Brioszka to kwintesencja francuskiego pieczenia, łącząca w sobie puszystość i delikatność w każdym kęsie.
Rogale marcińskie to jedno z najbardziej charakterystycznych i ukochanych ciast w polskiej kuchni, szczególnie znane i cenione w Poznaniu.
Pyszna chałka z masłem lub domowej roboty dżemem, to najlepsze śniadanie, jakie mogę sobie wyobrazić.
Malinianki, czyli drożdżówki z nadzieniem malinowym, obficie polane lukrem. ;) Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach.
Bułeczki o niemiecko-amerykańskim rodowodzie. W smaku przypominają nieco bułeczki norweskie, ale są bardziej lepkie, chciałoby się powiedzieć ciągnące i zdecydowanie słodsze
Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach bułeczki. Mogłabym na ich temat mówić same ochy i achy, bo naprawdę są genialne. Maślane, ale jednocześnie bardzo puszyste.
Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową.
To najlepsze jagodzianki jakie jadłam, w związku z tym to już zapewne ostatni przepis na klasyczne jagodzianki, jaki tutaj zamieszczam.
Mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość – po prostu pyszne. Kwaskowatość rabarbaru przyjemnie łączy się ze słodyczą bułeczki i twarogowego nadzienia. Zarówno ciasto jak i ser wzbog...
Małe co nieco w sam raz na drugie śniadanie. :) Mięciutkie, puszyste, delikatnie słodkie, ale nie przesłodzone. Robię je już kolejny raz, ale dopiero teraz udało mi się je uwiecznić na zdjęc...
Banalny i ekspresowy w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny. Mięciutki, delikatny, puszysty. Świeży również na drugi dzień po upieczeniu, czy dłużej, tego nie wiem, bo u nas tyle nie w...
Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, a chcecie spałaszować coś słodkiego te drożdżówki będą świetnym rozwiązaniem. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, ok, nie ekspresowo, ale jednak jak ...
W sumie jest to głównie przepis na ciasto, bo farsz możemy dodać jaki tylko nam się zamarzy. :) Próbowałam już sporo przepisów na ciasto do pasztecików i zdecydowanie stwierdzam, że ten jest...
Są wspaniałym rozpoczęciem dnia. Cudownie smakują zarówno gorące podane z samym masłem, jak i wystudzone, np. z ulubioną konfiturą. Moja rodzinka się zajadała. Rogaliki wprost rozpływają się...
Dostałam 3 kg jagód, musiałam jakoś je wykorzystać. ;) I pierwsze, co mi przyszło do głowy, to oczywiście jagodzianki! :) Uwielbiam jagodzianki, więc grzechem byłoby ich nie zrobić również t...
Idealnena śniadanie, choć u nas testowane były bliżej pory obiadowej albo późnego drugiego śniadania. :) Maślane, mięciutkie, puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie ani nie za słone, z...
To chyba najlepsze jagodzianki jakie do tej pory jadłam.... A przetestowałam już co najmniej kilka przepisów. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. I wierzcie mi nie p...
Tym razem wpis nieco bardziej wytrawny. :) Niektórzy z Was powiedzą teraz zapewne: „w końcu” . :))Ale co się odwlecze to nie uciecze jak to mówią, więc w końcu jest coś bardzie wytrawnego, z...
Przyznacie pewnie, że nawet, jeśli nie jest to najzdrowsze śniadanie, to od czasu do czasu tak przyjemnie jest zacząć dzień od takiej słodkiej drożdżowej bułeczki przekładanej domowym dżemem...
Dziś mam dla Was szwedzki chlebek z kardamonem. Zupełnie nie wiem czemu nazywany jest chlebkiem, bo przypomina raczej w smaku i strukturze ciasta bułkę paryską czy chałkę, nie mniej jednak n...
Mięciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach bułeczki. Tak pyszne, że ciężko się od nich „oderwać”. ;) Idealne na drugie śniadanko lub podwieczorek, w sam raz dla dzieci. I wiem co mówię...
To jedne z tych bułeczek, które ze smakiem zjada się na śniadanie popijając mlekiem lub aromatyczną kawą/herbatą. Wprawdzie rozum od razu podpowiada, że zdrowiej byłoby zjeść musli czy płatk...
Dzisiaj kringle estoński, czyli po naszemu wieniec drożdżowy. :) U mnie z dwoma rodzajami nadzienie do wyboru. Najpierw zrobiłam jak w oryginalnym przepisie z nadzieniem cynamonowym, ale nie...