Mazurek różany

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
IMG_8175.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x30 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej, najlepiej krupczatki
    200 g schłodzonego masła
    cukru pudru
    żółtka
    konfitury z płatków róży
  • Krem różany:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    150 g białej czekolady
    konfitury z róży
    opcjonalnie barwnik spożywczy różowy

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy. Wysypujemy na stolnicę dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita. 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wym. ok. 20 x 30 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-7 mm w zależności od Waszych preferencji).

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie.

Nadzienie:

Czekoladę i śmietankę roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu celu czekoladę kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski, dodajemy śmietankę. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca zestawiamy ją z gazu. Studzimy. Przestudzoną masę wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki, żeby się nieco schłodziła i zgęstniała.  Schłodzoną miksujemy chwile aż masa zrobi się bardziej puszysta (nie za długo, bo nadzienie się zwarzy). Dodajemy przetartą przez sito konfiturę z róży, chwile miksujemy na najwolniejszych obrotach, żeby składniki dobrze się połączyły. Ewentualnie dodajemy krople różowego barwnika, mieszamy. Krem wykładamy na kruchy spód, wykałaczką robimy esy floresy lub inaczej ozdabiamy wg upodobań.

Smacznego :)

 

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 20
To zdecydowanie mój faworyt! Kruche ciasto o wyraźnym różanym smaku, pokryte kremem przygotowanym na bazie konfitury różanej  i ganache z białej czekolady. Jeśli podobnie ja ja lubicie smak konfitury z płatków róży, to gwarantuję Wam, że zakochacie się w tym mazurku od pierwszego kęsa. ;)
IMG_8164.JPG IMG_8185.JPG IMG_8194.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2016-03-25 14:57:13

    Krem wyszedł mi dosyć rzadki. pewnie stężeje na spodzie kruchym. Ja bym zrobiła wyższe brzegi następnym razem. Jak skosztuję to uzupełnię swoją opinię

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2015-03-30 17:22:13

    Ależ wspaniale się prezentuje! Genialny i na pewno pięknie pachnie.

    Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • 2015-03-29 11:04:10

    coś pieknego :)

    Twój komentarz
  • 2015-03-27 23:03:26

    Czekam na Twoje przepisy. Już wiem, bo sprawdziłam niektóre, że są wyśmienite.

    Twój komentarz
    • 2015-03-27 23:23:51

      Cieszę się bardzo. :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-27 22:42:17

    Samo zdj juz mi sie podoba !!! A co dopiero w rzeczywistośći!!!!!

    Twój komentarz

Mazurek różany

Mazurek różany

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Forma: 20x30 cm

Opis

To zdecydowanie mój faworyt! Kruche ciasto o wyraźnym różanym smaku, pokryte kremem przygotowanym na bazie konfitury różanej  i ganache z białej czekolady. Jeśli podobnie ja ja lubicie smak konfitury z płatków róży, to gwarantuję Wam, że zakochacie się w tym mazurku od pierwszego kęsa. ;)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej, najlepiej krupczatki
    200 g schłodzonego masła
    cukru pudru
    żółtka
    konfitury z płatków róży
  • Krem różany:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    150 g białej czekolady
    konfitury z róży
    opcjonalnie barwnik spożywczy różowy

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy. Wysypujemy na stolnicę dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita. 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wym. ok. 20 x 30 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-7 mm w zależności od Waszych preferencji).

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie.

Nadzienie:

Czekoladę i śmietankę roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu celu czekoladę kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski, dodajemy śmietankę. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca zestawiamy ją z gazu. Studzimy. Przestudzoną masę wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki, żeby się nieco schłodziła i zgęstniała.  Schłodzoną miksujemy chwile aż masa zrobi się bardziej puszysta (nie za długo, bo nadzienie się zwarzy). Dodajemy przetartą przez sito konfiturę z róży, chwile miksujemy na najwolniejszych obrotach, żeby składniki dobrze się połączyły. Ewentualnie dodajemy krople różowego barwnika, mieszamy. Krem wykładamy na kruchy spód, wykałaczką robimy esy floresy lub inaczej ozdabiamy wg upodobań.

Smacznego :)