Pierniczki katarzynki

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
To kolejny pyszny sernik, któremu trudno się oprzeć. Szczególnie, jeśli lubicie krówki, choć ich smak jest delikatnie wyczuwalny i nie narzuca się zbytnio. Zapach obłędnie śmietankowy, masa jedwabiście kremowa, zdecydowanie nie piankowa…
Każdy kęs rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać od westchnień, ochów i achów, zresztą sami spróbujcie. :) Idealnym dopełnieniem krówkowej masy jest mało słodki kakaowy spód (choć można go zastąpić też szybszym ciasteczkowym, jak w serniku rumowym, pomijając przyprawę korzenną).
Całości dopełniają orzechy włoskie oblane niewielką ilością masy krówkowej i oprószone delikatnie solą morską. Mówię Wam szczerze, sernik jest po prostu pycha. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
masła | |
cukru pudru | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu zmielonego dwukrotnie (moze być z wiaderka | |
jajka | |
cukru pudru (można mniej lub więcej, wg upodobań smakowych) | |
krówek (można zastąpić gotową masą krówkową/kajmakową) | |
śmietany kremówki, nieubitej | |
opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym lub śmietankowym) |
Ilość | Składnik |
---|---|
orzechów włoskich | |
krówek | |
mleka |
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.
Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).
Smacznego :)