KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Tort z kremem z białej czekolady i truskawek

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_3174.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Biszkopt (z podanej ilości wychodzą 3 blaty):

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa śmietanowo-czekoladowa (podana ilość wystarcza do podwójnego przełożenia):

    Ilość Składnik
    śmietany kremówki
    truskawek świeżych lub mrożonych
    300 g białej czekolady
    cukru pudru do truskawek (mniej lub więcej do smaku)
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    lekko osłodzonej herbaty z cytryną.
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    300 g białej czekolady
    śmietanki kremówki (lub ciut mniej, regulować gęstość polewy)

Sposób przygotowania

Przygotowanie biszkoptu:


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.


Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).


Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.


Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.


Przygotowanie masy śmietanowo-czekoladowo-truskawkowej:

Truskawki zblendować, zamrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Mus przelać do rondla, dodać cukier do smaku. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gęstego puree. Wystudzić.


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia.


Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru. Stopniowo dodawać wystudzona czekoladę (nie może być ciepła, bo zacznie się zbrylać w kawałeczki pod wpływem zimnej śmietany), dokładnie zmiksować, ale nie za długo. Dodać puree z truskawek, wymieszać. Odstawić do mocnego schłodzenia na ok. 1 – 2 godziny, krem zgęstnieje jeszcze pod wpływem zimna.


Ciasto:


Biszkopt przedzielić na dwa lub trzy blaty. Każdy blat nasączyć. Przełożyć grubą warstwą kremu. Odstawić do lodówki na kilka godzin


Przygotować polewę:


Czekoladę i śmietankę (można zacząć od mniejszej ilości śmietanki i stopniowo w razie potrzeby dodawać) rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać. Lekko przestudzić i polać tort. Dowolnie ozdobić, u mnie kwiaty z masy cukrowej.


Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Jeszcze ostatnia propozycja na walentynkowy deser. :) Może ktoś z Was jeszcze się waha, co zrobić albo dopiero teraz szuka… Ten tort nie jest bardzo pracochłonny i biorąc pod uwagę czas chłodzenia, jeśli weźmiecie się za niego koło południa wieczorem będzie wystarczająco schłodzony, by się nim delektować. A zapewniam Was, że jest się czym delektować. ;)

Dotychczas dawałam propozycje deserów walentynkowych głównie na bazie gorzkiej czekolady, a tym razem prym wiedzie czekolada biała i nieozdowne truskawki… Zapewne wiecie, jak cudowne jest to połączenie. :)

Biszkopt jest puszysty i delikatny jak puszek, a w połączeniu z masą z bitej śmietany, białej czekolady i truskawek… mmmm… smakuje tak, że nie sposób nie sięgnąć po następny kawałek… Co ważne tort nie jest za słodki, smaki dobrze się równoważą i idealnie współgrają… Gorąco polecam, nie tylko na wieczór walentynkowy! ;) Przepis własny.

IMG_3194.JPG IMG_3185.JPG IMG_3181.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-02 08:32:53

    @Magda - Na tortownicę 26 cm zwiększyłabym tak o 1/6 lub 1/5 ilość składników, czyli np 7-8 jajek zamiast 6, 3/4 szklanki cukru, itd. Na tortownicę 30 cm trzeba zwiększyć ilość składników o połowę, czyli tak jak piszesz - zrobić z 1,5 porcji. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2014-06-01 20:39:17

    Witaj Kasiu ;) czy jeśli będę robić ten tort w formie o śr. 26 cm to mam zwiększyć ilość składników? czy te proporcje powinny wystarczyć? A czy do tortownicy 30 cm wystarczy zrobić z 1.5 porcji czy lepiej z podwójnej? ;) pozdrawiam ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-12 09:16:12

    @Anka - ułamek, dwie trzecie szklanki.

    Twój komentarz
  • anka anka
    2013-02-12 09:03:58

    Mam pytanie ile to mąki idzie to są 2 szklanki czy to ułamek ?

    Twój komentarz
  • artagnese artagnese
    2012-08-12 10:39:46

    Tort na pewno przepyszny bo sama robię coś podobnego. Jednak jeśli mogę zasugerować, łatwiej jest rozpuścić czekoladę w śmietanie. Śmietanę można nawet zagotować (nic się nie stanie), a potem zalać połupaną czekoladę, odczekać 2 min., wymieszać do rozpuszczenia, schłodzić i potem ubić. Tak zawsze robiłam masę do ciasta raffaello.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-28 15:27:23

    @Jowita - jak najbardziej można przetrzeć przez sito (ja tego nie robilam, ponieważ mój blender blenduje praktycznie do płynnej masy, pestki są zupełnie nie wyczuwalne). Zamiast żelatyny jak najbardziej można dodać śmietanfixy, można też dać o 100 g więcej białej czekolady, po kilku godzinnym schłodzeniu masa powinna być mocno zwarta.

    Twój komentarz
  • jowita jowita
    2012-05-28 09:47:12

    Mam pytanie czy to purre z truskawek można przetrzeć przez sitko, żeby nie było pestek. Czy zamiast żelatyny do śmietany można dodać śmietan-fixy?Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-25 17:32:39

    powinna zgęstnieć w ciągu kilku godzin, jeśli chcemy by szybciej zgęstniała można dodać 2-3 łyżeczki żelatyny ( wcześniej rozpuszczonej w zimnej wodzie by napęczniała, podgrzanej i następniej przestudzonej)

    Twój komentarz
  • Aisha Aisha
    2012-05-25 11:47:37

    Piekny tort właśnie go robie na dzień mamy :) Mam jedno pytanie, ta masa dlugo gestnieje? Bo mi wyszla troche rzadka ale dopiero wlozylam do lodówki

    Twój komentarz
  • darkanagelika darkanagelika
    2012-05-15 09:56:35

    Piękne kolory ma ten tort, pycha;)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-19 23:45:10

    @Angie - dziękuję ślicznie Kochana! :) ale smakuje dużo lepiej niż wygląda, więc polecam wypróbować. :)

    @Karmelitka - dziękuję ślicznie :)

    @Maggie, krem owszem był efektowny, ale główną jego zaletą są walory smakowe, jest naprawdę przepyszny! :)

    @Asiu, nie mam pojęcia czemu wyświetla Ci się tylko kropka :) to pewnie zależy od przeglądarki, wiem, że w Firefox'ie czasami coś sie sypie... ale nie wiem w jakiej Ty przegladasz... W połowie marca może ciut później powinnam mieć już nową stronkę i mam nadzieję, ze tam nei będzie już takich problemów. :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-02-15 21:15:29

    o rany jakie pyszności :) Asiu ja tez ostatnio lenia mam :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-02-14 23:34:44

    No coś Ty, ja mam wrażenie, że ostatnio nic nie robię!

    No właśnie nie wyświetla mi się, jest tylko kropka

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-14 19:29:39

    Asiu, i kto to mówi... ;) moje szaleństwo to tylko namiastka Twojego ;) a tak poważnie teraz "szaleję", a za chwilę będę zawalona pracą znowu i tyle będzie z mojego szaleństwa ;) a co do mąki to jest przepisie (1/4 szklanki), nie wyświetla Ci się?

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-02-14 18:48:58

    Szalejesz ostatnio z tymi swoimi wypiekami!! Co jeden to lepszy i piękniejszy. Podoba mi się ten krem truskawkowy...

    Z chęcią bym teraz wciągnęła wielki kawał...

    P.S zniknęła Ci mąka ziemniaczana z biszkoptu... Czy nie dodajesz?

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2012-02-14 09:33:54

    Bardzo efektowny tort, zwlaszcza ten intensywnie rozowy krem :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-02-14 07:56:06

    och, jaki piękny w przekroju!

    tak, zdecydowanie cudowny.

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-02-14 07:49:49

    WOW!!! Wryło mnie na sam widok! Wygląda po prostu bosko! Nawet nie jestem w stanie wyobrazić sobie jak musi smakować...Nieziemski!

    Twój komentarz

Tort z kremem z białej czekolady i truskawek

Tort z kremem z białej czekolady i truskawek

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Jeszcze ostatnia propozycja na walentynkowy deser. :) Może ktoś z Was jeszcze się waha, co zrobić albo dopiero teraz szuka… Ten tort nie jest bardzo pracochłonny i biorąc pod uwagę czas chłodzenia, jeśli weźmiecie się za niego koło południa wieczorem będzie wystarczająco schłodzony, by się nim delektować. A zapewniam Was, że jest się czym delektować. ;)

Dotychczas dawałam propozycje deserów walentynkowych głównie na bazie gorzkiej czekolady, a tym razem prym wiedzie czekolada biała i nieozdowne truskawki… Zapewne wiecie, jak cudowne jest to połączenie. :)

Biszkopt jest puszysty i delikatny jak puszek, a w połączeniu z masą z bitej śmietany, białej czekolady i truskawek… mmmm… smakuje tak, że nie sposób nie sięgnąć po następny kawałek… Co ważne tort nie jest za słodki, smaki dobrze się równoważą i idealnie współgrają… Gorąco polecam, nie tylko na wieczór walentynkowy! ;) Przepis własny.

Składniki

  • Biszkopt (z podanej ilości wychodzą 3 blaty):

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa śmietanowo-czekoladowa (podana ilość wystarcza do podwójnego przełożenia):

    Ilość Składnik
    śmietany kremówki
    truskawek świeżych lub mrożonych
    300 g białej czekolady
    cukru pudru do truskawek (mniej lub więcej do smaku)
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    lekko osłodzonej herbaty z cytryną.
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    300 g białej czekolady
    śmietanki kremówki (lub ciut mniej, regulować gęstość polewy)

Sposób przygotowania

Przygotowanie biszkoptu:


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.


Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).


Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.


Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.


Przygotowanie masy śmietanowo-czekoladowo-truskawkowej:

Truskawki zblendować, zamrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Mus przelać do rondla, dodać cukier do smaku. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gęstego puree. Wystudzić.


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia.


Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru. Stopniowo dodawać wystudzona czekoladę (nie może być ciepła, bo zacznie się zbrylać w kawałeczki pod wpływem zimnej śmietany), dokładnie zmiksować, ale nie za długo. Dodać puree z truskawek, wymieszać. Odstawić do mocnego schłodzenia na ok. 1 – 2 godziny, krem zgęstnieje jeszcze pod wpływem zimna.


Ciasto:


Biszkopt przedzielić na dwa lub trzy blaty. Każdy blat nasączyć. Przełożyć grubą warstwą kremu. Odstawić do lodówki na kilka godzin


Przygotować polewę:


Czekoladę i śmietankę (można zacząć od mniejszej ilości śmietanki i stopniowo w razie potrzeby dodawać) rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać. Lekko przestudzić i polać tort. Dowolnie ozdobić, u mnie kwiaty z masy cukrowej.


Smacznego :)