Mazurek karmelowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 13
Filtry wyszukiwania
IMG_8106.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
15x21 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej, polecam krupczatke
    schłodzonego masła
    cukru pudru
    żółtka
    drobnej soli morskiej
  • Karmel:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru trzcinowego
    śmietanki kremówki 30%
    masła
    świeżo zmielonej soli morskiej
  • Do dekoracji

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita. 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na prostokąt ok. 21 x 15 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-10 mm w zależności od Waszych preferencji).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie, bo gorące ciasto kruche jest bardzo delikatne i przy wyjmowaniu z foremki na bank się pokruszy.

Karmel:
Cukier brązowy przesypujemy na suchą patelnie, dodajemy 1-2 łyżki wody i podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści (to trwa kilka minut, więc musicie uzbroić się w cierpliwość, najpierw będzie się krystalizował, czyli zbrylał i nic nie będzie wskazywało na to, że się rozpuści, ale chwila cierpliwości i jego konsystencja się zmieni; ps. nie dolewajcie wody i nie mieszajcie). ;)
Zwiększamy moc palnika i czekamy kilka minut aż konsystencja cukru zmieni się na nieco gęstszą (najlepiej nabrać odrobinę na łyżeczkę i upuścić na zimny talerzyk, lub do wody, jeśli powstanie nam ciągnąca się kropla, którą można uformować w kulkę konsystencja jest odpowiednia). Zmniejszamy ogień i szybko dodajemy śmietankę i masło, mieszamy. Gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i od razu wylewamy masę karmelową na kruchy spód. 

Dekoracja:
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski, dodajemy masło. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca zestawiamy ją z gazu. Lekko studzimy, przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy wierzch mazurka w fale, esy floresy lub inaczej wg uznania.
Posypujemy solą morską.

Smacznego :)


 


 


Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 13
Mazurek dla fanów karmelu. Słodki, ciągnący, pyszny, oprószony dla równowagi solą morską. Nie obawiajcie się karmelu, bo jego przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste, a jeśli tylko lubicie jego smak Wasze kubki smakowe będą happy. ;) Spód typowy dla mazurka, a więc rozpływające się w ustach kruchuteńkie ciasto, które nie przytłacza swoim smakiem nadzienia, a tylko subtelnie je uzupełnia. :)
IMG_8128.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • karmel-itka.blogspot.com karmel-itka.blogspot.com
    2015-03-26 23:59:10

    czysta słodycz w każdym kawałeczku!

    Twój komentarz
  • 2015-03-26 16:37:10

    Cudnyyyy 😍 chyba tez musze zeobic mazurek juz w ten weekend :P

    Twój komentarz
  • 2015-03-26 10:39:24

    Sekretarkę przygarnij :-)

    Twój komentarz
  • 2015-03-26 07:07:29

    Zdrówka życzymy!

    Twój komentarz
  • 2015-03-25 21:01:46

    Świetne te zdjęcia :) od razu chce sie zrobić go na wielkaoc! Czekam na jajka w skorupkach - musze poczytac jak sie je robi. Pozdrowienia.

    Twój komentarz
    • 2015-03-26 00:08:08

      dzięki :) jajka już na blogu, zapraszam :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-25 20:56:00

    Zdrowka,a przepisy mniammmmm:-)

    Twój komentarz
  • 2015-03-25 20:34:30

    zdrowka dla córci i tyle przepisow ile dasz rade :D

    Twój komentarz
    • 2015-03-26 00:07:17

      dziękuję :) przepisy produkują się nocami jak mała juz śpi :D

      Twój komentarz
  • 2015-03-25 20:32:12

    Zdrowia dla małej !!!!

    Twój komentarz
    • 2015-03-26 00:06:24

      dzięki :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-25 20:31:56

    Boskie te przepisy

    Twój komentarz

Mazurek karmelowy

Mazurek karmelowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Forma: 15x21 cm

Opis

Mazurek dla fanów karmelu. Słodki, ciągnący, pyszny, oprószony dla równowagi solą morską. Nie obawiajcie się karmelu, bo jego przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste, a jeśli tylko lubicie jego smak Wasze kubki smakowe będą happy. ;) Spód typowy dla mazurka, a więc rozpływające się w ustach kruchuteńkie ciasto, które nie przytłacza swoim smakiem nadzienia, a tylko subtelnie je uzupełnia. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej, polecam krupczatke
    schłodzonego masła
    cukru pudru
    żółtka
    drobnej soli morskiej
  • Karmel:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru trzcinowego
    śmietanki kremówki 30%
    masła
    świeżo zmielonej soli morskiej
  • Do dekoracji

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita. 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na prostokąt ok. 21 x 15 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-10 mm w zależności od Waszych preferencji).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie, bo gorące ciasto kruche jest bardzo delikatne i przy wyjmowaniu z foremki na bank się pokruszy.

Karmel:
Cukier brązowy przesypujemy na suchą patelnie, dodajemy 1-2 łyżki wody i podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści (to trwa kilka minut, więc musicie uzbroić się w cierpliwość, najpierw będzie się krystalizował, czyli zbrylał i nic nie będzie wskazywało na to, że się rozpuści, ale chwila cierpliwości i jego konsystencja się zmieni; ps. nie dolewajcie wody i nie mieszajcie). ;)
Zwiększamy moc palnika i czekamy kilka minut aż konsystencja cukru zmieni się na nieco gęstszą (najlepiej nabrać odrobinę na łyżeczkę i upuścić na zimny talerzyk, lub do wody, jeśli powstanie nam ciągnąca się kropla, którą można uformować w kulkę konsystencja jest odpowiednia). Zmniejszamy ogień i szybko dodajemy śmietankę i masło, mieszamy. Gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i od razu wylewamy masę karmelową na kruchy spód. 

Dekoracja:
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski, dodajemy masło. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca zestawiamy ją z gazu. Lekko studzimy, przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy wierzch mazurka w fale, esy floresy lub inaczej wg uznania.
Posypujemy solą morską.

Smacznego :)