A ja mam dziś dla Was tort jagodowo—cytrynowy. Orzeźwiający, wilgotny, niezbyt słodki i taki typowo letni.
Malinianki, czyli drożdżówki z nadzieniem malinowym, obficie polane lukrem. ;) Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach.
Poniżej przepis na puszysty i wilgotny sernik mojej mamy. Nadal, mimo upływu lat, uważam, że jest to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam
Pyszne puszyste ciacho z wyraźną kawową nutą. Na całość składają się dwa blaty biszkoptowe przełożone Nutellą, kawą pianką i masą śmietankową z lekko cytrynową nutą.
Wieniec drożdżowy, który nie tylko świetnie sprawdzi się jako dekoracja wielkanocnego stołu, ale również zaskoczy biesiadników
Odkąd zobaczyłam je kilka lat temu na blogu La receta de la felicidad wiedziałam, że muszę je kiedyś zrobić. Poczyniłam je już rok temu, ale
Bułeczki o niemiecko-amerykańskim rodowodzie. W smaku przypominają nieco bułeczki norweskie, ale są bardziej lepkie, chciałoby się powiedzieć ciągnące i zdecydowanie słodsze
Nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo nie mogę się już doczekać wiosny. I te babeczki są właśnie jednym z przejawów mojej tęsknoty za ciepłem
Makaroniki, czyli bezowe delikatne ciasteczka, z zewnątrz chrupiące, w środku delikatne, rozpływające się w ustach. Chyba każdy z ans już o nich słyszał i niemalże każdy próbował.
Pavlova czekoladowa świetnie wpisze się w słodkie walentynkowe menu. Choć równie dobrze nadaje się na każdą inną okazję lub bez niej
Wilgotny, niezbyt słodki, z lekko wyczuwalnymi procentami (oczywiście w wersji dla dorosłych). Polubią go duzi i mali. ;)
Wilgotny kawowy biszkopt, kajmak i znowu dla przełamania słodyczy krem delikatnie kawowy. Takie połączenie musi być smaczne. ;)
Pączki, które mnie - fance cynamonu - bardzo przypadły do gustu...
Jeśli podobnie jak ja lubicie wypieki z marcepanem, to ten wypiek zdecydowanie przypadnie Wam do gustu.
To już prawdopodobnie moja ostatnia propozycja na Hallowen w tym roku.
Zawadiackie babeczki na Halloween. My nie obchodzimy tego "święta", ale dostałam od Was sporo maili z prośbą
Babeczki w sam raz na zabawę z okazji Halloween dla tych nieco starszych. Dla dzieci naszykujcie mniej drastyczne słodkości.
Kruchuteńka, rozpływająca się w ustach szarlotka mojej mamy, która obok tej babcinej jest najczęściej serwowana w naszym domu.
Kakaowy wilgotny biszkopt, puszysty krem nutellowy, dwie warstwy herbatników przełożone kwaskowatymi powidłami i warstwa puszystej bitej śmietany.
Bardzo smaczne wilgotne ciasto, o wyraźnie waniliowym smaku, który przyjemnie współgra z kwaskowatym rabarbarem.
Pierogi z jagodami to taka klasyka, do której wracam każdego lata. Moja córcia je uwielbia, a ja mam do nich ogromny sentyment
To najlepsze jagodzianki jakie jadłam, w związku z tym to już zapewne ostatni przepis na klasyczne jagodzianki, jaki tutaj zamieszczam.
Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc postanowiłam przygotować coś słodkiego, co poprawi nam humor i wywoła słodki uśmiech na naszej twarzy. Udało się. Torcik wyszedł przepyszny. Jest w ...
Mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość – po prostu pyszne. Kwaskowatość rabarbaru przyjemnie łączy się ze słodyczą bułeczki i twarogowego nadzienia. Zarówno ciasto jak i ser wzbog...
Wypróbowałam dwa przepisy na tę włoską babkę drożdżową – oryginalny przepis włoski i przepis zmodyfikowany przeze mnie w celu uproszczenia sobie życia przed świętami. Oryginalny dodam po świ...
Pyszna babka drożdżowa z makiem, bakaliami i Amaretto, to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Chodź równie dobrze sprawdzi się jako wypiek Bożonarodzeniowy lub na każdą inną okazję. Mięc...
To jeden z najlepszych serników na blogu i w ogóle z serników jakie jadłam. I mówię to ja, osoba, która za chałwą nie przepada. Sernik z tego przepisu jest jeszcze lepszy niż ten chałwowy, k...
Nie wiem jak Was, ale mnie do drożdżowego ciasta namawiać nie trzeba :D Miłość do niego zrodziła się w dzieciństwie, do tej pory pamiętam zapach babcinego ciasta unoszący się podczas pieczen...
Brioche, czyli francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, pieczone w formie dużej bułki lub mniejszych bułeczek z charakterystycznym uwypukleniem na wierzchu. Dla mnie to po prostu pyszna bułe...
Zupełne przeciwieństwo naszych tradycyjnych pączków. Zastanawiam się nawet czy powinny się nazywać paczkami. :) Ciężki, zbite, wilgotne, mocno nasączone syropem cynamonowym. Bardzo syte, nie...