Drożdżowy wieniec wielkanocny

Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
IMG_7961.JPG

Składniki:

  • Nowa grupa

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    mleka
    cukru
    soli
    masła
    żółtka z dużych jajek
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania

Rozczyn:
Drożdże pokruszyć do miski, utrzeć widelcem razem z 1 łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzać (nie powinno być gorące, tylko letnie), przelać do miski z drożdżami, dodać tyle mąki, aby powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (ok. 1 i 1/3 szklanki mąki), wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).

Ciasto:
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. 

Żółtka i wyrośnięty rozczyn dodać do mąki. Wyrabiać ciasto  mikserem za pomocą mieszadła z hakiem lub rękami aż będzie jednolite i gładkie, dodać roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiać około 5-10 minut aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk.
Wyrobione ciasto oprószyć mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na o. 1 -1,5 h (powinno podwoić objętość).

Całość:

W międzyczasie ugotować jaka na twardo, można je też zabarwic np. gotując w wywarze ze skórki z cebuli, następnie posmarować olejem.

Wyrośnięte ciasto rozgazować uderzając w nie pięścią. Podzielić na 3 jednakowe części. Z każdej uformować długi wałek, końce wałków z jednej strony połączyć ze sobą (jak na zdjęciu z etapu przygotowania), zapleść warkocz i skleić z drugim końcem wieńca. Uformować z niego okrąg i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do wypieków.

Na wieńcu utworzyć za pomocą jajek lub np. kieliszków wgłębienia i lekko dociskając ułożyć w nich jajka, u mnie było 5 wgłębień.
Wieniec odstawić na około 20-30 min do ponownego wyrośnięcia.

Gotowy posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C. i piec około 25-30 minut (aż wieneic wyraźnie się zezłoci, a patyczek zanurzony w cieście będzie suchy. Jeśli wieniec zbyt szybko by się rumienił można go przykryć folią aluminiowa lub papierem do wypieków i dalej piec pod przykryciem.

Gotowy wieniec wyjąć na kratkę do studzenia, udekorować wg uznania.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 9
Wieniec drożdżowy, który nie tylko świetnie sprawdzi się jako dekoracja wielkanocnego stołu, ale również zaskoczy biesiadników przyjemnie mięciutką, maślaną strukturą ciasta. Tak, tak...Nie jest twardy jak większość wypieków drożdżowych, służących do dekoracji, ale mięciutki i puszysty jak najlepsza chałeczka. Odpowiednio przechowywany zachowa tę świeżość przez 2-3 dni. Ze smakiem ciasta można poeksperymentować i dodać do środka np. rodzynki lub migdały. Nam najbardziej smakuje w wersji podstawowej bez dodatków. :) Ps. jak pominiecie dekorowanie go jajkami, to równie dobrze można upiec go na każdą inną okazję lub po prostu na śniadanie. ;)
IMG_7973.JPG IMG_7937.JPG IMG_7939.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • ??? ???
    2015-04-01 15:41:20

    Trochę nie rozumiem, ten wieniec ma się piec w piekarniku razem z jajkami???

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-01 20:51:31

      Tak, razem z jajkami ugotowanymi wcześniej na twardo. :) Nic im nie będzie. :)

      Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2015-03-31 13:58:35

    Fantastyczny wieniec! Z jajkami wygląda niesamowicie! Niezwykle dekoracyjny. Dla mnie BOMBA :) Hicior na Wielkanoc!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-31 18:08:48

      To prawda, fajnie będzie wyglądał na Wielkanocnym stole, szczególnie jak jajka ładnie udekorujemy. :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-24 16:55:12

    a jajka sa ugotowane na twardo i wlozone do zapieczenia?

    Twój komentarz
    • 2015-03-24 17:01:26

      dokładnie tak, ugotowane na twardo i zabarwione cebulą

      Twój komentarz
  • 2015-03-24 14:49:13

    A gdzie jest przepis na to cudo ?

    Twój komentarz
    • 2015-03-24 15:04:42

      przepis będzie wieczorem na blogu :) tu też dam linka :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-24 13:58:31

    słodko i świątecznie :)

    Twój komentarz

Drożdżowy wieniec wielkanocny

Drożdżowy wieniec wielkanocny

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 9

Opis

Wieniec drożdżowy, który nie tylko świetnie sprawdzi się jako dekoracja wielkanocnego stołu, ale również zaskoczy biesiadników przyjemnie mięciutką, maślaną strukturą ciasta. Tak, tak...Nie jest twardy jak większość wypieków drożdżowych, służących do dekoracji, ale mięciutki i puszysty jak najlepsza chałeczka. Odpowiednio przechowywany zachowa tę świeżość przez 2-3 dni. Ze smakiem ciasta można poeksperymentować i dodać do środka np. rodzynki lub migdały. Nam najbardziej smakuje w wersji podstawowej bez dodatków. :) Ps. jak pominiecie dekorowanie go jajkami, to równie dobrze można upiec go na każdą inną okazję lub po prostu na śniadanie. ;)

Składniki

  • Nowa grupa

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    mleka
    cukru
    soli
    masła
    żółtka z dużych jajek
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania

Rozczyn:
Drożdże pokruszyć do miski, utrzeć widelcem razem z 1 łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzać (nie powinno być gorące, tylko letnie), przelać do miski z drożdżami, dodać tyle mąki, aby powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (ok. 1 i 1/3 szklanki mąki), wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).

Ciasto:
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. 

Żółtka i wyrośnięty rozczyn dodać do mąki. Wyrabiać ciasto  mikserem za pomocą mieszadła z hakiem lub rękami aż będzie jednolite i gładkie, dodać roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiać około 5-10 minut aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk.
Wyrobione ciasto oprószyć mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na o. 1 -1,5 h (powinno podwoić objętość).

Całość:

W międzyczasie ugotować jaka na twardo, można je też zabarwic np. gotując w wywarze ze skórki z cebuli, następnie posmarować olejem.

Wyrośnięte ciasto rozgazować uderzając w nie pięścią. Podzielić na 3 jednakowe części. Z każdej uformować długi wałek, końce wałków z jednej strony połączyć ze sobą (jak na zdjęciu z etapu przygotowania), zapleść warkocz i skleić z drugim końcem wieńca. Uformować z niego okrąg i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do wypieków.

Na wieńcu utworzyć za pomocą jajek lub np. kieliszków wgłębienia i lekko dociskając ułożyć w nich jajka, u mnie było 5 wgłębień.
Wieniec odstawić na około 20-30 min do ponownego wyrośnięcia.

Gotowy posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C. i piec około 25-30 minut (aż wieneic wyraźnie się zezłoci, a patyczek zanurzony w cieście będzie suchy. Jeśli wieniec zbyt szybko by się rumienił można go przykryć folią aluminiowa lub papierem do wypieków i dalej piec pod przykryciem.

Gotowy wieniec wyjąć na kratkę do studzenia, udekorować wg uznania.

Smacznego :)