Wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Tagi: ciasta drożdżowe, malo kalorii i zdrowe, placek drożdżowy, drożdżowe z owocami

Wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Chcemy z rodzinką nacieszyć się śliwkami, więc dziś też będzie śliwkowo. Tym razem jednak połączyłam je z ciastem drożdżowym i kruszonką. Klasyczne połączenie, a tak cieszy. :) Jest wilgotne, miękkie, długo zachowuje świeżość i cudownie pachnie, a do tego jest tak proste w wykonaniu. Przepis pochodzi ze zbioru bajaderki ze strony mniammniam.pl. Serdecznie Wam polecam. :)

Składniki

Zaczyn:

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1/2 szklanki letniego mleka

  • 1/2 szklanki maki

  • 1/4 łyżeczki cukru

 

Ciasto:

  • 1/2 szklanki letniego mleka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżka rumu (niekoniecznie)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • skorka otarta z 1/2 cytryny

  • szczypta soli

  • 60 g rozpuszczonego masła

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 2 3/4 szklanki maki

  • śliwki węgierki lub inne mało dojrzałe

 


Kruszonka:

  • 180g mąki

  • 100g cukru

  • 16 g cukru waniliowego

  • 100 g roztopionego masła

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie


Zrobić zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, mąkę i cukier, wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze połączyć składniki. Uformować palcami kruszonkę.

Dużą blachę o wymiarach 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (piekłam w mniejszej formie, dlatego ciasto jest nieco wyższe).  Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je równomiernie (ciasto będzie dość cienkie). Ułożyć obok siebie przepołowione śliwki (wnętrze śliwki na górze), posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Piec w temperaturze 180°C około 40-45 minut (do suchego patyczka). 

Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

3 komentarzy

  • alicja said

    Świetny przepis, ciasto wyszło rewelacyjne. Cierpliwie trzeba odczekać każde rośnięcie ciasta i wyszło ładnie wysokie, wilgotne i przesmaczne.

  • Loretta said

    Wyszło wspaniałe, delikatne, niesłodkie. Chyba zrobię z tego ciasta małe bułeczki, doskonale zastąpią śniadanie.

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: