KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Miodownik

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_1167.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    jajka
    naturalnego miodu
    sody oczyszczonej
  • Masa orzechowa:

    Ilość Składnik
    posiekanych orzechów włoskich
    cukru
    masła
    miodu
  • Krem:

    Ilość Składnik
    budyń o smaku śmietankowym
    cukru pudru
    200 g masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    powidła śliwkowe

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy równe części, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować na stolnicy na placek o śr. tortownicy (u mnie 21 cm), przełożyć na natłuszczoną i oprószona bułką tartą tortownicę. Piec około 15-20 min w temp. 180°C (ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor). Placek wyjąć z tortownicy to przestudzenia. Identycznie postąpić z drugim plackiem*.

W czasie pieczenia drugiego blatu przesmażyć w rondlu składniki masy orzechowej.

Trzeci placek rozwałkować jak poprzednie, z tymże nie wstawiamy go od razu do piekarnika, tylko rozsmarowujemy na nim równomiernie przygotowaną masę orzechową i dopiero teraz wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu odstawić w tortownicy do wystudzenia i lekkiego schłodzenia (najlepiej na chwilę do lodówki lub na dwór – jeśli jest zimno), gdyż masa orzechowa musi się nieco ściąć.

Krem: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka i dodatkiem cukru pudru. Wystudzić i utrzeć z dodawanym porcjami masłem na puszysty krem.

„Gołe” placki (bez masy orzechowej) posmarować najpierw powidłami , następnie kremem i ułożyć jeden na drugim. Placek z masą orzechową wyjąć delikatnie z tortownicy, położyć na wierzchu ciasta, przykryć folia i wstawić do lodówki na kilka godzin. Z uwagi na dodatek miodu, najlepiej smakuje na drugi dzień(ciasto musi zmięknąć). :)


Smacznego :)

* Można też upiec oba placki za jednym razem, w dwóch tortownicach o tej samej średnicy.

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Powiem tak… To ciasto to obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym menu łasuchów. :) Choćby ze względu na dobroczynne właściwości miodu, którego w nim nie brakuje, choć jego główne zalety przypisałabym jednak smakowi, a nie działaniu prozdrowotnemu. ;) Ciasto jest wyjątkowo pyszne, mimo dodatku miodu i kremu nie jest za słodkie. Samo ciasto jest delikatnie słodkie, krem jest zdecydowanie słodki, ale skutecznie neutralizują tę słodycz powidła i chrupiąca masa z orzechów włoskich. Ciasto rozpływa się w ustach, a samą słodycz można sobie dowolnie regulować, zgodnie z preferencjami, zmniejszając bądź zwiększając ilość cukru.



Jak najbardziej polecam! :)

IMG_1185.JPG IMG_1199.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Miodownik <3 Miodownik <3
    2016-02-12 17:37:25

    Wspanialy przepis,

    przedwalentynkowo na zyczenie lubego :-) polskie przepis trafiaja kazde serce.

    Wzielam prostokatna forme ok. 30*25 cm, dlatego warstwy sa nieco chudsze.

    Chcialam sprobowac z czerwonymi sliwkami - spokj, mysle jednak, ze normalen powidla, badz róza byly by ciutke lepsze.

    Twój komentarz
  • Klaudia Klaudia
    2015-03-28 22:50:07

    Właśnie pożeramy górną warstwę. Dolne pominęłam z racji na brak budyniu. Z drugiej strony taka uproszczona wersja jest banalna w wykonaniu i idealna w smaku!

    Twój komentarz
  • ed ed
    2013-12-25 09:29:22

    Właśnie go zrobiłam na święta. Przepyszny. Robi furrorę na stole. Dzięki!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-30 12:26:58

    @Ania- Nie jadłam powideł z jasnych śliwek, więc nie wiem jak smakują, ale przypuszczam, że są w smaku podobne do tych klasycznych, więc myślę, że spokojnie można takich użyć.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-10-29 20:12:49

    Właśnie szukam przepisu na ciasto dla odwiedzających nas gości w weekend, to wygląda przepysznie. Tylko mam zagwostkę czy powidła z jasnych śliwek (a tylko takie mam w spiżarni) będą również smakować.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-05 05:24:13

    @Aga - jedno standardowe opakowanie budyniu (w Polsce) to 60 g budyniu, na te 60 g dajemy 500 ml mleka. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-10-05 00:33:10

    Ok, patrzę na przepis i mam dylemat. U nas na antypodach budyn jest w dużych paczkach, więc standardowo używa się 2 łyżki proszku budyniowego na 500 ml mleka. Ile mam użyć mleka, bo nawet nie wiem jakie porcje budyniu są w PL i ile objętościowo mam mieć tego ugotowanego budyniu? Dzięki zawczasu:-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-19 22:31:22

    @Ula - przy takich wymiarach blachy faktycznie najlepiej podwoić ilośc składników.

    Twój komentarz
  • ula ula
    2012-12-19 21:03:35

    33x21

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-18 19:35:08

    @Ula - a jakie wymiary ma ta duża blacha?

    Twój komentarz
  • ula ula
    2012-12-18 19:07:00

    Witajczy na dużą blachę muszę wziąć składników podwójna ilość?

    Twój komentarz
  • koszykarz koszykarz
    2012-12-01 15:01:12

    Co do świąt. Wiecie , że w Austrii jest to jedno z najważniejszych świąt bożego narodzenia. Te co w opisie jest bardzo dobre Polecam. Gratuluję przepisu.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-04-07 20:36:27

    Pomimo, iż jest Wielkanoc, a nie Boże Narodzenie, postanowiłam zrobić to ciacho.

    Wyszło bardzo smaczne! Troszkę je zmodyfikowałam. Dodałam budyniu o smaku krówki, a zamiast powideł użyłam miodu wymieszanego z wódką o smaku orzechów laskowych.

    Jutro będzie za pewno jeszcze smaczniejsze!

    Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

    xeneczka.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-09 23:56:54

    Zrobiłam, jest pyszne!!!! Na święta robię jeszcze raz! pozdrawiam i dziękuję za super przepis!

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-29 22:24:00

    @Agnieszka - dziękuję serdecznie, ależ miły komentarz :) uskrzydla, a buzia śmieje mi się od ucha do ucha ;)) Jeśli chodzi o wytrawne przepisy, to myślę, że tak, tylko już od nowego roku (no może coś przed Wigilią uda mi się jeszcze dodać, wtedy też chcę wymienić szatę graficzną na nową i nieco poszerzyć zakres bloga :) Ale na razie nie będę zdradzać tajemnicy :) Jeszcze raz dziękuje za miłe słowa, pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej, Kasia

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-29 22:20:02

    @Aurora, dokładnie, w znacznie przyjemniejszej. :)

    @Karolina, następnym razem wypróbuję i zrobię z dżemem :)

    @Agnieszka - babcie na ogół wiedzą co dobre :)

    @Angie, cieszę się, zwłaszcza, ze jest pyszny :)

    @Asieja - bycie córką pszczelarza jak najbardziej zobowiązuje do lubienia tego co miodowe, a nawet uwielbiania :)... no chyba, że ma się miodu aż nadto, wtedy można mieć mały przesyt ;)

    @Justyna - dziękuję :)

    @Asiu - skuś się, skuś :) choć ja wiem, ze tyle pyszności idealnych na święta wokół, że trudno się zdecydować :)

    @Malina - ano jest pyszne ;))

    @DarkAngelika - :)

    @Jolu, jak najbardziej polecam :) tylko nie konkurują z teściową ;))

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2011-11-28 20:08:59

    Mmmmmmmmmmmmmmmm smakowicie wygląda, z resztą jak wszystkie potrawy na tym blogu. Nic tylko brać się za pieczenie :) A zdjęcia (głównie aranżacje) są zachwycające! Czy możemy liczyć od czasu do czasu również na wytrawne przepisy? Pozdrawiam serdecznie! Agnieszka

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-11-28 19:30:32

    u nas taki miodownik piecze się na Święta, tzn. Teściówka zawsze piekła ...moze i ja w tym roku go poczynie, bo smak ma niezrównany:)

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2011-11-28 14:23:53

    Obłędny po prostu ;)

    Twój komentarz
  • malina malina
    2011-11-28 13:06:22

    To musi być pyszne!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-11-28 13:00:45

    Pięknie się prezentuje! Myślę, a w zasadzie jestem pewna, że by mi smakowało... doskonale pasuje na świąteczny stół, więc może się na nie skuszę:)

    Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2011-11-28 12:07:44

    po prostu piękny!

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-11-28 08:39:33

    znam smak.. tego ciasta, albo bardzo podobnego. i bardzo je lubię. chyba bycie córką pszczelarza zobowiązuje mnie do lubienia tego co miodowe..;-)))

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2011-11-28 07:21:18

    Wygląda bardzo zachęcająco!

    Twój komentarz
  • agnieszka agnieszka
    2011-11-28 07:11:03

    Uwielbiam! Moja babacia bardzo często go robi ;) jest pyszny!

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2011-11-28 06:31:23

    Uwielbiam to ciasto, najlepsze jak zostaje już ostatni kawałek! Musi nawilgnąć! Zamiast powideł świetnie smakuje z dżemem z czarnej porzeczki, polecam.

    Twój komentarz
  • Aurora Aurora
    2011-11-28 06:22:39

    Jeść takie ciacho to jakby pić syrop albo zażywać antybiotyk, tylko w znacznie przyjemniejszej formie :))

    Twój komentarz

Miodownik

Miodownik

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 21 cm

Opis

Powiem tak… To ciasto to obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym menu łasuchów. :) Choćby ze względu na dobroczynne właściwości miodu, którego w nim nie brakuje, choć jego główne zalety przypisałabym jednak smakowi, a nie działaniu prozdrowotnemu. ;) Ciasto jest wyjątkowo pyszne, mimo dodatku miodu i kremu nie jest za słodkie. Samo ciasto jest delikatnie słodkie, krem jest zdecydowanie słodki, ale skutecznie neutralizują tę słodycz powidła i chrupiąca masa z orzechów włoskich. Ciasto rozpływa się w ustach, a samą słodycz można sobie dowolnie regulować, zgodnie z preferencjami, zmniejszając bądź zwiększając ilość cukru.



Jak najbardziej polecam! :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    jajka
    naturalnego miodu
    sody oczyszczonej
  • Masa orzechowa:

    Ilość Składnik
    posiekanych orzechów włoskich
    cukru
    masła
    miodu
  • Krem:

    Ilość Składnik
    budyń o smaku śmietankowym
    cukru pudru
    200 g masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    powidła śliwkowe

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy równe części, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować na stolnicy na placek o śr. tortownicy (u mnie 21 cm), przełożyć na natłuszczoną i oprószona bułką tartą tortownicę. Piec około 15-20 min w temp. 180°C (ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor). Placek wyjąć z tortownicy to przestudzenia. Identycznie postąpić z drugim plackiem*.

W czasie pieczenia drugiego blatu przesmażyć w rondlu składniki masy orzechowej.

Trzeci placek rozwałkować jak poprzednie, z tymże nie wstawiamy go od razu do piekarnika, tylko rozsmarowujemy na nim równomiernie przygotowaną masę orzechową i dopiero teraz wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu odstawić w tortownicy do wystudzenia i lekkiego schłodzenia (najlepiej na chwilę do lodówki lub na dwór – jeśli jest zimno), gdyż masa orzechowa musi się nieco ściąć.

Krem: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka i dodatkiem cukru pudru. Wystudzić i utrzeć z dodawanym porcjami masłem na puszysty krem.

„Gołe” placki (bez masy orzechowej) posmarować najpierw powidłami , następnie kremem i ułożyć jeden na drugim. Placek z masą orzechową wyjąć delikatnie z tortownicy, położyć na wierzchu ciasta, przykryć folia i wstawić do lodówki na kilka godzin. Z uwagi na dodatek miodu, najlepiej smakuje na drugi dzień(ciasto musi zmięknąć). :)


Smacznego :)

* Można też upiec oba placki za jednym razem, w dwóch tortownicach o tej samej średnicy.