KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Babeczki walentynkowe

Przyg: 40 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_6643.JPG

Składniki:

  • Babeczki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru
    proszku do pieczenia
    soli
    żelatyny w proszku
    oleju roślinnego, dałam rzepakowy
    średnie jajka (rozmiar M), duże wystarczą 3; białka i żółtka oddzielnie
    zimnej wody
    cream of tartar, można pominąć
    opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Krem:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie posypka w kolorze papilotek
    cukru pudru
    opcjonalnie dodatki smakowe, (u mnie woda różana,, ale można dodać np. ulubioną konfiturę, karmel lub kajmak, roztopioną i wystudzoną czekoladę, sok i skórkę startą ze sparzonej cytryny, lemon curd, itd.*
    400 g mascarpone
    śmietanki kremówki
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    odrobina czerwonego lub różowego barwnika spożywczego w żelu
    1 łyżeczka wody lub ulubionego aromatu (ja dałam wodę różaną)

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg).
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól i żelatynę, wymieszać. 

W środku zrobić dołek (zagłębienie) do którego dodajemy żółtka, olej i wodę (ewentualnie nasz ulubiony aromat). Odstawić na bok i na razie nie mieszać.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek razem z cream of tartar (jeśli nie macie, to ubijacie same białka).

Mąkę zmiksować na niskich obrotach razem z resztą składników wlanych do zagłębienia. Dodawać ubite białka w 3 porcjach i za każdym razem delikatnie mieszać. 

Ciastem napełnić 4 papilotki do 2/3 wysokości (resztę ciasta na razie odstawiamy na bok), formę z napełnionymi papilotkami wstawić do piekarnika na 10-15 minut (babeczki wyjmujemy gdy po dotknięciu ich wierzchu pozostaje zagłębienie od palca, czyli babeczka nie może być jeszcze tak upieczona, że będzie sprężysta, ale środek powinien być już upieczony; wierzch nie powinien być zarumieniony).*
Babeczki wyjmujemy z foremki i papilotek i rozkruszamy widelcem lub w dłoniach (na początku będą nieco gorące, ale szybko przestygną podczas rozdrabniania).
Do rozdrobnionych na okruchy babeczek dodać 1 łyżeczkę wody lub ulubionego aromatu, odrobinę barwnika i ok. 1 łyżki surowego ciasta. Dobrze wymieszać, aż masa zrobi się jednolita. Powinniśmy bez problemu uformować z niej kulki, jeśli jest zbyt sucha, trzeba dodać jeszcze odrobinę płynnego ciasta i ponownie wymieszać.
Z ciasta uformować w dłoniach najpierw kulki, a następnie „truskawki” - 12 szt. (kształt widać  na zdjęciu z etapu przygotowania). Na górze robimy wgłębienie małą tylką cukierniczą z maleńkim okrągłym otworkiem lub np. pionkiem do gry, który jest zakończony dość ostrym wierzchołkiem (ta druga opcja daje lepsze efekty, serduszka są kształtniejsze (po spojrzeniu na zdjęcie z tylką i pionkiem będziecie wiedzieć dlaczego).

Pozostałym surowym ciastem napełniamy do połowy 12 papilotek, powinno nam zostać trochę ciasta na późniejsze zalanie serduszek. Foremkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy babeczki ok. 4-5 minut (nie dłużej), dzięki temu serduszka bez problemu dadzą się włożyć do babeczek i jednocześnie pozostaną podczas pieczenia w pozycji pionowej. 
Po wspomnianym wyżej czasie wyjmujemy podpieczone babeczki, w środek każdej wkładamy nasze "truskawki", wierzch babeczek przykrywamy pozostałym ciastem (dosłownie po 1 łyżeczce ciasta, żeby nam się nie wylało poza papilotki podczas pieczenia).  
Piec ok. 15 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. 

Gotowe babeczki, wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestudzenia w foremce, a przestudzone wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić.

Krem:

Kremówkę ubić razem z mascarpone, pod koniec ubijania, gdy masa jest sztywna dodać cukier lub/i ewentualnie inne dodatki smakowe tudzież zapachowe, zmiksować do połączenia się składników.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (używam Wiltona 1M) i zrobić na każdej babeczce rozetki. Ewentualnie ozdobić posypką.

*Ten i pozostałe etapy przygotowania można dodatkowo obejrzeć na tym filmiku.

Smacznego :)


 

Przyg: 40 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Babeczki walentynkowe- idealne babeczki na walentynki. babeczki sa mięciutkie i puszyste. rozpływają sie w ustach. Polecam!
IMG_6621.JPG IMG_6607.JPG IMG_6600.JPG IMG_6712.JPG IMG_6601.JPG IMG_6602.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2015-02-10 20:32:58

    A jak robi sie serduszko ? kulka i wgłębienie z góry? :) świetnie wyglądają!

    Twój komentarz
    • 2015-02-10 22:48:49

      Świetnie dzięki :-D sprobuję na pewno :-)

      Twój komentarz
    • 2015-02-10 22:46:21

      Kulka z ciasta, z kulki formuję w dłoniach truskawkę, a na górze wgłębienie małą tylką cukierniczą lub najlepiej pionkiem do gier planszowych :)

      Twój komentarz
  • 2015-02-10 20:32:58

    A jak robi sie serduszko ? kulka i wgłębienie z góry? :) świetnie wyglądają!

    Twój komentarz
    • 2015-02-10 22:48:49

      Świetnie dzięki :-D sprobuję na pewno :-)

      Twój komentarz
    • 2015-02-10 22:46:21

      Kulka z ciasta, z kulki formuję w dłoniach truskawkę, a na górze wgłębienie małą tylką cukierniczą lub najlepiej pionkiem do gier planszowych :)

      Twój komentarz
  • 2015-02-10 16:29:21

    Rewelacyjne :)

    Twój komentarz
  • 2015-02-10 16:29:21

    Rewelacyjne :)

    Twój komentarz
  • 2015-02-10 09:57:50

    ale śliczna !!!!

    Twój komentarz
  • 2015-02-10 09:57:50

    ale śliczna !!!!

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 22:34:10

    Ja też poproszę o przepis:-)

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 22:34:10

    Ja też poproszę o przepis:-)

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 19:23:44

    Bombowe :-)

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 19:23:44

    Bombowe :-)

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 18:55:02

    wow :-) fantastyczne :-)

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 18:55:02

    wow :-) fantastyczne :-)

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 18:45:36

    Bardzo proszę o przepis na te babeczki....

    Twój komentarz
    • 2015-02-09 19:31:58

      będzie na blogu dziś wieczorem lub jutro rano :)

      Twój komentarz
  • 2015-02-09 18:45:36

    Bardzo proszę o przepis na te babeczki....

    Twój komentarz
    • 2015-02-09 19:31:58

      będzie na blogu dziś wieczorem lub jutro rano :)

      Twój komentarz
  • 2015-02-09 18:05:20

    cudowne i na pewno pyszne

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 18:05:20

    cudowne i na pewno pyszne

    Twój komentarz

Babeczki walentynkowe

Babeczki walentynkowe

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Babeczki walentynkowe- idealne babeczki na walentynki. babeczki sa mięciutkie i puszyste. rozpływają sie w ustach. Polecam!

Składniki

  • Babeczki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru
    proszku do pieczenia
    soli
    żelatyny w proszku
    oleju roślinnego, dałam rzepakowy
    średnie jajka (rozmiar M), duże wystarczą 3; białka i żółtka oddzielnie
    zimnej wody
    cream of tartar, można pominąć
    opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Krem:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie posypka w kolorze papilotek
    cukru pudru
    opcjonalnie dodatki smakowe, (u mnie woda różana,, ale można dodać np. ulubioną konfiturę, karmel lub kajmak, roztopioną i wystudzoną czekoladę, sok i skórkę startą ze sparzonej cytryny, lemon curd, itd.*
    400 g mascarpone
    śmietanki kremówki
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    odrobina czerwonego lub różowego barwnika spożywczego w żelu
    1 łyżeczka wody lub ulubionego aromatu (ja dałam wodę różaną)

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg).
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól i żelatynę, wymieszać. 

W środku zrobić dołek (zagłębienie) do którego dodajemy żółtka, olej i wodę (ewentualnie nasz ulubiony aromat). Odstawić na bok i na razie nie mieszać.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek razem z cream of tartar (jeśli nie macie, to ubijacie same białka).

Mąkę zmiksować na niskich obrotach razem z resztą składników wlanych do zagłębienia. Dodawać ubite białka w 3 porcjach i za każdym razem delikatnie mieszać. 

Ciastem napełnić 4 papilotki do 2/3 wysokości (resztę ciasta na razie odstawiamy na bok), formę z napełnionymi papilotkami wstawić do piekarnika na 10-15 minut (babeczki wyjmujemy gdy po dotknięciu ich wierzchu pozostaje zagłębienie od palca, czyli babeczka nie może być jeszcze tak upieczona, że będzie sprężysta, ale środek powinien być już upieczony; wierzch nie powinien być zarumieniony).*
Babeczki wyjmujemy z foremki i papilotek i rozkruszamy widelcem lub w dłoniach (na początku będą nieco gorące, ale szybko przestygną podczas rozdrabniania).
Do rozdrobnionych na okruchy babeczek dodać 1 łyżeczkę wody lub ulubionego aromatu, odrobinę barwnika i ok. 1 łyżki surowego ciasta. Dobrze wymieszać, aż masa zrobi się jednolita. Powinniśmy bez problemu uformować z niej kulki, jeśli jest zbyt sucha, trzeba dodać jeszcze odrobinę płynnego ciasta i ponownie wymieszać.
Z ciasta uformować w dłoniach najpierw kulki, a następnie „truskawki” - 12 szt. (kształt widać  na zdjęciu z etapu przygotowania). Na górze robimy wgłębienie małą tylką cukierniczą z maleńkim okrągłym otworkiem lub np. pionkiem do gry, który jest zakończony dość ostrym wierzchołkiem (ta druga opcja daje lepsze efekty, serduszka są kształtniejsze (po spojrzeniu na zdjęcie z tylką i pionkiem będziecie wiedzieć dlaczego).

Pozostałym surowym ciastem napełniamy do połowy 12 papilotek, powinno nam zostać trochę ciasta na późniejsze zalanie serduszek. Foremkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy babeczki ok. 4-5 minut (nie dłużej), dzięki temu serduszka bez problemu dadzą się włożyć do babeczek i jednocześnie pozostaną podczas pieczenia w pozycji pionowej. 
Po wspomnianym wyżej czasie wyjmujemy podpieczone babeczki, w środek każdej wkładamy nasze "truskawki", wierzch babeczek przykrywamy pozostałym ciastem (dosłownie po 1 łyżeczce ciasta, żeby nam się nie wylało poza papilotki podczas pieczenia).  
Piec ok. 15 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. 

Gotowe babeczki, wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestudzenia w foremce, a przestudzone wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić.

Krem:

Kremówkę ubić razem z mascarpone, pod koniec ubijania, gdy masa jest sztywna dodać cukier lub/i ewentualnie inne dodatki smakowe tudzież zapachowe, zmiksować do połączenia się składników.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (używam Wiltona 1M) i zrobić na każdej babeczce rozetki. Ewentualnie ozdobić posypką.

*Ten i pozostałe etapy przygotowania można dodatkowo obejrzeć na tym filmiku.

Smacznego :)