Jeśli myślisz, że tarta z truskawkami nie może być lepsza, to nasza wersja z mascarpone i kakaowym spodem z pewnością Cię zaskoczy.
Truskawkowe do granic możliwości. Typowo letnie. Truskawki otulone puszystą masą twarogową, wspaniale pachnącą skórką cytrynową. A to wszystko na kruchym lekko cytrynowym spodzie polanym bia...
Wilgotne, mięciutkie, cudownie pachnące cynamonem, skórką pomarańczową i przeprawami korzennymi.
Jedna z wariacji na temat tiramisu. Małe biszkopty zastępujemy tu wcześniej upieczonymi blatami biszkoptowymi, podobnie jak w wersji klasycznej
Pyszne puszyste ciacho z wyraźną kawową nutą. Na całość składają się dwa blaty biszkoptowe przełożone Nutellą, kawą pianką i masą śmietankową z lekko cytrynową nutą.
Ciasto idealne na jesień i zimę, można rzec, że nawet trochę w klimacie świątecznym. Miodowe blaty przełożone nadzieniem ze smażonych jabłek i kremem budyniowym.
Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym.
Karpatka to jedne z ulubionych ciast mojego męża. I w zasadzie nie mam pojęcia, czemu do tej pory przepis na to ciacho nie znalazł się na blogu.
Ciasto, które spotkacie w sieci w różnych wersjach, choć chyba każda występuje bez pieczenia, a zmiany dotyczą głownie proporcji.
Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę.
Kakaowy wilgotny biszkopt, puszysty krem nutellowy, dwie warstwy herbatników przełożone kwaskowatymi powidłami i warstwa puszystej bitej śmietany.
Bardzo smaczne połączenie delikatnego kruchego ciasta z kremem cytrynowym i malinami
Kochani już jestem. :) Witam Was serdecznie po urlopie. Wróciłam wypoczęta, ale z małą kontuzją. :) Ale nic to, zapał do pracy jest, pomysłów całe mnóstwo, a zaległych przepisów, których nie...
Pychotka, znana też jako pani Walewska w nieco zmienionej formie. Dżem z czarnej porzeczki zastąpiłam powidłami śliwkowymi, które również nadają kwaskowatego charakter, dodatkowo pojawiły si...
Powiem tak… To ciasto to obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym menu łasuchów. :) Choćby ze względu na dobroczynne właściwości miodu, którego w nim nie brakuje, choć jego główne zalety przyp...
Tak jak obiecałam, nie zabraknie tej jesieni u mnie również gruszek, dlatego tym razem tarta z gruszkami. Niby taka zwyczajna, ale bardzo smaczna, krem pachnący wanilią, przypominający w sma...
Nie robiłam jeszcze w tym roku ciasta z nektarynkami/brzoskwiniami więc była najwyższa pora, żeby to zmienić. Zwłaszcza, że zakupiłam na bazarku ładne, dojrzałe nektarynki. Ciasto jest napra...
Sprawdzona napoleonka, jaką robię od lat, zawsze do niej wracam, bo ilekroć jej spróbuję na nowo mnie zachwyca i oczarowuje. :) Połączenie idealnego ciasta francuskiego ze wspaniałym kremem ...
Powiem krótko. Torcik jest pyszny, waniliowy krem wspaniale charmonizuje z truskawkami (których jest całe mnóstwo) i delikatnym biszkotem. Bez dodatku tłuszczu, więc stosunkowo lekki. Polecam!
Ta tarta „chodziła za mną” już od jakiegoś czasu, musiałam w końcu jej ulec. I powiem Wam, że nie zawiodłam się ani trochę. Dokładnie tak sobie ją wyobrażałam. Połączenie aromatu migdałów, a...
Pyszne połączenie kremu śmietankowego z truskawkami. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. ;) A wszystko otoczone delikatnym biszkoptem. Bardzo Wam polecam!
To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, c...
Puszysta, klasyczna rolada z kremem na bazie białej czekolady i śmietanki. Jeśli lubicie, lekkie, puszyste i delikatne ciasta, to ta rolada na pewno przypadnie Wam do gustu. Serduszka na wie...
Mocno czekoladowy, bardzo wilgotny torcik, z wyraźną nutą alkoholu, a więc zdecydowanie nie dla dzieci. Za sprawą czekolady dość słodki, więc nie da się go jeść zbyt dużo, ale dzięki temu ni...
Mimo, że nie jestem wielbicielką kokosowych smaków, skusiłam się na to ciacho, bo na zdjęciach wyglądało bardzo smakowicie. I musze przyznać, że nie zawiodłam się. :) Ba, wyszło jeszcze leps...
Przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Kakawy biszkopt przełożony masą kajmakową, kremem na bazie mleka w proszku i domowym dżemem śliwkowym, który z powodzeniem można zastąpić po...
Witajcie po przerwie, trochę się rozchorowałam i nie miałam siły i weny, żeby piec, ale wracam już powoli do siebie i postaram się nadrobić zaległości.Wracając do wypieku... To chyba klasyka...
Dzisiaj zapraszam Was na murzynka z kremem śmietankowo-cytrynowym, czyli nieco wzbogacona klasyczna wersja murzynka. Mimo, że z wyglądu przypomina wuzetkę, to niewiele ma z nią wspólnego. ;)...
To tradycyjne włoskie ciasto, w skład którego wchodzi biszkopt, ser ricotta i kandyzowana skórka z cytrusów. Ciasto jest mocno naponczowane i bardzo orzeźwiające. Odkąd zobaczyłam je w nabyt...
Jeśli lubicie mocno kokosowe ciacha i desery z dodatkiem mleka w proszku to ta propozycja powinna przypaść Wam do gustu. A jeśli podobnie jak dacie się pokroić za jedną pralinkę Raffaello, t...