Ciasto świąteczne też może być w wersji light, A dlaczego nie? ;) Przygotowane na bazie mąki orkiszowej, bez dodatku cukru, słodzone bananami i suszonymi daktylami.
Babka ucierana o przyjemnie karmelowym smaku. Wilgotna, puszysta, długo zachowuje świeżość.
To mój babkowy faworyt na tegoroczne święta. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa (jak i reszta mojej rodzinki) i wiem, że na święta zrobię ją ponownie. :)
Na blogu jest już sporo babek, w tym również piaskowe, ale piaskowej czekoladowej do tej pory nie było.
Wypróbowałam dwa przepisy na tę włoską babkę drożdżową – oryginalny przepis włoski i przepis zmodyfikowany przeze mnie w celu uproszczenia sobie życia przed świętami. Oryginalny dodam po świ...
Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie p...
Lekka, delikatna jak puch babka. Jeśli tylko będziemy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią, będzie równie smaczna na drugi dzień. Idealna zarówno na Wielkanoc,...
Puszysta, mięciutka i wilgotna babka ucierana z wyraźną nutą pomarańczy, wyczuwalną zarówno w smaku jak i zapachu. Ja jestem fanką wszelkich cytrusowych smaków, więc mi bardzo przypadła do g...
Bardzo smaczna bezproblemowa babka, która – jeśli tylko będziecie trzymać się wskazówek – uda się na sto procent. Jak przystało na ciasto ucierane, ważne, żeby składniki miały temperaturę po...
Jeśli lubicie kawowe smaki w wypiekach ta babka przypadnie Wam do gustu. Delikatnie kawowa, z drobinkami ciągnącej się czekolady, zanurzona w polewie nutellowo-kawowej. Dość zwarta i wilgotn...
Jeśli podobnie jak ja lubicie wilgotne, pulchne ciasta z delikatnym owocowym posmakiem, to ta babka przypadnie Wam do gustu. :) Waniliowe ciasto bardzo przyjemnie komponuje się z ciastem mal...
Zapewne też od czasu do czasu macie dylemat, co zrobić z białkami, które zostały po przygotowywaniu ciasta kruchego, drożdżowego tudzież innych słodkości z dodatkiem samych żółtek. Mnie zdar...
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę orzechowo-truflową. Niewątpliwie to jedna z lepszych babek jakie jadłam. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwalne o...
To już chyba przedostatnia babka, jaką zdążę Wam zaproponować na zbliżające się wielkimi krokami święta. :) Planuję zamieścić jeszcze przepis na pyszną babkę , ale czas pokaże czy się wyrobi...
Tym razem mam dla Was coś bardzo kolorowego. Sama nie jestem wielką fanką barwników, ale kilka czytelniczek prosiło mnie o taką babkę w mailach, więc oto i ona. :) W smaku jest bardzo dobra,...
Uświadomiłam sobie kilka dni temu, że już niedługo Wielkanoc. Pomysłów na wypieki i desery Wielkanocne mam całkiem sporo, więc postaram się nimi z Wami podzielić w najbliższym czasie. :) Moż...
Jest następczynią babki Au Rhum. Ponoć w połowie XIX wieku jeden z braci Julien, słynnych paryskich cukierników, eksperymentował z przepisem na tradycyjną babkę, pozbył się bakalii i nasączy...
Jest to proste i zupełnie bezproblemowe w wykonaniu ciasto, a efekt naprawdę bardzo smaczny. Dość wilgotne, wspaniale pachnące wanilią i czekoladą, idealne do popołudniowej kawki lub herbatk...
Kilka dni temu obiecałam Dziewczynom na fb babkę czekoladową z wiśniami, słowo się rzekło – babka jest. :) A jak ona jest? Mocno czekoladowa, wilgotna, aromatyczna i rozpływająca się w ustac...
U mnie od kilku dni już nieco świątecznie… tym razem chciałam Wam zaproponować na Wielkanocny stół coś wyjątkowo pysznego, a mianowicie Wieniec Frankfurcki. Pochodzi podobno z Frankfurtu nad...
Klasyczna babka piaskowa, idealna na codzień i od święta.
To jedna tych babek, które uwodzą swoją wyglądem już od pierwszej chwili, a wszystko za sprawą szafranu, który nadał jej niesamowitą żółtą barwę. :) Mi chyba jednak nie przypadła do gustu, n...