Mazurek wiśniowo-migdałowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
obr_IMG_8080.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    mielonych migdałów
    200 g schłodzonego masła
    cukru pudru
    żółtka
    ekstraktu z migdałów, w ostateczności można zastąpić esencją migdałową
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    400 g konfitury wiśniowej (można dać trochę mniej lub więcej w zależności od preferencji)
    ekstraktu z migdałów, można zastąpić esencją migdałową
    likieru Amaretto (można dac więcej, jeśli chcecie by był bardziej wyczuwalny)
    opcjonalnie garść płatków migdałów
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    50 g białej czekolady

Sposób przygotowania

Ciasto
Mąkę i zmielone migdały przesiewamy do miski, mieszamy. Wysypujemy na stolnicę dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę i migdały, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita. 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wym. ok. 20 x 30 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-7 mm w zależności od Waszych preferencji).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie, bo gorące ciasto kruche jest bardzo delikatne i przy wyjmowaniu z foremki na bank się pokruszy.

Nadzienie:
Konfiturę miksujemy razem z ekstraktem z migdałów i Amaretto. Wykładamy na podpieczony, wystudzony spód. Ewentualnie obsypujemy wierzch płatkami migdałów podprażonymi na suchej patelni

Dekoracja:

Biała czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita zestawiamy ją z gazu. Lekko studzimy, przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy wierzch mazurka w kratkę lub inaczej wg upodobań.

Smacznego :)
Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 20
To taki mazurek na ostatnią chwile przed biesiadowaniem, kiedy nie macie już czasu stać za długo w kuchni. Ekspresowy w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny i niebanalny. Kruche migdałowe ciasto pokryte konfiturą z wiśni wymieszaną z ekstraktem z migdałów i odrobiną Amaretto. Żeby zaakcentować migdałowy charakter całosć można posypać podprażonymi płatkami migdałów. Będzie pysznie. :)
obr_IMG_8089.JPG obr_IMG_8060.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • mazurek wisniowo-migdalowy mazurek wisniowo-migdalowy
    2015-03-28 05:31:23

    Kasienko ile masla dajemy do tego mazurka bo w skladnikach brak.Pozdrawiam Ela

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-28 09:16:10

      Już dodałam, gdzieś mi umknęło to masło podczas wpisywania składników. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • 2015-03-27 08:44:49

    oo ja chętnie spróbuję, bo szukam inspiracji :)

    Twój komentarz
  • 2015-03-26 21:51:06

    Brzmi wspaniale, nie mogę się doczekać 😃

    Twój komentarz
  • 2015-03-26 21:49:11

    pyszności..........

    Twój komentarz
  • 2015-03-26 21:39:07

    brzmi świetnie!

    Twój komentarz

Mazurek wiśniowo-migdałowy

Mazurek wiśniowo-migdałowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Opis

To taki mazurek na ostatnią chwile przed biesiadowaniem, kiedy nie macie już czasu stać za długo w kuchni. Ekspresowy w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny i niebanalny. Kruche migdałowe ciasto pokryte konfiturą z wiśni wymieszaną z ekstraktem z migdałów i odrobiną Amaretto. Żeby zaakcentować migdałowy charakter całosć można posypać podprażonymi płatkami migdałów. Będzie pysznie. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    mielonych migdałów
    200 g schłodzonego masła
    cukru pudru
    żółtka
    ekstraktu z migdałów, w ostateczności można zastąpić esencją migdałową
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    400 g konfitury wiśniowej (można dać trochę mniej lub więcej w zależności od preferencji)
    ekstraktu z migdałów, można zastąpić esencją migdałową
    likieru Amaretto (można dac więcej, jeśli chcecie by był bardziej wyczuwalny)
    opcjonalnie garść płatków migdałów
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    50 g białej czekolady

Sposób przygotowania

Ciasto
Mąkę i zmielone migdały przesiewamy do miski, mieszamy. Wysypujemy na stolnicę dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę i migdały, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita. 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wym. ok. 20 x 30 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-7 mm w zależności od Waszych preferencji).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie, bo gorące ciasto kruche jest bardzo delikatne i przy wyjmowaniu z foremki na bank się pokruszy.

Nadzienie:
Konfiturę miksujemy razem z ekstraktem z migdałów i Amaretto. Wykładamy na podpieczony, wystudzony spód. Ewentualnie obsypujemy wierzch płatkami migdałów podprażonymi na suchej patelni

Dekoracja:

Biała czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita zestawiamy ją z gazu. Lekko studzimy, przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy wierzch mazurka w kratkę lub inaczej wg upodobań.

Smacznego :)