Pianki marshmallow to popularny deser, który można łatwo zrobić w domu.
Jeśli jesteś w poszukiwaniu deseru, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem, beza Pavlova jest dla Ciebie.
Tradycyjne szwajcarskie ciasteczka, czekoladowo-migdałowe, na zewnątrz otoczone chrupiącą skorupką, wewnątrz mięciutkie i lekko ciągnące. Z wyraźna nutą korzenną, choć w smaku dominuje połąc...
Makaroniki, czyli bezowe delikatne ciasteczka, z zewnątrz chrupiące, w środku delikatne, rozpływające się w ustach. Chyba każdy z ans już o nich słyszał i niemalże każdy próbował.
Pavlova czekoladowa świetnie wpisze się w słodkie walentynkowe menu. Choć równie dobrze nadaje się na każdą inną okazję lub bez niej
To jedna z najlepszych Pavlov (czy tak to się odmienia?) jakie było mi dane jeść. :) Dzięki wyraźnej nucie kawy nie jest bardzo słodka i harmonijnie współgra
Lukier królewski to nic innego jak mieszanka cukru pudru i białek z jaj.
Ulubione ciasteczka mojego męża. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i mocno kokosowe w środku.
Na Facebooku pokazywałam Wam ten torcik już około tygodnia temu. Teraz – w końcu – pora na jego premierą na blogu. :) Nie wróciłam wprawdzie jeszcze na stałe do blogowania (to nastąpi dopier...
Zapewne też od czasu do czasu macie dylemat, co zrobić z białkami, które zostały po przygotowywaniu ciasta kruchego, drożdżowego tudzież innych słodkości z dodatkiem samych żółtek. Mnie zdar...
Uzależniające babeczki, którym już po pierwszym kęsie bardzo ciężko się oprzeć. Chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca wewnątrz beza o wyraźnym smaku orzecha laskowego przełożona pysznym pusz...
Mała inspiracja na zbliżające się Walentynki. Choć równie dobrze można je przygotować na każdą inną okazję. Baza to kruche ciasteczka, u mnie waniliowe, ale mogą być w dowolnym innym smaku i...
Kochani dzisiejszy post jest pierwszym w ramach akcji "Pieczemy tort komunijny". Z uwagi na zbliżający się czas organizowania przyjęć komunijnych przez kilka najbliższych tygodni w ramach ws...
Ten tort chodził mi po głowie już ładne kilka miesięcy, ale w końcu się doczekał swojej premiery. ;) Przyznaję otwarcie, że uwielbiam smaki różane, wiec za czym jeszcze go zrobiłam wiedziała...
Pyszny, dość lekki torcik, którego podstawą jest ciasto w smaku przypominające ciasto półkruche, choć przygotowuje się je raczej jak ciasto ucierane. Wierzch obydwu blatów ciasta pokryty jes...
Mała odmiana od klasycznej szarlotki na kruchym spodzie. Tych na blogu jest już kilka, więc postawiłam teraz coś lżejszego i bardziej puszystego. Mowa oczywiście o jabłeczniku na maślanym bi...
Puszysta waniliowa pianka otoczona cienką warstwą gorzkiej czekolady. W smaku do złudzenia przypomina pierwowzór, którego nazwy tu wymieniać nie będę, ale zapewne większość z Was ma do niego...
Lekki, orzeźwiający tort bezowy. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam bezy. Aż mi się wierzyć nie chce. :) Leciutkie chrupiące bezy w połączeniu z puszystym, delikatnym kremem cytrynowym na baz...
Jeśli lubicie mocno kokosowe ciacha i desery z dodatkiem mleka w proszku to ta propozycja powinna przypaść Wam do gustu. A jeśli podobnie jak dacie się pokroić za jedną pralinkę Raffaello, t...
Banalne w przygotowaniu, miłe dla oka i smaczne, świetnie sprawdzą się jako ozdoba świątecznego stołu. A gdy już znudzą się nam jako wystrój możemy je po prostu zjeść, bo są mięciutkie i nap...
Dziś już nieco jesienna propozycja. Następna wariacja na temat szarlotki. Tym razem prażone jabłka pod malinową pianką, a wszystko otulone kruchuteńkim ciastem. Jestem wielką fanką szarlotek...
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Zbliżamy się do świąt wielkimi krokami. :) Swoja drogą, zaczęliście już przygotowanie świątecznych ozdób, pisanek, pichcenie? :) Ja jestem jeszcze z t...
Zewsząd atakują mnie przeróżne bezowe torty i inne wspaniałości, a że jestem na diecie, mogę sobie o nich tylko pomarzyć. ;) Dlatego postanowiłam podarować sobie namiastkę tych bezowych wspa...
Ten tort zamierzałam zrobić już dawno, ale jakiś czas temu zamówiłam go sobie w cukierni u Sowy i tort tak dalece mnie rozczarował, że jakoś przeszła mi ochota na przygotowywanie go w domu. ...
W mojej kuchni zapanowała niedawno wielka radość, bo wyszły mi bezy w piekarniku, wktórym nigdy wyjść nie chciały. W moim poprzednim a i owszem wychodziły śliczne, ale w tym aktualnym „diabe...