Babka ucierana o przyjemnie karmelowym smaku. Wilgotna, puszysta, długo zachowuje świeżość.
Proste, ciasto ucierane z jabłkami i cynamonową nutą. Puszyste i wilgotne za razem. Idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.
Wilgotne, mięciutkie, cudownie pachnące cynamonem, skórką pomarańczową i przeprawami korzennymi.
To murzynek, który dawniej bardzo często piekła moja mama. Przepis spisała do zeszytu prawdopodobnie z jakiegoś kartkowanego kalendarza lub gazety.
Smaczne, lekkie, wilgotne (nie, nie pomyliłam się pisząc to słowo) :). Mimo że bez grama masła czy oleju ciasto wychodzi wilgotne i sprężyste
Tym razem ciasto w wersji fit. Coraz częściej mnie o takie prosicie, więc postaram się by było ich tutaj więcej. Prezentowane ciacho nie ma dodatku tłuszczu (poza tym zawartym w jajkach i jogurcie).
To mój babkowy faworyt na tegoroczne święta. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa (jak i reszta mojej rodzinki) i wiem, że na święta zrobię ją ponownie. :)
Na blogu jest już sporo babek, w tym również piaskowe, ale piaskowej czekoladowej do tej pory nie było.
Przepis na tradycyjny keks, najeżony bakaliami. Wilgotny, aromatyczny i pyszny. Ulubione ciasto mojego dziecka.
Połączenie delikatnego ucieranego ciasta na samych żółtkach z masą jabłeczno-budyniową, bitą śmietaną i chrupiącą bezą.
Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym.
Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę.
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie.
Ciasto, które kojarzy mi się z domem rodzinnym i dzieciństwem. Pamiętam, że tego tupu ciasta często gościły na naszym stole w tygodniu, babcia przygotowywała je na podwieczorek.
Banalne w przygotowaniu wilgotne ciasto czekoladowe, u mnie tym razem ze śliwkami, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce letnie.
Bardzo smaczne wilgotne ciasto, o wyraźnie waniliowym smaku, który przyjemnie współgra z kwaskowatym rabarbarem.
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa c...
Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie p...
Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku ni...
Lekka, delikatna jak puch babka. Jeśli tylko będziemy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią, będzie równie smaczna na drugi dzień. Idealna zarówno na Wielkanoc,...
Puszysta, mięciutka i wilgotna babka ucierana z wyraźną nutą pomarańczy, wyczuwalną zarówno w smaku jak i zapachu. Ja jestem fanką wszelkich cytrusowych smaków, więc mi bardzo przypadła do g...
Bardzo smaczna bezproblemowa babka, która – jeśli tylko będziecie trzymać się wskazówek – uda się na sto procent. Jak przystało na ciasto ucierane, ważne, żeby składniki miały temperaturę po...
Jeśli lubicie kawowe smaki w wypiekach ta babka przypadnie Wam do gustu. Delikatnie kawowa, z drobinkami ciągnącej się czekolady, zanurzona w polewie nutellowo-kawowej. Dość zwarta i wilgotn...
Jeśli podobnie jak ja lubicie wilgotne, pulchne ciasta z delikatnym owocowym posmakiem, to ta babka przypadnie Wam do gustu. :) Waniliowe ciasto bardzo przyjemnie komponuje się z ciastem mal...
Zapewne też od czasu do czasu macie dylemat, co zrobić z białkami, które zostały po przygotowywaniu ciasta kruchego, drożdżowego tudzież innych słodkości z dodatkiem samych żółtek. Mnie zdar...
Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis Nigelli. Ale wersja ciasta była tak słodka i przepełniona bakaliami, że okazała się nie do zaakceptowania przez moje i mojej rodzinki kubki...
Obłędnie pyszne ciasto, które powstało na skutek totalnej improwizacji i nawet przez chwilę nie przypuszczałam, że będzie aż tak pyszne. Jeśli podobnie jak ja lubicie keksy i inne rumowe cia...
Dzisiaj dla odmiany po ostatnim czekoladowym szaleństwie nieco zdrowsze ciasto przygotowane częściowo na bazie mąki pełnoziarnistej. Biała mąkę można w tym przepisie zupełnie wyeliminować i ...
Witajcie po przerwie, trochę się rozchorowałam i nie miałam siły i weny, żeby piec, ale wracam już powoli do siebie i postaram się nadrobić zaległości.Wracając do wypieku... To chyba klasyka...
To ciasto, które uwielbiałam będąc dzieckiem. Nie wiem w zasadzie, dlaczego tak nazywa się to ciasto i czy faktycznie taka jest jego nazwa, czy może tylko u nas w domu tak się na nią mówiło....