Ciężki, kremowy sernik o subtelnym smaku ajerkoniaku, z dodatkiem krówek, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie
Ciasto świąteczne też może być w wersji light, A dlaczego nie? ;) Przygotowane na bazie mąki orkiszowej, bez dodatku cukru, słodzone bananami i suszonymi daktylami.
Proste, ciasto ucierane z jabłkami i cynamonową nutą. Puszyste i wilgotne za razem. Idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.
Miękkie i lekko ciągnące w środku, z chrupiącą skorupką na zewnątrz. W smaku przypominają brownies. Mocno czekoladowe.
Serniczki, które zniknęły u nas w mgnieniu oka. Wilgotna, jedwabiście kremowa, dyniowa masa, z przyjemną nutą cynamonu i aromatem skórki z pomarańczy.
Wilgotne, mięciutkie, cudownie pachnące cynamonem, skórką pomarańczową i przeprawami korzennymi.
Szarlotki nigdy mi się chyba nie znudzą. A nadchodząca powoli jesień nastraja wyjątkowo jabłecznikowo i szarlotkowo.
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”.
Jedna z wariacji na temat tiramisu. Małe biszkopty zastępujemy tu wcześniej upieczonymi blatami biszkoptowymi, podobnie jak w wersji klasycznej
Krucha migdałowa tarta pokryta skarmelizowanymi morelami. Z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu.
Mięciutkie i lekko chrupiące ciasteczka o lekko karmelowym posmaku. Zasmakują nie tylko dzieciom. ;) Ciasteczka są ekspresowe i proste w przygotowaniu.
To murzynek, który dawniej bardzo często piekła moja mama. Przepis spisała do zeszytu prawdopodobnie z jakiegoś kartkowanego kalendarza lub gazety.
Kruche ciasteczka z cukrem, z przepisu znalezionego w kajecie mojej babci, choć nie pamiętam, by je piekła w takiej formie, ale pewnie byłam zbyt mała, by wszystkie jej wypieki spamiętać
A ja mam dziś dla Was tort jagodowo—cytrynowy. Orzeźwiający, wilgotny, niezbyt słodki i taki typowo letni.
Kremowy i nieco egzotyczny sernik z wyraźną nutą mango, w sam raz na lato.
Nie bez powodu nazwałam je ekspresowe, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż kwadrans.
Krucha tarta z delikatnym i puszystym kremem cytrynowym i truskawkami. Całość mocno orzeźwiająca, rozpływająca się w ustach i jeśli lubicie takie cytrynowe smaczki będziecie zadowoleni.
Lekki biszkopt wypełniony po same brzegi musem truskawkowym. Minimalizm, ale za to jaki smaczny. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie truskawki, t
Zdrowe ciasto bez jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Okazuje się, że jest to możliwe. :) Nie powiem, żeby było jakoś wybitnie niskokaloryczne
Zdrowe lody bez dodatku śmietanki, żółtek, mleka i cukru, a mimo to naprawdę smaczne. Niewątpliwą ich zaletą jest niska kaloryczność
Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie owocowe koktajle, a nie robiliście ich jeszcze w wersji trójkolorowej, a przy okazji wielosmakowej
Kochani dziś mam dla Was lekką jogurtową panna cotte, w sam raz na wiosnę. Jeśli podobnie jak ja macie przesyt tych cięższych
Smaczne, lekkie, wilgotne (nie, nie pomyliłam się pisząc to słowo) :). Mimo że bez grama masła czy oleju ciasto wychodzi wilgotne i sprężyste
Tym razem ciasto w wersji fit. Coraz częściej mnie o takie prosicie, więc postaram się by było ich tutaj więcej. Prezentowane ciacho nie ma dodatku tłuszczu (poza tym zawartym w jajkach i jogurcie).
Prosty, szybki i dość pożywny deser, który świetnie sprawdzi się na podwieczorek, ale może nam też zastąpić np. drugie śniadanie.
Te ciasteczka to jedna z pierwszych słodkości, które upiekłam na samym początku mojej przygody z kucharzeniem.
Pascha, czyli potrawa pochodzenia rosyjsko-ukrainskeigo przygotowywana zwykle z mleka, wanilii, śmietany, jajek i bakalii. To zdecydowanie
To mój babkowy faworyt na tegoroczne święta. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa (jak i reszta mojej rodzinki) i wiem, że na święta zrobię ją ponownie. :)
To zdecydowanie mój faworyt! Kruche ciasto o wyraźnym różanym smaku, pokryte kremem przygotowanym na bazie konfitury różanej i ganache z białej czekolady.
To taki mazurek na ostatnią chwile przed biesiadowaniem, kiedy nie macie już czasu stać za długo w kuchni. Ekspresowy w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny