Delikatny, jedwabiście kremowy, wręcz mazisty sernik o subtelnym posmaku białej czekolady i aromacie wanilii. Idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi truskawkami. Nie jest to zdecydowani...
Proste w przygotowaniu, przesmaczne ciasto, które zasmakuje zarówno dużym i małym. Po raz kolejny potwierdza się reguła, że w prostocie tkwi siła. :) Bo ciasto niby takie banalne, a cała rod...
Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc postanowiłam przygotować coś słodkiego, co poprawi nam humor i wywoła słodki uśmiech na naszej twarzy. Udało się. Torcik wyszedł przepyszny. Jest w ...
To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, c...
Mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość – po prostu pyszne. Kwaskowatość rabarbaru przyjemnie łączy się ze słodyczą bułeczki i twarogowego nadzienia. Zarówno ciasto jak i ser wzbog...
Kolejny wpis z cyklu „Pieczemy tort komunijny”. Tym razem mam dla Was tort anansowy, lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Klasyczny jasny biszkopt mocno naponczowany syropem z ananasów, przeł...
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się ciasto biszkoptowe z dodatkiem masła. Sporo z Was Czytelników prosiło mnie na FB o przepis na to ciasto, a więc jest. :)Biszkopt genueński jest nieco bardzi...
To jeden z najlepszych serników na blogu i w ogóle z serników jakie jadłam. I mówię to ja, osoba, która za chałwą nie przepada. Sernik z tego przepisu jest jeszcze lepszy niż ten chałwowy, k...
Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Sernik londyński jest dosłownie jedwabiście kremowy, wręcz mazisty (wszystko to za sprawą nie ubijania białe...
Ten tort chodził mi po głowie już ładne kilka miesięcy, ale w końcu się doczekał swojej premiery. ;) Przyznaję otwarcie, że uwielbiam smaki różane, wiec za czym jeszcze go zrobiłam wiedziała...
Nie wiem jak Was, ale mnie do drożdżowego ciasta namawiać nie trzeba :D Miłość do niego zrodziła się w dzieciństwie, do tej pory pamiętam zapach babcinego ciasta unoszący się podczas pieczen...
Małe co nieco w sam raz na drugie śniadanie. :) Mięciutkie, puszyste, delikatnie słodkie, ale nie przesłodzone. Robię je już kolejny raz, ale dopiero teraz udało mi się je uwiecznić na zdjęc...
Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku ni...
To już kolejny tort komunijny przygotowywany w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny”. Ze sklepem ZlotyAniol.pl pokazujemy Wam jak w prosty sposób zrobić w domu efektowny, a jednocześnie nie...
Lekka, delikatna jak puch babka. Jeśli tylko będziemy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią, będzie równie smaczna na drugi dzień. Idealna zarówno na Wielkanoc,...
Kochani dzisiejszy post jest pierwszym w ramach akcji "Pieczemy tort komunijny". Z uwagi na zbliżający się czas organizowania przyjęć komunijnych przez kilka najbliższych tygodni w ramach ws...
Banalny i ekspresowy w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny. Mięciutki, delikatny, puszysty. Świeży również na drugi dzień po upieczeniu, czy dłużej, tego nie wiem, bo u nas tyle nie w...
Brioche, czyli francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, pieczone w formie dużej bułki lub mniejszych bułeczek z charakterystycznym uwypukleniem na wierzchu. Dla mnie to po prostu pyszna bułe...
Deser idealny na wieczór we dwoje. :) Ale też na każdą inną okazje, gdy chcemy zachwycić naszych gości. :) Na potrójnie czekoladowy deser składa się wilgotny, mocno czekoladowy spód z browni...
Delikatne, puszyste a zarazem mięciutkie i wilgotne, z subtelnym różanym posmakiem. Bardzo przypadły do gustu mi i mojej rodzince. Krem cudownie dopełnia całości, nie jest zbyt słodki, puszy...
Kolejna inspiracja na walentynki. :) Choć, przyznam, że ja bym się nie pogniewała, jakbym dostała takie serduszko z jakiejkolwiek innej okazji, a najlepiej bez. ;)Serduszka to klasyczne obłę...
Zapewne też od czasu do czasu macie dylemat, co zrobić z białkami, które zostały po przygotowywaniu ciasta kruchego, drożdżowego tudzież innych słodkości z dodatkiem samych żółtek. Mnie zdar...
Wytrawne muffinki o smaku pizzy. Ciasto z dodatkiem przecieru pomidorowego, ementalera, prosciutto, o charakterystycznym aromacie oregano i bazylii. Można wzbogacić je oliwkami, suszonymi po...
Puszysta, klasyczna rolada z kremem na bazie białej czekolady i śmietanki. Jeśli lubicie, lekkie, puszyste i delikatne ciasta, to ta rolada na pewno przypadnie Wam do gustu. Serduszka na wie...
Uzależniające babeczki, którym już po pierwszym kęsie bardzo ciężko się oprzeć. Chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca wewnątrz beza o wyraźnym smaku orzecha laskowego przełożona pysznym pusz...
Mała inspiracja na zbliżające się Walentynki. Choć równie dobrze można je przygotować na każdą inną okazję. Baza to kruche ciasteczka, u mnie waniliowe, ale mogą być w dowolnym innym smaku i...
Gdyby nie gruba warstwa lukru chciałoby się rzec, że są to pączki w wersji light. Pączusie smakują jak bułeczki cynamonowe. Są sprężyste, pulchne, mięciutkie. Najlepsze w dniu upieczenia, pó...
Czy pamiętacie je jeszcze? Gdy ja byłam dzieckiem były niemalże w każdej cukierni. :) A może w odwiedzanych przez Was cukierniach nie były aż tak popularne? Ja w każdym razie mam do nich ogr...
Tym razem dla odmiany nieco zdrowsza wersja batoników. Jeśli lubicie takie chrupiące słodkie przekąski będziecie zadowoleni. Nam bardzo smakowały, a szczególnie mojej córeczce, która uwielbi...
Pyszny sernik bez dodatku masła, serka mascarpone, który często je zastępuje, śmietany czy chociażby słodzonego mleka skondensowanego. Czy to w ogóle możliwe? Sprawdziłam, zrobiłam mały eksp...