami się przekonajcie. :)

A teraz słów kilka o torcie. Klasyczny kakaowy biszkopt mocno nasączony ponczem o subtelnym rumowym aromacie wspaniale łączy się z delikatnym miodowym kremem przygotowanym na bazie śmietanki i mascarpone. W kremie wyczujecie delikatną nutkę cytryny, co nadaje mu ciekawego charakteru i sprawia, że nie jest mdły i pysznie smakuje.

Bardzo Wam polecam!

IMG_0388.JPG IMG_0394.JPG IMG_0417.JPG IMG_0429.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Iwona Iwona
    2015-08-31 12:50:04

    Witam! Przepis wykorzystałam przy okazji przygotowywania tortu na urodziny dla Córki. Poszukiwałam przepisu z kremem maślanym bo chciałam spróbować swoich sił w dekoracji metodą "frozen buttercream" - efekt w załączniku :) Kremu wychodzi bardzo dużo, polecam do wszelkich bogato zdobionych wypieków :) tort bardzo smaczny - nie jest za słodki, taki akurat :) Pozdrawiam i wracam do przeglądania przepisów w poszukiwaniu kolejnych inspiracji!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-31 19:17:18

      Bardzo się cieszę, że smakował. A tort wyszedł piękny!!! Gratuluję talentu! :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Katarzyna Katarzyna
    2015-04-25 16:18:38

    Witam, mam pytanie jeżeli chodzi o ten tort, a mianowicie w formie 22 cm średnicy tak mniej więcej to na ile byłby osób? Potrzebny jest mi na około 35 osób tylko zastanawiam się czy jak zwiększę tortownicę i proporcję czy biszkopt nie opadnie? Dziękuje za odpowiedź.

    Świetny blog :)

    Pozdrawiam Katarzyna

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-27 11:13:14

      W formie o śr. 22 cm wychodzi na około 12 osób. Na 35 osób trzeba użyć formy o śr. 30 cm. Nad składnikami jest przelicznik foremek, można tam wyliczyć o ile trzeba zwiększyć ilość składników. Biszkopt nie opadnie niezależnie od wielkości formy. Można też zrobić tort piętrowy, wtedy można użyć dwóch mniejszych towotnic. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-08-06 15:35:19

    @Joanna - tak jest nawilżony, ale jednocześnie nie rozmięka, pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Joanna Joanna
    2014-08-06 13:08:27

    Witam, Czy opłatek na ten krem nawilga odpowiednio? dziekuję i pozdrawiam Joanna

    Twój komentarz
  • Beaticze Beaticze
    2014-05-22 19:02:22

    Ślicznie dziękuję za pomoc! Jestem spokojna, mogę się zabrać za krem i dekorowanie....mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze ;-) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-22 11:28:55

    @Beaticze - Witam serdecznie, dziękuję za miłe słowa. :) Tort można przygotować już dzisiaj, opłatek nie rozmoknie. Kładziemy go bezpośrednio na krem, dekorujemy boki. Tost spokojnie może stać całą noc w lodówce, a nawet dłużnej i nic mu nie będzie. Krem po schłodzeniu mocno sztywnieje, więc pozostawiony na noc w lodówce zrobi się sztywny i ciężko go będzie nałożyć szpryca na tort. Musiałby się ogrzać ponownie w temperaturze pokojowej i wtedy zmiksować i nakładać, ale nigdy nie postępowałam tak z kremem na bazie bezy szwajcarskiej, więc ciężko mi przewidzieć jak się zachowa. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Beaticze Beaticze
    2014-05-22 07:49:28

    Jestem stałą bywalczynią tego bloga, jest cudowny....przejrzysty i przede wszystkim bardzo apetyczny. Korzystałam już z wielu przepisów tylko jakoś brakło czasu na komentarze...muszę to nadrobić :-) Co prawda już po komuniach ale chciałabym skorzystać z przepisu na krem dekoracyjny. To jest mój pierwszy tort z opłatkiem i nie wiem jak z nim postępować. Do odbioru ma być na jutro i nie wiem, czy mogę go już dzisiaj przygotować? Opłatek nie rozmoknie w lodówce przez noc i czy kładzie się go bezpośrednio na krem, czy trzeba czymś posmarować? Jeśli zrobiłabym krem dzisiaj, udekorowała boki resztę przechowała w lodówce i ewentualnie jutro położyła opłatek i udekorowała wierzch, to czy krem będzie można zmiksować na nowo, żeby użyć go za pomocą szprycy? Bardzo proszę o pomoc. Zwykle dekoruję masą cukrową a w tortach maślanych nie mam żadnego doświadczenia :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-14 07:41:02

    @Sandra - wydaje mi się, że 500 g serka mascarpone i 200 ml śmietanki powinno wystarczyć, ale stu procentowej pewności, co do tego nie mam, bo nie używałam jeszcze tego kremu do ozdabiania tortu falbankami, na ogol używam go do przekładania blatów. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • sandra sandra
    2014-05-13 20:01:46

    Witam :)Mam pytanie. Chciałabym ozdobić podobnie tort, ale używając do tego kremu z mascarpone i kremówki. Jaką ilość kremu należy przygotować, by wystarczyło na cały tort o średnicy 18cm?Z góry baaardzoooo dziękuję za odpowiedź :)

    Twój komentarz
  • bastach bastach
    2014-04-06 13:32:58

    Witam! To już drugi tort, który piekłam wg Pani przepisu. Jest wspaniały, delikatny w smaku, dobrze nasączony, a biszkopt rewelacyjny. Krem maślany zrobiłam z połowy składników. Trochę się bałam, bo masa zważyła się podczas dodawania masła, ale wyszedł super. Dziękuję i pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • justyna justyna
    2014-03-28 13:53:54

    wygląda cudownie:) idealny na tak ważną okazję dla dziecka:)

    Twój komentarz
  • olenka 10 olenka 10
    2014-03-28 11:06:14

    cześć, jestem tu pierwszy raz, bardzo fajny blog. jak można się zarejestrować? widzę tylko ikonę logowania.

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2014-03-27 00:48:54

    po prostu... cudowny!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-03-26 20:46:05

    Jaki elegancki! Piękny!

    Twój komentarz

Tort komunijny miodowy

Tort komunijny miodowy

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Kochani dzisiejszy post jest pierwszym w ramach akcji "Pieczemy tort komunijny". Z uwagi na zbliżający się czas organizowania przyjęć komunijnych przez kilka najbliższych tygodni w ramach współpracy ze sklepem ZlotyAniol.pl raz w tygodniu będę zamieszczała przepisy na wypieki komunijne. Zapewne wśród Was są osoby, które niebawem będą organizować takie przyjęcie i być może szukacie pomysłu na tort. :) A może pomysł już jest, a potrzebne są Wam akcesoria komunijne? :)

Ale nawet jeśli nie macie w najbliższym czasie komunii, to bez obaw :), ten tort można przygotować oczywiście na każdą inną okazję, wystarczy drobna zmiana dekoracji. :)

Zarówno opłatek jak i reszta dekoracji pochodzą ze sklepu ZlotyAniol.pl, tam znajdziecie ich zresztą dużo więcej. :) Ja osobiście jestem nimi zachwycona. :) Ale najlepiej sami się przekonajcie. :)

A teraz słów kilka o torcie. Klasyczny kakaowy biszkopt mocno nasączony ponczem o subtelnym rumowym aromacie wspaniale łączy się z delikatnym miodowym kremem przygotowanym na bazie śmietanki i mascarpone. W kremie wyczujecie delikatną nutkę cytryny, co nadaje mu ciekawego charakteru i sprawia, że nie jest mdły i pysznie smakuje.

Bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    kakao
    mąki pszennej tortowej
    cukru
  • Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:

    Ilość Składnik
    600 g miękkiego masła (powinno poleżeć przynajmniej dzień w temperaturze pokojowej)
    cukru
    szczypta soli
    białek, z dość dużych jajek
    past z wanilii, można zastąpić ekstraktem lub aromatem np. rumowym
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    kilka kropel aromatu rumowego
    soku z cytryny
    mocnej herbaty, dość mocno osłodzonej
  • Krem miodowy:

    Ilość Składnik
    miodu wielokwiatowego (można dodać mniej lub więcej w zależności od rpeferencji smakowych)
    śmietanki kremówki
    500 g serka mascarpone
    skórka starta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opłatek komunijny

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3-4 blaty.

Krem:

Serek i śmietankę zmiksować razem na sztywny krem. Dodać miód i skórkę cytrynową, wymieszać. Odstawić do lodówki.

Poncz:

Herbatę wystudzić, dodać sok z cytryny i aromat rumowy, ewentualnie odrobinę alkoholu, wymieszać.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, dość obficie naponczować, na wierzch wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować, wygładzić szpatułką cukierniczą lub łopatką. Wyłożyć następny blat, naponczować, wyłożyć resztę kremu, wierzch wygładzić. Przykryć ostatnim blatem, naponczować, odstawić do lodówki.

Krem maślany:

W rondlu zagrzać wodę. Białka wbić do metalowej miski (może być misa miksera), dodać szczyptę soli i cukier. Miskę ustawić na garnku, tak by opierała się na ściankach garnka i cały czas podgrzewając wodę, mieszać trzepaczką/ubijakiem białka, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będą wyczuwalne kryształki cukru (najlepiej sprawdzić palcami). Ogień nie powinien być zbyt duży, żeby białka nie zrobiły się zbyt gorące, jeśli jednak tak się stanie, wystarczy je na chwilę zestawić z garnka..

Białka przelać do misy miksera (jeśli mieszaliście je w zwykłej misce) ubić końcówką do ubijania bardzo dokładnie na sztywną, bardzo gęsta pianę (po nałożeniu na palce nie powinna zmieniać kształtu i powinna stać na sztorc). Ubijanie trwa około 10-15 minut, po ubiciu masa bezowa powinna być zupełnie zimna.

Zdjąć końcówkę do ubijania i założyć końcówkę mieszającą. Włączyć mieszanie i stopniowo, kawałeczek po kawałeczku dodawać miękkie masło, jak na tym filmiku (tu macie cały etap przygotowania krok po kroku). Po chwili masa będzie nieco rzadsza (może nawet wyglądać na zwarzoną), ale wraz z dodawanym masłem będzie gęstnieć i zmieniać się w puszysty krem. Gdy krem jest już sztywny dodać ekstrakt z wanilii lub aromat, zmiksować. 

Dekorowanie:

Wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą maślanego kremu, wygładzić szpatułką. 

Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie ostrej łezki lub dużego płatka (Wilton 104 lub Wilton 123). Trzymając worek cukierniczy tak, by osty koniec tylki był bliżej nas, a zaokrąglony bliżej tortu wyciskamy od dołu do góry falbanki jedna po drugiej, jak na tym filmiku (jeśli macie wprawną rękę dzielenie tortu pionowymi kreseczkami jak na filmie można sobie darować). Po obłożeniu boków kremem powinno nam zostać jeszcze odrobinę kremu na górną falbankę przy krawędzi.

Na wierzchu kładziemy opłatek, delikatnie dociskamy. Brzegi tortu dekorujemy falbanką poziomą wzdłuż krawędzi opłatka.

Gotowy tort wstawiamy do lodówki. Przed konsumpcją wyjmujemy na około 30 minut wcześniej, by krem maślany nieco zmiękł.

Smacznego :)