Babka różana

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
obr_IMG_8250-2.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Ciasto:*

    Ilość Składnik
    150 g białej czekolady
    opcjonalnie kilka kropel wody różanej
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 20 g cukru z prawdziwą wanilią)
    duże jajka
    konfitury z płatków róży
    dość gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    opcjonalnie odrobina różowego barwnika
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    odrobina gorącej wody lub soku z cytryny, ewentualnie wody różanej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół). 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę łamiemy lub kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski, Ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka, tak by jej spód nie dotykał wody).Zmniejszamy moc palnika i trzymamy miskę na garnku póki czekolada się nie rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia gdy będzie jednolita i gładka. Odstawiamy do przestudzenia. 

Masło ucieramy mikserem na puszysta masę, dodajemy cukier i dalej ucieramy aż masa zrobi się jasnokremowa i bardzo puszysta. Dodajemy ekstrakt z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy, kolejne dodajemy gdy uprzednio dodane dobrze połączyło się z masą i jest ona jednolita. Dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę (może być lekko ciepła, ale nie gorąca) i przetartą przez sito konfiturę, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę i ewentualnie wodę rózaną i barwnik,  ponownie miksujemy aż masa będzie jednolita.

Oba rodzaje mąki przesiewamy do drugie naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy w dwóch porcjach do masy maślanej. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 

W kolejnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera.

Gotowe ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i oproszonej kaszą manną/bułką tartą lub mąką formy z kominem o śr. ok. 20-21 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut (najlepiej po upływie 35-40 minut sprawdzić stan upieczenia ciasta, bo może się okazać, że jest już dobre). Jeśli ciasto za szybko rumieni się od góry można przykryć je z wierzchu folią aluminiową lub papierem do wypieków. 

Upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku na 15-20 minut do przestudzenia. Następnie można je wyjąć, przestudzić jeszcze przez chwilę w formie, następnie wyjąć z formy na kratkę do studzenia.

Lukier:
Cukier puder utrzeć z odrobina wody/soku z cytryny na gęsty lukier (taki, który bardzo powoli spływa z łyżki), polać nim babkę.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
To mój babkowy faworyt na tegoroczne święta. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa (jak i reszta mojej rodzinki) i wiem, że na święta zrobię ją ponownie. :) Jaka jest? Delikatna, mięciutka, wilgotna, chciałoby się rzec aksamitna, o delikatnym różanym smaku i aromacie.  Przechowywana w szczelnie zamkniętym pudelku lub owinięta folią spożywczą bardzo długo zachowuje świeżość. 
I naprawdę jest równie pyszna kolejnego i jeszcze następnego dnia. Jeśli lubicie smak konfitury z róży, to zróbcie ją koniecznie, jestem pewna, że nie będziecie żałować. :)
obr_IMG_8269.jpg obr_IMG_8284_1.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Pati Pati
    2017-04-10 23:29:15

    A czy można, zamiast konfitury dać marmoladę różaną ?

    Twój komentarz
  • Tina Tina
    2015-04-04 22:05:03

    Babka wyszła super! Na przyszłość dodam więcej konfitury :)

    +Dla niewtajemnicznonych (jak do tej pory ja)- zanim zaczniecie się ,,bawić" czekoladą przeczytajcie porady odnośnie kąpieli wodnej :D

    Twój komentarz
  • gin gin
    2015-04-01 12:01:40

    Jest piękna! Ten kolor, smak i zapach... Aż mi ślinka cieknie :)

    Twój komentarz
  • 2015-03-31 23:15:52

    Co za kolor! :-)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2015-03-31 13:49:03

    Dekoracja babki zachwycająca, śliczna biała patera ( Kasiu gdzie taką kupić?) i delikatne róże dodają uroku ;-)

    Szkoda tylko że różany to nie mój smak bo z pewnością bym ją upiekła.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-31 18:06:00

      Kasiu paterę kupowałam na Westwing.pl. Co do smaku różanego, to z kolei to jeden z moich ulubionych, dlatego tak zakochałam się w smaku tej babki. :D

      Twój komentarz
  • 2015-03-31 08:41:07

    Śliczna :) Czy jeśli ktoś nie ma dostępu do takiej konfitury może zamienić ją na inna ? lub dżem np malinowy ?

    Twój komentarz
  • 2015-03-31 08:40:25

    Musi być przepyszna

    Twój komentarz
  • 2015-03-30 21:47:56

    wygląda cudownie :)

    Twój komentarz
  • 2015-03-30 20:26:10

    wygląda obłędnie! <3

    Twój komentarz
  • 2015-03-30 20:09:54

    Piękna <3

    Twój komentarz
  • 2015-03-30 18:03:06

    Wygląda obłędnie!

    Twój komentarz
  • 2015-03-30 16:11:12

    Zdj sa fantastyczne dodają uroku wypieka !!!!! 😀

    Twój komentarz
  • 2015-03-30 15:34:48

    Wygląda wspaniale! :)

    Twój komentarz

Babka różana

Babka różana

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 20 cm

Opis

To mój babkowy faworyt na tegoroczne święta. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa (jak i reszta mojej rodzinki) i wiem, że na święta zrobię ją ponownie. :) Jaka jest? Delikatna, mięciutka, wilgotna, chciałoby się rzec aksamitna, o delikatnym różanym smaku i aromacie.  Przechowywana w szczelnie zamkniętym pudelku lub owinięta folią spożywczą bardzo długo zachowuje świeżość. 
I naprawdę jest równie pyszna kolejnego i jeszcze następnego dnia. Jeśli lubicie smak konfitury z róży, to zróbcie ją koniecznie, jestem pewna, że nie będziecie żałować. :)

Składniki

  • Ciasto:*

    Ilość Składnik
    150 g białej czekolady
    opcjonalnie kilka kropel wody różanej
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 20 g cukru z prawdziwą wanilią)
    duże jajka
    konfitury z płatków róży
    dość gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    opcjonalnie odrobina różowego barwnika
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    odrobina gorącej wody lub soku z cytryny, ewentualnie wody różanej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół). 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę łamiemy lub kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski, Ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka, tak by jej spód nie dotykał wody).Zmniejszamy moc palnika i trzymamy miskę na garnku póki czekolada się nie rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia gdy będzie jednolita i gładka. Odstawiamy do przestudzenia. 

Masło ucieramy mikserem na puszysta masę, dodajemy cukier i dalej ucieramy aż masa zrobi się jasnokremowa i bardzo puszysta. Dodajemy ekstrakt z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy, kolejne dodajemy gdy uprzednio dodane dobrze połączyło się z masą i jest ona jednolita. Dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę (może być lekko ciepła, ale nie gorąca) i przetartą przez sito konfiturę, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę i ewentualnie wodę rózaną i barwnik,  ponownie miksujemy aż masa będzie jednolita.

Oba rodzaje mąki przesiewamy do drugie naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy w dwóch porcjach do masy maślanej. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 

W kolejnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera.

Gotowe ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i oproszonej kaszą manną/bułką tartą lub mąką formy z kominem o śr. ok. 20-21 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut (najlepiej po upływie 35-40 minut sprawdzić stan upieczenia ciasta, bo może się okazać, że jest już dobre). Jeśli ciasto za szybko rumieni się od góry można przykryć je z wierzchu folią aluminiową lub papierem do wypieków. 

Upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku na 15-20 minut do przestudzenia. Następnie można je wyjąć, przestudzić jeszcze przez chwilę w formie, następnie wyjąć z formy na kratkę do studzenia.

Lukier:
Cukier puder utrzeć z odrobina wody/soku z cytryny na gęsty lukier (taki, który bardzo powoli spływa z łyżki), polać nim babkę.

Smacznego :)